Sunday, October 13, 2013

Στα «Ενθέματα» την Κυριακή 13 του Οκτώβρη

Στα «Ενθέματα» αύριο Κυριακή 13 του Οκτώβρη
Στα περίπτερα εντός της «Αυγής», στο μπλογκ τους(enthemata.wordpress.com)στο facebook (Enthemata Avgis) και στο twitter: @enthemata
Κείμενα των: Ντίνας Βαΐου, Γιάννη Σταφίδα, Αποστόλη Καψάλη, Κώστα Αθανασίου, Αντώνη Λιάκου, Βασίλη Δρουκόπουλου, Τάκη Μαστρογιαννόπουλου, Δώρας Κοτσακά-Καλαϊτζιδάκη, Ρενέ Σερέρ, Γεράσιμου Κακολύρη


Διαλύοντας το πανεπιστήμιο…Οι άνθρωποι πίσω από τους αριθμούς. Η Ντίνα Βαΐου γράφει για τη διάλυση του πανεπιστημίου από την κυβέρνηση και τους ανθρώπους που κρύβονται πίσω από τους αριθμούς: «Το 2006, ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου είχε συμβουλεύσει την τότε υπουργό Παιδείας να κάνει υπομονή πέντε-έξι χρόνια, μέσα στα οποία, για λόγους δημογραφικούς, θα έχει… καθαρίσει το πανεπιστήμιο από τα (απείθαρχα) απομεινάρια της μεταπολίτευσης. Δυστυχώς για τους σχεδιασμούς της τωρινής κυβέρνησης, παρά τις διαψεύσεις και τις ακυρώσεις, κάτι μένει από εκείνη την κληρονομιά των ελπίδων και των προσδοκιών, κάτι που έχει χτιστεί με κόπο και προσπάθειες πολλών, και αρνείται να παραδοθεί αμαχητί στις επιταγές της τρόικας και των ακολούθων της.
Των δικαίων…. Πρέπει να θυμηθούμε πολλούς τώρα που το κουβάρι της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής άρχισε να ξετυλίγεται, γράφει ο Γιάννης Σταφίδας. Όχι μόνο όσους έχουν ευθύνες, αλλά και τα θύματα και τους δίκαιους: όχι μόνο τους επώνυμους, «αλλά όλους εκείνους που έδωσαν τον αγώνα ενάντια σε όλη τη Χρυσή Αυγή, που έκαναν αυτό που έπρεπε, που στάθηκαν δίκαιοι και τίμιοι. Ας τους θυμόμαστε· κι ας θυμόμαστε ότι το δίκιο, που λάμπει μες στο σκοτάδι, μπορεί, πολλές φορές, και να κερδίσει».
Νεοναζί στα γήπεδα, κοτόπουλα στα κάγκελα… Ο Απόστολος Καψάλης εξηγεί γιατί «στις ελληνικές ομάδες το φαινόμενο της διείσδυσης νεοναζί και λοιπών ακροδεξιών είναι σήμερα σπάνιο και σε κάθε περίπτωση δεν εκδηλώνεται με οργανωμένο και εμφανή τρόπο».
«Για τη γη και με τον Σεντίκ»: Ο άνθρωπος που έγινε σύνθημα.  ΟΚώστας Αθανασίου, στη μόνιμη στήλη του «Αντικλίμακα» γράφει για τον μυθικό ηγέτη των Τουπαμάρος, Ραούλ Σεντίκ, και το μυθιστόρημα που ετοιμάζει γι’ αυτόν ο Ντανιέλ Τσαβαρία.
Για την αντιμετώπιση του νεοναζισμού. Ούτε «συνταγματικό τόξο» ούτε «αντιμνημονιακό μέτωπο». Συνέντευξη. Ο Αντώνης Λιάκος,σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, εξηγεί γιατί το δίλημμα «συνταγματικό τόξο ή εμβάθυνση της αντιμνημονιακής πάλης» για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής πάσχει και στα δύο σκέλη του. Μιλάει για τα αίτια της ανάπτυξης της Χρυσής Αυγής, την κατάκτηση ενός νέου μεταμνημονιακού εγώ, τις αυταπάτες ενός νέου Σχεδίου Μάρσαλ. Λέει, μεταξύ άλλων: «Δεν μπορεί να υπάρξει αντιφασισμός χωρίς βαθιά κοινωνική κριτική στην καταστροφή».  «Για να ξεριζωθεί η ΧΑ πρέπει να αποναζιστικοποιηθεί το μυαλό και η καρδιά των οπαδών της». «Πολιτική δεν γίνεται μόνο με συναίσθημα, αλλά χωρίς συναίσθημα δεν γίνεται πολιτική». « Η Αριστερά δεν έχει λόγους να μπαίνει αμυντικά στα διλήμματα των άλλων».
Πολιτική αλά νορβηγικά. Ο Βασίλης Δρουκόπουλος γράφει για τις εξελίξεις στη Νορβηγία, όπου το ακροδεξιό Κόμμα της Προόδου θα μετάσχει στην κυβέρνηση και κάνει αναπόφευκτες συγκρίσεις με τα καθ’ ημάς.
Μελετώντας την ιστορία του κινήματος: επιστροφή στο μέλλον. Συνέντευξη. Ο Τάκης Μαστρογιαννόπουλος μιλάει με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του βιβλίου του «Η άνοδος και η πτώση των Εργατικών Διεθνών. Κύκλος 1ος: Από τους Προδρόμους στην 1η Διεθνή», που παρουσιάζεται αύριο Δευτέρα στην ΕΣΗΕΑ, στις 19.30. Μιλάει για το έργο του, μια επιβλητική μελέτη που αναδεικνύει, με γλαφυρό και κριτικό τρόπο, τον κόσμο του παγκόσμιου εργατικού κινήματος, την εποχή που έμπαιναν οι βάσεις  για τα μεγάλα σοσιαλιστικά κινήματα, που συντάραξαν τον 19ο και τον 20ό αιώνα· την εποχή του Μαρξ και του Ένγκελς, εποχή που δημιουργούνται τα πρώτα εργατικά κόμματα και η πρώτη παγκόσμια εργατική οργάνωση, η 1η Διεθνής».
Πετροβολώντας τα πολιτικά κόμματα. Η Δώρα Κοτσακά-Καλαϊτζιδάκη ανασκοπεί την κριτική στα πολιτικά κόμματα, από διαφορετικές αφετηρίες και εξηγεί γιατί πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
Ουτοπία και φιλοξενία. Συνέντευξη. Ο μεγάλος γάλος φιλόσοφος Ρενέ Σερέρ, που θα βρεθεί στην Αθήνα την Παρασκευή μιλάει στον Γεράσιμο Κακολύρη για την έννοια της φιλοξενίας και την υποδοχή του Άλλου. Η φιλοσοφική τους θεμελίωση και η σημασία τους στις δύσκολες μέρες της κρίσης.

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...