Wednesday, March 11, 2015

Εφημερίδα Εποχή Newsletter - Editorial Η κυβέρνηση προχωρεί παρά τις πιέσεις

Εφημερίδα Εποχή Newsletter 

                                                     
​       ​facebook                                         twitter




 
 

 
 ​ ​​​​Νέο περιθώριο χρόνου φαίνεται να εξασφαλίζει η ελληνική κυβέρνηση, τουλάχιστον για τον Μάρτιο που θεωρήθηκε κρίσιμος μήνας για την κάλυψη χρηματοδοτικών κενών.
Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις, που ανέλαβε η ΕΚΤ να ασκήσει εκ μέρους των δανειστών, ώστε να αναγκαστεί η κυβέρνηση να ματαιώσει την εφαρμογή του προγράμματός της, το προγραμ­ματισμένο κυβερνητικό έργο προχωρά, ενώ η απειλή χρημα­τοδοτικής ασφυξίας, βραχυπρόθεσμα, παρουσιάζει ρωγμές. 
 
 
 
 


 
 
 

​​​ ​Αύριο στο Γιούρογκρουπ το πιο πιθανό είναι να μην υπάρξουν πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα που να μας ευνοούν. Όμως, σίγουρα θα φανούν πολλά για το μέλλον. Κυρίως θα φανεί πώς ερμηνεύουν τη συμφωνία οι δανειστές, οι λεγόμενοι θεσμοί και πόσο ειλικρινείς είναι, καθώς θα βρεθούν μπροστά στο επεξεργασμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης εντελώς συγκεκριμένο. Θα επιχειρηθεί μια στροφή προς τα πίσω; Και αν επιχειρηθεί, θα γίνει αποδεκτή απ’ όλα τα μέλη του Γιούροργκρουπ;


 
 
 
 
 


 
 
 


 
​​​ 
​Τις μέρες που συνεδρίαζε η κεντρική πολιτική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά και της δράσης της κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατά τον κρίσιμο πρώτο μετεκλογικό μήνα, η δημοσκοπική εταιρία MRB ολοκλήρωνε την τελευταία έρευνά της, τα αποτελέσματα της οποίας έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη Τρίτη

 
 
 
 
 


 
 
 



​​​​Ποιό πρέπει να είναι το plan B της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές; Πως θα εκμεταλλευτούμε καλύτερα τη γεωπολιτική σημασία της χώρας, πώς κρίνουμε τον πρώτο μήνα της νέας κυβέρνησης και ποιά είναι τα κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν το κόμμα την επόμενη περίοδο; Για όλα αυτά συζητάμε με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη
 
 
 
 
 


 
 
 


 
​ ​​​Παρακολουθώντας τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κυρίως της Νέας Δημοκρατίας του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ και λιγότερο του Ποταμιού, μένει ο ενημερωμένος αναγνώστης έκπληκτος πόσο ταυτίζεται η ορολογία και η επιχειρηματολογία με μια μερίδα ευρωπαίων πολιτικών, συγκεκριμένα των ακροδεξιών. Κι εδώ δεν εννοώ τόσο την Λεπέν, όσο την ακροδεξιά πτέρυγα της γερμανικής χριστιανοδημοκρατίας και τους ακολούθούς τους στην Ισπανία, την Πορτογαλία και τις χώρες της Βαλτικής.


 
 
 
 
 


 
 
 




 Το μεταναστευτικό ζήτημα έχει κατ’ επανάληψη διχάσει την ελληνική κοινωνία και η διαχείρισή του ως τώρα έθεσε σε δοκιμασία τα δημοκρατικά ανακλαστικά μας. Η σύνδεση του προβλήματος αποκλειστικά με την εγκληματικότητα είχε εκτός των άλλων ως συνέπεια, ο εξευτελισμός του Άλλου να οργανωθεί ως πολιτική, να γίνει ρουτίνα: δεν ήταν μόνον η αστυνομία, ας μην κρυβόμαστε· ήταν όλοι όσοι «αξιοποίησαν» τους μετανάστες (κάθε νομικής κατηγορίας) για να διεκολυνθούν ποικιλοτρόπως. Όλοι λίγο πολύ συνηθίσαμε στη συμμετοχή μας σε αυτό που κάποτε διαβάζαμε ή βλέπαμε σε ταινίες: στους ανθρώπους δεύτερης κατηγορίας. 


 
 
 
 
 


 
 
 




 ​ ​ ​Τα κυρίαρχα ΜΜΕ παρουσιάζουν την ποσοτική χαλάρωση του Μάριο Ντράγκι ως τον από μηχανής θεό που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις αποπληθωριστικές τάσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία για να την οδηγήσει σε μια νέα περίοδο ανάπτυξης. Αυτή η αισιόδοξη προοπτική λειτουργεί και ως μοχλός πίεσης στην ελληνική κυβέρνηση που καλείται να μη χάσει το τρένο της ανάπτυξης συγκρουόμενη με τους δανειστές.


 
 
 
 
 


 
 
 

 
 ​ Η σύμβαση που υπέγραψε με τη ΓΕΝΟΠ περιλαμβάνει μερικές διατάξεις που μπορεί να θεωρηθούν «χαριστικές» έως και σκανδαλώδεις -όχι προς τους εργαζόμενους συνολικά αλλά προς συγκεκριμένα πρόσωπα- ενώ δεν προβλέπει τίποτε για την υπέρβαση του μισθολογικού πλαφόν. Θυμίζουμε ότι για τις δημόσιες επιχειρήσεις υπάρχει μνημονιακή πρόβλεψη η μισθολογική δαπάνη να μην υπερβαίνει το 65% των συνολικών δαπανών. Σύμφωνα με τη σύμβαση, την απόφαση για τις τυχόν μισθολογικές περικοπές σε περίπτωση υπέρβασης του πλαφόν θα τη λάβει το Δ.Σ της ΔΕΗ, άρα η σύμβαση δεν προστατεύει τους εργαζόμενους. Παρά τα όσα λέχθηκαν για «αυξήσεις σε καιρό λιτότητας» και «εξωφρενικά προνόμια» η σύμβαση είναι προβληματική για άλλους λόγους. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

 
 
 



 
 
 


 
 
 

 
 ​ 
 ​​​​ Όπως διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους από το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι φυλακές τύπου Γ και όλες οι σχετικές διατάξεις θα καταργηθούν με το πρώτο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κατατεθεί αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, πιθανότατα την ερχόμενη Παρασκευή. Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και άλλες διατάξεις που θα αφορούν τις φυλακές.
 
 
 

 


 


 
 
 

 
 ​ ​ Της Έλενας Καραμανίδου
Στη δεκαετία του ’40, εξαιτίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του εμφυλίου, οι γυναίκες εμφανίστηκαν μαζικά στο δημόσιο χώρο, ενεπλάκησαν εκούσια, ή ακούσια με την πολιτική -διαμέσου της συμμετοχής τους στις γυναικείες οργανώσεις, της δράσης τους στην ΕΠΟΝ, την ΕΑ, τον Δημοκρατικό Στρατό και τέλος μέσω της ποινής που τους επιβλήθηκε για τις αριστερές ιδέες τους, ή την παροχή βοήθειας προς αριστερούς άντρες, γεύτηκαν τις ακραίες συνθήκες στη φυλακή και την εξορία..

 
 
 



 
 
 


 
 
Ζητήστε την "Εποχή" κάθε Κυριακή στα περίπτερα
 

--
Η ΕΠΟΧΗ
ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Βλαχάβα 11, 3ος όροφος, Αθήνα 105 51
Τηλέφωνα: 210 3619513, 210 3619514
Αρ. Λογαριασμού: 116-470219-03 ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Για αποστολή άρθρων, ανακοινώσεων κ.ά  epohigr@gmail.com 

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...