Saturday, June 04, 2016

Η Ιστορία στο Κόκκινο: Μία εκπομπή για το παρελθόν "Το ελληνικό ντιζάιν στο ραδιόφωνο" Κυριακή 5 Ιουνίου 10.00 - 11.00 Στο Κόκκινο 105,5

Η Ιστορία στο Κόκκινο: Μία εκπομπή για το παρελθόν
σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας
Επιμέλεια: Ηλίας Νικολακόπουλος
Οργάνωση παραγωγής: Νατάσσα Δομνάκη
Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Μήνας

Κυριακή 5 Ιουνίου 10.00 - 11.00 Στο Κόκκινο 105,5
Το ελληνικό ντιζάιν στο ραδιόφωνο

Συζητούν ο Δημήτρης Αρβανίτης και ο Τάσος Σακελλαρόπουλος

Ο Τάσος Σακελλαρόπουλος και ο σχεδιαστής Δημήτρης Αρβανίτης συζητάνε στο στούντιο για την ιστορία του ντιζάιν αλλά και για τις αφετηρίες, την πορεία και τις σημερινές συνθήκες που ισχύουν σήμερα στην Ελλάδα.
Από τις γραφικές τέχνες των αρχών του 20ου αιώνα θα παρακολουθήσουμε τον τρόπο που η τέχνη λειτούργησε σαν όχημα μεταφοράς και διάδοσης ιδεών και απόψεων. Παράλληλα, μέσω των εθνικών σχολών που αναπτύχθηκαν  στην Γερμανία, στην Ολλανδία και στην Σοβιετική Ένωση παρακολουθούμε τον διαφορετικό τρόπο που διαμορφώνεται σταδιακά η συγκρότηση του «μηνύματος» που θα φτάσει στον πολίτη ή στον καταναλωτή.
Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν οι γραφικές τέχνες στην Ελλάδα, από πρώτο δίπλωμα με το κλαδί του νικητή που δημιούργησε ο Νικόλαος Γύζης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 έως τα μεγάλα διαφημιστικά ατελιέ της δεκαετίας του 1970,  τις πολιτικές αφίσες της Μεταπολίτευσης, τις αφίσες για τις συναυλίες και τα κινηματογραφικά έργα, τις πολιτικές καμπάνιες. Ένας μακρύς δρόμος που φτάνει έως το σήμερα και την ψηφιακή εποχή όπου τη φθορά του χάρτινου μηνύματος έχουν αντικαταστήσει οι χιλιάδες εικόνες που έχουν κατακλύσει, σαν σταγόνες το διαδίκτυο.  



No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...