Sunday, April 05, 2015

Μια σύντομη αναδρομή στους ιστορικούς σταθμούς του Η.Β. (1ο μέρος)


1066. Εισβολή των Νορμανδών στην Αγγλία.

Οι Νορμανδοί γρήγορα προωθήθηκαν στην Ουαλία χτίζοντας ταυτόχρονα κάστρα για να υποτάξουν την υπαίθρου που τα περιβάλλανε. Το 1070 οι Ουαλοί εξεγέρθηκαν. Οι Ουαλοί διοικούνταν με βάση τις περιφέρειες υπό Σάξονες  εγχώριους άρχοντες αλλά  κυβερνιόνταν  από ισχυρούς Γάλλους Λόρδους (Marcher Lords-Μαρκήσιοι) που διόριζε ο  βασιλιάς της Αγγλίας. Απόλυτος μονάρχης ήταν ο Γουλιέλμος ο Κατακτητής.

7 Σεπτεμβρίου 1087. Ο Γουλιέλμος ο Κατακτητής πεθαίνει στη Ρουέν της Νορμανδίας.

Τον διαδέχθηκαν πολλοί μέτριοι μονάρχες απόγονοι Γάλλων ιπποτών ή Σαξονες που είχαν ακόμα μεγάλες έγγειες ιδιοκτησίες. Το 1215 ο βασιλιάς Ιωάννης αντιμετώπισε εξέγερση των βαρόνων που απαιτούσαν περικοπή των μοναρχικών εξουσιών.

15 Ιουνίου 1215. Magna Carta.

 Ιστορική συμφωνία που προέβλεπε πως ο βασιλιάς δεν θα είναι απόλυτος μονάρχης. Καθιερώθηκε το habeas corpus: δικαίωμα έφεσης ενάντια στην φυλάκιση, μια δικαστική πράξη που προστατεύει τον πολίτη από την παράνομη πράξη που προστατεύει τον πολίτη από την παράνομη κράτηση, απαγορεύοντας τη δίκη προσώπων που κρατούνται παράνομα. ‘Έτσι έγινε το πρώτο βήμα της μακρόχρονης πορείας προς τη δημοκρατία.

 

Νοέμβριος 1534. Ρήξη με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

 Με νόμο ο Ερρίκος ο 8ος καθιερώθηκε ως ανώτατος άρχοντας της Εκκλησίάς της Αγγλίας διαχωριζόμενη από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Ο Ερρίκος 8ος κατάσχεσε τις γαίες των Καθολικών εκκλησιών, έκλεισε αρχαία μοναστήρια και έλιωσε το χρυσάφι και το ασήμι τους για να κόψει κέρματα. Μολονότι ο ίδιος δεν υπήρξε Προτεστάντης ουσιαστικά ενθάρρυνε την ανάπτυξη του Προτεσταντισμού.

 

1642-1649. Αγγλικός Εμφύλιος Πόλεμος μεταξύ Μοναρχικών και Κοινοβουλευτικών

Ο βασιλιάς Κάρολος ο 1ος κυβερνούσε συχνά χωρίς τη συναίνεση του κοινοβουλίου και επέβαλλε παράνομους και παράλογους φόρους. Επιπλέον, φλέρταρε με τον Καθολικισμό κόντρα στους Προτεστάντες του Κοινοβουλίου. Οι  Κοινοβουλευτικοί ήταν ισχυροί και πλούσιοι γαιοκτήμονες και έμποροι δεν μπορούσαν να ανεχθούν πια να κυβερνιόνται από τους αυταρχικούς απολυταρχικούς μονάρχες και απαιτούσαν να έχουν λόγο στην διακυβέρνηση της χώρας. H Βρετανική αποικιοκρατία ήταν στο φόρτε της.

Όλιβερ Κρόμγουελ.         

Ο Όλιβερ Κρόμγουελ, ήταν Άγγλος στρατιωτικός και πολιτικός ηγέτης που ανέλαβε τα ηνία της Μεγάλης Βρετανίας κατά την περίοδο 1653-1658, ύστερα από την εκτέλεση του βασιλιά Καρόλου του 1ου και ύστερα από τον Αγγλικό Εμφύλιο Πόλεμο. Ήταν ευλαβής και Πουριτανός Χριστιανός σε βαθμό που κατάργησε ορισμένες χριστουγεννιάτικες γιορτινές εκδηλώσεις.  

1649-1660.

Η Βρετανία για πρώτη φορά «δημοκρατία» δίχως βασιλιά (republic).

1668. Ένδοξη Επανάσταση

Ο Κάρολος ο 2ος επιλέχτηκε από το Κοινοβούλιο για το ρόλο του βασιλιά μετά το θάνατο του Κρόμγουελ αλλά άρχισε να συμπεριφέρεται αυταρχικά κι αυτός. Το αποτέλεσμα ήταν να αγανακτήσουν οι Κοινοβουλευτικοί και με ένα σχετικά αναίμακτο στρατιωτικό κίνημα να αντικαταστήσουν τον Κάρολο το 2ο με τον Ολλανδό βασιλιά Γουλιέλμο της Οράγγης (Γουλιέλμος ο 3ος). Από το σημείο αυτό και πέρα, εκτός από ορισμένα διαστήματα, η πραγματική εξουσία περιέρχεται στο Κοινοβούλιο (εκλεγμένη Βουλή Αντιπροσώπων και μη  εκλεγμένη Βουλή των Λόρδων).

1707.

Η Σκωτία δέχεται να πληρώσει η Αγγλία τα χρέη της (μετά την αποτυχία της να λειτουργήσει σωστά την αποικία της στον Καναδά και την κήρυξη χρεοκοπίας). Σε αντάλλαγμα δέχτηκε την αυτοκατάργηση του κοινοβουλίου της και την πλήρη ένταξή της στο νεοδημιουργηθέν Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία, Ουαλία).


Συνεχίζεται...

Θανάσης Τσακίρης

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...