Saturday, December 22, 2012

Στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ, στο φύλλο της Κυριακής 23 Δεκεμβρίου


Στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ,  στο φύλλο της Κυριακής 23 Δεκεμβρίου
(κυκλοφορεί σήμερα Σάββατο)
Στα περίπτερα εντός της «Αυγής», στο μπλογκ τους (enthemata.wordpress.com), στο facebook (Enthemata Avgis) και στο twitter: @enthemata

Kείμενα των: Κωστή Παπαϊωάνου, Πάνου Παπαδόπουλου, Κορνέλ Μπαν, Κωστή Κορνέτη, Δημήτρη Αρβανιτάκη, Γιάννη Ζαϊμάκη, Μιχάλη Μπαρτσίδη, Φωτεινής Τσιμπιρίδου, Ιωάννας Μεϊτάνη, Νικόλα Σεβαστάκη, Γιάννη Αλμπάνη

Θιασώτες της ελεύθερης οπλοκατοχής. Ο  Κωστής Παπαϊωάννου, με αφετηρία την τραγωδία στο Κονέκτικατ, γράφει για την ακροδεξιά, το Tea Party, τον Άδωνι Γεωργιάδη, τους Χρυσυγίτες και  την οπλοκατοχή, στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα.

Οι δομές ψυχικής υγείας και το «ευέλικτο» κοινωνικό κράτος. Ο Πάνος Παπαδόπουλος γράφει για την κρίση στην ψυχική υγεία, που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, για τη λογική του ευέλικτου κράτους και καταθέτει μερικές άμεσες προτάσεις.

Η Μεταπολίτευση κατοχύρωσε ένα «κοινωνικό συμβόλαιο». Συνέντευξη. Ο ρουμάνος πολιτικός επιστήμοναςΚορνέλ Μπαν, που βρέθηκε στην Αθήνα για το συνέδριο του «Ιστορείν», μιλάει στον Κωστή Κορνέτη για τη μεταπολίτευση σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, για το τι ακολούθησε την πτώση του "υπαρκτού", για τα κινήματα των «Αγανακτισμένων».

Παραχαράκτες της Ιστορίας Οι Ρώσοι και οι Τούρκοι, η «ενωμένη ρωσοτουρκική αρμάδα», «ελευθέρωσαν» άραγε την Κέρκυρα από τους Γάλλους το 1799; Ο Δημήτρης Αρβανιτάκης διαβάζει μια ταμπέλα, τοποθετημένη από τον δήμαρχο στο νησάκι Βίδο της Κέρκυρας, και αναρωτιέται.

Για τη διείσδυση της ακροδεξιάς στα γήπεδα. Οπαδικοί και ποδοσφαιρικοί πυρήνες στα γήπεδα. Με αφετηρία την επίθεση των Χρυσαυγιτών στον Δημήτρη Στρατούλη, ο Γιάννης Ζαϊμάκης ανασκοπεί το φαινόμενο διείσδυση της ακροδεξιάς στα γήπεδα, από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα.

Οι περιπέτειες της «αξιοπρέπειας» ως πολιτειακής αρετής. Ο Μιχάλης Μπαρτσίδης και η Φωτεινή Τσιμπιρίδου γράφουν για τις περιπέτειες της αξιοπρέπειας ως πολιτειακής αρετής – από τα παγκόσμια κινήματα μέχρι  τον αραβικό κόσμο, τους Indignados, τους  «Αγανακτισμένους» και τον ΣΥΡΙΖΑ.
…και κάποια σε μπαλκόνι. Η Ιωάννα Μεϊτάνη είδε το «Μια γιορτή στου Νουριάν» και μας γράφει, στη μόνιμη στήλη «Αντικλίμακα» για το έργο, το τραγούδι του, τη βλακεία του ρατσισμού, τα παιδιά και την αλληλεγγύη.
Συ-στάσεις. Μια καινούργια στήλη: συ-στάσεις, μια πρόταση και μια στάση σε ένα βιβλίο, μια ταινία, κάτι που ξεχωρίσαμε. Ξεκινάμε αυτή την Κυριακή με τις συ-στάσεις του  Νικόλα Σεβαστάκη: Ζακ Ζυγιάρ και Βικτόρ Σερζ.
Χριστούγεννα στις 4 Φλεβάρη. Όταν τα Χριστούγεννα έφτασαν στις 4 του Φλεβάρη. Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία του Γιάννη Αλμπάνη: τα Χριστούγεννα που δεν ήρθαν στην ώρα του, οι δημογέροντες, οι θυσίες των ανθρώπων, τα δάκρυα ενός παιδιού.

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...