Monday, July 27, 2015

ΗΠΑ Τα φαντάσματα του ρατσισμού σκοτώνουν ακόμα για μια σημαία (του Θανάση Τσακίρη, ΕΠΟΧΗ 26/7/15)

ΗΠΑ Τα φαντάσματα του ρατσισμού σκοτώνουν ακόμα για μια σημαία

του Θανάση Τσακίρη

http://www.epohi.gr/portal/diethni/19768-ipa-ta-fantasmata-tou-ratsismoy-skotonoun-akoma-gia-mia-simaia

Εκατόν πενήντα χρόνια πέρασαν από τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου των ΗΠΑ στις 2 Ιουνίου 1965. Όμως, τα φαντάσματα τρομοκρατούν ακόμα, προβαίνουν σε μαζικές δολοφονίες και ορκίζονται στη σημαία της δουλοκτητικής Συνομοσπονδίας του Νότου. Ο ρατσισμός καλά κρατεί στη «Γη της Ελευθερίας», που λέει ο εθνικός ύμνος των ΗΠΑ. Η σημαία της Συνομοσπονδίας κυμάτιζε ελεύθερα στο Κυβερνείο της Νότιας Καρολίνας, ώσπου την Πέμπτη 18/6 ένας νέος λευκός άνδρας άνοιξε πυρ μέσα σε μια ιστορική αφροαμερικανική εκκλησία της πόλης Charleston και σκότωσε 9 πιστούς και τον πάστορα.




Ιστορικό

Η πολιτικο-κοινωνική σύγκρουση για τη σημαία αυτή, που συμβολίζει το ρατσιστικό μίσος, κρατάει χρόνια. Ας πάμε μερικά χρόνια πίσω. Την 25η Μαΐου 2015, ο χορός της Απόσχισης για τα 150 χρόνια από την αυτοανακήρυξη της ανεξαρτησίας των Πολιτείων του Νότου των ΗΠΑ και την έναρξη του Εμφυλίου Πολέμου αντιμετωπίστηκε με συγκέντρωση-πορεία, που διοργάνωσε η ιστορική Εθνική Οργάνωση για την Πρόοδο των Εγχρώμων Πολιτών (NAACP). Στο ίδιο έργο θεατές βρέθηκαν οι διαδηλωτές, αντιμετωπίζοντας το θέαμα λευκών κυρίων με παλιομοδίτικες ρεντιγκότες και ψηλά καπέλα και λευκών κυριών με κρινολίνα να εισέρχονται στην μεγάλη αίθουσα της εκδήλωσης, που θα τιμούσε τους πεσόντες του στρατού των Νοτίων στο πεδίο των άγριων μαχών του εμφύλιου πολέμου, προδίδοντας τα ιδανικά της Αμερικάνικης Επανάστασης για την ελευθερία των ανθρώπων με τη διατήρηση της δουλείας. Σε αυτή την Πολιτεία το 1860, το 57% των κατοίκων της είχαν το στάτους του δούλου. Λίγοι ήταν οι λευκοί, που αγωνίζονταν για τη χειραφέτηση των δούλων. Ένας από αυτούς ήταν ο δικηγόρος και πολιτικός Τζέημς Πέντιγκριου, που είπε ότι «η Νότια Καρολίνα είναι πολύ μικρή για να είναι Πολιτεία (Republic) και πολύ μεγάλη για να είναι άσυλο ανιάτων». Στις 26/7/2011 ο πρόεδρος της ΝΑΑCP ζήτησε από την Ινδικής καταγωγής ρεπουμπλικανή Κυβερνήτρια Nikki Haley την οριστική μεταφορά της σημαίας στο μουσείο κι αυτή αρχικά θεώρησε ότι το θέμα έχει κλείσει. Όμως, επί της ουσίας το θέμα δεν είχε λήξει ποτέ. Η Πολιτεία ήταν η τελευταία, που καθιέρωσε ως αργία την ημέρα των γενεθλίων του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ (2000) και παράλληλα όρισε ως ημέρα αργίας την 10η Μαΐου για τη μνήμη της Συνομοσπονδίας. Το 2012 διορίστηκε αναπληρωτής Κυβερνήτης ο ρεπουμπλικάνος Γκλεν Μακ Κόνελ, ο οποίος προεδρεύει σε οργανώσεις και ινστιτούτα για την ιστορία της Συνομοσπονδίας. Συχνά εμφανίζεται ντυμένος με τη στρατιωτική στολή της Συνομοσπονδίας, προκαλώντας σκάνδαλο, και διατάζει να υψωθεί ακόμη πιο ψηλά η σημαία. Την ίδια χρονιά οι Δημοκρατικοί βουλευτές κατήγγειλαν την πλειοψηφία της Πολιτειακής Βουλής, γιατί έκλεισαν τις δημόσιες υπηρεσίες και την ίδια τη Βουλή για να γιορταστεί η «αρχαϊκή επέτειος» που διχάζει την Πολιτεία. Ώσπου φτάσαμε στο έτος 2015. 9 Αφροαμερικανοί νεκροί από το χέρι παρανοϊκού ρατσιστή ξυπνούν τις συνειδήσεις. Η Κυβερνήτρια ανοίγει διάλογο για να λυθεί το «λυμένο θέμα». Μιλά πρωτίστως για θεραπεία του τραύματος κι όχι για διαμόρφωση πολιτικής. Όμως, πολλοί Ρεπουμπλικάνοι θεσμικοί παράγοντες, με πρόσχημα τη συνθετότητα του θέματος, αρνούνται το κατέβασμα της σημαίας 1.Ο Πρόεδρος Ομπάμα δηλώνει ότι η θέση της σημαίας είναι στο μουσείο. Ας σημειωθεί ότι η σημαία προστατεύεται με ειδικό μηχανισμό και μη διαθέτοντας σύστημα τροχαλίας, δεν μπορεί να κυματίζει μεσίστια κι αυτή είναι ακόμη μία πρόκληση.

Αποκλίσεις από την ακροδεξιά γραμμή

Δεν στοιχίζονται όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι στην ακροδεξιά γραμμή. Ο βουλευτής Norman Brannon, που έχασε έναν φίλο του στο μακελειό, δεσμεύτηκε να εισηγηθεί στην Πολιτειακή Βουλή, νόμο για την οριστική απομάκρυνση της σημαίας από κάθε δημόσιο κτήριο. Αυτή είναι κι η θέση της NAACP, η οποία καλεί στους δρόμους τους αντιρατσιστές και δημοκρατικούς πολίτες σε διαδηλώσεις. Παράλληλα με τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Πολιτεία, κινηματικές και συμβολικές ενέργειες λαμβάνουν χώρα σε πολλές πόλεις όπου καίγονται οι συνομοσπονδιακές σημαίες (π.χ. Φιλαδέλφεια κ.ά.). Με όλα αυτά η Κυβερνήτρια συμφώνησε να κατέβει οριστικά η σημαία. Το κίνημα κατά της σημαίας εξαπλώνεται πια στα πανεπιστήμια, στις αθλητικές ενώσεις, ακόμα και στον εμπορικό κόσμο κι ειδικότερα στην αλυσίδα Wal-Mart, που δέχθηκε πιέσεις, και απέσυρε από τα καταστήματά της όλες τις συνομοσπονδιακές ρατσιστικές σημαίες και τα διάφορα προϊόντα που σχετίζονται με αυτές. Ομάδες αφύπνισης αναζητούν πληροφορίες από τους πολίτες για την ύπαρξη ρατσιστικών ομάδων, που οργανώνουν εκδηλώσεις τέτοιου τύπου. Άλλαξε θέση υπέρ της απομάκρυνση της σημαίας ως συμβόλου της δουλείας ακόμα κι ο Ραντ Πολ, γερουσιαστής του Κεντάκυ, που είναι μέλος του Tea Party κι υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Έτσι την Πέμπτη 9 Ιουλίου, η σημαία κατέβηκε και μπήκε στο «χρονοντούλαπο της ιστορίας» (μουσείο) 2. Όμως, είναι σίγουρο ότι η συμβολική ενέργεια θα μετατραπεί σε πραγματική; Πώς θα ξεριζωθεί ο ρατσισμός ως ιδεολογία, ως θεσμική πολιτική και πρακτική, ως νομική και ταξική ανισότητα; Μήπως θα λειτουργήσει ως απλό τσιρότο σε μια βαθιά πληγή;  

Θανάσης Τσακίρης
http://tsakthan.blogspot.gr


1. Ως τα τέλη της δεκαετίας του 1950 οι Δημοκρατικοί του Νότου ήταν συντηρητικοί κι οι περισσότεροι από αυτούς φανατικοί ρατσιστές ήδη από την εποχή του Εμφυλίου Πολέμου. Με τη νίκη των Δημοκρατικών του Βορρά στις προεδρικές εκλογές του 1960, αλλά κυρίως με την ανόδου του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα, οι Δημοκρατικοί του Νότου στο Ρεπουμπλικάνικο Κόμμα, το οποίο έγινε το κόμμα του «βαθέως Νότου».
2. Η ρατσιστική δολοφονική οργάνωση Ku Klux Klan βγήκε απειλητικά στους δρόμους της πρωτεύουσας Columbia για να ακυρώσει την απόφαση της κατάργησης της σημαίας. Απέναντί τους βρέθηκε μαζικό μπλοκ διαδηλωτών και το κόμμα των Μαύρων Πανθήρων. Έγιναν συγκρούσεις και υπήρξαν 5 συλλήψεις. Η αστυνομία φυγάδευσε τους ρατσιστές, που είχαν να αντιμετωπίσουν την οργή των φίλων των δολοφονημένων μελών της πενθούσας Αφροαμερικανικής κοινότητας.

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...