Friday, June 19, 2015

Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ (μέρος 5ο) του Θανάση Τσακίρη


 
Θανάσης Τσακίρης

Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ


5ο μέρος


Ένα "δικαιωματικό διήγημα"




Αθήνα - Πάτρα



Άνοιξη 2010
 
Σύνδεση με τα προηγούμενα: http://tsakthan.blogspot.gr/2015/06/4.html
 
 
«Κοίτα να δεις, ακόμα κρατιέμαι!» μουρμούρισε κι άρχισε να σφυρίζει στο ρυθμό του “Baby you can leave your hat on” . Άρχισε να λικνίζεται προκλητικά. Το ατομικό της πάρτι δεν κράτησε πολύ. Η ιδιαιτέρα γραμματέας της Τζώρτζιας την ειδοποιούσε με sms ότι το ραντεβού θα γινόταν τελικά  το απόγευμα. Ντύθηκε με την ησυχία της, μάζεψε το notebook και τα φλασάκια της, έφτιαξε άλλον ένα καφέ, κάπνισε δυο-τρία τσιγάρα και κίνησε για το γραφείο της στο Κόμμα. Εκεί την περίμενε μια μυστηριώδης γυναίκα που την έκανε ακόμη πιο μυστηριώδη η μουσουλμανική μαντήλα που φορούσε πάνω από πυκνά μαύρα μαλλιά που ασφυκτιούσαν μέσα σ’ αυτήν.

 

«Καλημέρα. Πώς μπορώ να σας βοηθήσω;»

«Καλημέρα. Λέγομαι Αϊσέ Σεϊτάνογλου. Είμαι πρόεδρος του Αθηναϊκού Συλλόγου Γυναικών Μουσουλμάνων Επιστημόνων. Ζήτησα ραντεβού μαζί σας για να σας θέσω υπόψη ένα σημαντικό ζήτημα που μας απασχολεί σχετικά με τη  θεσμική αντιμετώπισή μας ως γυναικών μουσουλμάνων επιστημόνων την οποία θεωρούμε άκρως υποτιμητική, αν όχι ρατσιστική».

«Πείτε μου τι ακριβώς συμβαίνει, πλην όμως εν συντομία. Πρέπει να προετοιμαστώ για μια συνάντηση ανωτάτου επιπέδου και δεν έχουμε πολύ χρόνο σήμερα.»

«Θα είμαι λίαν σύντομη. Το πρώτο θέμα είναι αυτό του αυτοκαθορισμού μας. Δεν αναφέρουμε στο αν ανήκουμε σε μουσουλμάνικη ή τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα. Αναφέρομαι στο ότι ως γυναίκες έχουμε το ανθρώπινο δικαίωμα να αποφασίζουμε εμείς οι ίδιες μόνες μας για τη ζωή μας, για τις σχέσεις μας, για ην αμφίεσή μας, τις σπουδές μας και για τη δουλειά μας. Η σχέση μας με τη θρησκεία μας και την εθνοτική μας ομάδα είναι κάτι που μόνες μας μπορούμε να διευθετήσουμε. Το ότι έχουμε να αναμετρηθούμε με συντηρητικές, πατριαρχικές ή ακόμη και μεσαιωνικές αντιλήψεις αφορά εμάς τις ίδιες. Στο δημόσιο χώρο, όμως, τα πράγματα αλλάζουν. Είμαστε πολίτες της χώρας και απαιτούμε να είμαστε και να μας συμπεριφέρονται δίκαια οι θεσμοί και οι εκφραστές τους. Όμως μια Ελληνίδα ως προς την εθνοτική ταυτότητα έχει να δικαίωμα να ντύνεται στο πανεπιστήμιο όπως επιθυμεί έτσι και μια μουσουλμάνα ή τουρκικής εθνοτικής ταυτότητας ως φοιτήτρια έχει δικαίωμα αν θέλει να φοράει την μαντίλα ή οποιοδήποτε άλλο ένδυμα επιθυμεί.»

«Σας κατανοώ και σας καταλαβαίνω. Το Κόμμα Κοινωνικής Δημοκρατίας, το οποίο εκπροσωπώ, έχει στη διακήρυξη του γραμμένο το αίτημα για πλήρη ισότητα δικαιωμάτων για όλους και όλες, που είναι πολίτες της χώρας. Από αυτή την άποψη αγωνιζόμαστε για να έχετε το δικαίωμα αυτό.»

«Το αίτημα αυτό δεν το διεκδικούμε για να μας αποδοθεί. Είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και είναι κατοχυρωμένο στις καταστατικές αρχές του κράτους και του ΟΗΕ και των άλλων διεθνών οργανισμών. Κανείς δεν μπορεί να μας το στερεί, ούτε κρατικός ούτε ιδιωτικός θεσμικός παράγοντας. Είναι κατοχυρωμένο όπως για όλους τους ανθρώπους του πλανήτη.»

«Για να γίνω σαφέστερη, ένα δικαίωμα δεν πρέπει να μένει στα χαρτιά, ως μια ευχή. Πρέπει κάθε μέρα να κινητοποιούμαστε ασκώντας το. Αν μείνουμε σε μια στατική αντίληψη για τα δικαιώματα δεν θα αργήσει η μέρα που οι δυνάμεις της συντήρησης  θα το αδειάσουν από το περιεχόμενό του και στο τέλος θα το καταργήσουν επίσημα.»

«Αυτό όμως εξαρτάται κι από όσους και όσες βρίσκονται σε υψηλές θέσεις στους θεσμούς, όπως εσείς λόγου χάρη, ή οι προαλειφόμενοι ως μέλη της νέας κυβέρνησης  που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές. Κι είμαστε κάτι παραπάνω από σίγουρες ότι θα προέρχονται από το κόμμα σας που στις δημοσκοπήσεις προηγείται κατά πολύ της Νέας Πολιτείας. Περιμένουμε, λοιπόν, από εσάς να δείξετε πολύ περισσότερη ευαισθησία στο θέμα καθώς συχνά από μια και μόνο δήλωση ανώτατων και ανώτερων πολιτειακών παραγόντων εξαρτάται η εφαρμογή των βασικών αρχών του πολιτεύματος και της ισότητας/ισονομίας.»

«Παρ’ όλο που δεν συμφωνώ με τη λογική σας, υπόσχομαι ότι θα μεσολαβήσω ώστε η κυρία Αλεξανδράτου να δεσμευτεί για το θέμα. Σας εύχομαι νίκη στους δύσκολους αγώνες σας που έχετε μπροστά σας και θα είμαι στο πλευρό σας ανεξαρτήτως του αν συμφωνώ ή διαφωνώ με πτυχές της πολιτικής σας.»

«Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας. Ο Θεός μαζί σας. Σας χαιρετώ προσωπικά κι εκ μέρους των γυναικών του συλλόγου μας.»

«Κι εγώ σας εύχομαι καλή αντάμωση.»

Η Αϊσά σηκώθηκε, υποκλίθηκε και στράφηκε προς την πόρτα, όταν άκουσε την Ελευθερία να ζητά τον αριθμό του κινητού της. Της έστειλε μια αναπάντητη κλήση κι έτσι τέθηκε μια βάση για την τυχόν ανάπτυξη μας στενότερης σχέσης μεταξύ της Αϊσε και της Ελευθερίας.


Συνεχίζεται....

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...