Sunday, February 17, 2013

Στα «Ενθέματα» στο φύλλο της 17ης Φεβρουαρίου


Στα «Ενθέματα» στο φύλλο της 17ης Φεβρουαρίου
Στα περίπτερα εντός της «Αυγής», στο μπλογκ τους (enthemata.wordpress.com), στο facebook (Enthemata Avgis) και στο twitter: @enthemata

(εκτάκτως σήμερα, λόγω πληθώρας ύλης της «Αυγής», τα «Ενθέματα» κυκλοφορούν με 4 και όχι 8 σελίδες, ως συνήθως)

Kείμενα των: Μάρκου Βογιατζόγλου, Νικόλα Σεβαστάκη, Κώστα Αθανασίου, Νίκου Παρασκευόπουλου, Ομάδας Σημείο Μηδέν

Το δικαίωμα στην απεργία και η «αναμόρφωση» των συνδικάτων. Στη βαριά σκιά του θατσερισμού. Άρθρο του Μάρκου Βογιατζόγλου, για τα σχέδια της κυβέρνησης στον συνδικαλισμό, στον απόηχο των δηκώσεων Μέργου και ενόψει της απεργίας της Τετάρτης. Γιατί οι πρόσφατοι σχεδιασμοί Βρούτση αποτελούν ένα από τα στάδια του λεγόμενου «θατσερικού μοντέλου» διάλυσης του εργατικού κινήματος, πού στηρίζεται η κυβέρνηση και οι δυνατότητες ανακοπής των σχεδίων αυτών.
Τυνησία: απέναντι στον ισλαμο-φασισμό. Σκέψεις του Νικόλα Σεβαστάκη, με αφετηρία τη δολοφονία του τυνήσιου αριστερού ηγέτη Τσόκρι Μπελαΐντ: «Αυτός ο κόσμος μας αφορά, ακόμα και αν ο αγώνας του δεν είναι στην ευρωπαϊκή ή ελληνική «ατζέντα». Και πρέπει να μας νοιάζει κατά τον ίδιο τρόπο που στη μακρινή δεκαετία της πρώτης μεγάλης κρίσης, στη δεκαετία του ’30, ξεχώρισε η διεθνής αλληλεγγύη στους αγωνιστές της Δημοκρατικής Ισπανίας εναντίον των φαλαγγιτών του στρατηγού Φράνκο».
Γιαΐρ Λαπίντ: Η κρυφή γοητεία του κέντρου. Του Κώστα Αθανασίου: «Στις πρόσφατες εκλογές στο Ισραήλ, η έκπληξη άκουγε στο όνομα Γιαΐρ Λαπίντ. Το κόμμα του ήρθε από το πουθενά και πήρε τη δεύτερη θέση στις εκλογές. Συγγραφέας δημοσιογράφος, φωτογενής αστέρας της τηλεόρασης και, πάνω απ’ όλα, κεντρώος. Μη ακραίος δηλαδή. Ούτε δεξιός ούτε αριστερός. Κεντρώος, όπως επιβάλλει σήμερα το σαβουάρ βιβρ της πολιτικής».
Ναρκωτικά: από την  καταστολή στη θεραπεία. Ο Νίκος Παρασκευόπουλος, πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του νομοσχεδίου για τα ναρκωτικά, εξηγεί τη σημαντική τομή του νομοσχεδίου: την εισαγωγή του εναλλακτικού δρόμου της θεραπείας. Οι τέσσερις άξονες του νομοσχεδίου και η αβέβαιη τύχη του.
Το σκληρό φως του Κάφκα. Τα μέλη της θεατρικής ομάδας Σημείο Μηδέν, με την ευκαιρία της «Μεταμόρφωση» του Κάφκα που ανεβάζουν, μιλάνε για τον Κάφκα, την οικογένεια, τις σχέσεις, την κοινωνία. ΗΙωάννα Μεϊτάνη μίλησε λοιπόν με τους συντελεστές Σάββα Στρούμπο, Μίλτο Φιορέντζη, Μαρία Αθηναίου, Ελεάνα Γεωργούλη και Θοδωρή Σκυφτούλη.

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...