Saturday, January 04, 2014

"ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. ΜΕΡΟΣ 3ο

"ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. ΜΕΡΟΣ 3ο

ΓΕΩΡΓΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ (2012) ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ (ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΜΟΣ) ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ - Η ΟΥΤΟΠΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΑΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. Εκδ. ΔΙΑΔΡΑΣΗ

Με την παρούσα έρευνα επιχειρείται μια περαιτέρω αποσαφήνιση εννοιών και διαδικασιών των υπαρχόντων πολιτικών συστημάτων, μέσα από την οποία και με βάση την ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία προκύπτουν δύο κατηγορίες πολιτικών διαδικασιών, οι "ολιγαρχικές-συγκεντρωτικές" και οι "δημοκρατικές-αποκεντρωτικές", και συνακόλουθα δύο διαφορετικά πολιτικά συστήματα ως εξής:
1. Το ένα σύστημα στηρίζεται σε ολιγαρχικές-συγκεντρωτικές διαδικασίες και αναφερόμαστε στα κάθε είδους αντιπροσωπευτικά πολιτικά συστήματα που υπάρχουν ανά την υφήλιο και προέκυψαν μετά το Διαφωτισμό και τη Γαλλική Επανάσταση, τα οποία από την παρούσα έρευνα αποδεικνύεται ότι στην πραγματικότητα είναι καθεστώτα ολιγαρχικά και συγκεντρωτικά.
2. Το άλλο σύστημα στηρίζεται σε δημοκρατικές-αποκεντρωτικές διαδικασίες και το χαρακτηρίζει η αμεσότητα της συμμετοχής του πολίτη στις εκλογικές διαδικασίες, η πολυεπίπεδη διαδραστικότητα και ο διαχωρισμός των εξουσιών. Το νέο αυτό σύστημα ονομάζεται άμεση διαδραστική δημοκρατία.
Σύγχρονα κινήματα, όπως το μαθητικό κίνημα του 2008 στην Ελλάδα, το κίνημα στην Τυνησία, η διάδοση του τελευταίου στον αραβικό κόσμο, το κίνημα του 99% στις ΗΠΑ, οι αγανακτισμένοι στην Ευρώπη αλλά και γενικά οι πολίτες ανά την υφήλιο διατυπώνουν με τον τρόπο τους, όπως φαίνεται και στην παρούσα έρευνα, το αίτημα για δημοκρατία. Γίνεται φανερό, λοιπόν, ότι οι πολίτες αναζητούν ένα άλλο πολιτικό σύστημα. Αυτό το άλλο πολιτικό σύστημα, στο οποίο οι πολίτες γίνονται ρυθμιστές των πολιτικών διαδικασιών, παρουσιάζει η παρούσα έρευνα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

ΚΑΛΙΟΣΗΣ Ε. ΒΑΓΓΕΛΗΣ (2011) Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Εκδ. ΔΑΡΔΑΝΟΣ

Σε μια εποχή που ο καπιταλισμός περνά τη σοβαρότερη μεταπολεμικά κρίση του και οι κυβερνήσεις των εθνών κρατών και των υπερεθνικών σχηματισμών παρακολουθούν ανίσχυρες τις αγορές να λεηλατούν τον παγκόσμιο πλούτο και να ασκούν ουσιαστικά την εξουσία σε βάρος κάθε έννοιας δημοκρατίας, εμείς προτείνουμε στους πολίτες να θυμηθούν την ιδιότητα τους και να διεκδικήσουν τον κυρίαρχο ρόλο τους στην πολιτεία αποκαθιστώντας τη δημοκρατική τάξη. Η άμεση δημοκρατία είναι η λύση ! Και είναι και αναγκαία και εφικτή. Είναι αναγκαία γιατί μπορεί να καταστήσει φιλόδοξο κάθε πολίτη, αμβλύνοντας παράλληλα τη ματαιοδοξία των επαγγελματιών της πολιτικής. Οι ειδικοί θα τεθούν επιτέλους στην υπηρεσία του πολίτη και θα λογοδοτούν σ' αυτόν για κάθε τους πράξη. Είναι εφικτή γιατί ο 21ος αιώνας, ως ο αιώνας της γνώσης και της πληροφορίας, δίνει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να κάνει πράξη το ιδανικό της ατομικής χειραφέτησης. Καλά ενημερωμένοι κι επαρκώς μορφωμένοι πολίτες σημαίνει πολίτες έτοιμοι για πολιτική δράση κι αυτενέργεια. Το μόνο που μένει είναι να τους δοθεί θεσμικά το δικαίωμα να κάνουν πράξη την ικανότητα και τη διάθεση τους για ουσιαστική συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  (2011) ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ: ΕΝΑΣ ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Eκδ. FOGLIO BOOKS

Αρχή φόρμας
Τέλος φόρμας
... Τότε, η Αθήνα του Περικλή και του Σωκράτη είχε το καλύτερο δημοκρατικό πολίτευμα που, έτσι πιστεύω, έχει μέχρι σήμερα εφαρμοσθεί στον κόσμο. Το ζούσε και ευημερούσε. Σήμερα η Ελβετία έχει αυτό το Σύστημα που γέννησε τότε η Αθήνα. Το ζει και ευημερεί.
... είναι αναγκαίο οι πολιτικοί άρχοντες [Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κυβέρνηση, Αντιπολίτευση, Βουλή, Δήμαρχοι, κλπ.] του κράτους, της εξουσίας, να δώσουν, να επιβάλλουν συνταγματικά την δυνατότητα ή της υποχρέωση της συμμετοχικής δημοκρατίας σε όλα τα θέματα που αφορούν την κοινωνία. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

ΠΑΤΣΗ ΧΑΡΗ (2004) ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ: ΟΥΜΑΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ - ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΑΤΑΞΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Εκδ. ΧΑΡΗ ΠΑΤΣΗ


Βρισκόμαστε στην αυγή της τρίτης χιλιετίας. Οι πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές μεταβολές είναι ραγδαίες, σε σύγκριση με το παρελθόν. Αργά - γρήγορα, στους αμέσως επόμενους αιώνες, θα παρακολουθούμε τον καπιταλισμό ολοένα να συρρικνώνεται, να υποχωρεί, να αυτομορφώνεται και προοδευτικά - κάτω από την πίεση των νέων τεχνολογικών εξελίξεων και των απαιτήσεων των λαών και των εργαζομένων σε εθνική και διεθνική κλίμακα - να αντικαθίσταται από ένα καινούργιο σοσιαλιστικό μοντέλο, που σταδιακά θα επικρατήσει, χωρίς βία, αλλά με την ελεύθερη βούληση και τη συναίνεση των πολιτών, προσαρμοζόμενο, αλλού αργά και αλλού με ταχύτερο ρυθμό, ανάλογα με τις συνθήκες των διαφόρων χωρών της Γης. Κι είμαστε απόλυτα βέβαιοι πως θα έρθει η στιγμή που όλα τα έως σήμερα πειράματα εφαρμογής του, θα λαμπικαριστούν και θα τελειοποιηθούν - με βάση και την έως τώρα αποκτηθείσα πείρα - και θα οδηγήσουν, τελικά στη διαμόρφωση ενός πιο βελτιωμένου, σχεδόν τέλειου, οικουμενικού σοσιαλιστικού μοντέλου, που θα επικρατήσει οριστικά στη διάρκεια των επόμενων εκατονταετηρίδων σε ολόκληρη τη Γη! (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...