Sunday, July 29, 2012

Στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ, στο φύλλο της 29ης Ιουλίου

Το κατάστημα των «Ενθεμάτων», κατά πάγια συνήθειά του, θα αργήσει κατά μήνα Αύγουστο. Δεν θα αργήσει όμως να επανέλθει, στις 2 Σεπτεμβρίου και πάλι μαζί σας. Καλές διακοπές!




Στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ, στο φύλλο της 29ης Ιουλίου

Στα περίπτερα εντός της «Κυριακάτικης Αυγής» και στο διαδίκτυο: στο μπλογκ τους (enthemata.wordpress.com), στο facebook (Enthemata Avgis) και στο twitter: @enthemata



Κείμενα των: Νικόλα Σεβαστάκη, Θανάση Καλαφάτη, Χριστόφορου Παπαδόπουλου, Γιώργου Κατσαμπέκη, Στρατή Μπουρνάζου, Ιωάννας Μεϊτάνη, Θανάση Μποχώτη, Νίκου Πολίτη, Άγγελου Τσέκερη



ΘΕΡΙΝΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ. Πολιτική και συναίσθημα. Από την ανακύκλωση του φιλελεύθερου Κέντρου μέχρι τους Μπέρια με blackberry, τη βαναυσότητα, τη Χαλυβουργία και την ηθική της μικρότητας, ο Νικόλας Σεβαστάκης συναρμόζει και σχολιάζει ψηφίδες του σκληρού Ιούλη του 2011.Ιστορίες από μια ανθρώπινη Κυψέλη. Ο Θανάσης Καλαφάτης γράφει για την ανάπτυξη της προφορικής ιστορίας και το ωραίο έργο που επιτελεί η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Κυψέλης (ΟΠΙΚ).

Μπορούν να πετάξουν οι άνθρωποι; Ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος ανασκοπεί τα πρόσφατα ανασυνθετικά εγχειρήματα της ευρωπαϊκής Αριστεράς, από τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το πορτογαλικό Μπλόκο και τη γερμανική Die Linke.Aπό την «επανάσταση του αυτονόητου» στη «μάχη του πρωτοφανούς». Ο Γιώργος Κατσαμπέκης με αφετηρία την ομιλία Σαμαρά στις προγραμματικές, μας μιλάει για τον αναμηρυκασμό του κοινότοπου, τον φόβο των κυβερνώντων και το πώς το συλλογικό φαντασιακό μπορεί να μπολιαστεί ξανά με τις αξίες της ισότητας, της αλληλεγγύης και του δημοκρατικού αγωνισμού, πώς να ανακαταλάβουμε όχι τις ζωές μας αλλά τις πόλεις μας.

Το τέλος της γιορτής. Η δεξίωση για την αποκατάσταση της δημοκρατίας ματαιώθηκε για να εξοικονομηθεί το κόστος των πορτοκαλάδων. Ο Στρατής Μπουρνάζος δυσκολεύεται να το πιστέψει, μας μιλάει για ανδριάντες, επετείους και πανηγυρικούς, τον «Εθνικό» και τον «Βασιλικό Κήπο», για τον βασιλικό επίτροπο της Χούντας κ. Ανδρεουλάκο που ήταν έτοιμος φορέσει το κουστούμι του για να «τιμήσει» τους αγωνιστές. Και εξηγεί γιατί, παρόλο που η δεξίωση ήταν μια παράτα, η ματαίωσή της μας αφορά, και μάλιστα πολύ.

Το βαθύ ποτάμι. Η Ιωάννα Μεϊτάνη είδε την ταινία «Μεσοτοιχίες» (πλαϊνοί τυφλοί τοίχοι, στην πραγματικότητα) και μας μιλάει για σχέσεις, ζευγάρια, χωρισμούς και παράθυρα. Στην Αθήνα, πίσω από το Ριβιέρα, και στο Μπουένος Άιρες.

Διαπραγμάτευση, κοινωνικός συνασπισμός, πολιτική συμμαχία, ηγεμονία. Ο Θανάσης Ν. Μποχώτης διατυπώνει σκέψεις για το πώς μια αριστερή κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει μια αναπτυξιακή πολιτική στηριζόμενη και σε εσωτερικούς πόλους και πώς μπορεί να ενδυναμώσει την κοινωνική βάση της εξουσίας της.

Για τον πολιτισμό: Κάποιες πρώτες, κι ελπίζω όχι πολύ σκόρπιες σκέψεις. Ο Νίκος Πολίτη, με αφορμή μια πρόσκληση στον «Εύμαρο», εκθέτει μερικές πρώτες σκέψεις για την πολιτική μιας κυβέρνησης της Αριστεράς σχετικά με τον πολιτισμό.

Πώς γίνοντα οι ιδωτικοποιήσεις οι καλές: Η ιδιωτικοποίηση του ανελκυστήρος της πολυκατοικίας και άλλες ιστορίες επιχειρηματκότητας. Μια ρηξικέλευθη μελέτη του Άγγελου Τσέκερη, βραβευμένη από τον OΟΣΑ, που αποτιμά μια λαμπρή περίπτωση ιδιωτικοποίησης, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει μοντέλο για όλη τη χώρα.



No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...