Wednesday, January 29, 2014

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ 1963-2013: 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΟΥ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ- Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

g25η ηΠΕΡΙΟΔΟΣ g1550η ΠΡΟΒΟΛΗ g  ΚΥΡΙΑΚΗ 2/2/2014
g ΑΙΘΟΥΣΑ «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΕΞΑΓΩΓΩΝ»

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ
1963-2013: 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΟΥ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ-
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ - ΕΙΡΗΝΟΔΡΟΜΟΣ

του  ΤΑΚΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΗ  (ΕΛΛΑΔΑ, 2009, έγχρωμη,  
                                                                                              26΄)                                                                                                                                                                                                                                                                                    
ΣΕΝΑΡΙΟ:            Τάκης Παπαγιαννίδης
ΕΡΕΥΝΑ:              Φοίβη Παπαγιαννίδη
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:    Αλέξανδρος Βουτσινάς
ΗΧΟΣ:                  Φραγκίσκος Σκέμπρης
ΜΟΝΤΑΖ:            Τάσος Μπιτσακάκης
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Έργα Μίκη Θεοδωράκη
ΑΦΗΓΗΣΗ:          Δημήτρης Βραχνός
ΠΑΡΑΓΩΓΗ:        Σ.Ε.Γ.Α.Σ.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με εισηγητές τους Τάκη Παπαγιαννίδη (σκηνοθέτη της ταινίας), Πάνο Τριγάζη (συγγραφέα του βιβλίου Ο Λαμπράκης και το Κίνημα Ειρήνης, στέλεχος του Κινήματος Ειρήνης) και Κώστα Μανταίο (νομικό, στέλεχος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη).
Θα χαιρετήσει ο Γρηγόρης Λαμπράκης, γιός του Μαραθώνου της Ειρήνης και Πρόεδρος του Ιδρύματος «Γρηγόρης Λαμπράκης»





               Ο Γρηγόρης Λαμπράκης (1912-1963) ήταν γιατρός, αθλητής και βουλευτής της Αριστεράς. Δολοφονήθηκε από παρακρατικούς στις 22 Μαϊου 1963 στη Θεσσαλονίκη στη διασταύρωση των οδών Ερμού και Ελ.Βενιζέλου, μετά από την ομιλία του σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ελληνική Επιτροπή για την Διεθνή Ύφεση κα Ειρήνη.

               Από τα εφηβικά του χρόνια ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και αναδείχθηκε δέκα φορές βαλκανιονίκης στο άλμα εις μήκος, ενώ επί 23 χρόνια (1936-1959) κατείχε το πανελλήνιο ρεκόρ του αγωνίσματος. Έλαβε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση κατά την περίοδο της γερμανικής Κατοχής. Μετά την απελευθέρωση ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιατρική και το 1950 αναγορεύτηκε υφηγητής στην έδρα της Μαιευτικής και Γυναικολογίας.
               Το 1961 εξελέγη βουλευτής Πειραιά της ΕΔΑ. Τον ίδιο χρόνο δραστηροποιήθηκε στο Κίνημα Ειρήνης και με δική του πρωτοβουλία ιδρύθηκε η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη(Ε.Ε.Δ.Υ.Ε).
               Στις 21 Απριλίου 1963, η Ε.Ε.Δ.Υ.Ε. διοργάνωσε Πορεία Ειρήνης από τον Μαραθώνα στην Αθήνα.Η αστυνομία απαγόρευσε την πορεία και συνέλαβε πολλούς από τους διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και τον Μίκη Θεοδωράκη. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, προστατευόμενος από την βουλευτική του ασυλία, πραγματοποίησε μόνος του πορεία κρατώντας ένα μικρό πανό με το σύμβολο της ειρήνης. Αμέσως μετά συνελήφθη από την αστυνομία.
               Μετά τη δολοφονία του τον Μάιο του ’63 ιδρύθηκε η Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο προοδευτικό κίνημα του ’60. Πρώτος γραμματέας της οργάνωσης, που είχε δεκάδες χιλιάδες μέλη, ανέλαβε ο Μίκης Θεοδωράκης.
               Ο Γρηγόρης Λαμπράκης με την προσωπικότητα και τη δράση του παραμένει και σήμερα ένα σύμβολο της Ειρήνης και της Δημοκρατίας.
              

               

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...