Saturday, November 15, 2014

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΘΕΜΑΤΑ Tεύχος 126, Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2014

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΘΕΜΑΤΑ
Tεύχος 126, Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2014

Στο νέο τεύχος των Σύγχρονων Θεμάτων, στη στήλη «Έπεα πτερόεντα», ο Γιώργος Καραβοκύρης γράφει για τα όρια και τους περιορισμούς της ελευθερίας του λόγου, η Σωτηρία Λιακάκη αναζητά τους λόγους της κατάρρευσης του «νορμάλ» προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ενώ ο Κωστής Κορνέτης εξετάζει την κρυφή ιστορία του παρτιζάνου Πρίμο Λέβι.
Τριάντα χρόνια μετά το θάνατο του Ενρίκο Μπερλινκγουέρ, τα Σύγχρονα Θέματα θυμούνται τον μεγάλο ιταλό κομμουνιστή ηγέτη παρουσιάζοντας αποσπάσματα από δύο σημαντικά κείμενά του για τη «δίκαιη λιτότητα», τον κοινωνικό μετασχηματισμό και τη δημοκρατία.
Στα «Άρθρα και Μελέτες», ο Χρήστος Πιέρρος επιμελείται τον φάκελο με τίτλο «Οικονομική θεωρία και κρίση» που περιλαμβάνει συνεντεύξεις που έδωσαν στο περιοδικό οι οικονομολόγοι Ρόμπερτ ΣκιντέλσκιΜπερτράν Καντελόν και Ράνταλ Ρέι, καθώς και κείμενα των Χρήστου Πιέρρου και Γιώργου Ιωαννίδη σχετικά με τις πολιτικές και θεωρητικές συνέπειες της κρίσης.
Ακόμη, ο ούγγρος οικονομολόγος Ζόλταν Πογκάτσα εξετάζει την πολιτική οικονομία της Ελλάδας από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, η Αριέλλα Ασέρ μελετά την ψυχανάλυση στη δίνη του αντισημιτισμού, η Χριστίνα Τσακιστράκη διερευνά τα όρια της συμβολικής λειτουργίας του δικαίου και η Μαρία Πρέκα αναζητά τα ίχνη των Αρσακειάδων διδασκαλισσών στα τέλη του 19ου αιώνα.
Η Αναστασία Καφέ παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα δημόσια συζήτηση με αφορμή το βιβλίο Ο δεξιός εξτρεμισμός στην Ευρώπη.
Τέλος, στις «Βιβλιοκρισίες», η Λίζυ Τσιριμώκου γράφει για τα μικρά πεζά και διηγήματα του Νικόλα Σεβαστάκη, η Έφη Αβδελά και η Μάρω Παντελίδου-Μαλούτα παρουσιάζουν το βιβλίο της Δήμητρας Σαμίου για τα πολιτικά δικαιώματα των Ελληνίδων και ο Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος σχολιάζει το βιβλίο του Παντελή Λέκκα σχετικά με το ιδεολογικό φαινόμενο, στον οποίο απαντά ο ίδιος ο συγγραφέας. Επίσης, ο Νίκος Χριστοφής εξετάζει τους μετασχηματισμούς της σύγχρονης Τουρκίας με αφορμή τα βιβλία του Χρήστου Ν. Τεάζη και του Νίκου Μούδουρου, η Λήδα Παπαστεφανάκη γράφει για τη γενοκτονία των Εβραίων με αφορμή το βιβλίο της Οντέτ Βαρών-Βασάρ, ο Γιάννης Πεχτελίδης σχολιάζει το βιβλίο της Δήμητρας Μακρυνιώτη Μικροί μάγειρες στη μικρή οθόνη και η Ελευθερία Σπ. Παπαγιάννη παρουσιάζει το βιβλίο της Lisa Bénou που γράφει μια νέα ιστορία του βυζαντινού δικαίου.

Τα Σύγχρονα Θέματα στο διαδίκτυο




No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...