Sunday, February 05, 2012

Στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ, στο φύλλο της 5ης του Φλεβάρη

Στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ, στο φύλλο της 5ης του Φλεβάρη


Στα περίπτερα εντός της «Κυριακάτικης Αυγής» και στο διαδίκτυο: στο μπλογκ τους (enthemata.wordpress.com), στο facebook (enthemata Avgis) και στο twitter: @enthemata



Γράφουν: Νίκος Σαραντάκος, Σία Αναγνωστοπούλου, Μαρίνα Δημητριάδου, Μαρία Κομνηνού, Ιωάννα Παπαθανασίου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Παναγιώτης Νούτσος, Νίκος Ποταμιάνος, Ελένη Κούκη





Tο εκβιαστικό δίλημμα των τελεσιγράφων:



Ο Νίκος Σαραντάκος, στη μόνιμη στήλη του ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ, αναζητά την ετυμολογία και τη διαδρομή τριών από τις πιο πολυσυζητημένες λέξεις των τελευταίων ημερών: εκβιασμός, δίλημμα, τελεσίγραφο.

Η Δημοκρατία με τα μάτια του... έρωτα: Η Σία Αναγνωστοπούλου, εκκινώντας από το βιβλίο του Νίκου Παρασκευόπουλου «Έρωτας και τιμωρία στην Ελλάδα», αναπτύσσει τις ιστορικές σχέσεις μεταξύ έρωτα, δημοκρατίας, αυταρχισμού και των συστημάυτων ελέγχου της σεξουαλικής συμπεριφοράς.



Οι ΗΠΑ του Ψυχρού Πολέμου και η σημερινή Γουατεμάλα: Η Μαρίνα Δημητριάδου, από το Μεξικό, γράφει για την εκλογή του στρατηγού Πέρες Μολίνας ως προέδρου της Γουατεμάλας και τις εφιαλτικές μνήμες που ξύπνησε σε ιθαγενείς και αριστερούς.



Ο ελληνικός Εμφύλιος στην οθόνη: Η Μαρία Κομνηνού και η Ιωάννα Παπαθανασίου γράφουν για ένα μεγάλο αφιέρωμα με ταινίες για τον Ελληνικό Εμφύλιο, από 9-15 Φεβρουαρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.



Εμμονές και σιωπές στη στρατηγική εξόδου από το ευρώ: Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ασκεί κριτική στην αντίληψη της εξόδου από το ευρώ, αναφερόμενος στην ιστορική εμπειρία των εθνικών νομισμάτων, στη φύση της καπιταλιστικής κρίσης και τους συσχετισμούς σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο.



«Σκυλεύεται» η ιστορία; Ο Παναγιώτης Νούτσος, με αφετηρία την εξέγερση του Σταρόβου και τον Διονύσιο τον Σκυλόσοφο, θέτει ερωτήματα για το πώς πρέπει να γράφεται η ιστορία και τα σχολικά εγχειρίδια.



Εθνική προτίμηση και αγορά εργασίας, 1890-1922: Προδημοσίευση, από το περιοδικό «Τα Ιστορικά» ενός αποσπάσματος της μελέτης του Νίκου Ποταμιάνου σχετικά με το αίτημα της εθνικής προτίμησης και τις στρατηγικές ελέγχου της αγοράς εργασίας από τις εργατικές συλλογικότητες, στην Αθήνα και τον Πειραιά, 1890-1922.



Γιατί μας αφορούν ακόμα τα αγγελοπουλικά τοπία: Η Ελένη Κούκη συζητάει για τα τοπία του Θόδωρου Αγγελόπουλου, την αλήθεια τους και την «άλλη Ελλάδα» που αναζητούσε πεισματικά έξω από την Αθήνα ο μεγάλος σκηνοθέτης.



No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...