Thursday, December 19, 2013

"Κινηματογραφικές αναφορές στα Χριστούγεννα" Δεύτερο Μέρος (του Θανάση Τσακίρη)



"Κινηματογραφικές αναφορές στα Χριστούγεννα" Δεύτερο Μέρος (του Θανάση Τσακίρη)

Λευκά Χριστούγεννα (White Christmas, 1954). Σκηνοθέτης: Μάικλ Κέρτις. Σενάριο: Νόρμαν Κράσνα, Νόρμν Πανάμι, Μέλβιν Φρανκ. Πρωταγωνιστούν: Μπινγκ Κρόσμπι, Ντάνι Κέυ, Ρόζμαρι Κλούνεϊ, Βέρα Έλεν. Μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δύο στρατιώτες που υπηρετούσαν στο ίδιο σύνταγμα γίνονται ένα πολύ πετυχημένο δίδυμο τραγουδιού και χορού. Ο ένας θα γνωρίσει δύο όμορφες κοπέλες που έχουν κι αυτές ταλέντο στην ίδια τέχνη και θα προτείνει όλοι μαζί να πάνε σε ένα κέντρο στο ορεινό  Βερμόντ όπου έχουν κλείσει παράσταση. Μόνο που θα ανακαλύψουν ότι ο χρηματοδότης είναι ο διοικητής τους στο στρατό. 






Καλά Χριστούγεννα κύριε Λόρενς (Merry Christmas Mr. Lawrence, 1983) Σκηνοθεσία: Ναγκίσα Όσιμα. Σενάριο του ιδίου σε συνεργασία με τον Πολ Μάγιεσμπεργκ. Πρωταγωνιστούν: Ντέιβιντ Μπάουι, Τομ Κόντι, Ρουίτσι Σακαμότο, Τακέσι Κιτάνο. Το φιλμ ήταν υποψήφιο για Όσκαρ το 1983. Το 1942 ο βρετανός υπαξιωματικός και διερμηνέας Τζον Λόρενς είναι αιχμάλωτος των Ιαπώνων και φυλακίζεται σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Το στρατόπεδο διοικείται από τον Γιονόι που είναι διαβόητος για την πολύ σκληρή πειθαρχία που επιβάλλει. Θεωρεί πους συμμάχους φυλακισμένους δειλούς γιατί παραδίνονται αντί να αυτοκτονούν.  Οι συνθήκες δυσκολεύουν όταν φέρνουν αιχμάλωτο τον σκληρό, υπερήφανο και θαρραλέο Λοχαγό Ζακ Σελιέ. Ο Λόρενς ξέρει πως οι φύλακες θα προσπαθήσουν να σπάσουν το ηθικό του Σελιέ. Ο Λόρενς είναι ο μόνος που μπορεί να έχει ένα είδος επικοινωνίας με τους Ιάπωνες και μοιάζει να κατανοεί την κουλτούρα τους. Οι Ιάπωνες το γνωρίζουν και τον προκαλούν φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με το σύστημα αξιών τους. Γι’ αυτό ο Γιονόι συγκρούεται ιδεολογικά και ηθικά με τον Λόρενς καi τον θεωρεί κι αυτόν δειλό. Αυτό που θα φανεί ως αγώνας επιβίωσης θα γίνει η μάχη μεταξύ δύο κοσμοθεωριών.




Φόνος στο παρθεναγωγείο (Black Christmas, 1974)  Σκηνοθεσία: Μπομπ Κλαρκ. Σενάριο: Ρόι Μουρ. Ολίβια Χάσεϊ, Μάργκοτ Κίντερ, Κιρ Ντούλια, Άντρεα Μάρτιν
  Ένας μυστηριώδης ξένος τρομοκρατεί τα κορίτσια σε μια φοιτητική εστία θηλέων, τα οποία κάνουν ένα πάρτι για την παραμονή Χριστουγέννων. Τα απειλητικά τηλεφωνήματα διαδέχονται τις εξαφανίσεις κάποιων κοριτσιών. Στην αρχή δολοφονείται η Κλερ Χάρισον: ο δολοφόνος την ακινητοποιεί και την τυλίγει με μια πλαστική σακούλα. Την εγκαταλείπει σε μια κουνιστή καρέκλα στην σοφίτα, αφήνοντάς την να πεθάνει από ασφυξία. Η οικονόμος του σπιτιού ακολουθεί σε μια ξαφνική επίθεση και η αστυνομία αρχίζει να ερευνά τις παράξενες εξαφανίσεις.


Black Christmas (2006), Σκηνοθεσία Γκλεν Μόργκαν με τους: Κέιτι Κάσιντι, Λέισι Τσάμπερτ, Όλιβερ Χάντσον. Ένας ψυχοπαθής δολοφόνος δραπετεύει από το φρενοκομείο την παραμονή των Χριστουγέννων κι έρχεται στο πατρικό του σπίτι, που έχει γίνει γυναικεία φοιτητική εστία. Οκτώ κοπέλες που διαμένουν εκεί δολοφονούνται η μια μετά την άλλη. Ριμέικ της ταινίας με τον ίδιο τίτλο.


Joyeux Noël (2005), Σκηνοθεσία: Christian Carion. Την παραμονή των Χριστουγέννων κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και οι Σκοτσέζοι αδελφοποιούνται και γνωρίζουν ο ένας τον άλλο που βρίσκονται στα αντίπαλα μέτωπα του πολέμου.   

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...