Tuesday, September 10, 2013

«Θεωρία στον αέρα: Έννοιες – Ιδέες – Κριτική»-Από το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 10-11 το πρωί και κάθε Σάββατο την ίδια ώρα, στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5


«Θεωρία στον αέρα: Έννοιες – Ιδέες – Κριτική» 
Μια νέα εκπομπή με τη στήριξη του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς.

Από το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 10-11το πρωί και κάθε Σάββατο την ίδια ώρα,
στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5

Στην εκπομπή συζητούν και απαντούν σε ερωτήσεις και σχόλια του κοινού πανεπιστημιακοί, ερευνητές, διανοούμενοι και άνθρωποι από τις τέχνες και τον πολιτισμό όχι μόνο από τη δεξαμενή των μελών και των φίλων του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, αλλά και από ένα ευρύτερο κύκλο ατόμων που δεν συμφωνούν κατ’ ανάγκη μεταξύ τους.

Τη μουσική επιμέλεια έχει ο Μάκης Μηλάτος.

Πρόκειται για εκπομπή που είναι αφιερωμένη κυρίως στη θεωρία και πολύ λιγότερο στη συγκυρία. Μήπως, όμως, είναι ελιτισμός να αφήνει κανείς το οδυνηρό παρόν και να ασχοληθεί με την θεωρία; Όσοι ξεκινούν αυτή την πρωτοβουλία πιστεύουν ότι, παρά τις δια γυμνού οφθαλμού διαπιστώσεις, δεν μπορεί κανείς να προσεγγίσει σε βάθος την κοινωνική πραγματικότητα και να κατανοήσει τα κοινωνικά, πολιτικά και ιδεολογικά επίδικα που την συνέχουν χωρίς θεωρία. Γι’ αυτό και η εκπομπή, επιβεβαιώνοντας τον τίτλο της, θα ασχοληθεί με έννοιες, ιδέες, απόψεις και αντιλήψεις που βρίσκονται φανερά και κρυφά μέσα στην καθημερινότητά μας και σε μεγάλο βαθμό την συγκροτούν, θα προσπαθήσει να τις αναλύσει, να τις ξεδιαλύνει, να φωτίσει την ιστορική τους προέλευση και τον εννοιολογικό μετασχηματισμό που υπέστησαν, τη ρητορική μέσα από την οποία εκφέρονται και την πολιτική τους λειτουργία.

Στόχος της εκπομπής είναι να προσπαθήσει, μέσα από μια διαφορετική θεωρητική ματιά, να απογυμνώσει την «αυθεντία» του δεσπόζοντος ιδεολογικού ρεύματος, αλλά και των αντιδραστικών και ακροδεξιών εναλλακτικών θεωρήσεων.

Οι συντελεστές της εκπομπής δεν προσποιούνται τους ουδέτερους επιστήμονες, τους απαλλαγμένους από αξιολογικές κρίσεις και πολιτική άποψή. Κι αυτό διότι θεωρούν ότι η κοινωνική επιστήμη, η οικονομική θεωρία και η πολιτική ανάλυση δεν μπορούν από τη φύση τους να απαρνηθούν την πολιτική. Ένας κοινωνικός επιστήμονας δε μπορεί να κρυφτεί πίσω από τη γνώση του, εμφανίζοντας τις πολιτικές του απόψεις ως δήθεν τεχνοκρατικά ουδέτερες. Από την άλλη πλευρά, ο τόσο περιφρονημένος «μέσος πολίτης», που βασανίζεται μέσα στην καθημερινότητα, έχει και αυτός εξίσου το δικαίωμα να αντισταθεί στις απόψεις και τη ρητορεία των εξασκημένων «ειδικών». Αυτή την αντίσταση του πολίτη θέλει να ενισχύσει η εκπομπή, αποκαλύπτοντας τα βέλη που έχει κάθε ιδεολογική φαρέτρα έτσι ώστε να αποφεύγουμε τα δικά τους και να μπορούμε να εκτοξεύουμε τα δικά μας.

Σε κάθε εκπομπή οι καλεσμένοι και ο εκάστοτε συντονιστής θα απαντούν σε ζητήματα που προκύπτουν από τα τηλεφωνήματα και τα μηνύματα των ακροατών. Θεωρία χωρίς διάλογο δεν γίνεται και ο «σταθμός που ακούει» (και «δεν υπακούει») είναι ο πιο φιλόξενος δημόσιος χώρος για την προσπάθειά μας.

Όσες και όσοι, όμως, θέλουν να μάθουν περισσότερα για το περιεχόμενο της νέας εκπομπής και να μας πουν τη γνώμη τους, ας συντονιστούν στους 105,5 στο ΚΟΚΚΙΝΟ, το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στις 10πμ.

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...