Wednesday, May 24, 2017

Ακούστε την εκπομπή Αχ Εξουσία! 23-5-2017 ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ 


Φίλες και φίλες καλησπέρα



Κοντεύει να βγει ο Μάης 2017 κι ακόμα δεν μιλήσαμε τον διαχρονικό Μάη του 1968. Γι’ αυτό θα του αφιερώσουμε δυο εκπομπές. Σήμερα θα μας απασχολήσει ο διαχρονικός Μουσικός Μάης της Αμφισβήτησης και της Εξέγερσης. Αλλά τι νόημα δίνουμε σε αυτές της λέξεις;

«Αμφισβητώ», κατά τον Ευ. Παπανούτσο, «δεν σημαίνει (για την ακρίβεια: δεν σημαίνει ακόμα) αποδοκιμάζω, αποκηρύττω, απαρνιέμαι. Αλλά οπωσδήποτε υπονοεί ότι έπαψα να αποδέχομαι μια κατάσταση πραγμάτων (ή μια σειρά ιδεών) όπως έκανα ως τώρα, γιατί γεννήθηκαν μέσα μου αμφιβολίες που με αναγκάζουν να άρω την εμπιστοσύνη μου και να θέσω κάτω από αυστηρότερο έλεγχο το αντικείμενό μου».

Πρόκειται για μια διαδικασία δύσκολη που απαιτεί όχι μόνο μια αγανάκτηση αλλά και αναζήτηση. Αυτή η αναζήτηση μπορεί να είναι μακρόχρονη και να καταλήξει σε εξέγερση εναντίον των κοινωνικών και πολιτικών θεσμών αλλά και των πολιτιστικών, δηλαδή της κυρίαρχης ιδεολογίας και κουλτούρα. Το αν θα εξελιχθεί σε επανάσταση είναι μια άλλη συζήτηση που θα την κάνουμε στην επόμενη σεζόν.

  Σήμερα θα αφήσουμε τις αναλύσεις και τις αφηγήσεις, Θα ακούσουμε τραγούδια που εκφράσανε  την αμφισβήτηση των εφήβων, των νέων , των φτωχών, των μαύρων και γενικά των «από των κάτω», μια αμφισβήτηση που μπορεί να έχει κέντρο το 1968 αλλά εκτείνεται στο παρελθόν και το μέλλον.

Θα ξεκινήσουμε με ένα τραγούδι που αναφερόταν στην ματωμένη Κυριακή της Βόρειας Ιρλανδίας. Σήμερα δεν μπορούσα να ακούσω τις ειδήσεις. Χτες το βράδυ στην πόλη της Αγγλίας που αγάπησα το Μάντσεστερ, την πόλη -κοιτίδα του εργατικού κινήματος, 22 νέοι και νέες σκοτώθηκαν και πάνω τραυματίστηκαν από τη βομβιστική επίθεση  στη συναυλία. Για άλλη φορά οι αθώοι πληρώνουν  την διαχρονική πολιτική της αποικιοκρατίας και του ιμπεριαλισμού. Μια άδικη κοινωνική τάξη πραγμάτων που, όπως έλεγε ο ακτιβιστής δάσκαλος Παουλο Φρέιρε τρέφεται με θάνατο, απελπισία και φτώχεια.
Ακούστε την εκπομπή Αχ Εξουσία! 23-5-2017 ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ 
Χορηγός: μεζεδοπωλείο Όασις

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...