Saturday, December 08, 2012

Στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ σήμερα Κυριακή 9 Δεκεμβρίου


Στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ σήμερα Κυριακή 9 Δεκεμβρίου
Στα περίπτερα εντός της «Αυγής», στο μπλογκ τους (enthemata.wordpress.com), στο facebook (Enthemata Avgis) και στο twitter: @enthemata

Κείμενα των: Μάκη Κουζέλη, Μαρίνας Πρεντουλή, Χρήστου Λάσκου, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Μπούσρα Ερσανλί, Φώτη Τερζάκη, Λίνας Θεοδώρου, Φάνη Παπαγεωργίου, Δώρας Κοτσακά-Καλαϊτζιδάκη, Γκουστάβο Γκουτιέρρες

ΠολυκοσμίαΣύνεδρος στη Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μάκης Κουζέλης μας γράφει για όσα έγιναν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το προηγούμενο ΠαρασκευοΣαββατοκύριακο. Και κυρίως για τον κόσμο: πολύς κόσμος, ίσως υπερβολικά πολύς, και, κυρίως, «ένας απρόσμενος, απρόσμενα νέος κόσμος»: «Η ανάδειξη και αόρατη σχεδόν οικοδόμηση αυτού του νέου κόσμου, την ύπαρξη του οποίου μέρος της ηγεσίας δεν φαίνεται να έχει πλήρως συνειδητοποιήσει είναι το άμεσο και πιο πολύτιμο προϊόν της εκλογικής ανόδου».

Βία και κοινωνική δράση στην Ελλάδα και την Αργεντινή. Στην τέταρτη επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, η Μαρίνα Πρεντουλή γράφει για τη βία και το πλήθος στις κοινωνικές επιστήμες,  τη συλλογική βία και την κρίση εστιαζόμενη στην Αργεντινή του 1995 και την έρευνα του κοινωνιολόγου Javier Auyero.

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και άλλα δαιμόνια. Ο Χρήστος  Λάσκος και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με αφετηρία  την ομιλία της Α. Παπαρήγα για τον προϋπολογισμό, αναλύουν την αντίληψη του ΚΚΕ για τις συμμαχίες, τα μεταβατικά αιτήματα και τη λαϊκή εξουσία  

Τουρκία 2012: η αυταρχική και ελιτίστικη πολιτική κουλτούρα κυριαρχεί και εμποδίζει τον εκδημοκρατισμό. Συνέντευξη. Η τουρκάλα πολιτική επιστήμων Μπούσρα Ερσανλί είναι γνωστή για το έργο αλλά και για την πολιτική της δράση, για την οποία φυλακίστηκε εννιά μήνες το 2011. Θα βρεθεί στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, στο συνέδριο του περιοδικού «Ιστορείν» για τη  μεταπολίτευση, 14-16 Δεκεμβρίου. Με την ευκαιρία αυτή, ο Βαγγέλης Κεχριώτης τη συνάντησε στην Κωνσταντινούπολη και μίλησαν για τη δημοκρατία στην Τουρκία, την πρόσφατη φυλάκισή της, την αυτολογοκρισία στα πανεπιστήμια, το Κουρδικό, το νέο τουρκικό Σύνταγμα.
Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Οι λέξεις και τα πράγματα. Οι έννοιες της κοινωνικής και της αλληλέγγυας οικονομίας έχουν έρθει στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα. Ο Φώτης Τερζάκης μας εξηγεί γιατί και τη σημασία τους. Το κείμενο είναι απόσπασμα από τον πρόλογό του στο βιβλίο του Τάκη Νικολόπουλου και του Δημήτρη Καπογιάννη «Εισαγωγή στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Το μετέωρο βήμα μιας δυνατότητας» (οι Εκδόσεις των Συναδέλφων) που παρουσιάζεται την Παρασκευή 14.12 στο Χαλάνδρι.
Λαϊκιστικός και τεχνοκρατικός λόγος στις παρυφές της Αριστεράς. Η Λίνα Θεοδώρου και ο Φάνης Παπαγεωργίου αναλύουν πώς ο πολιτικός λόγος, στην εποχή της κρίσης, εμφανίζεται συχνά με τη μορφή του δίπολου «λαϊκισμός» vs «τεχνοκρατισμός». Και εξηγούν τα κοινά σημεία των δύο προσεγγίσεων, καθώς και γιατί η δική μας Αριστερά είναι αντίπαλη και στη μία και στην άλλη.
Ο Χρυσαυγίτης, ο αντιφασίστας και ο δημόσιος χώρος. Καλά και χρήσιμα τα συνέδρια και οι ημερίδες για τον «εκφασισμό της κοινωνίας», αλλά μήπως απευθύνονται μόνο στους ήδη πεισμένους, αναρωτιέται η Δώρα Κοτσακά-Καλαϊτζιδάκη. Και διατυπώνει σκέψεις για το πώς μπορούμε να υπερβούμε την πεπατημένη αντιμετωπίζοντας τη Χρυσή Αυγή και την απήχησή της στην καθημερινότητα.
Η θεολογία της απελευθέρωσης. Προδημοσίευση. Το βιβλίο του Γκουστάβο Γκουτιέρρες «Η θεολογία της απελευθέρωσης» αποτελεί το ιδρυτικό έργο του ομώνυμου θεολογικού και πολιτικού κινήματος που άσκησε μεγάλη επίδραση στη Λατινική Αμερική, από τη δεκαετία του 1960 και μετά, και επικρίθηκε από την ηγεσία της καθολικής Εκκλησίας. Το σημαντικό αυτό έργο κυκλοφορεί, την επόμενη εβδομάδα, και στα ελληνικά από τον «Άρτο Ζωής» (μετ. Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, επιμ. Θοδωρής Δρίτσας).

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...