Tuesday, January 14, 2014

Κυβέρνηση της Αριστεράς. Δρόμος για το μέλλον ή παρένθεση; Εκδόσεις Τόπος, Αθήνα 2013, σελ. 320, λ.τ. 16 ευρώ.


Κυβέρνηση της Αριστεράς. Δρόμος για το μέλλον ή παρένθεση;
Εκδόσεις Τόπος, Αθήνα 2013, σελ. 320, λ.τ. 16 ευρώ.
Η βαθιά, παρατεταμένη κρίση της ελληνικής κοινωνίας, που ξέσπασε ταυτόχρονα με την διεθνή οικονομική κρίση το 2008 και επιδεινώνεται διαρκώς ως σήμερα, προκάλεσε μαζική φτωχοποίηση, ανεργία και πτώση του επιπέδου ζωής πλατιών λαϊκών στρωμάτων, ενώ μετά το 2010 η χώρα οδηγήθηκε στο ζοφερό καθεστώς των Μνημονίων και της Τρόικας. Η θεαματική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2012 έθεσε επί τάπητος το θέμα της κυβέρνησης της Αριστεράς, εκφράζοντας τις ελπίδες του κόσμου για μια θετική, ριζοσπαστική αλλαγή.
Στο παρόν συλλογικό έργο, έντεκα σημαντικοί πολιτικοί, επιστήμονες και ακτιβιστές εξετάζουν τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια μελλοντική πιθανή κυβέρνηση της Αριστεράς, το κυβερνητικό σχέδιο και την προοπτική της, τα μέσα και τις επιλογές που θα διαθέτει. Αν και εκπροσωπούν ένα ευρύ φάσμα οπτικών στην ελληνική Αριστερά, εκτιμούν πως η πορεία μιας αριστερής κυβέρνησης θα εξαρτηθεί τελικά από την πολιτική βούληση και την ικανότητά της να αλλάξει με ριζοσπαστικές τομές την κοινωνία.
Το έργο καλύπτει κύριες πλευρές του έργου μιας αριστερής κυβέρνησης. Ο αναγνώστης θα βρει κείμενα για θέματα πολιτικής στρατηγικής και προγράμματος (Γιάννης Δραγασάκης, Παναγιώτης Σωτήρης)· μελέτες ιδιαίτερων πεδίων όπως η εξωτερική πολιτική (Ρένα Δούρου), η παραγωγική ανασυγκρότηση (Σοφία Σακοράφα), το κράτος και τα δημοκρατικά δικαιώματα (Δημήτρης Μπελαντής), η εκπαίδευση (Θεανώ Φωτίου) το περιβάλλον (Μάκης Ζέρβας)· αναλύσεις των κοινωνικο-οικονομικών πτυχών του εγχειρήματος (Γιάννης Τόλιος & Χρήστος Κεφαλής, Λεωνίδας Βατικιώτης) καθώς και την ιστορική εμπειρία κυβερνήσεων της Αριστεράς στο παρελθόν (Θανάσης Καμπαγιάννης).
Μέσα από αυτές τις αναλύσεις επιχειρείται να απαντηθούν καίρια ερωτήματα όπως οι διεθνείς και οι εσωτερικοί όροι επιτυχίας της αριστερής διακυβέρνησης, η σύνδεσή της με την προοπτική του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού στις συνθήκες της εποχής μας, η χαρτογράφηση της τωρινής κατάστασης, οι εναλλακτικές δυνατότητες στην καταθλιπτική πραγματικότητα των Μνημονίων, οι τομές και οι αλλαγές που θα απαιτηθούν συνολικά και σε κάθε επιμέρους πεδίο. Διατυπώνονται επιχειρήματα και προσεγγίσεις για καίρια ερωτήματα, τακτικά και στρατηγικά διλήμματα που απασχολούν την κοινή γνώμη: μονομερείς ενέργειες ή διαπραγμάτευση, μέσα ή έξω από το ευρώ, μεταρρυθμίσεις ή ανατροπή;
Αναδεικνύοντας τις πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, ιδεολογικές, περιβαλλοντικές και ιστορικές διαστάσεις του εγχειρήματος, οι μελέτες βοηθούν τον αναγνώστη να διαμορφώσει τη δική του άποψη για ένα θέμα κομβικό για το μέλλον του τόπου μας.
Για περισσότερες πληροφορίες, Εκδόσεις Τόπος, Πλαπούτα 2 και Καλλιδρομίου, 11473 Αθήνα, τηλ. 210 8222835, ηλεκτρονική επικοινωνία, info@motibo.com. Βιβλιοπωλείο, τηλ. 210 3221580.

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...