Tuesday, November 11, 2014

ΕΠΟΧΗ: Editorial: Όνομα Εποπτεία, Επώνυμο Μνημόνιο



 ​ ​​​Σε πυρετώδη αναζήτηση του κατάλληλου τρόπου διαχείρισης του νέου μνημονίου που συνοδεύει την «προληπτική γραμμή στήριξης» επιδίδεται το Μαξίμου, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αρνητικές εντυπώσεις από την απόφαση του Γιούρογκρουπ για τη νέα συμφωνία με την Ελλάδα.
Ελπίζοντας σε μια ευνοϊκή συμφωνία -που δεν ήρθε- η κυβέρνηση σχεδίαζε να στηρίξει σ’ αυτή όλη την πολιτική της για την αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ από καλύτερες θέσεις. 








​​​ Την εβδομάδα που πέρασε, με τις αποφάσεις του Eurogroup της Πέμπτης, ορίστηκε, σε πολύ μεγάλο βαθμό, τόσο το περιεχόμενο της οικονομικής πολιτικής το επόμενο διάστημα, όσο και οι πολιτικές εξελίξεις. Είναι η ίδια η κυβέρνηση που είχε συνδέσει τους δύο τομείς, ελπίζοντας σε ευνοϊκή συμφωνία με τους πιστωτές. Όμως, έγινε ακριβώς το αντίθετο. Ενώ σχεδίαζε, αν υποχρεωθεί να πάει σε εκλογές, να μπορεί να στριμώξει τον ΣΥΡΙΖΑ στη βάση της συμφωνίας, τώρα βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο..










 ​​​ Αν κρίναμε από την επικοινωνιακή μάχη που δόθηκε τις τελευταίες μέρες γύρω από τα δίπολα σταθερότητα/αποσταθεροποίηση και συναίνεση/πόλωση, η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα θα έπρεπε να διαμορφώνεται χοντρικά ως εξής: έχουμε μια κυβέρνηση που επιδιώκει τη σταθερότητα και τη συναίνεση, προκειμένου να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, και μια αντιπολίτευση που προκαλεί αποσταθεροποίηση και πόλωση, προκειμένου να εμποδίσει το θεάρεστο έργο της κυβέρνησης.










 ​​​Ο χώρος, το τοπικό στοιχείο, όταν χαράζεται η κοινωνική και οικονομική πολιτική, δεν μπορεί να αγνοείται αν η Αριστερά θέλει να προσδώσει τα συμβατά με την ιδεολογία της ποιοτικά χαρακτηριστικά στην αναπτυξιακή πολιτική της. Η εξαγγελία, επομένως, από τον Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη ότι θα ακολουθήσουν δέκα τρία περιφερειακά συνέδρια του ΣΥΡΙΖΑ για να συγκροτηθούν και τα περιφερειακά προγράμματά του δημιούργησε αισιοδοξία, καθώς στην Ελλάδα η περιφερειακή διάσταση δεν χαρακτηρίζει ανέκαθεν την κυρίαρχη πολιτική. Μια συνέντευξη με τον καθηγητή Κωστή Χατζημιχάλη θεωρήσαμε στην «Εποχή» ότι θα βοηθούσε. 










  ​​​Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, αναφέρεται στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές, τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προεδρική εκλογή και στο πως θα αντιμετωπίσει τους ανεξάρτητους βουλευτές. Επιπλέον, τονίζει την ανάγκη μέσα από τις Περιφερειακές Συνδιασκέψεις του κόμματος να εξειδικευτεί το κυβερνητικό πρόγραμμα.











 ​ Ο νέος πρύτανης του ΕΚΠΑ θυμίζει σε πολλά τον Μπερλουσκόνι: συνδυάζει το επιχειρείν με τα ΜΜΕ, ενώ παράλληλα εξασκεί μία «γοητεία», η οποία όμως -και ευτυχώς- δεν έχει σχέση με το machismo του ηγέτη της Forza Italia. Πώς προέκυψε ο κ. Φορτσάκης με τις πολλαπλές ιδιότητες με τις οποίες έχει γίνει το πρόσωπο των ημερών στο πολύ σύντομο διάστημα της θητείας του;











 ​ ​Το προωθούμενο από την κυβέρνηση νομοθετικό πλαίσιο για τις «ρυθμίσεις» των «κόκκινων» επιχειρηματικών/επαγγελματικών δανείων επιχειρήσεων, εμπόρων και επαγγελματιών αποτελείται στην πραγματικότητα από οιονεί πτωχευτικές διατάξεις, που, κατά περίπτωση, συμπληρώνονται και από διατάξεις του ισχύοντος Πτωχευτικού Κώδικα. Υπό την έννοια αυτή -και λόγω ακριβώς της σημαντικότητας του νομοθετήματος στις παρούσες συνθήκες της βαθύτατης οικονομικής κρίσης- είναι αδιανόητη η προώθησή του προς ψήφιση, με ευτελή τρόπο και διαδικασία, χωρίς διαβούλευση και με τη μορφή τροπολογίας σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.










 ​​​ Ο Χαμίτ Μπόζαρσλαν, ένας από τους πιο γνωστούς Τούρκους ακαδημαϊκούς, καθηγητής τουρκικών και οθωμανικών σπουδών στο Παρίσι μιλά στην «Εποχή» για τον τρόπο που συγκροτείται η τουρκική εξωτερική πολιτική, τον στρατό και τις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ. Επιπλέον, εξηγεί το πως διαμορφώνονται οι δυναμικές ανάμεσα στον κουρδικό λαό και αναφέρεται στον τρόπο που η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει μια αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα.














 ​ ​​​ Το συνεταιριστικό κίνημα της χώρας μας βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο σημείο. Η δήθεν εξυγίανσή του ήταν και ο βασικός λόγος για την ψήφιση του νόμου 4015/2011 απέτυχε παταγωδώς. Αυτές οι διαπιστώσεις-καταγγελίες γίνονται από συνδικαλιστές-συνεταιριστές όλου του πολιτικού φάσματος, συμπεριλαμβανομένων και αυτών –δεν το κρύβουν άλλωστε– ότι ανήκουν στον πολιτικό χώρο της συγκυβέρνησης. Μερικοί από αυτούς μιλούν ακόμα και για μια χαοτική κατάσταση που επικρατεί.






Ζητήστε την "Εποχή" κάθε Κυριακή στα περίπτερα





-- 
Η ΕΠΟΧΗ
ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Βλαχάβα 11, 3ος όροφος, Αθήνα 105 51
Τηλέφωνα: 210 3619513210 3619514
Αρ. Λογαριασμού: 116-470219-03 ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Για αποστολή άρθρων, ανακοινώσεων κ.ά  epohigr@gmail.com 

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...