Monday, September 08, 2014

Newsletter Εποχής/ 7 Σεπτεμβρίο​υ

 
 

 
 ​ ​Χωρίς ουσιαστικά περιθώρια, που να προκύπτουν από τα αποτελέσματα της πολιτικής τής κυβέρνησής του ή από τις προκαταρκτικές συζητήσεις με την τρόικα στο Παρίσι, ώστε να μπορεί να προχωρήσει σε υποσχέσεις, έφθασε χθες στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός. Αυτή η εγγενής δυσκολία, σύμφωνα με έγκυρα ρεπορτάζ, οδηγούσε τον κ. Σαμαρά στην ανάγκη να προχωρήσει σε περιορισμένες εξαγγελίες. Οι οποίες θα εμφανίζονταν όχι απλώς ως «αρχή της εξόδου» από τη λιτότητα, αλλά και ως αρχή «αποδέσμευσης» ή και «ανυπακοής» προς την τρόικα.
 
 
 
 

 
 
 
​ Είναι νωρίς για να έχουμε μια ακριβή εκτίμηση των εξελίξεων με βάση τη διαθέσιμη πληροφόρηση. Θέτοντας το γενικότερο πλαίσιο της συζήτησης πρέπει να παρατηρήσουμε, πρώτο, ότι η βιωσιμότητα του χρέους καθορίζεται από τη δυνατότητα - και τις προσδοκίες για αυτή τη δυνατότητα - να πληρώνει κάποιος ομαλά τις όποιες υποχρεώσεις του. Επομένως δεν εξαρτάται μόνο από το απόλυτο ύψος του χρέους αλλά από το απόλυτο ύψος του χρέους που πρέπει να εξυπηρετηθεί κατ’ έτος (ενα χρέος 100 που πρέπει να το πληρώσεις αύριο είναι διαφορετικό από ενα χρέος 100 που πρέπει να το πληρώνεις μετά από 50 χρόνια με ρυθμό 2 κάθε χρόνο), από τους πόρους που δεσμεύονται για την αποπληρωμή του και από τις δυνατότητες υλοποίησης αυτών που διαμορφώνουν την προσδοκία ότι είναι δυνατό να καλύπτονται οι απαιτήσει και να βρίσκονται οι πόροι..
 
 
 

 
 
 


 ​ Μία βδομάδα έχει περάσει από την ανάληψη των καθηκόντων της από τη νέα περιφερειακή αρχή και τα ζητήματα που έχει να διαχειριστεί η «Δύναμη Ζωής» είναι ακόμα αχαρτογράφητα, καθώς ο κ. Σγουρός απέφυγε τη λεπτομερή ενημέρωση επ’ αυτών. Συζητάμε με την Ρένα Δούρου για τα νέα της καθήκοντα και τους άμεσους στόχους της νέας περιφερειακής αρχής.

 
 
 
 
 

 
 
 


 ​Αυτός ο Σεπτέμβρης ανοίγει μια κρίσιμη πολιτική χρονιά. Στόχο έχουμε να σφραγιστεί από τη νίκη της Αριστεράς. Αναμφισβήτητα τα ερωτήματα είναι πρωτόγνωρα και το ασφυκτικό βάρος μιας κοινωνίας που σφαδάζει κάνει την συζήτηση ακόμα πιο δύσκολη. Γνωρίζουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιλέγεται από όλο και μεγαλύτερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας επειδή έχει πείσει για το αξιακό και ιδεολογικό του φορτίο, αλλά κατά κύριο λόγο, ως μια ύστατη ελπίδα για την αλλαγή της σημερινής ανυπόφορης κατάστασης και αυτό με ένα υψηλό επίπεδο ρίσκου που περιλαμβάνει πάντα το καινούργιο, ως άγνωστο. 
 
 
 
 
 

 
 
 


 ​Ο Ντοβ Χα­νίν, βου­λευ­τής με το Χα­ντάς και μέ­λος του Κ.Σ. του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος του Ισραή­λ, ε­ξε­λέ­γη για πρώ­τη φο­ρά το 2006. Όπως λέει ο ί­διος, “α­ντι­λαμ­βά­νο­μαι τη συμ­με­το­χή μου στην ισ­ρα­η­λι­νή βου­λή ως μέ­ρος της προ­σπά­θειας για να ξα­να­χτί­σου­με μια α­πο­τε­λε­σμα­τι­κή, ρι­ζο­σπα­στι­κή α­ρι­στε­ρά στην ισ­ρα­η­λι­νή κοι­νω­νία, για­τί η αλ­λα­γή στην κοι­νω­νία, προϋπο­θέ­τει την αλ­λα­γή στην α­ρι­στε­ρά”. Συ­ζη­τή­σα­με μα­ζί του, με πο­λύ εν­δια­φέ­ρον, για την έκ­βα­ση της πρό­σφα­της κλι­μά­κω­σης του πο­λέ­μου στην Πα­λαι­στί­νη και την προσ­δο­κία του α­πό τις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις, αλ­λά και για την πο­ρεία της α­ρι­στε­ράς στο Ισραήλ σή­με­ρα..

 
 
 
 
 

 
 
 



 ​Ο γνωστός αριστερός διανοούμενος και ακτιβιστής, Μπόρις Καργκαλίτσκι μιλά αποκλειστικά στην “Εποχή” για την ουκρανική κρίση, τις πολιτικές επιλογές της ρωσικής κυβέρνησης και τις σχέσεις της με τις ομάδες πολιτοφυλακής. Αναφέρεται, επίσης, στη στάση της Αριστεράς στις δύο χώρες και εξηγεί γιατί η Ουκρανία δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδια. 

 
 
 
 
 

 
 
 



​Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις, λένε. Τι μπορούσε να σημαίνει η αιφνιδιαστική άφιξη του πρωθυπουργού σε μια εν εξελίξει ανασκαφή, αν όχι το «σύνθημα» ότι το σαξές στόρυ του καλοκαιριού περνάει από την Αμφίπολη; Το μήνυμα ελήφθη αμέσως: τα πρωτοσέλιδα και τα δελτία γέμισαν με εικόνες από τον τάφο, εικασίες για τον «σπουδαίο νεκρό», τη ζωή του Μεγάλου Αλέξανδρου, της Ρωξάνης και του Νέαρχου, νέα της ανασκαφής που εκφέρονταν με στόμφο από τους δημοσιογράφους, οι οποίοι περίμεναν με αγωνία το «δεκαπενθήμερο» μετά από το οποίο θα μάθαιναν το μυστικό του τάφου, σύμφωνα με την προφητεία του πρωθυπουργού. 

 
 
 
 
 

 
 
 

 
​​ Βρισκόμαστε πλέον σε μια δυναμική, η οποία είναι πολύ πιθανόν να μας οδηγήσει σε μια αριστερή διακυβέρνηση, και είναι επόμενο να διευρύνονται οι προβληματισμοί και να αυξάνονται οι δημοσιεύσεις που αφορούν τις πολιτικές κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών. Αλλά οι συνήθεις αναφορές στο ζήτημα των κοινωνικών συμμαχιών πολύ γρήγορα και πολύ εύκολα γλιστράνε προς μια συζήτηση για τις πολιτικές συμμαχίες, για τις πιθανές συνεργασίες μεταξύ κομμάτων και οργανώσεων της αριστεράς και σε κάποιες περιπτώσεις της κεντροαριστεράς.
 
 
 
 

 
Ζητήστε την "Εποχή" κάθε Κυριακή στα περίπτερα
 
 


 

--
Η ΕΠΟΧΗ
ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Βλαχάβα 11, 3ος όροφος, Αθήνα 105 51
Τηλέφωνα: 210 3619513, 210 3619514
Αρ. Λογαριασμού: 116-470219-03 ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Για αποστολή άρθρων, ανακοινώσεων κ.ά  epohigr@gmail.com 
 
 

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...