Saturday, February 25, 2012

Στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ, στο φύλλο της 26ης του Φλεβάρη

Στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ, στο φύλλο της 26ης του Φλεβάρη

Στα περίπτερα εντός της «Κυριακάτικης Αυγής» και στο διαδίκτυο: στο μπλογκ τους (enthemata.wordpress.com), στο facebook (enthemata Avgis) και στο twitter: @enthemata Κείμενα των: Νικόλα Σεβαστάκη, Χρήστου Χατζηιωσήφ, Στέφανου Δημητρίου, Γιώργου Μ. Χατζηστεργίου, Απόστολου Σαμπαζιώτη, Ιωάννας Βόγλη, Στάθη Παυλόπουλου, Κώστα Αθανασίου




Από εδώ και εμπρός, η διαμάχη των ιδεών. Ο Νικόλας Σεβαστάκης, συνεχίζοντας την προβληματική του προηγούμενου άρθρου του, μιλάει για τον ρόλο των διανοουμένων στις συνθήκες της κρίσης.

Από την Γερμανία στον ευρωπαϊκό Νότο. Ο Χρήστος Χατζηιωσήφ, στο δεύτερο μέρος της μελέτης του «Αστοχίες και στοχεύσεις της οικονομικής πολιτικής» αναλύει πώς το μοντέλο της γερμανικής ενοποίησης, με την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας της Ανατολικής Γερμανίας και την ιδιωτική αποπτώχευση, επιχειρείται να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, και για τα όρια που θέτει η εθνικλη κυριαρχία. Γράφει ακόμα για τους έλληνες αστούς που ενεργούν σαν κάτοικοι μπανανίας κερδοσκοπώντας ενανίον της πολιτικής που χειροκροτούν.

Αριστερά και πολιτικός φιλελευθερισμός. Ο Στέφανος Δημητρίου, στο δοκίμιό του θέτει και απαντάει μια σειρά ερωτήματα: Αν χρειαζόμαστε μια κανονιστική θεωρία της δημοκρατίας, γιατί να επιμένουμε στον δημοκρατικό σοσιαλισμό και αν χρειάζεται, εν τέλει, να γίνουμε ξανά αντιφρονούντες.

Καταστροφές την εποχή της παγκοσμιοποίησης. Ο Γιώργος Μ. Χατζηστεργίου, με αφετηρία τις πρόσφατες μεγάλες καταστροφές στον κόλπο του Μεξικού και τη Φουκουσίμα γράφει για την τεχνολογία και την υπερσυγκέντρωση εξουσίας και την ανάγκη να αποκτήσουμε υπερεθνικούς νόμους.

Οι δεκαπέντε μέρες που το Υπουργείο Υγείας έγινε όντως Υπουργείο

Αλληλεγγύης. Ο Απόστολος Σαμπαζιώτης γράφει για την πλούσια εμπειρία ενός δεκαπενθήμερου κατάληψης στο Υπουργείο Υγείας.Ανασχεδιάζοντας την ιστοσελίδα των ΑΣΚΙ. Η Ιωάννα Βόγλη και ο Στάθης Παυλόπουλος μας παρουσιάζουν τους μικρούς και μεγάλους θησαυρούς των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, μέσα από τη νέα, ανασχεδιασμένη σελίδα τους.

Οι γραφειοκράτες και η τρυφερότητα. Ο Κώστας Αθανασίου, στη μόνιμη στήλη του «Αντικλίμακα», γράφει για τη ζωή και το έργο του Σαλβαδοριανού ποιητή και αγωνιστή Ρόκε Ντάλτον, που δολοφονήθηκε από συντρόφους του.

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...