Monday, August 11, 2014

Tsakthan Daily, 11/8/2014 OI ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΙΝΕΣ

Tsakthan Daily, 11/8/2014


OI ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΙΝΕΣ

Το χέρι του Μαραντόνα


Ν’ αγιάσει το χέρι του. Αυτή τη φορά δεν ήταν το χέρι του Θεού αλλά του Ανθρώπου Μαραντόνα, ενός πολίτη που δεν τον αφήνουν οι παπαράτσι σε ησυχία. Δεν ξέρω αν ο Μαραντόνα διαβάζει Κάφκα αλλά πρέπει. Κι οφείλει την επόμενη φορά να τους κάνει σεμινάριο καλής συμπεριφοράς αντί για τόπι στο ξύλο. Ο ΙΜΚ είναι πιο αποτελεσματικές.

Φερομένες ή Φερόμενες


«Όποιος διατηρεί την ικανότητα να βλέπει την ομορφιά δεν γερνάει» είπε επίσης ο Φραντς Κάφκα. Η ευγένεια, η ευαισθησία, η τρυφερότητα, η συμπόνια, η δημιουργικότητα και η ευφυΐα. Λέξεις που οφείλουμε βασικά να τις επισκεφτούμε ξανά και να τις βάλουμε στο πλαίσιο το σημερινό. Οι ομορφιές είναι παντού. Ας τις αναζητήσουμε.  

Mamma mia!


Επιστολή διαμαρτυρίας για τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του αιγιαλού στην Ελλάδα απέστειλε προς την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη η σκηνοθέτης της ταινίας «Mamma Mia» Φιλίδα Λόιντ (Phyllida Lloyd).

«Ως σκηνοθέτιδα του μιούζικαλ “Mamma Mia”, με πρωταγωνίστρια τη Μέριλ Στριπ, σας γράφω για να διαμαρτυρηθώ έντονα σχετικά με τις τελευταίες προτάσεις περί ιδιωτικοποίησης των ακτών σας» αναφέρει στην επιστολή της η Λόιντ.

Η ίδια τονίζει πως είναι αδιανόητο «για όσους από εμάς συνδέθηκαν με την ταινία (και αισθανόμαστε περήφανοι που εξυμνήσαμε τα υπέροχα νησιά της Σκοπέλου και της Σκιάθου) ότι οι εκπληκτικής ομορφιάς ακτές σας θα μπορούσαν να “βγουν σε πλειστηριασμό” κατά αυτόν τον τρόπο».

 Η ίδια επισημαίνει πως όλος ο κόσμος βλέπει την Ελλάδα ως έναν από τους τελευταίους παρθένους προορισμούς, κάτι που αποτελεί μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα και σε συνδυασμό δε με τη μεγάλη αρχαιολογική ιστορία, εξασφαλίζει στον τόπο μια θέση ανάμεσα στους επίγειους παραδείσους.

«Κινηματογραφήσαμε στην Ελλάδα επειδή προσφέρει αυτή την ομορφιά, ποτέ ωστόσο δεν σκεφτήκαμε τις ακτές αυτές γεμάτες με ξενοδοχεία και άλλες εγκαταστάσεις. Από τη στιγμή που ξεπεραστεί αυτή η γραμμή δεν υπάρχει επιστροφή, όπως έχουν αποδείξει παραδείγματα φρικτών ακτογραμμών σε χώρες της Ευρώπης» αναφέρει.
Η Λόιντ καταλήγει αναγνωρίζοντας όπως λέει την καταστροφική οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει αρνητικά την Ελλάδα, ωστόσο υπογραμμίζει ότι: «Πιστεύω ακράδαντα ότι το να διακινδυνεύσετε την εμπορευματοποίηση αυτής της μοναδικής συνεισφοράς σας στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, θα αποφέρει βραχυπρόθεσμα κέρδη και μακροπρόθεσμη καταστροφή, τόσο για το μέλλον της χώρας σας όσο και για ολόκληρο τον κόσμο».

Θανάσης Τσακίρης
 

H ATAKA TΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

BankingNews.gr ‏@bankingnewsgr  2h
Χρ. Παππάς (Χρυσή Αυγή): «Η ελληνική δημοκρατία είναι γεμάτη από γκάνγκστερς, πρακτόρους, δολοφόνους και ρουφιάνους.» Θα απαντήσει ο  Σαββόπουλος κάνοντας το «Αχαρνείς 2.0»;

 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1587 - Πρώτη επιτυχής εγκατάσταση Άγγλων αποίκων στη Βόρειο Αμερική (Ίδρυση της αποικίας της Βιργίνιας).

1675 – Γαλλο-ολλανδικός πόλεμος: Δυνάμεις της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού `Εθνους νικούν τους Γάλλους στη Μάχη του Κόντσερ Μπρύκε.

1716 - Τρομακτική θύελλα και κατακλυσμιαία καταιγίδα καταστρέφει τον τουρκικό στόλο που πολιορκούσε την Κέρκυρα. Ο λαός της νήσου απέδωσε το γεγονός σε σωτήρια επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνος.

1804 - Ο Φραγκίσκος Β΄ ανακηρύσσει την Αυστρία σε Αυτοκρατορία και τον εαυτό του Α΄ Αυτοκράτορα αυτής.

1858 – Η κορυφή Άιγκερ στις Βερνικές Άλπεις (υψόμετρο 3970 μ.) κατακτάται για πρώτη φορά (από τους Τσαρλς Μπάρρινγκτον, Κρίστιαν `Αλμερ και Πέτερ Μπόρεν).

1950 - Η Ευρωπαϊκή Συνέλευση στο Στρασβούργο εγκρίνει πρόταση του Τσώρτσιλ περί δημιουργίας ενιαίου στρατού της Ευρώπης.

1990 - Ελλάδα: Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο καταδικάζει τους 6 από τους 7 κατηγορούμενους για την υπόθεση του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού, μεταξύ των οποίων και τον πρώην υπουργό Νίκο Αθανασόπουλο.

1996 - Κύπρος: Δολοφονείται ο Τάσος Ισαάκ στη Δερύνεια ύστερα από ξυλοδαρμό από τουρκοκύπριους αντιδιαδηλωτές και μέλη των γκρίζων λύκων στα πλαίσια αντικατοχικής πορείας μοτοσυκλετιστών με αφετηρία το Βερολίνο και τερματισμό τη κατεχόμενη Κερύνεια.

1999 - Ολική έκλειψη ηλίου στην Ευρώπη.

2003 - Η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ στη Μεγάλη Βρετανία (38,1 βαθμοί C) σημειώνεται στο Κεντ.

2010 - Κολομβία και Βενεζουέλα αποκαθιστούν διπλωματικές σχέσεις μετά από την κρίση που είχαν προκαλέσει αιτιάσεις ότι το Καράκας περιέθαλπε Κολομβιανούς αντάρτες.

http://el.wikipedia.org/wiki/11_%CE%91%CF%85%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85

 

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι

Μερκούρη Μελίνα
Μουσική/Στίχοι: Χατζιδάκις Μάνος/Περγιάλης Νότης
D                                 A      D
Τρεις μέρες χώ-, τρεις μέρες χώρισα από σένα
D                                    A   D
Τρεις νύχτες μέ-, τρεις νύχτες μένω μοναχή
            A                         G
σαν τα πουλιά που στέκουν τώρα δακρυσμένα   | 2x
          D             A              D
όταν τα βρέ-, όταν τα βρέχουν οι ουρανοί    | 2x

Bm                 F#m
Διώξε τη λύπη παλικάρι       | 2x
 G                     D
Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι   | 2x

Πώς να βγω και, πώς να βγω και να περπατήσω
Τα λόγια του, τα λόγια του να θυμηθώ
Με το φεγγάρι πώς, αχ πώς να τραγουδήσω
Με το φεγγάρι πώς να παρηγορηθώ

Διώξε τη λύπη...

 Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

The Hunger Games: Φωτιά

The Hunger Games: Cathing Fire

Περιπέτεια 2013 | Έγχρ. | Διάρκεια: 146'
Aμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Φράνσις Λόρενς με τους: Τζένιφερ Λόρενς, Τζος Χάτσερσον, Γούντι Χάρελσον, Ντόναλντ Σάδερλαντ, Λίαμ Χέμσγουορθ
Μετά τη νίκη τους στους Αγώνες Πείνας, οι Κάτνις και Πίτα ετοιμάζονται για τη θριαμβευτική περιοδεία τους στις 12 περιφέρειες της Πάνεμ. Εκεί θα διαπιστώσουν ότι ολόκληρη η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα επανάστασης, αν και η Κάπιτολ μοιάζει να μην ανησυχεί, προετοιμάζοντας τους επετειακούς, γεμάτους εκπλήξεις 75ους Αγώνες Πείνας.

Συνοπτική κριτική

Στιβαρή συνέχεια ενός ευπρεπέστατου χολιγουντιανού franchise, η οποία χωρίς να παραμελεί το θέαμα ρίχνει το βάρος της στους χαρακτήρες, τα κίνητρα και διλήμματά τους. Η αντιεξουσιαστική διάθεση ξεχειλίζει, η επιβλητική παρουσία της Τζένιφερ Λόρενς (ο συνονόματός της σκηνοθέτης δοκιμάζει κάθε δυνατό γκρο πλάνο) κυριαρχεί στην οθόνη και το έμπειρο σεναριακό δίδυμο των Σάιμον Μπιουφόι («Άντρες Έτοιμοι για Όλα», «Slumdog Millionaire») και Μάικλ Αρντ («Little Miss Sunshine», «Toy Story 3») συμπλέκουν δεξιοτεχνικά προχωρημένες πολιτικές ιδέες και δοκιμασμένα αφηγηματικά κλισέ.



No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...