Friday, January 03, 2014

Ο Χάιντεγκερ και ο Δήμος Ηλιούπολης

Κατέβηκα σήμερα στο κέντρο της Ηλιούπολης για μικροψώνια και για χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Ως γνωστόν, το να περπατάει κανείς στην Άνω Ηλιούπολη είναι εγχείρημα με υψηλό ρίσκου λόγω "περιφερειακής λεωφόρου", "μέσου Έλληνα οδηγού" και "παράλογων φαναριών". Αν το έχει φέρει η μοίρα και είσαι άνθρωπος με κινησιακά προβλήματα είσαι καταδικασμένος σε ένα αόρατο γκέτο. Απορεί κανείς μ' εμένα που ατάραχος περπατώ χωρίς να χρησιμοποιώ αυτοκίνητο ή έστω λεωφορείο για τις εντός Ηλιούπολης διαδρομές μου. Μου λένε, όμως, ότι κάνω πολλές παρατηρήσεις και σχόλια για τα μικροπροβλήματα που εντοπίζει το μάτι μου περπατώντας στην πόλη.
"Τι τα σκαλίζεις τώρα αυτά, εδώ έχουμε οικονομική κρίση, αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα" λένε κάποιοι. Άλλοι, πάλι, μου λένε "τι τα σκαλίζεις αφού οι αρμόδιοι δεν θα κάνουν τίποτα". Κι είναι και αυτοί που τα ρίχνουν στο χαρακτήρα του Έλληνα. 

Ένα βιβλίο αγόρασα για μένα μαζί με άλλα δώρα από κεντρικό βιβλιοπωλείο της πόλης μας. Αφορούσε το πώς να "διαβάζουμε" το φιλοσοφικό έργο του Χάιντεγκερ. Άραξα σε ένα καφέ της πόλης στα τραπεζάκια έξω για λόγους ήλιου και έλλειψης καπνού και άρχισα να απολαμβάνω τον εσπρέσο και το βιβλίο. Το "είναι" του ανθρώπου είναι η "μέριμνα" λέει ο φιλόσοφος που ερωτεύτηκε και είχε ένα σχετικά σύντομο αλλά θυελλώδες ειδύλλιο μαζί της, την φοιτήτριά του Χάνα Άρεντ, η οποία εξελίχθηκε στη σημαντικότερη φιλόσοφο των μέσων του 20ού αιώνα.Ο ίδιος, δυστυχώς, υπηρέτησε αργότερα το ναζιστικό καθεστώς καταστρέφοντας και τη φήμη του και τη "μέριμνα". 

Η "μέριμνα" για τους άλλους αλλά και τον εαυτό. Δύσκολο σταυρόλεξο που απαιτεί δυνατούς λύτες. Ακόμα και στα μικροπράγματα χρειάζεται η "μέριμνα". Και ας αφήσουμε τη "μέριμνα" του εαυτού για άλλη συζήτηση. Ας στραφούμε στην αναζήτηση των άλλων και των μικρών και των μεγάλων προβλημάτων τους γιατί και ο εαυτός είναι με τους άλλους μαζί.

Ναι, η λύση είναι Πολιτική. Το ξέρω αλλά η Πολιτική αρχίζει από τα κάτω, από τους πολίτες. Ακόμα και μια μικρή κακοτεχνία να εντοπίσουμε σε ένα πεζοδρόμιο ή μια ράμπα (όταν υπάρχει) στην οποία κατέλαβε ένα τετράτροχο τέρας και να το κοινοποιήσουμε μέσω facebook, blogs και λοιπών social media,κάνουμε μια σοβαρή Πολιτική πράξη. 

Αφού τέλειωσε ο εσπρέσο και το δεύτερο κεφάλαιο ανηφόρα κατά το σπίτι το τι τέτοια μικροπράγματα είδα δε λέγεται.....

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...