Monday, February 27, 2012

Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ (1ο μέρος) του Θανάση Τσακίρη

Θανάσης Τσακίρης

Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

1ο μέρος


Ένα "δικαιωματικό διήγημα"
Αθήνα - Πάτρα
Άνοιξη 2010


Η Ελευθερία έσβησε με το τακούνι της το τσιγάρο της στο χώμα που είχε ψιλολασπώσει λίγο από την πρωινή ψιχάλα. Έψαξε στην τσάντα της για το ηλεκτρονικό κλειδί του αυτοκινήτου της αλλά δε το βρήκε. «Όχι ρε πούστη μου» είπε με τσαντίλα και ξαναμπήκε στο σπίτι της. Ήταν ένα δίπατο παλιό αρχοντικό στα Τρίστενα που το είχε κληρονομήσει από τον παππού της που ήταν κάποτε δήμαρχος στην πόλη. Τώρα το χρησιμοποιούσε σαν καταφύγιο όταν ήθελε να γλιτώσει από τις σκοτούρες της καθημερινής λειτουργίας του Τμήματος Θεωρίας του κόμματος στο οποίο άνηκε αλλά και για να γράψει, να μελετήσει και να σχεδιάσει νομοσχέδια για την μελλοντική κυβέρνηση.

Οι δημοσκοπήσεις των Omega Research, W-RSU και eREPublic έδιναν αυτοδυναμία στο κόμμα στις εκλογές που θα προκηρύσσονταν σε λίγες μέρες από την καταρρέουσα κυβέρνηση της «Νέας Πολιτείας» .Οι άλλες δημοσκοπήσεις έδειχναν μεν προβάδισμα του Κόμματος Κοινωνικής Δημοκρατίας αλλά και με μικρή διαφορά Υπήρχε και μια δημοσκόπηση που έδειχνε μάχη στήθος με στήθος. Η υποψήφια πρωθυπουργός Τζώρτζια Αλεξανδράτου περίμενε υπομονετικά δυο τετραετίες για να έρθει η ώρα της, αφότου παρέλαβε τη σκυτάλη από τον τότε αρχηγό του κόμματος Κώστα Αραχωβίτη. Ο Αραχωβίτης έχασε τότε με μεγάλη διαφορά από την επελαύνουσα «Νέα Πολιτεία» και τον τελευταίο απόγονο της δυναστείας των Μαυρομάτηδων, τον Ζαφείρη. Τώρα όμως η κυβέρνηση του δεν άντεχε να παραμείνει στην εξουσία μετά από τόσες και τόσες καταγγελίες για σκάνδαλα κακοδιαχειρίσεις, σπατάλης των χρημάτων των ασφαλισμένων μισθωτών ιδιωτικοποίησης κερδοφόρων επιχειρήσεων του δημοσίου τομέα και ίδρυση νέων δημοσίων υπηρεσιών προκειμένου να «βολέψει» ημέτερους.

Μάλιστα είχε προηγηθεί εξέγερση νέων, ανέργων, μεταναστών και επισφαλώς απασχολούμενων που είχε σαρώσει η χώρα και κατεστάλη με τη χρήση βίας και με τίμημα τέσσερις νεκρές γυναίκες εργάτριες σε μια διαδήλωση των απολυμένων από μια μεγάλη παπουτσοβιομηχανία. Ύστερα από όλα αυτά ο Ζαφείρης Μαυρομάτης ετοιμαζόταν να παραιτηθεί υπέρ μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα διενεργούσε τις πρόωρες εκλογές.

Η Ελευθερία βρήκε τελικά το ηλεκτρονικό κλειδί, κλείδωσε το σπίτι και μπήκε επιτέλους στο υβριδικό Civic Honda της και ξεκίνησε για την Αθήνα. Το πρωί θα έπρεπε να παρουσιάσει στην Τζώρτζια το σχέδιο Νόμου που θα ψήφιζε η νέα κυβέρνηση αμέσως μετά την ορκωμοσία της και τις προγραμματικές δηλώσεις της στη βουλή και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης . Το σχέδιο νόμου αφορούσε την νομιμοποίηση των ξένων μεταναστών /τριών που ζούσαν στην Ελλάδα εδώ και μια πενταετία και είχανε σχετικώς επαρκή γνώση της γλώσσας. Επίσης προέβλεπε την απόδοση όλων των δικαιωμάτων των παιδιών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και τα οποία ανέρχονταν σε δεκάδες χιλιάδες. Πήγαιναν στο δημοτικό , στο γυμνάσιο και στο λύκειο, αλλά όταν ερχόταν η ώρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της συμμετοχής στις εκλογές το ελληνικό κράτος έκανε πως δεν τους ήξερε.

«Εγώ φοβόμουν να σε αγαπήσω εσύ φοβόσουνα να αγαπηθείς» τραγουδούσαν οι Πυξ Λαξ στον 100,4 fm της Πάτρας όταν περίμενε στωικά η Ελευθερία στα διόδια του Ρίου για να περάσει. Λίγο πιο πέρα υπήρχε μεγάλο μποτιλιάρισμα. Μια καραμπόλα και πέντε τσακισμένα αυτοκίνητα και άλλα τόσα νοσοκομειακά που έπαιρναν τους τραυματίες για να τους πάνε απέναντι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Βλέποντας τα φορεία να μπαίνουν στα νοσοκομειακά αυτοκίνητα η Ελευθερία σκεφτόταν το δεύτερο νομοσχέδιο που θα ήταν για την υγεία.

«Αϊ της αγάπης μαχαιριά» τραγουδούσε στο ράδιο ο Νταλάρας, σε μια καλή διασκευή του τραγουδιού των Κατσιμιχαίων. Σιγά -σιγά προχωρούσε η αυτοκίνητη «πορεία» των εκδρομέων λόγω και των έργων για τη χάραξη νέας εθνικής οδού που θα αντικαταστήσει τη σημερινή καρμανιόλα για την οποία ολοένα και πιο πολλοί οδηγοί αρνιούνται να πληρώσουν τα διόδια. Ο δρόμος άνοιγε κοντά στο Αίγιο είχε βγει ο φλεβαριάτικος ήλιος και η οδήγηση έγινε πιο υποφερτή. Όμως νέα οδικά προβλήματα θα συναντούσε στο ύψος της Ακράτας . Οι τελευταίοι αγρότες που είχαν στήσει μπλόκο στη διασταύρωση αποχωρούσαν αργά – αργά για να πάρουν μέρος στην σύσκεψη του Παμπελοποννησιακού Συντονιστικού Οργάνου ώστε να κανονιστούν οι επόμενες κινητοποιήσεις και να συντονιστούν καλύτερα με τους συναδέρφους της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας που ακόμη κρατούσαν τα μπλόκα τους .

Οι αγρότες της Πελοποννήσου δεν είναι δυνατόν να κινητοποιηθούν μαζικά λόγω των πελατειακών σχέσεων με τις οποίες συνδέονται με τα υπάρχοντα κόμματα εξουσίας. Εσχάτως νέοι παραγωγοί έχουν ξανά συσπειρωθεί στο Κόμμα Κοινωνικής Δημοκρατίας δίνοντας του μια πιο νεανική εικόνα μιας και ασχολούνται με βιολογικές καλλιέργειες και όπου εντοπίζουν καλλιέργειες μεταλλαγμένων οργανώνουν διαδήλωση έξω από το χώρο καλλιέργειας και ενίοτε καταστρέφουν συμβολικά μέρος της καλλιέργειας.


«Να το τρίτο νομοσχέδιο» σκέφτηκε φωναχτά. «Θα βοηθήσουμε τους βιοκαλλιεργητές με δάνεια, συνεταιρισμούς, ειδικά τμήματα στις γεωργικές σχολές των ανώτατων και ανώτερων σχολών για τις βιολογικές καλλιέργειες, θα απευθυνθούμε για περαιτέρω επιστημονική βοήθεια στα Τμήματα Περιβάλλοντος ».

«Άντε κυρία μου κουνήσου » ούρλιαξε ο αξιωματικός της τροχαίας.

«Ξύπνα μωρή » φώναξε ο νταλικέρης από πίσω , «Άιντε απορώ ποιος δίνει δίπλωμα σε ξανθιές» συνέχισε .

Ατίθαση και ωραία η Ελευθερία υψώνει το μεσαίο δάχτυλο στο νταλικέρη και πατάει γκάζι κάνοντας τον αξιωματικό να πηδήξει στη βοηθητική λωρίδα για να σωθεί από την «εκδίκηση της ξανθιάς».


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.....


No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...