Tuesday, December 05, 2017

"Αναμνήσεις ενός Επαναστάτη " Θεσσαλονίκη 11 Δεκέμβρη στις 7:30 μ.μ., στο manifesto!


Χάρη στην κοπιαστική δουλειά των "Ακυβέρνητων Πολιτειών", τον περασμένο μήνα επανεκδόθηκε το μνημειώδες έργο του Βικτόρ Σερζ Οι Αναμνήσεις ενός Επαναστάτη

Το βιβλίο, που στην πρώτη του έκδοση είχε από χρόνια εξαντληθεί, χωρίζεται σε δύο βασικά μέρη: 

Στο πρώτο, ένας αναρχικός επαναστάτης εξιστορεί τη διαδρομή του από το Βέλγιο προς τη Μόσχα, και από το 1905 ως το 1941. Υπεύθυνος αναρχικών εφημερίδων, φυλακισμένος και εξόριστος, ο Βικτόρ Κίμπαλσιτς, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, βρίσκεται το 1919 δίπλα στους Μπολσεβίκους, ενώ μαίνεται ο εμφύλιος. Στηρίζει τον Λένιν, συμμετέχει σε κύκλους διανοουμένων και καλλιτεχνών πέρα από τους μπολσεβίκους, διαφωνεί με συντρόφους του αναρχικούς και προσχωρεί στην Αριστερή Αντιπολίτευση υπό τον Τρότσκι. Το 1933, το σταλινικό καθεστώς τον στέλνει στο στρατόπεδο. Θα χρειαστεί μια διεθνής καμπάνια για την απελευθέρωσή του. Και είναι στα χρόνια αυτά που ο Σερζ θα καταγγείλει το εκφυλισμένο σοβιετικό πείραμα ως ολοκληρωτικό, προτού συγκρούστεί και με την τροτσκιστική αντιπολίτευση.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, 
ένα κείμενο που γράφεται το 1947, στα 40 χρόνια από τη Ρωσική Επανάσταση, ο Σερζ αναμετριέται με σπάνια ειλικρίνεια και οξυδέρκεια με την εμπειρία της πρώτης σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Δεν ενδίδει στην εύκολη λαθολογία και, κυρίως, στο κλίμα του φιλελεύθερου αντιολοκληρωτισμού: το 1947, ας θυμηθούμε, είναι χρονιά που ξεκινά ο Ψυχρός Πόλεμος, για τις ανάγκες του οποίου, η Δύση σπάει το αντιφασιστικό "συμβόλαιο" με τον ιστορικό κομμουνισμό, εξισώνοντάς τον όλο και πιο απροκάλυπτα με τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Νηφαλιότητα και ευθυκρισία, ειλικρίνεια και δικαιοσύνη -- οι αρετές ενός επαναστάτη του εικοστού αιώνα, επενδυμένες στον ιδιαίτερο αφηγηματικό τρόπο ενός σπουδαίου συγγραφέα όπως ο Σερζ, είναι παρούσες σε αυτό το πολυσέλιδο, πολυφωνικό αφήγημα. Χάρη στη μετάφραση της Ρεβέκκας Πέσσαχ, την επιμέλεια του Στέφανου Ροζάνη, την πρώτη διόρθωση του Γεράσιμου Λυκιαρδόπουλου και τη δεύτερη του Χρήστου Μανούκα, το ελληνικό αναγνωστικό κοινό έχει πρόσβαση σε μια πλήρη και υψηλής ποιότητας έκδοση -- οδοδείκτη σε μια επανάσταση που, πριν ηττηθεί, ενέπνευσε και συνεχίζει να εμπνέει όσες και όσους διεκδικούν έναν άλλον κόσμο.

Στην εκδήλωση που διοργανώνει το manifesto για το βιβλίο τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, στις 7:30 μ.μ., μιλούν οι:

Γιάννης Γκλαρνέτατζης, συγγραφέας
Θοδωρής Φέστας, συγγραφέας

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...