Tuesday, March 06, 2018

Άμεση δράση 3 (του Θανάση Τσακίρη)



Τα κινήματα μπορεί να στοχεύουν σε συγκεκριμένα πρόσωπα, ομάδες ή επιχειρηματικές ή κρατικές οργανώσεις  που συμβολίζουν την κύρια πηγή αυτής της επίθεσης (π.χ τράπεζες πρόσφατα λόγω κρίσης δέχθηκαν μαζικές συμβολικές επιθέσεις). Στα παραδείγματα μη βίαιης άμεσης δράσης συγκαταλέγονται οι απεργίες, οι καταλήψεις χώρων εργασίας ή/και η αυτοδιαχείριση της επιχείρησης, οι καθιστικές διαμαρτυρίες, ορισμένες μορφές σαμποτάζ, οι μαζικές εκδηλώσεις πολλαπλών μορφών που περιλαμβάνουν συναυλίες, θέατρο δρόμου, και άλλα χάπενινγκ. Άμεση δράση είναι και η κινητοποίηση, αυθόρμητη ή οργανωμένη, των ανθρώπων  που για να λύσουν συλλογικά ένα κοινωνικό πρόβλημα δεν περιμένουν την συχνά δυσκίνητη κρατική μηχανή ή τις μεγάλες εταιρείες να κινηθούν π.χ. ομάδες αντιμετώπισης των καταστροφικών συνεπειών του τυφώνα Κατρίνα στις ΗΠΑ.



Η πολιτική ανυπακοή είναι η ενεργή και δημοσίως διακηρυγμένη άρνηση υπακοής σε νόμους και διαταγές μιας κυβέρνησης ή κατοχικής δύναμης. Η ειδοποιός διαφορά με την «άμεση δράση» είναι η αποδοχή από τον ακτιβιστή του ενδεχόμενου της σύλληψης και της καταδίκης του, ενώ οι ακτιβιστές που χρησιμοποιούν την «άμεση δράση» συχνά προσπαθούν να αποφύγουν τις νομικές συνέπειες (Tsakiris, A. and Aranitou, V., 2011. ‘Can’t pay? Don’t pay!: Civil Disobedience Movements and Social Protest in Greece during the Memorandum Era, paper presented at the 16thAlternative Futures and Popular Protest Conference, Manchester, 18–20 April.).



Οι ομάδες που οργανώνονται στη λογική της άμεσης δράσης είναι αυτόνομες. Προωθούν τον οριζόντιο συντονισμό με τις συγγενικές τους ομάδες από πλευράς στόχων και στην πιο οργανωμένη τους μορφή καταλήγουν σε συγκρότησης μιας χαλαρής δομικά συνομοσπονδίας με «συσπειρώσεις» βάσης που συντονίζονται και οργανώνονται με μη ιεραρχικές δομές. Η συνεργασία τους μπορεί να καταστεί μόνιμη αλλά συχνά γίνεται επί τούτου για συγκεκριμένο στόχο ή ενέργεια. Το κοινό στοιχείο μπορεί να είναι ένας κοινός στόχος (π.χ. μπλοκάρισμα αντιπεριβαλλοντικών έργων), μια κοινή κοσμοαντίληψη (π.χ. οικολογία), κοινή καταγωγή (π.χ. Ένωση Αφρικανών Γυναικών).   



Το «Συντονιστικό Όργανο» είναι η συνένωση των συσπειρώσεων και των ομάδων άμεσης δράσης σε ένα συμβούλιο όπου συμμετέχουν ισότιμα με έναν εκπρόσωπό της καθεμιά. Συνήθως τα συντονιστικά όργανα είναι προσωρινά σώματα που συγκροτούνται αποκλειστικά για ένα σκοπό (π.χ. Συντονιστική Επιτροπή  Φορέων & Κατοίκων Β.Α. Αττικής[1] ) ή για μία εκδήλωση (πχ  διενέργεια συνεδρίου επιστημονικών και οικολογικών οργανώσεων). 





Συνεχίζεται...


ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ


No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...