Saturday, May 23, 2015

Η Ιστορία στο Κόκκινο- Μια ιστορική αναδρομή στην πολιτική και κοινωνική πορεία της Καισαριανής και των ανατολικών συνοικιών της Αθήνας-Κυριακή 24 Μαΐου 10.00 - 11.00 Στο Κόκκινο 105,5


Η Ιστορία στο Κόκκινο: Μια εκπομπή για το παρελθόν

σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας

Επιμέλεια: Ηλίας Νικολακόπουλος

Οργάνωση παραγωγής: Νατάσσα Δομνάκη

Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Μήνας

 Κυριακή 24 Μαΐου 10.00 - 11.00 Στο Κόκκινο 105,5

Μια ιστορική αναδρομή  στην πολιτική και κοινωνική πορεία της Καισαριανής και των ανατολικών συνοικιών της Αθήνας

 

Συζητούν ο Ηλίας Νικολακόπουλος και ο Τάσος Σακελλαρόπουλος

 

Δίπλα στο αστικό Παγκράτι συγκροτείται και αναπτύσσεται η συνοικία της Καισαριανής στην οποία εγκαθίστανται μικρασιάτες πρόσφυγες ήδη από το φθινόπωρο του 1922.

Τα αντίσκηνα της πρώτης εγκατάστασης, θα τα διαδεχθούν οι ξύλινες παράγκες που θα κατασκευάσουν οι πρόσφυγες σε οικόπεδα που θα τους παραχωρήσει το κράτος. Από εκεί και μετά θα ανοίξει ένας αγώνας επιβίωσης, στον οποίο θα τους συνδράμει περισσότερο η οργάνωση Near East Foundation και πολύ λιγότερο το κράτος. Μέσα στην πολιτική ένταση του Μεσοπολέμου, η Καισαριανή θα ενταχθεί κατά κύριο λόγο στην βενιζελική παράταξη για να αποτελέσει τελικά κατά την διάρκεια της Κατοχής ένα εαμικό κάστρο μέσα στο οποίο αναπτύσσονται και δρουν με μεγάλη ευχέρεια οι δυνάμεις της αριστεράς και οι οργανώσεις του ΚΚΕ. Παράλληλα, λόγω του σκοπευτηρίου θα αποτελέσει και έναν από τους χαρακτηριστικούς τόπους μαρτυρίου και εκτελέσεων.     

Έως και τον Δεκέμβρη του 1944 η Καισαριανή θα αποτελέσει την απειλή για τους εχθρούς της Αντίστασης και το καταφύγιο για τους αγωνιστές της.     


 

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...