Saturday, April 09, 2016

Λούης Τίκας. Γεννήθηκε στο χωριό Λουτρά, Ρεθύμνου Κρήτης, την 15η Μαρτίου 1886 με το όνομα Ηλίας Αναστασίου Σπαντιδάκης. Πέθανε την 20ή Απριλίου 1914. Θύμα της σφαγής στο Λούντλου. Οργανωτής των Ενωμένων Εργατών Ορυχείων Αμερικής»

Ο ΝΕΟΣ ΛΟΥΗΣ ΤΙΚΑΣ ΘΑ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΣΤΟ ΑΛΕΞΙΝΑΤΣ, ΣΤΟ ΚΡΑΖΟΥΓΙΕΒΑΤΣ, ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ, ΣΤΟ ΝΟΒΙΣΑΝΤ, ΣΤΟ...

"Λούης Τίκας. Γεννήθηκε στο χωριό Λουτρά, Ρεθύμνου Κρήτης, την  15η Μαρτίου 1886 με το όνομα Ηλίας Αναστασίου Σπαντιδάκης. Πέθανε την 20ή Απριλίου 1914. Θύμα της σφαγής στο Λούντλου. Οργανωτής των Ενωμένων Εργατών Ορυχείων Αμερικής". Να τι γράφει μια επιτάφια πλάκα του Νεκροταφείου του Ντένβερ για έναν άνθρωπο από την Κρήτη που έμελλε να γίνει ένας από τους τραγικά χαμένους ήρωες του αμερικανικού εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. 

Ο Λούης Τίκας με τη θυσία του πέρασε στο Πάνθεον των Ηρώων της εργατικής τάξης μαζί με τον Αύγουστο Σπης, τον Άλμπερτ Πάρσονς, τον Αύγουστο Φίσερ και τους Σάκκο και Βαντσέτι. Γεννήθηκε σε ένα πλουσιόσπιτο της Κρήτης μα δεν τον χώραγε ο τόπος. Ήθελε να πετάξει. Ήθελε να γνωρίσει τη «χώρα της ελευθερίας». Ίσως γιατί γεννήθηκε παράλληλα με το εργατικό κίνημα της Πρωτομαγιάς του 1886. 

Πέθανε από τις δολοφονικές σφαίρες των εθνοφρουρών που τον χτύπησαν πισώπλατα μια Μεγάλη Πέμπτη, σαν να δολοφονούσαν ένα σκυλί. Σκοτώθηκε από τους προγόνους αυτών που, χωρίς και αυτοί να σεβαστούν τη Μεγάλη Πέμπτη, σήμερα δολοφονούν εξ ουρανού με τις «έξυπνές τους βόμβες» τους εργάτες μιας άλλης χώρας, της Γιουγκοσλαβίας. Δεν καταλαβαίνουν οι ιπτάμενοι δολοφόνοι πως κάποια μέρα θα βγει ένας ακόμη Λούης Τίκας, ή μάλλον περισσότεροι από έναν, που αυτή τη φορά θα γευτεί (ούν) τη γλυκό νερό της νίκης. Αυτή η νίκη θα είναι νίκη όλων των εργατών, όλων των λαών της γης.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
3/5/1999




No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...