Tuesday, August 12, 2014

Tsakthan Daily, 12/8/2014 ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΨΕΜΑ;

Tsakthan Daily, 12/8/2014


ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΨΕΜΑ;


O βασιλιάς της μοναξιάς έφυγε για πάντα


Ο Ρόμπιν Ουίλιαμς ήταν ένας Αμερικανός ηθοποιός. Γεννήθηκε στις 21 Ιουλίου, 1951 στo Σικάγο και πέθανε στις 11 Αυγούστου 2014 στο Σαν Φρανσίσκο. Είναι γνωστός για τις ταινίες: Καλημέρα Βιετνάμ (Good Morning Vietnam, 1987), Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών (Dead Poets Society, 1989), Ο βασιλιάς της μοναξιάς (The Fisher King, 1991) και Ο Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ (Good Will Hunting, 1997). Έχει βραβευτεί με Όσκαρ Β' ανδρικού ρόλου το 1997 για την ταινία Ο Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ (Good Will Hunting) και έχει προταθεί άλλες τρεις φορές για βραβείο όσκαρ (Τρεις υποφηφίοτητες για όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου).Ο 63χρονος ηθοποιός βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του.   Η αιτία του θανάτου του είναι, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, "αυτοκτονία από ασφυξία".    Ο Robin Williams πάλευε με την κατάθλιψη τα τελευταία χρόνια και πρόσφατα είχε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης.    Η γυναίκα του τον είδε ζωντανό στο σπίτι τους την Κυριακή το βράδυ. Το επόμενο πρωί τηλεφώνησε στην αστυνομία λέγοντας πως ο σύζυγός της δεν ανέπνεε. 


Μυστικά και ψεματα 

«Το 2000, το πλουσιότερο 1% των ενηλίκων κατείχε το 40% των παγκόσμιων περιουσιακών στοιχείων και ότι το πλουσιότερο 10% των ενηλίκων έλεγχε το 85% του συνολικού πλούτου του κόσμου. Το φτωχότερο μισό του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού κατείχε το 1% του παγκόσμιου πλούτου.»
Οι νεοφιλελεύθεροι, ως γνωστόν, είναι υπέρ των ανισοτήτων. Δεν τους αποδίδουμε μόνο εμείς αυτή την προτίμηση. Το παραδέχονται και οι ίδιοι με το σκεπτικό ότι «η αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας, αν και προφανώς ανεπιθύμητη από κοινωνική άποψη, δεν αποτελεί ουσιαστικά πρόβλημα αν όλοι γίνονται συγχρόνως πλουσιότεροι». Τάδε έφη Jeremy Warner, βοηθός αρχισυντάκτης της βρετανικής εφημερίδας Daily Telegraph και το παραθέτει ο Zygmunt Bauman στο νέο βιβλίο του (βλ. παρακάτω, Το Βιβλίο της Ημέρας). Όνειρα θερινής νυκτός με ωραία Πανσέληνο. Το 2011, συνεχίζει ο συγγραφέας, «ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων στις ΗΠΑ ξεπέρασε κάθε ιστορικό προηγούμενο και έφτασε στους 1.210, ενώ ο συνολικός πλούτος τους αυξήθηκε από 3.500 δισεκατομμύρια δολάρια το 2007 στα 4.500 δισεκατομμύρια δολάρια το 2010». Τέλος, ο πλούτος «των 1.000 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο είναι σχεδόν διπλάσιος από τον πλούτο των 2.500 δισεκατομμυρίων φτωχότερων ανθρώπων». Όμως, κατά τον ίδιο τον Άνταμ Σμίθ, «όπου υπάρχει μεγάλη ιδιοκτησία, υπάρχει μεγάλη ανισότητα. Για να υπάρχει ένας πάμπλουτος πρ΄πι να υπάρχουν τουλάχιστον πεντακόσιοι φτωχοί».        
Θανάσης Τσακίρης
 

Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Yannis Bogiopoulos ‏@YBoyio  53m

Προς νέους συνάδελφους: "Γιάφκα" είναι ένα σπίτι που έχει όπλα, εκρηκτικά, παράνομα πράγματα. Αν έχει απλώς αποτυπώματα είναι σπίτι.


Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Σουλεϊμάν Ζίε Γουαταρά.

Ο Σουλεϊμάν, από το γήπεδο του Ρουφ και τις προπονήσεις της Εθνικής Αστέγων, ετοιμάζεται να κάνει το μεγάλο ποδοσφαιρικό και όχι μόνο άλμα: να ενταχθεί στις τάξεις της Επισκοπής Ρεθύμνου που αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Football League!

Το 2010, ο 16χρονος τότε Σουλεϊμάν έφευγε από τη μεγαλύτερη πόλη της Ακτής Ελεφαντοστού Αμπιτζάν,  για να ξεφύγει από την λαίλαπα του εμφυλίου πολέμου και να κυνηγήσει το όνειρό του να παίξει ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο. Έπειτα από ένα οδοιπορικό στην Τυνησία, την Τουρκία, το μετρό της Κωνσταντινούπολης, τα σκουπίδια της Αθήνας και τα κελιά των φυλακών της Άμφισσας και της Κορίνθου, βρήκε, από πέρσι το φθινόπωρο, την ελπίδα και μια σανίδα σωτηρίας στις προπονήσεις της Εθνικής Αστέγων.
Το ταλέντο του, αλλά, πρωτίστως, το ήθος και η επιμονή του να αγωνιστεί σε υψηλότερο επίπεδο του άνοιξαν την πόρτα, και εκείνος δεν έχασε την ευκαιρία. Είναι έτοιμος να πετάξει ψηλά!

Κι αν οι βόμβες του εμφυλίου δεν τον εμπόδισαν να εκπληρώσει το όνειρό του, ο Σουλεϊμάν ελπίζει αυτή τη φορά η γραφειοκρατία να μην του το στερήσει. Κι αυτό γιατί, παρόλο που το αίτημά του για χορήγηση πολιτικού ασύλου έχει γίνει δεκτό, μια αλλαγή στους κανονισμούς της ΕΠΟ που ισχύει από φέτος ενδέχεται να μπει εμπόδιο στην υπογραφή του συμβολαίου του. Αλλά τίποτα δεν μοιάζει ικανό να του κόψει το δρόμο.

Ο ίδιος δεν χάνει το κουράγιο του και κάνει όνειρα: «Το όνειρό μου ήταν πάντα να παίξω μπάλα σε επαγγελματικό επίπεδο. Δεν με νοιάζουν τα λεφτά. Αρκεί να μου δοθεί μόνο η ευκαιρία και είμαι σίγουρος ότι μπορώ να τα καταφέρω. Ανυπομονώ να παίξω με την ομάδα σε επίσημο παιχνίδι. Θα ήθελα να σκοράρω σε ένα παιχνίδι και κάτω από τη φανέλα μου να φοράω το μπλουζάκι της Εθνικής Αστέγων. Αισθάνομαι ότι, αν τα καταφέρω, θα λειτουργήσω ως παράδειγμα και για τους συμπαίκτες μου ότι όλα τα όνειρα εκπληρώνονται και αυτό μου δίνει επιπλέον κίνητρο».

Το χαμόγελο και η θετική διάθεση του Σουλεϊμάν μπορεί να λείψει από τις προπονήσεις, αλλά όλοι χαιρόμαστε που μας αφήνει. Η ομάδα συνεχίζει την πορεία της, βαθιά προσηλωμένη στον ένα και μοναδικό στόχο: Η ενεργοποίηση συμπολιτών μας που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και η υποστήριξή τους στην πορεία προς την κοινωνική επανένταξη, με όπλο πάντα τον αθλητισμό, και δη το απλό και υπέροχο αυτό κοινωνικό εργαλείο που είναι το παιχνίδι του ποδοσφαίρου.

Αυτή την εποχή, μάλιστα, τα παιδιά (αγόρια και κορίτσια, όλων των ηλικιών) προετοιμάζονται πυρετωδώς και για τον επόμενο σταθμό αυτής ξεχωριστής ποδοσφαιρικής παρέας: το 12ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων, που θα φιλοξενηθεί στα τέλη Οκτωβρίου (19-26/10) στην πρωτεύουσα της Χιλής, Σαντιάγο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

·         30 π.Χ. - Η Κλεοπάτρα Ζ΄ της Αιγύπτου, η τελευταία ηγεμόνας της δυναστείας των Πτολεμαίων, αυτοκτονεί, σύμφωνα με το θρύλο από τσίμπημα φιδιού.
·         1099 - Α' Σταυροφορία: οι Σταυροφόροι με επικεφαλής τον Γοδεφρείδο του Μπουιγιόν νικούν στην Ασκαλώνα τις δυνάμεις των Φατιμιδών του Μαλίκ αλ-Αφντάλ. Αυτή θεωρείται η τελευταία σύγκρουση της Α' Σταυροφορίας.
·         1323 - Υπογράφεται η Συνθήκη του Νέτεμποργκ ανάμεσα στη Σουηδία και τη ρωσική Δημοκρατία του Νόβγκοροντ, που διευθετεί τα μεταξύ τους σύνορα.
·         1376 - Ανέρχεται στον θρόνο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ο Ανδρόνικος Δ΄ Παλαιολόγος.
·         1821 - Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ήττα των Ελλήνων επαναστατών στον Μύλο Ευβοίας.
·         1825 - Ελληνική Επανάσταση του 1821: Οι Αιγύπτιοι ηττώνται στα Τρίκορφα Αρκαδίας από τους Έλληνες αγωνιστές.
·         1833 - Πεθαίνει στο ζωολογικό κήπο Άρτις Ματζίστα το τελευταίο κουάγκα, σπάνιο είδος ζέβρας.
·         1851 - Ο Ισαάκ Σίνγκερ κατοχυρώνει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τη ποδοκίνητη ραπτομηχανή. Με κεφάλαιο μόλις 40 δολαρίων, λίγο αργότερα ιδρύει την εταιρεία που φέρει το όνομά του.
·         1877 - Ο Αμερικανός αστρονόμος Έιζαφ Χωλ ανακαλύπτει τον ένα από τους δυο δορυφόρους του Άρη, τον Δείμο
·         1879 - Διοργανώνεται το πρώτο πρωτάθλημα τοξοβολίας στο Σικάγο των ΗΠΑ.
·         1898 - Η διοίκηση της Δημοκρατίας της Χαβάης περνά στις ΗΠΑ.
·         1898 - Ο Ισπανοαμερικανικός πόλεμος λήγει έπειτα από ανακωχή.
·         1908 - Η Ιαπωνία και η Βρετανία καταλήγουν σε συμφωνία για τον καθορισμό των σφαιρών επιρροής στην Άπω Ανατολή. Σύμφωνα με αυτή, η Ινδία παραμένει βρετανική.
·         1910 - Τα αποτελέσματα των εκλογών για την ελληνική εθνοσυνέλευση φέρουν ως επιτυχόντες πολλούς λαϊκούς υποψηφίους, που δεν ανήκουν σε κόμματα. Πρώτος επιλαχών στην Αττικοβοιωτία, με μεγάλη πλειοψηφία, εκλέγεται ο Ελευθέριος Βενιζέλος.
·         1914 - Το Ηνωμένο Βασίλειο μπαίνει στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κηρύσσοντας τον πόλεμο κατά της Αυστροουγγαρίας.
·         1921 - Μικρασιατική Εκστρατεία: Η Χ Μεραρχία καταλαμβάνει μετά από διήμερο σκληρό αγώνα την οχυρή θέση Ιλίτζια.
·         1923 - Ο Ενρίκο Τιραμπόστσι είναι ο πρώτος που διασχίζει τη Μάγχη κολυμπώντας από τη Γαλλία προς την Αγγλία.
·         1930 - Βρετανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη πλήττουν αρκετά χωριά της Ινδίας, με στόχο να τιμωρήσουν τους αντάρτες «Άφριντ».
·         1932 - Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα ανακαλύπτονται στην Αρχαία Αγορά. Μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και τα ψηφοδέλτια εξοστρακισμού του Αριστείδη.
·         1933 - Στην Ελλάδα εγκρίνεται νομοσχέδιο για τη λογοκρισία θεατρικών έργων και κινηματογραφικών ταινιών.
·         1936 - Η Αμερικανίδα Μάρζορι Γκέστρινγκ γίνεται η νεότερη νικήτρια χρυσού ολυμπιακού μεταλλίου όταν κατακτά την πρώτη θέση στις καταδύσεις από σανίδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου σε ηλικία 13 ετών και 286 ημερών.
·         1942 - Στην Ιαπωνία, ο πρωθυπουργός Τόγιο γλιτώνει από δολοφονική απόπειρα εναντίον του.
·         1951 - Στο Ανατολικό Βερολίνο, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο νέοι διαδηλώνουν υπέρ της ειρήνης και του κομμουνισμού.
·         1953 - Η Σοβιετική Ένωση πραγματοποιεί την πρώτη της δοκιμή βόμβας υδρογόνου.
·         1953 - Σεισμός 7,2 Ρίχτερ προκαλεί το θάνατο 476 ατόμων σε Κεφαλλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο.
·         1960 - Μπαίνει σε τροχιά ο πρώτος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος, ο Έκο Ι.
·         1960 - Ο Αμερικανός Ραλφ Μπόστον πηδάει 8.21 στο Γουόλνατ και καταρρίπτει το ρεκόρ του Τζέσε Όουενς (8.13 από τις 25/5/1935). Στους ίδιους αγώνες, την ίδια μέρα, ο επίσης Αμερικανός Μπιλ Νίντερ σπάει το φράγμα των 20 μέτρων στη σφαίρα με 20.06 και ο Χάρολντ Κόνολι αυτό των 70 μέτρων στη σφύρα με 70.33.
·         1961 - Ανακαλύπτονται μοναδικά ξύλινα αρχαία αγγεία στη Βραυρώνα.
·         1964 - Η Νότιος Αφρική αποκλείεται από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο λόγω του «απαρτχάιντ». Ο αποκλεισμός θα λήξει το 1992 με την κατάρρευση του καθεστώτος.
·         1969 - Οι Μπόστον Σέλτικς πωλούνται για 6 εκατομμύρια δολάρια, τιμή ρεκόρ για την εποχή. Πέντε όμως χρόνια αργότερα η μεταγραφή ενός μόνον παίκτη θα πλησιάζει το ποσό αυτό μαρτυρώντας την ραγδαία ανάπτυξη του μπάσκετ.
·         1970 - Ιδρύεται η ομάδα ποδοσφαίρου της Παρί Σεν Ζερμέν.
·         1970 - Η Σοβιετική Ένωση υπογράφει σύμφωνο μη επίθεσης με τη Δυτική Γερμανία, ενώ η Βόννη επιφυλάσσεται του δικαιώματος να εργαστεί για την ενοποίηση.
·         1971 - Η Συρία διακόπτει τις σχέσεις της με την Ιορδανία, σε ενίσχυση των Παλαιστινίων ανταρτών
·         1973 - Ο γκόλφερ Τζακ Νίκλαους κερδίζει το τρίτο του πρωτάθλημα και 14ο τίτλο του σε μεγάλες διοργανώσεις ισοφαρίζοντας το ρεκόρ των 14 τίτλων που κατείχε για 50 χρόνια ο Μπόμπυ Τζόουνς.
·         1979 - Στο Ιράν, η λογοκρισία οδηγεί στην πυρά πολλά βιβλία.
·         1981 - Η ΙΒΜ παρουσιάζει τον πρώτο προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή (PC) στην τιμή των 1.565$.
·         1983 - Στη Χιλή, 17 πολίτες, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά, χάνουν τη ζωή τους στο Σαντιάγο, καθώς η αστυνομία του Πινοσέτ ανοίγει πυρ κατά άοπλων διαδηλωτών.
·         1984 - Ολοκληρώνονται οι 23οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λος Άντζελες οι οποίοι είχαν ξεκινήσει στις 28 Ιουλίου.
·         1985 - Η Ιαπωνία βιώνει μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές τραγωδίες όλων των εποχών, όταν ένα Μπόινγκ 747 των ιαπωνικών αερογραμμών συντρίβεται στο βουνό Ογκούρα με αποτέλεσμα 520 άτομα να χάσουν τη ζωή τους.
·         1988 - Κάνει πρεμιέρα εν μέσω αντιδράσεων η ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε «Ο Τελευταίος Πειρασμός», που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη.
·         1989 - Στο πνεύμα της γκλάσνοστ, η ΕΣΣΔ ανοίγει τα σύνορά της και μουσικά, διοργανώνοντας ροκ συναυλία στη Μόσχα με δυτικά κυρίως συγκροτήματα.
·         1991 - Η ισλαμική οργάνωση Τζιχάντ με επιστολή της στον γ.γ. του ΟΗΕ, τόνισε ότι είναι έτοιμη να απελευθερώσει όλους τους δυτικούς ομήρους.
·         1993 - Συμφωνία επιτυγχάνεται μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του Ομίλου Περογιαννάκη για την πώληση του ναυπηγείου Νεώριου Σύρου.
·         1994 - Εορτάζεται η 25η επέτειος του μουσικού φεστιβάλ Γούντστοκ.
·         1994 - Στην Ιταλία, ο Μπερλουσκόνι παραδέχεται ότι ο επιχειρηματικός του όμιλος δωροδόκησε εφοριακούς.
·         1995 - Στην Κύπρο, πραγματοποιείται αντικατοχική εκδήλωση στο οδόφραγμα Δερύνειας, με αφορμή τα 21 χρόνια από την κατάληψη της Αμμοχώστου.
·         1995 - Στο Νεπάλ, πάνω από 180 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από επιδημία γαστρεντερίτιδας.
·         1997 - Στο Ιράν, τη σύνθεση της κυβέρνησής του παρουσιάζει ο νέος Πρόεδρος Μοχάμεντ Χαταμί.
·         2000 - Βυθίζεται αύτανδρο στη Βόρεια Θάλασσα το ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Κουρσκ.
·         2000 - Η Εθνική Εφήβων του πόλο χάνει από την Γιουγκοσλαβία στον «ξαφνικό θάνατο» με 7-6 και καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γερμανίας.
·         2000 - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύττει την Κολομβία ο Πρόεδρος Αλβάρο Ουρίμπε για να αντιμετωπίσει κύμα επιθέσεων αριστερών ανταρτών, κατά το οποίο βρήκαν τον θάνατο 115 άνθρωποι. Οι επιθέσεις αποδίδονται στην οργάνωση Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).
·         2004 - Παραδίδεται στην κυκλοφορία η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», η μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα έως τότε στον κόσμο.

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΨΕΜΑ
Στίχοι: Βασίλης Γιαννόπουλος
Μουσική: Χριστόφορος Κροκίδης

Ερμηνεία: Βασίλης Παπακωνσταντίνου


Μεθυσμένα στενά, χάδια φτηνά
σκόρπια φιλιά στον αέρα
μ' ένα πόνο παντού κι ένα βλέμμα τρελού
ξημέρωσε η μέρα

Κουρασμένη και συ, ναυαγός σε νησί
σε μια στάση εμβρύου κοιμάσαι
σου θυμίζω πολλά, μα το ξέρω καλά
πως σε λίγο θα με θυμάσαι

Ένα μαύρο πρωί, παίρνω μια αναπνοή
και δαγκώνω το πρώτο τσιγάρο
κάποια νύχτα τρελή, μεθυσμένος πολύ
σου' χα πει από δω θα σε πάρω
στο δικό σου βορρά, άλλη μια φορά
μες το χιόνι βουλιάζω για σένα
μα στο λέω ξανά, σου φωνάζω ξανά
η αλήθεια σου μοιάζει με ψέμα

Ένα μαύρο πρωί, πριν να φύγει η ζωή
του μυαλού μου τις πόρτες κλειδώνω
ξαφνικά μου γελάς, για το λάθος μιλάς
και στο τέλος εγώ το πληρώνω

Πριν χαθείς εντελώς σε κοιτώ σαν τρελός
και νομίζω πως κάτι θ' αλλάξει
πεταλούδα εσύ στο δικό μου νησί
που σε λίγο γι' αλλού θα πετάξει


ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Πλούτος και ανισότητα: Μας ωφελεί όλους ο πλούτος των ολίγων;

Συγγραφέας: Zygmunt Bauman
Εκδόσεις ΟΚΤΩ
 Μετάφραση: Γιώργος Λαμπράκος 
Επιμέλεια-διόρθωση: Αλέξανδρος Μανωλάκης
Ημερομηνία έκδοσης: Iούνιος 2014
Αριθμός σελίδων: 112
ΣΥΝΟΨΗ

Σύμφωνα με μια κοινή αντίληψη, ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσουμε τους φτωχούς και να τους απαλλάξουμε από τη δυστυχία τους είναι να επιτρέψουμε στους πλουσίους να γίνουν πλουσιότεροι: αν οι πλούσιοι πληρώνουν λιγότερους φόρους, τότε εμείς οι υπόλοιποι θα βρεθούμε σε καλύτερη κατάσταση. Συνεπώς, ο πλούτος των ολίγων μάς ωφελεί όλους. Αυτές οι κοινές αντιλήψεις έρχονται ωστόσο σε αντίθεση με την καθημερινή μας εμπειρία, με μια πληθώρα ευρημάτων βασισμένων σε μελέτες και φυσικά με τη λογική. Αυτό το παράδοξο χάσμα ανάμεσα στα αδιάσειστα τεκμήρια και τις κοινές αντιλήψεις μάς κάνει να σταθούμε και να αναρωτηθούμε: γιατί αυτές οι αντιλήψεις είναι τόσο διαδεδομένες και γιατί αντιστέκονται στα συσσωρευμένα και διαρκώς αυξανόμενα τεκμήρια που αποδεικνύουν το αντίθετο; Αυτό το μικρό βιβλίο αποπειράται να δώσει μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Ο Bauman καταγράφει και αναλύει τις υπόρρητες υποθέσεις και τις αστόχαστες πεποιθήσεις στις οποίες βασίζονται οι παραπάνω αντιλήψεις και βρίσκει πως, μία προς μία, είναι ψευδείς, απατηλές και παραπλανητικές. Αυτές οι αντιλήψεις δύσκολα θα διατηρούνταν στο προσκήνιο αν δεν υπεράσπιζαν –ουσιαστικά, αν δεν προωθούσαν και δεν ενίσχυαν– την παρούσα, άνευ προηγουμένου, αδικαιολόγητη και ολοένα επιταχυνόμενη αύξηση της κοινωνικής ανισότητας, καθώς επίσης το διευρυνόμενο χάσμα ανάμεσα στην ελίτ των πλουσίων και την υπόλοιπη κοινωνία.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

    Εισαγωγή 11
1. Πόση ανισότητα υπάρχει σήμερα; 17
2. Γιατί ανεχόμαστε την ανισότητα; 33
3. Μερικά μεγάλα ψέματα πάνω στα οποία επικάθεται ένα ακόμα μεγαλύτερο 41
4. Λέξεις αντί για πράξεις: μια επανεξέταση… 105
Ο Ζίγκμουντ Μπάουμαν γεννήθηκε στο Πόζναν της Πολωνίας το 1925. Σε ηλικία 18 ετών κατετάγη στον Ελεύθερο Πολωνικό Στρατό και πολέμησε ενάντια στη ναζιστική κατοχή. Παρέμεινε στο στρατό και μετά τη λήξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου αλλά τελικά αποστρατεύτηκε εξαιτίας της αντισημιτικής εκκαθάρισης. Ο Μπάουμαν ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στις κοινωνικές επιστήμες και το 1954 έγινε λέκτορας στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας. Ζει από το 1968 στην Αγγλία. Από το 1972 μέχρι το 1990 διετέλεσε καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Λιντς. Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής κοινωνιολογίας στα Πανεπιστήμια του Λιντς και της Βαρσοβίας. Η σκέψη του Μπάουμαν έχει δεχτεί επιρροές από σημαντικούς διανοούμενους του 19ου αιώνα, όπως τον Καρλ Μαρξ και τον Μαξ Βέμπερ, αλλά και του 20ού αιώνα, όπως τον Τεοντόρ Αντόρνο, τον Κορνήλιο Καστοριάδη και τον Εμανουέλ Λεβινάς. Ο Μπάουμαν πιστεύει ότι η κοινωνιολογία είναι υπόθεση ηθική: «Το να σκεφτόμαστε κοινωνιολογικά σημαίνει ότι καταλαβαίνουμε περισσότερο τους ανθρώπους γύρω μας, κατανοούμε τις ελπίδες τους και τις επιθυμίες τους, τις ανησυχίες και τα προβλήματά τους». Έχει τιμηθεί με τα βραβεία European Amalfi Prize for Sociology & Social Sciences (1990) και Adorno (1998).

Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


22 Jump Street

Οι παλιές σειρές γίνονται φιλμ και τα φιλμ γίνονται σειρές, σύμφωνα με τη νέα μόδα κατεύθυνσης του πλήθους, στο χώρο της κινηματογραφίας.Έτσι και η παλιά τηλεοπτική σειρά του τέλους της δεκαετίας του ’80 «21 Jump Street» γίνεται ταινία –μεταβαλλόμενη σε σειρά- αφού μόλις κυκλοφόρησε το δεύτερο επεισόδιο.
Έπειτα από την απρόσμενα μεγάλη επιτυχία του πρώτου επεισοδίου, έρχεται η συνέχεια˙ φιλόδοξο, κυνικό και αστείο, το «22 Jump Street» καταφθάνει για να δρέψει νέους καρπούς. Από την παλιά σειρά έχουν διατηρηθεί κάποια βασικά στοιχεία της πλοκής, με δύο νεαρούς αστυνομικούς, οι οποίοι δεν έχουν αποφασίσει αν έχουν γίνει ενήλικες ή αν παρέμειναν στην εφηβική ηλικία, να εμπλέκονται σε μια υπόθεση εξιχνίασης ενός κυκλώματος νέων μοντέρνων, αυτή τη φορά, ναρκωτικών.
Οι μυστικοί πράκτορες Schmidt και Jenko επιστρέφουν, τώρα μέσα σε ένα περιβάλλον κολλεγίου και ξανά κάτω από τις σκηνοθετικές οδηγίες των Φιλ Λόρντ, Κρίστοφερ Μίλερ («Βρέχει Κεφτέδες», «Lego»).
Η συνταγή του προηγούμενου σουξέ ακολουθείται πιστά, με γερές δόσεις αυτοσαρκασμού, από όπου παράγεται και ένα έξυπνο χιούμορ, με αναφορές σε προηγούμενες ταινίες (όπως στο «Fast And Furious») ή ακόμη και με έμμεσες αναφορές σε αυτές, με έναν ήρωα να φορά ένα κοστούμι στα χρώματα του Σούπερμαν και να δρα μιμούμενος τον υπέρ-ήρωα, σατιρίζοντας τη μορφή του, φιλικά πάντα.

Αρκετά από τα συνηθισμένα κλισέ των teen movies και των περιπετειών μεταξύ φίλων μπαίνουν, επίσης, στο στόχαστρο της παρωδίας,  αποτελώντας ένα ακόμη στοιχείο που προστίθεται για να αναπαραχθεί η προηγούμενη επιτυχία.
Στο «22 Jump Street», ωστόσο, η σχέση των δύο κεντρικών τρελούτσικων χαρακτήρων δοκιμάζεται, περνά από διάφορα στάδια και εξελίσσεται. Η χημεία των Τσάνινγκ Τέιτουμ/Τζόνα Χιλ είναι υποδειγματική, καθώς ενσαρκώνουν πειστικότατα ένα φαινομενικά αταίριαστο δίδυμο, που όμως καταφέρνει πολλά.
Ο μεγάλος loser Schmidt (Τζόνα Χιλ) σε συνδυασμό με το γεμάτο αυτοπεποίθηση Jenko (Τσάνινγκ Τέιτουμ) ορμούν δυναμικά προς κάθε κατεύθυνση και προσεγγίζουν με ένα χονδροκομμένο κωμικό ύφος τις σχέσεις μεταξύ φοιτητών και κυρίως την ανδρική φιλία.
Έτσι, το δεύτερο αυτό επεισόδιο παίρνει τα χαρακτηριστικά μιας αστυνομικής κωμωδίας που περιστρέφεται γύρω από τη στενή σχέση δύο κολλητών με την οποία επηρεάζεται η δράση. Ένα θέμα αγαπητό και τόσο επαναλαμβανόμενο στις αμερικανικές κωμωδίες που έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο είδος κινηματογραφικών ταινιών, τις λεγόμενες στα αγγλικά «bromances».
Εκτός από τις αστείες καταστάσεις, δεν διακρίνεται καμιά πρωτοτυπία ως προς τη σύνθεση των εικόνων. Θα σημειώσουμε, ωστόσο, ένα τέχνασμα που χωρίζει το κάδρο στα δύο, με δύο διαφορετικά πλάνα μέσα στα οποία ο κάθε κεντρικός χαρακτήρας κάνει διαφορετικά πράγματα, τονίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις αντιθέσεις τους.
Εντυπωσιακό είναι ότι ο διαχωρισμός του κάδρου παύει να υπάρχει όταν οι δύο φίλοι, επανενώνονται έπειτα από μία ρήξη.  Ιλαρή διάθεση και πολλά gags δημιουργούν μια διασκεδαστική κωμωδία για να περάσετε απλώς την ώρα και τίποτε παραπάνω.
Σκηνοθεσία: Φιλ Λόρντ, Κρίστοφερ Μίλερ. Παίζουν: Τσάνινγκ Τέιτουμ, Τζόνα Χιλ, Άις Κιούμπ, Πίτερ Στομάρε, Νικ Όφερμαν, Γουάιτ Ράσελ, Άμπερ Στίβενς, Τζίλιαν Μπελ. Εταιρεία Διανομής: FEELGOOD.
ΔΗΜΗΤΡΑ  ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...