Sunday, January 13, 2013

Στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ, σήμερα Κυριακή 13 Ιανουαρίου


Στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ,  σήμερα  Κυριακή 13 Ιανουαρίου
Στα περίπτερα εντός της «Αυγής», στο μπλογκ τους (enthemata.wordpress.com), στο facebook (Enthemata Avgis) και στο twitter: @enthemata
Kείμενα των: Στρατή Μπουρνάζου, Νίκου Μούδουρου, Παναγιώτη Νούτσου, Μαρίας Κακογιάννη, Γρηγόρη Αμπατζόγλου, Δημήτρη Πλουμπίδη, Έλενας Πατρικίου, Αλέξανδρου Μπαλτζή, Γιώργου Αγγελόπουλου, Τζίνας Πολίτη, Χάρη Κωνσταντινίδη, Σάμουελ Μπακ

Δεξιότητες και ακροδεξιότητες της κυβέρνησης. Λίστα Λαγκάρντ, Βίλα Αμαλία και κατάληψη Σκαραμαγκά. ΟΣτρατής Μπουρνάζος γράφει ότι η «εκκένωση» των καταλήψεων δεν είναι απλώς αντιπερασπισμός της κυβέρνησης από την ακολουθούμενη πολιτική, είναι συστατικό κομμάτι της πολιτικής αυτής. Καθώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να υποσχεθεί κάτι θετικό, παίζει το βασικό χαρτί που της απομένει: τάξη και ασφάλεια.
Η τουρκική πολιτική στη Συρία και οι επιπτώσεις της. Ο Νίκος Μούδουρος γράφει για την τουρκική πολιτική στη Συρία και τις επιδιώξεις της. Οι ιδεολογικές και πολιτικές επιδιώξεις του Ερντογάν, οι αντιφάσεις τους και η εφαρμογή τους στην πράξη: η παγκοσμιοποίηση που δεν  αρχίζει και τελειώνει στη Δύση (Α. Νταβούντογλου), τα φαντασιακά σύνορα της Τουρκίας προς τον αραβομουσουλμανικό κόσμο και η ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πώς προσμετράται η αντιδημοτικότητα της «τηλεοπτικής αγοραφοβίας»; Προδημοσίευση από το βιβλίο Επινοώντας αντίδοτα του Παναγιώτη Νούτσου, που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις «Παπαζήση».
Αναζητώντας το «σπασμένο τηλέφωνο»: Συνέντευξη. Το επόμενο Παρασκευοσαββατοκύριακο στο Παρίσι πραγματοποιείται το διεθνές συνέδριο "Le symptôma Grec", με συμμετοχή διανουμένων, καλλιτεχνών, αγωνιστών. Η Μαρία Κακογιάννη, από την οργανωτική επιτροπή μας εξηγεί τον τίτλο και τις επιδιώξεις του συνεδρίου.
Η «κλεμμένη εφηβεία»  του Στάνισλας Τόμκιεβιτς. Ο Γρηγόρης Αμπατζόγλου και ο Δημήτρης Πλουμπίδης γράφουν για την «κλεμμένη εφηβεία» του ψυχιάτρου Στάνισλας Τόμκιεβιτς. Μια προσωπική και επιστημονική του αυτοβιογραφία, ξεκινάει από την εφηβεία του συγγραφέα στο στρατόπεδο Μπέρκεν Μπέλσεν, την οποία συνδέει με τη μετέπειτα ψυχιατική του δουλειά με αποκλεισμένους έφηβους. Ένα συγκλονιστικό κείμενο, όπως μας εξηγούν οι επιμελητές της έκδοσης.
Με αφορμή τον θάνατο της Γκέρντα Λέρνερ. Με αφορμή τον θάνατο της ιστορικού Γκέρντα Λέρνερ, ηΈλενα Πατρικίου γράφει για τη «γυναικεία ιστορία», τον φεμινισμό, τις σπουδές φύλου και την ιστορία των γυναικών στην αρχαία Ελλάδα.
Απλά μαθήματα προπαγάνδας. Οι διεθνείς κατατάξεις των ΑΕΙ στον ελληνικό Τύπο. Ο Αλέξανδρος Μπαλτζής και ο Γιώργος Αγγελόπουλος εξετάζουν πόσο άκριτα, στεροτυπικά και προπαγανδιστικά χρησιμοποιεί, στη συντριπτική πλειονότητά του, ο ελληνικός Τύπος τις διεθνείς κατατάξεις των ελληνικών ΑΕΙ («λίστα Σαγκάης» κ.ά.).
Συριζαίος. Σχόλιο σχετικά με την ιστορία της λέξης. «Συριζαίος» ή «Συριζίτης»; Ή μήπως «Συριζιώτης»; Η Τζίνα Πολίτη, με αφορμή την ανασκόπηση των λέξων του 2012 από τον Νίκο Σαραντάκο, όπου και η λέξη «συριζαίος», γράφει για την ιστορία της.
Στήβεν Ρέσνικ, 1938-2013.  Ένας σημαντικός μαρξιστής οικονομολόγος. Λίγα λόγια για τη ζωή και το έργο του Στ. Ρέσνικ, που πέθανε την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου. Γράφει ο Χάρης Κωνσταντινίδης.
Κατάθεση μαρτυρίας. Χαιρετισμός του σημαντικού Εβραίου ζωγράφου Σάμουελ Μπακ, επιζήσαντος του Ολοκαυτώματος, για την αντιφασιστική κινητοποίηση, σε 13 πόλεις του κόσμου, με γενικό σύνθημα «Αθήνα, πόλη αντιφασιστική». Θυμάται τα παιδικά του χρόνια και την άνοδο του Χίτλερ και πώς όλοι λέγαν τότε «Ποτέ δεν μπορεί να συμβεί σε μας...».


No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...