Friday, April 24, 2015

Οι εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ, με αφορμή τα βιβλία του Θανάση Σκρουμπέλου Το Δίκοχο του Μίμη και Οι κόκκινοι φίλοι μου, διοργανώνουν στο βιβλιοπωλείο τους (Σόλωνος 84) έκθεση με θέμα Από τον Εμφύλιο στη Χούντα.





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

21 Απρίλη 2015 - 48 Χρόνια Μετά. Οι εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ, με αφορμή τα βιβλία του Θανάση Σκρουμπέλου Το Δίκοχο του Μίμη και Οι κόκκινοι φίλοι μου, διοργανώνουν στο βιβλιοπωλείο τους (Σόλωνος 84) έκθεση με θέμα Από τον Εμφύλιο στη Χούντα.

Ο Θανάσης Σκρουμπέλος στο Δίκοχο του Μίμη ξεδιπλώνει όλη τη µεγάλη και τραγική περιπέτεια της Αριστεράς, από τα χρόνια του Εµφυλίου µέχρι και τη Μεταπολίτευση, μέσα από τη συναρπαστική αφήγηση του Περικλύµενου Λάβδα για την ιστορία της οικογένειάς του. Έτσι Το Δίκοχο του Μίμη αποτελεί ένα εµβληµατικό ορόσηµο γι’ αυτά τα χρόνια, ενώ στο Οι κόκκινοι φίλοι μου, μέσα από τη διαμάχη ιδεών και φιλοσοφίας ζωής δύο αντρών, προβάλλει η ιστορία της αντιδικτατορικής οργάνωσης «Ρήγας Φεραίος» και μαζί οι αναζητήσεις και οι προβληματισμοί μιας ολόκληρης γενιάς αντιδικτατορικών αγωνιστών. Ανακαλούνται παλιοί φίλοι και γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας μας και έρχονται στο φως οι πρώτες ανακοινώσεις του Ρήγα, το πρώτο του Κεντρικό Συμβούλιο, οι συλλήψεις, τα βασανιστήρια και οι αντίσταση αυτών των νέων, που άφησαν σπίτια, σπουδές και καριέρα για να ορθώσουν ανάστημα κατά της δικτατορίας.

Από την 21η Απριλίου 2015 στο χώρο του βιβλιοπωλείου θα εκτεθούν οι αφίσες του παράνομου ΡΗΓΑ που σχεδίασε ο Θανάσης Σκρουμπέλος, ενώ η έκθεση θα πλαισιωθεί με αρχειακό υλικό από τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), την Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ), το αρχείο των εκδόσεων ΘΕΜΕΛΙΟ αλλά και αυθεντικά σχέδια εκείνης της εποχής των Γιάννη Βαλαβανίδη, Κυριάκου Κατζουράκη, Γιάννη Ψυχοπαίδη και άλλων γνωστών εικαστικών της εποχής.

Στα πλαίσια της έκθεσης, το Σάββατο 25 Απριλίου 2015, στις 12.00, θα πιούµε ένα ποτήρι κρασί και θα συζητήσουμε για τα δύο βιβλία του Θανάση Σκρουμπέλου, το κλίμα της εποχής , τον Μίμη Δεσποτίδη, τη δήμευση και καταστροφή του ΘΕΜΕΛΙΟΥ, τον αντιδικτατορικό ΡΗΓΑ, μαζί με τους Γιάννη Καούνη, δικηγόρο, ιδρυτικό μέλος του Ρήγα, Βαγγέλη Καραμανωλάκη, καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών - ΑΣΚΙ, Θόδωρο Μαλικιώση, εκδότη, και το συγγραφέα Θαναση Σκρουμπελο.

 

 

∆ιάρκεια έκθεσης: 21 Απριλίου – 2 Μαΐου 2015

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10.00 µε 15.00                                                Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.00 µε 20.00

∆ιεύθυνση: Σόλωνος 84, 106 80 ΑΘΗΝΑ, τηλ. 2103608180

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...