Tuesday, April 17, 2018

Tsakthan Daily, 18/4/2018 -- Όλα είναι σχετικά αλλά κι αυτό είναι σχετικό!

Πρότειναν οι συμπατριώτες του στον Αϊνστάιν την προεδρία του κράτους του Ισραήλ.
Όταν εκείνος τους ρώτησε «γιατί;» του απάντησαν:
– Για τις απέραντες γνώσεις σου.
– Είναι αλήθεια, τους είπε, ότι για τη Φύση έχω αρκετές, αλλά για τον άνθρωπο ελάχιστες. Με καλείτε, όμως, όχι για να δαμάσω τη Φύση, αλλά για κάτι δυ­σκολότερο, να κυβερνήσω ανθρώπους. Δεν μπορώ, λοιπόν, παρά να αρνηθώ.
Και αρνήθηκε...

Άλμπερτ Αϊνστάιν
1879 – 1955


https://www.sansimera.gr/anekdota/89

---------------------------------------------------------------------------

Ο Υπερασπιστής της Ειρήνης


Ο Μαρσίλιος της Πάδοβα (1275/80-1342) στο έργο του «Ο Υπερασπιστής της Ειρήνης» (1324) είναι ο πρώτος που θα κάνει αναφορά στην «εκλεγμένη κυβέρνηση» και στη «λαϊκή κυριαρχία». Απέναντι στην Παπική αξίωση για απόλυτη εξουσία, ο Μαρσίλιος αντιπαραθέτει την «κοσμική εξουσία» επί της Εκκλησίας τονίζοντας ότι οι νόμοι πρέπει να συντάσσονται από το λαό ή από το μεγαλύτερο μέρος του μέσω της έκφρασης της βούλησής του σε μια συνέλευση. Ο πάπας Ιωάννης ο 22ος  τον καταδίκασε ως «αιρετικό» και κατέφυγε στη Νυρεμβέργη.

Ο Μαρσίλιος απομακρύνεται από τις απόψεις του Αριστοτέλη και του Θωμά του Ακινάτη υιοθετώντας μια νέα θεώρηση για τη φύση και την πολιτική κοινότητα. Η πολιτική κοινότητα δεν είναι δημιούργημα της φύσης αλλά μια «ανακάλυψη του ανθρώπινου είδους. Οι βασικές θέσεις του Μαρσίλιου ήταν οι εξής:

          Η πολιτική κοινότητα είναι προϊόν του λόγου και βάση που επιτρέπει στους ανθρώπους να απολαμβάνουν αυτό που κυρίως επιθυμούν, την «ικανοποιητική ζωή».

           Κάθε μέλος της κοινότητας προσδιορίζεται με βάση τους όρους συνεισφοράς του στην επίτευξη του στόχου του «ευ ζην» και η κυβέρνηση είναι το ενδεδειγμένο μέσο για την επίτευξή του. Αυτή η λειτουργία επιτελείται σωστά όταν η κυβέρνηση κυβερνά για το κοινό όφελος κι όχι για τα συμφέροντα της κλίκας, της φατρίας, της ομάδας ή της «κοινής μάζας» (κατ’ αυτόν οι τεχνίτες, οι αγρότες και οι ενασχολούμενοι με τις εργασίες του χρήματος). Επομένως, κατά την ορολογία του, υπήρχε η «ήπια» διακυβέρνηση και η «νοσηρή» διακυβέρνηση.

          Το έργο της κυβέρνησης δεν σταματά ποτέ, λόγω των αέναων συγκρούσεων που παρουσιάζονται στην πορεία των ανθρωπίνων υποθέσεων και σχέσεων. Γι’ αυτό «η αποτελεσματική άσκηση του καταναγκασμού είναι ουσιαστική για την ειρήνη και την ευημερία». Η αναζήτηση και διασφάλιση της ειρήνης θα οδηγήσει στη σωστή εγκατάσταση του πολιτεύματος και της ορθής διακυβέρνησης.

          Υπέρτατος «νομοθέτης» ή πηγή της νόμιμης πολιτικής εξουσίας μέσα στην κοινότητα είναι ο «λαός». Η εξουσία και η ισχύς επιβάλλονται δίκαια, δηλαδή με τη συγκατάθεση των πολιτών.

Θ.Τ.

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά των Στρατιωτικών Δαπανών
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Μεσαίωνας     

 
Στίχοι:   Μάρω Μαρκέλλου
Μουσική:   Mάρω Μαρκέλλου
Ερμηνεία: Μιρέλα Πάχου

Ότι αγαπάς ξέρεις θα στο αφιέρωνα 
κι ότι μισείς θα είχε εξαφανιστεί 
χαρά και Merito και θα σου σιδέρωνα 
τα παντελόνια σου μα έχουν σκιστεί. 

Και όσα χρόνια και να μας αφιέρωνα 
όσες χαρές και να ᾽χαμε παραγγείλει 
έχουμε μπει σ’ έναν ψαγμένο Μεσαίωνα 
σβήνει τη δίψα για γιορτή απ´ τα χείλη. 

Έχω υποχρέωση και όχι δικαίωμα 
κι αντί για ελπίδα, μόνο υπομονή 
γιατί διανύουμε ένα άγριο Μεσαίωνα 
και η ζωή όλο και μοιάζει ποινή. 

Και ένα-ένα τα σχέδια μου ματαίωνα
εισιτήρια για ταξίδια ζωής 
αφού αναπνέουμε έναν μαύρο Μεσαίωνα 
δηλητήριο κατά της ψυχής. 

Έτσι όσα χρόνια και να μας αφιέρωνα 
όσες χαρές και να ‘χαμε παραγγείλει 
έχουμε μπει σ’ έναν άγριο Μεσαίωνα 
θα περιμένω την αυγή ν´ ανατείλει.






----------------------------------------------------------------------------------------------


ΕΞΟΔΟΣ


Την Τετάρτη 18 Απριλίου 2018 - Διεθνής Ημέρα Μνημείων - θα είναι κατ’ εξαίρεση ανοιχτοί και με ελεύθερη είσοδο όλοι οι Αρχαιολογικοί Χώροι και τα Μνημεία που ανήκουν στο Δημόσιο και θα λειτουργήσουν σύμφωνα με το κανονικό ωράριο λειτουργίας τους, όπως προβλέπεται στη σχετική Υπουργική απόφαση (https://www.culture.gr/el/service/SitePages/view.aspx?iID=2695) .
Προσοχή: Το μουσείο της Ακρόπολης θα έχει είσοδο 5€ 





ΕΝΤΟΣ

Οι επίλεκτοι (2007)
Tropa de Elite (original title)
R | 1h 55min | Action, Crime, Drama | 12 October 2007 (Brazil)

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...