Saturday, February 27, 2016

Η Ιστορία στο Κόκκινο: Μία εκπομπή για το παρελθόν-Η ιστορία της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και της Αποασυλοποίησης στην Ελλάδα. - Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 10.00 - 11.00 Στο Κόκκινο 105,5

Η Ιστορία στο Κόκκινο: Μία εκπομπή για το παρελθόν
σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας
Επιμέλεια: Ηλίας Νικολακόπουλος
Οργάνωση παραγωγής: Νατάσσα Δομνάκη
Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Μήνας

Κυριακή  28 Φεβρουαρίου 10.00 - 11.00 Στο Κόκκινο 105,5
Η ιστορία της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και της Αποασυλοποίησης στην Ελλάδα.
 Συζητούν η Μαρία Μητροσύλη, ο Δημήτρης Πλουμπίδης και ο Τάσος Σακελλαρόπουλος

Ο Τάσος Σακελλαρόπουλος συζητά με την καθηγήτρια του Δικαίου της Υγείας Μαρία Μητροσύλη και με τον καθηγητή Ψυχιατρικής Δημήτρη Πλουμπίδη για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και  την πορεία της Αποασυλοποίησης στην Ελλάδα από τα χρόνια της Μεταπολίτευσης έως τις ημέρες μας.
Μέσα από ένα χρονικό της νομοθεσίας που υποστήριζε την λειτουργία της ψυχιατρικής στην χώρα και μέσα από ένα χρονικό της λειτουργίας των ψυχιατρείων, παρουσιάζεται η κρατική φροντίδα για την ψυχική υγεία, η ανάγκη βελτιώσεων, η σύνδεση των εξελίξεων με τα κοινωνικά αιτήματα για τα δικαιώματα του ανθρώπου, ο ρόλος του εκδημοκρατισμού των θεσμών και του κράτους.
Παρουσιάζονται ακόμη τα βήματα και η μέθοδος που εφαρμόστηκε στην αποασυλοποίηση, η λειτουργία του ψυχιατρείου της Λέρου, η συμμετοχή στην προσπάθεια όλων των επαγγελμάτων που συνδέονται με την ψυχική υγεία έως, την σημερινή δραστηριότητα των ίδιων των αρρώστων στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους  αλλά και το κατά πόσο η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και η αποασυλοποίηση έχει γίνει βίωμα και σταθερή στην ψυχιατρική εκπαίδευση.      

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...