Sunday, December 09, 2012

Βασικά βιβλία που πρέπει να έχει μια βιβλιοθήκη: Μαρξ, Ένγκελς, Κέυνς


ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

MARX KARL, ENGELS FRIEDRICH
Εκδ. Θεμέλιο
 «Το Μανιφέστο του Κομουνιστικού Κόμματος» είναι το πιο σημαντικό επαναστατικό κάλεσμα που έχει γραφεί ποτέ. Κατά τη διάρκεια των 150 χρόνων που μεσολάβησαν από την έκδοση του μικρού αυτού φυλλαδίου, που είναι σχεδόν βέβαιο ότι ως πολιτικό κείμενο άσκησε τη μεγαλύτερη επιρροή μετά τη «Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Άνθρωπου και του Πολίτη» της Γαλλικής Επανάστασης, ο κόσμος έχει συγκλονισθεί επανειλημμένα από εκείνους που επιχείρησαν να κάνουν πράξη τα γραφόμενά του. Σήμερα, στα τέλη της χιλιετηρίδας, ακόμη και μετά το τέλος του σοβιετικού κομουνισμού και την παρακμή των μαρξιστικών κομμάτων και κινημάτων σε πολλά μέρη του κόσμου, το «Μανιφέστο» δεν είναι μόνο ένα κλασικό μαρξιστικό κείμενο, είναι ένα κλασικό πολιτικό κείμενο. Στόχος αυτής της σύγχρονης έκδοσης, όπως γράφει στην οξυδερκή εισαγωγή του, που εμπλουτίζει αυτόν τον τόμο, ο διακεκριμένος άγγλος ιστορικός Eric Hobsbawn, «δεν είναι τόσο να κάνει το κείμενο του εκπληκτικού αυτού αριστουργήματος διαθέσιμο, κι ακόμη λιγότερο να εμπλακεί στις δογματικές διαμάχες του αιώνα περί της "ορθής" ερμηνείας αυτού του θεμελιώδους τεκμηρίου του μαρξισμού. Είναι απλώς να μας υπενθυμίσει ότι στις παραμονές του 21ου αιώνα το "Μανιφέστο" έχει ακόμη πολλά να πει στον κόσμο».
(ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)

ΜΙΣΘΟΣ, ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΚΕΡΔΟΣ

MARX KARL
Εκδ. Σύγχρονη Εποχή

Περιεχόμενα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ι. ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΣ
ΙΙ. ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΜΙΣΘΟΣ, ΚΕΡΔΟΣ
ΙΙΙ. ΜΙΣΘΟΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
IV. ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΗ
V. ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΤΙΜΕΣ
VI. ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ
VII. Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ
VIII. Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ
ΙΧ. Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Χ. ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΕΝΟΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ
ΧΙ. ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΡΗ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΛΥΕΤΑΙ Η ΥΠΕΡΑΞΙΑ
ΧΙΙ. Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ, ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ 
ΧΙΙΙ. ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ Ν' ΑΥΞΗΘΕΙ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΘΕΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΤΟΥ
ΧIV. Η ΠΑΛΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ Τ' ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΤΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΛΟΓΟ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΤΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗΣ


Η ΓΕΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ, ΤΟΥ ΤΟΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

KEYNES JOHN-MAYNARD
Εκδ. Παπαζήσης

Τα σημαντικά σφάλματα της οικονομικής κοινωνίας, στην οποία ζούμε, είναι η αποτυχία της να εξασφαλίσει πλήρη απασχόληση και η αυθαίρετη και άνιση διανομή του πλούτου και των εισοδημάτων... Το κράτος θα πρέπει να ασκήσει επιρροή στη ροπή προς κατανάλωση, εν μέρει μέσω της φορολογίας, εν μέρει καθορίζοντας το επιτόκιο και εν μέρει, ίσως, με άλλους τρόπους. Επιπλέον, φαίνεται απίθανο ότι η επιρροή της τραπεζικής πολιτικής στο επιτόκιο θα είναι αφ' εαυτής επαρκής για να προσδιορίσει ένα άριστο επίπεδο επένδυσης. Θεωρώ, επομένως, ότι μια κάπως περιεκτική κοινωνικοποίηση της επένδυσης θα αποδειχτεί το μόνο μέσο διασφάλισης της προσέγγισης προς την πλήρη απασχόληση. Η ανάγκη αυτή, φυσικά, δεν αποκλείει συμβιβασμούς και μηχανισμούς συνεργασίας του δημοσίου με την ιδιωτική πρωτοβουλία. Πέρα, όμως, από αυτό, δεν υφίσταται εμφανής λόγος για ένα σύστημα Κρατικού Σοσιαλισμού, που θα αγκάλιαζε το μέγιστο μέρος της οικονομικής ζωής της κοινωνίας. Το σημαντικό για το κράτος δεν είναι η κατοχή των μέσων παραγωγής. Αν το κράτος είναι σε θέση να καθορίσει το σύνολο των πόρων που κατευθύνονται σε αύξηση των μέσων και τις βασικές αμοιβές εκείνων που τα κατέχουν, θα έχει εκπληρώσει πλήρως το ρόλο του. Επιπλέον, τα αναγκαία μέτρα κοινωνικοποίησης μπορούν να εισαχθούν σταδιακά και χωρίς ρήγμα στις γενικές παραδόσεις της κοινωνίας... Οι ιδέες των οικονομολόγων και των πολιτικών φιλοσόφων, τόσο όταν είναι ορθές όσο και όταν είναι εσφαλμένες, ασκούν ισχυρότερη επίδραση από ό,τι συνήθως πιστεύεται. Πραγματικά, ο κόσμος κυβερνάται από αυτές. Πρακτικοί άνθρωποι που θεωρούν ότι δεν υφίστανται οποιαδήποτε πνευματική επιρροή, συνήθως, είναι οι δούλοι κάποιου μακαρίτη οικονομολόγου. Παράφρονες στην εξουσία, που ακούν φωνές να τους καλούν, αποκρυσταλλώνουν την τρέλα τους από κάποιον πανεπιστημιακό γραφιά παρελθόντων ετών. Είμαι βέβαιος ότι η ισχύς των επενδυμένων συμφερόντων μεγαλοποιείται υπερβολικά σε σύγκριση με τη βαθμιαία επιβολή των ιδεών. (...) (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...