Saturday, March 17, 2012

Στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ, στο φύλλο της 18ης Μαρτίου

Στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ, στο φύλλο της 18ης Μαρτίου


Στα περίπτερα εντός της «Κυριακάτικης Αυγής» και στο διαδίκτυο: στο μπλογκ τους (enthemata.wordpress.com), στο facebook (Εnthemata Avgis) και στο twitter: @enthemata





Kείμενα των Collectivo Prezemollo, Ντιέγκο Ριβέρα, Μιχάλη Λυμπεράτου, Ζακ Ζυλιάρ, Ζαν-Λυκ Μελενσόν, Γ.Π. Στάμου, Δήμου Χλωπτσιούδη, Niko Ago.



«Είμαστε όλοι PIIGS». Τα μέλη της Collectivo Prezemolo, συλλογικότητας φοιτητών, ερευνητών και εργαζομένων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, φόρεσαν μάσκες γουρουνιών και δήλωσαν την αλληλεγγύη τους στις χώρες PIIGS, διαμαρτυρόμενοι εναντίον της επίσκεψης Σόιμπλε στο πανεπιστήμιο (μετ. Μάνος Αυγερίδης).

Βερολίνο 1928: Χίτλερ, ένας «κλόουν» που τον αποθεώνουν τα πλήθη. ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ. Ο μεγάλος μεξικάνος ζωγράφος Ντιέγο Ριβέρα επισκέπτεται το Βερολίνο το 1928. Παρακολουθεί μια μυστικιστική τελετή, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ντυμένος με λευκό χιτώνα και καθισμένος σε έναν αρχαϊκό χρόνο παριστάνει τον θεό του πολέμου. Λίγες μέρες αργότερα παρακολουθεί, μαζί με τον Τέλμαν και τον Μίντσμπεργκ, μια ομιλία του Χίτλερ (μετ. Χρήστος Κεφαλής).

Το κατοχικό δάνειο: μια αναγκαία υπενθύμιση. Ο Μιχάλης Λυμπεράτος μας συνοψίζει, μέσα από αριθμούς, στοιχεία και μεγέθη, τις πραγματικότητες της κατοχικής οικονομίας και του δανείου προς τη Γερμανία.

Ο λαός έχει πάντα δίκιο; Ο ιστορικός Ζακ Ζυλιάρ και ο υποψήφιος της Αριστεράς στις γαλλικές προεδρικές εκλογές Ζαν-Λυκ Μελενσόν συζητούν –και διαφωνούν σε πολλά– για τον λαϊκισμό και τις ελίτ, τη δημοκρατία και την πολιτική διαμαρτυρία, τη μηντιοκρατία και τη νομιμοποίηση της εξουσίας.

Για την πράσινη ανάπτυξη. Ο Γ. Π. Στάμου, σε ένα άρθρο κριτικής μας μιλάει για τις παγίδες της κυρίαρχης συντηρητικής πολιτικής οικολογίας, τη διαλεκτική σχέση ανάμεσα στο τοπικό και το ολικό, την οικολογική ατζέντα της Αριστεράς και τον οικοσοσιαλισμό.

Καταναλωτικός ακτιβισμός ή καταναλωτική συνείδηση. Ο Δήμος Χλωπτσιούδης («Δείμος του Πολίτη»), με αφετηρία το «κίνημα της πατάτας», εκθέτει τις σκέψεις του για τη συγκρότηση καταναλωτικού κινήματος.



Η κρίση στα μάτια των αλβανών γειτόνων μας. Ο Nikos Ago γράφει για το πώς βλέπουν την ελληνική κρίση οι αλβανοί μετανάστες, καθώς και για τις επιπτώσεις της στη ζωή τους, στην Ελλάδα και την Αλβανία.

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...