Saturday, May 16, 2015

Η Ιστορία στο Κόκκινο: Μια εκπομπή για το παρελθόν-"Η ιστορία ενός Αγνώστου: Μνημεία και εθνικές τελετουργίες στην Αθήνα του Μεσοπολέμου"


Η Ιστορία στο Κόκκινο: Μια εκπομπή για το παρελθόν

σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας

Επιμέλεια: Ηλίας Νικολακόπουλος

Οργάνωση παραγωγής: Νατάσσα Δομνάκη

Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Μήνας

 Κυριακή 17 Μαΐου 10.00 - 11.00 Στο Κόκκινο 105,5

 

Η ιστορία ενός Αγνώστου: Μνημεία και εθνικές τελετουργίες στην Αθήνα του Μεσοπολέμου

Συζητούν η Ελένη Κούκη και ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης

 

Το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη που εγκαινιάζεται στις 25 Μαρτίου του 1932, έρχεται να διευθετήσει τη μνημειακή τοπογραφία του κέντρου της πρωτεύουσας, να κλείσει λογαριασμούς με το πρόσφατο παρελθόν (Μικρασιατική Εκστρατεία, Βασιλεία) και να προσφέρει ένα χώρο για μεγάλες μαζικές τελετές. Όχι, όμως χωρίς ενστάσεις                                       – δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και διανοούμενοι θα ανοίξουν έναν αιχμηρό δημόσιο διάλογο για το νόημα της εθνικής τέχνης και τη διαμόρφωση του μνημειακού κέντρου της πόλης. Εξετάζοντας τόσο τον Άγνωστο Στρατιώτη, όσο και μια σειρά από άλλους εμβληματικούς τόπους της πρωτεύουσας που είχαν χρησιμεύσει ως τόποι διοργάνωσης εθνικών εορτασμών πριν από αυτόν (Καλλιμάρμαρο, Ακαδημία Αθηνών, πεδίο του Άρεως κ.α.) μπορούμε να καταλάβουμε τις νέες ανάγκες της Εξουσίας στο Μεσοπόλεμο για μεγαλοπρεπείς εμφανίσεις, να παρακολουθήσουμε τις χωροταξικές μεταλλάξεις της ίδιας της πρωτεύουσας, αλλά και την επίσημη εθνική ρητορική της εποχής.

Ενδεικτική βιβλιογραφία:


Γιώργος Μαργαρίτης, «Οι περιπέτειες του ηρωικού θανάτου: 1912-1920», Μνήμων, 12, 1989.
Χριστίνα Κουλούρη, «Γιορτάζοντας το έθνος: εθνικές επέτειοι στην Ελλάδα τον 19ο αιώνα», Δέσποινα Ι. Παπαδημητρίου, Σεραφείμ Ι. Σεφεριάδης (επιμ.), Αθέατες όψεις της ιστορίας, Ασίνη, 2012.
Συραγώ Τσιάρα, Τοπία της Εθνικής Μνήμης, Αθήνα, Κλειδάριθμος, 2004.

 

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...