Sunday, July 24, 2016

Η εξέλιξη του κομματικού συστήματος της Μεταπολίτευσης - Μέρος 2ο



Το νέο καθεστώς είχε πλέον νομιμοποιηθεί. Η ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πέρασε το νέο σύνταγμα, παρά τις διαμαρτυρίες που εξέφρασαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κανονικά οι επόμενες εκλογές έπρεπε να διεξαχθούν το Νοέμβριο του 1978. Το Σεπτέμβριο του 1977 ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής αποφάσισε την επιτάχυνση των εκλογών. Οι λόγοι που προέβαλε ο Πρωθυπουργός για να επισπεύσει τις εκλογές ήταν τα λεγόμενα «εθνικά θέματα»: η σύγκρουση με την Τουρκία για Κύπρο και Αιγαίο και η ένταξη στην ΕΟΚ. Η κυβέρνηση ήθελε μια νωπή λαϊκή εντολή αποφεύγοντας μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ένοιωθε σίγουρος για τη δυναμική του ΠΑΣΟΚ αφού είχε ξεπεράσει τις διάφορες εσωτερικές κρίσεις  (Δημοκρατική Άμυνα, "Ιταλοί", τροτσκιστές κ.α.) και διαγράψει τους διαφωνούντες, από τους οποίους πολλοί στη συνέχεια συγκρότησαν τη Συμμαχία Αριστερών και  Προοδευτικών Δυνάμεων μαζί με μικρά  πολιτικά κόμματα, μεταξύ των οποίων το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδα (εσωτερικού) ήταν το μεγαλύτερο και καλύτερα οργανωμένο. Η Ενωμένη Αριστερά είχε διαλυθεί μετά από τις εκλογές του 1974. Το ΚΚΕ θα οικοδομούσε την, νόμιμη πλέον, ανεξάρτητη πολιτική οργάνωση της προκειμένου να κυριαρχήσει στο κομμουνιστικό κίνημα της χώρας. Οι εκλογές διενεργήθηκαν στις 20 Νοεμβρίου 1977. Η Νέα Δημοκρατία έχασε έδαφος στο χώρο των σκληρών δεξιών και εθνικιστών, λόγω του χειρισμού θεμάτων, όπως η μοναρχία και το Κυπριακό. Αυτοί συγκρότησαν ένα νέο κόμμα με επωνυμία "Εθνική Παράταξη" με αρχηγό τον Στέφανο Στεφανόπουλο.




Παρ 'όλα αυτά, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε 41,84% των ψήφων και 171 έδρες και για άλλη φορά σχημάτισε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε 25,34% και 93 έδρες παίρνοντας τη θέση της επίσημης αντιπολίτευσης εκτοπίζοντας την Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου (ΕΔΗΚ), η οποία πήρε 11,95% και μόνο 16 έδρες μπαίνοντας σε ανοικτή κρίση που οδήγησε στην εκμηδενισμό της όποιας δύναμης του κόμματος. Το ΚΚΕ κέρδισε τη μερίδα του λέοντος της αριστερής ψήφου (9,36% και 11 έδρες). Η Συμμαχία κέρδισε 2,72% των ψήφων και 2 έδρες. Τελευταίο ανάμεσα στα κοινοβουλευτικά κόμματα ήταν το Κόμμα Νεοφιλελεύθερων με επικεφαλής τον Κώστα Μητσοτάκη που κέρδισε 1,08% των ψήφων και 2 έδρες. Η ριζική αλλαγή του πολιτικού και του κομματικού συστήματος είχε μόλις απογειωθεί.



Συνήθως οι πολιτικοί σχολιαστές σταματούν εδώ και αγνοούν τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στους εξωκοινοβουλευτικούς χώρους και τους νεανικούς κύκλους ιδίως στην ανώτατη και ανώτερη εκπαίδευση και πάσης φύσεως κοινωνικά κινήματα.

Πρώτα από όλα αυξήθηκε η αποχή από 20,47% σε 23,20%. Δεύτερο, τα άκυρα-λευκά ψηφοδέλτια αυξήθηκαν από 1,10% σε 1,23%. Τρίτον, μικρά κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς δοκίμασαν να καταγράψουν την εκλογική απήχησή τους: Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κίνημα Ελλάδας (ΕΚΚΕ) 0,23% , Λαϊκή Δημοκρατική Ενότητα (ΛΔΕ) 0,17%  Ε.Δ.Ε. - Τροτσκιστές 0,05% , Κομμουνιστική Οργάνωση Μαχητής 0,01%  Τέλος, Ανεξάρτητοι – Μεμονωμένοι 0,44%

Συνεχίζεται....

Θανάσης Τσακίρης



No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...