Monday, April 16, 2018

Tsakthan Daily, 16/4/2018 --Όταν με αγκάλιασε ο Γκαγκάριν!



Ο δήμαρχος του Βελιγραδίου σταμάτησε τη δουλειά του κι άρχισε να ασχολείται με το μόλις 3 ημερών ανεγερθέν άγαλμα του αστροναύτη (κοσμοναύτης, σύμφωνα με Σοβιετική ορολογία) που άναψε το φιτίλι για να εκραγεί η φαντασία μας και να ανθίσει η ουτοπία για έναν άλλο κόσμο. Έτσι, ο δήμαρχος έκρινε ότι το άγαλμα δεν αποδίδει καλά το μεγαλείο του Γιούρι Γκαγκάριν και το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την κατεδάφιση του αγάλματος γιατί είχε μικρο κεφάλι σε σχέση με το...κράνος του. 

Ποιος ήταν ο Γκαγκάριν; Ο Γιούρι Αλεξέγεβιτς Γκαγκάριν ήταν  γιος ενός ξυλουργού από το Γκζατσκ της Ρωσίας. Τα χαράματα της  12ης Απριλίου 1961 πραγματοποίησε τον πρώτο διαπλανητικό περίπατο της ανθρωπότητας. Σφραγισμένος στο μικρό­ για τα δεδομένα της αεροδιαστημικής ­ σκάφος του, το «Βοστόκ 1», ο 27χρονος σμηναγός εκτοξεύθηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ προς το άπειρο. "Βλέπω τη Γη. Είναι μπλε. Είναι τόσο όμορφη" είπε όταν μπήκε στην τροχιά. Στη συνέχεια δεν ταξίδεψε ποτέ ξανά στο Διάστημα αλλά συνέχισε εκπαιδεύοντας νέους αστροναύτες. Δυστυχώς σκοτώθηκε σε ηλικία 34 ετών κατά τη συντριβή ενός διθέσιου αεριωθούμενου αεροπλάνου στη διάρκεια μιας εκπαιδευτικής πτήσης ρουτίνας! Την 12η Φεβρουαρίου 1962 ήρθε στην Αθήνα κι έγινε χαμός. Ο πατέρας κι η μητέρας μου πήγαν για ρεπορτάζ και πήραν κι εμένα  Ένας φωτογράφος του ζήτησε να με πάρει αγκαλιά κι έτσι βγήκα φωτογραφία με τον Γκαγκάριν. Ακόμα την ψάχνω αλλα με τόσες μετακομίσεις από χώρα σε χώρα μάλλον χάθηκε κι ακούγεται σαν αστικός μύθος.








Αστροναύτης - 2002     
 
Στίχοι:   Κωνσταντίνος Βήτα
Μουσική:   Κωνσταντίνος Βήτα
Ερμηνεία: Κωνσταντίνος Βήτα

Κόκκινο φιλί σε μια Κυριακή θέλω να ζήσω.
Κάθε που ξυπνώ μόνο εσένα θέλω να αντικρίσω.
Από την δουλειά φεύγω πιο νωρίς μόνο για σένα
Να `ρθω να χαθώ, να σε σφίξω μέσα στα δυο μου χέρια.

Πες μου αν μ’ αγαπάς δώσ’ μου μια ευκαιρία για να μείνω.
Αστροναύτης σκέφτομαι όλο πιο πολύ θέλω να γίνω.
Να σε πάω μακριά μέσα στον γαλαξία ν’ αρμενίζεις
και φωτογραφίες να τραβάς την γη όταν γυρίζεις.


https://www.youtube.com/watch?v=tvyzvNcauwY



Β΄ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ 4EVER

Ο Αλέξης Βάκης στην εκπομπή του της Δευτέρας, στις 6 το απόγευμα, και με καλεσμένο στο στούντιο τον πολύπειρο δημοσιογράφο Δημήτρη Ψαρρά, θα μιλήσουν για μια σημαντική οργάνωση της Αριστεράς, την ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος / Β' Πανελλαδική, που αυτές τις μέρες συμπληρώνονται σαράντα χρόνια απο τότε που συγκροτήθηκε αυτόνομα.
Η Β' Πανελλαδική προέκυψε ως εξ αριστερών διάσπαση της νεολαίας του ΚΚΕ Εσωτερικού και παρά το βραχύβιον της ύπαρξής της -ήταν ενεργή μόνο για τρία χρόνια, 1978-1981- μπόρεσε και την εποχή της να σφραγίσει με την παρουσία της (φοιτητικό κίνημα των καταλήψεων του 1979, πορεία Πολυτεχνείου του 1980), αλλά και να αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς στην ιστορία της Μεταπολίτευσης.
Ο δε Δημήτρης Ψαρράς ήταν απο τα εμβληματικά στελέχη της Β' Πανελλαδικής, μέλος του Κ.Σ. αλλά και του Γραφείου του Κ.Σ. της οργάνωσης.
Συντονιστείτε ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ, στους 105,5. (Ή ακούστε κατευθείαν εδώ: http://live24.gr/radio/generic.jsp?sid=1379)





No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...