Friday, August 05, 2011

Tsakthan Daily - Η ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΙΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ- 5 Αυγούστου 2011


Tsakthan Daily




5 Αυγούστου 2011




Η ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΙΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ



Μη την ψάχνετε! Εννοώ τη πασίγνωστη φράση από το βιβλίο του Μίλαν Κούντερα «Το Αστείο» στο ελληνικό διαδίκτυο. Αν βάλετε στη μηχανή αναζήτησης Google τη φράση εντός εισαγωγικών με κεφαλαία γράμματα αυτή κάνει πως δεν την ξέρει! Αν τη βάλετε με πεζά γράμματα θα σας βγάλει τέσσερα (4) αποτελέσματα. Τα δύο αποτελέσματα αφορούν ένα ενδιαφέρον άρθρο του καθηγητή του ΑΠΘ κ. Θ. Χατζηπαντελή που τονίζει την έννοια του «τυχαίου» στην ιστορία με βάση το βιβλίο του Κούντερα. Τα άλλα είναι μια συνομιλία από ένα chat room σχετικά με τη…σαϊεντολογία και ένα άρθρο του Γιάννη Κουκουλά από τη σατιρική εφημερίδα «Το Ποντίκι» για μια έκθεση τέχνης. Συμπεραίνουμε, άραγε, ότι οι Έλληνες ασχολούνται μόνο off-line με τον διάσημο λογοτέχνη ή ότι είναι εκ φύσεως απαισιόδοξοι, άρα έτοιμος ανά πάσα στιγμή έτοιμοι για εξέγερση και μάλιστα «τυφλή»; Μια έρευνα για το «δημόσιο αίσθημα ως προς την οικονομική κρίση», που διενήργησε το Τμήμα Στατιστικής του ΟΠΑ στην Αθήνα και στην Κεντρική Μακεδονία και δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του περιοδικού «Επίκαιρα», μας προϊδεάζει κάπως ότι η σωστή απάντηση είναι η δεύτερη. Το 60,7% των ερωτηθέντων θεωρεί πολύ κακή την οικονομική κατάσταση της χώρας και 26,0% άσχημη. Σύνολο: 86,7%! Για τους επόμενους τρεις μήνες το 41,2% προβλέπει ότι η οικονομία θα χειροτερέψει και το 30,1% ότι θα χειροτερέψει πολύ. Όσον αφορά την προσωπική κατάσταση των ερωτώμενων, το 47,6% προβλέπει ότι θα χειροτερέψει και το 19,3% ότι θα χειροτερέψει  πολύ ενώ υπάρχει ένα 26,0% που εκτιμά ότι δεν θα αλλάξει. Στην Αθήνα το 62,4% δεν έχει καμία (μα καμία!) εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και το 14,8% λίγο. Στην Κεντρική Μακεδονία τα ποσοστά είναι 55,7% και 19,1% αντίστοιχα. Όσον αφορά την ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση τα συνολικά ποσοστά για το ίδιο ερώτημα είναι 56,4% και 18,8%. Για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, δυστυχώς για άλλη μια φορά, τα ποσοστά είναι απογοητευτικά: 64,4%  και 18,9% ενώ 1,4% έχουν πολύ εμπιστοσύνη στα συνδικάτα και 1,1%. Αυτό σημαίνει ότι ούτε καν τα προεδρεία των συνδικάτων δεν εμπιστεύονται τους…εαυτούς τους. Και να θες να πεις για τις συνδικαλιστικές ηγεσίες «αιωνία η μνήμη» τους, δεν μπορείς. Εδώ δεν τους θυμάται τώρα, θα τους θυμάται Μ.Θ.; Τέτοια ξεφτίλα…..



ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ














Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


«Η λευκή απεργία δεν είναι δικαίωμα» Ηλίας Μόσιαλος. Υπουργός Επικράτειας και Κυβερνητικός  Εκπρόσωπος

Ο κ. Μόσιαλος γεννήθηκε στη Δράμα, έναν από τους τόπους των συνεχών εκτοπίσεων του πατέρα του ο οποίος ήταν καθηγητής μέσης εκπαίδευσης και «σεσημασμένος» κομμουνιστής. Η οικογένεια σύντομα επέστρεψε στα Τρίκαλα όπου η μητέρα του εργαζόταν ως συμβολαιογράφος. Εκεί, μέσα στα απαγορευμένα από τη δικτατορία «κόκκινα» μαγαζιά των Τρικάλων, ξεκίνησε η σχέση του με την πολιτική. Το 1974 βρέθηκε να αναζητεί λύση στο δίλημμα: ΠαΣοΚ ή Ρήγας Φεραίος (η Νεολαία του ΚΚΕ εσωτερικού); Κέρδισε ο Ρήγας, όπου έγινε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της οργάνωσης ως τα τέλη της δεκαετίας του 1980 οπότε γύρισε την πλάτη στην πολιτική. Σύντροφοί του από εκεί νη την εποχή τον θυμούνται να μελετά συγγράμματα της Ιατρικής στις σχοινοτενείς συνεδριάσεις της Νεολαίας του ΚΚΕ εσ. Ετσι όμως ο «σπασίκλας» των αμφιθεάτρων πήρε το πτυχίο στην ώρα του, με βαθμό που τον έβαλε στη London School of Εconοmics, όπου φοίτησε δίπλα στον φημισμένο καθηγητή Μπράιαν Αμπελ Σμιθ. http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=342381

Του συνιστώ να διαβάσει αυτό: http://libcom.org/organise/work-to-rule

 


 


 


ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ




Zizi A. Papacharissi. A Private Sphere: Democracy in a Digital Age. London, UK and Malden, MA: Polity Press, 2010 (τιμή 14,24 λίρες Η.Β.)



Oι οnline τεχνολογίες εξάπτουν τη φαντασία του κοινού με τις αφηγήσεις περί εκδημοκρατισμού. Το Διαδίκτυο ως πολιτικό μέσο είναι γέννημα της δημοκρατίας. Είναι, όμως, μέσο εκδημοκρατισμού; Οι δημοκρατίες της ύστερης νεωτερικότητας χαρακτηρίζονται από απάθεια πολιτών, σκεπτικισμό για κάθε τι το δημόσιο, απογοήτευση από την Πολιτική κι από γενική έλλειψη ενδιαφέροντος για τη συμβατική πολιτική διαδικασία. Κι όμως, το ενδιαφέρον του κοινού για το μπλογκάρισμα, τις online ειδήσεις, τον ακτιβισμό διαμέσου του διαδικτύου, το συνεργατικό φιλτράρισμα των ειδήσεων και την online δικτύωση  αποκαλύπτουν την ύπαρξη ενός εκλογικού σώματος που δεν έχει χάσει το ενδιαφέρον του για την Πολιτική εν γένει αλλά έχει κουραστεί με τον συμβατικό mainstream πολιτικαντισμό.

Το βιβλίο αυτό εξετάζει πώς τα online ψηφιακά μέσα διαμορφώνουν τις σύγχρονες δημοκρατίες και διαμορφώνονται από αυτές.



ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Ο θάνατος του παλικαριού



Ερμηνεία: Χαΐνηδες

Μουσική: Δημήτρης Αποστολάκης

Στίχοι: Δημήτρης Αποστολάκης



Από τον δίσκο «Χαΐνηδες»



Ήτανε χινόπωρο π’ αντάμωσα

ώριο παλικάρι και το λάβωσα

σε πολέμου μπόρα και κακή μαλιά

κι είχε η γη στρωσίδι κάμει με κορμιά

κι ήβγαιν’ απ’ τα’ αχείλι το βερτζί μιλιά

που μου μαχαιρώνει χρόνια την καρδιά



Θε μου σαν ποθάνω κάνε με δεντρό

και παρέκει βρύση με κρυγιό νερό

να’ ρχουνται οι έμορφες να λούζουνται

και στον ασκιανό μου να δροσίζουνται



Να περάσει μιαν αυγή κι η αγαπώ

ξωτικό να κόψει και γλυκύ καρπό

κι ο καρπός να βγάλει ονείρου καημούς

να γεμίσει ο κόσμος αναστεναγμούς



Και στη βρύση μαγικό νερό να βρει

του καημού να σβήσει το θαμπό κερί

να τη δω να φεύγει, να μακραίνεται

δίχως αναμνήσεις να πικραίνεται



Μα ’τανε θολούρα και απόβραδο

κι ο Θεός δεν είδε στο ματόκλαδο

που ’χε κρουσταλλιάσει ένα δάκρυ του

λύπηση γεμάτο απ’ την αγάπη του



Μα τον εσυμπόνεσε ένα νέφαλο

κόκκινο και του ’ριξε προσκέφαλο

μια βροχή που ξέπλυνε τη λύπηση

κι έμεινε η ρίμα και η θύμηση



Ώριο: ωραίο

Μαλιά: ένοπλη σύγκρουση

Βερτζί: ρόδινο

Νέφαλο: σύννεφο



ΣΙΝΕΜΑ ΓΙ’ ΑΠΟΨΕ




Κοτόπουλο δυναμίτης




Dynamite chicken.
ΗΠΑ, 1971. Σκηνοθεσία-σενάριο: Ερνεστ Πίντοφ. Με τους: Ace Trucking Company, Τζόαν Μπαέζ, Ρίτσαρντ Πράιορ, Λέοναρντ Κοέν, Τζον Λένον, Αντι Γουόρχολ, Μάλκομ Χ κ.ά. 76'

Παίζεται στον κινηματογράφο ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ

Ενα απολαυστικό, σατιρικό πολυ-θέαμα, με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών, δείγμα της αντικουλτούρας των χίπηδων και γενικά της «νεολαίας της αμφισβήτησης» των δεκαετιών '60 και '70. Σε επανέκδοση.

«Multi-media κινηματογραφικό μαγκαζίνο εμπνευσμένο από τη γενιά της τηλεόρασης», περιέγραψε την ταινία του αυτήν ο σπεσιαλίστας των κινουμένων σχεδίων Ερνεστ Πίντοφ (το 1963 κέρδισε το Οσκαρ για το μικρού μήκους καρτούν «Ο κριτικός»). Πρόκειται για μια ταινία στο πνεύμα της αμφισβήτησης της δεκαετίας του '70, φτιαγμένη από τραγούδια, κωμικά σκετς, αποσπάσματα από παλιές ταινίες και παρωδίες τηλεοπτικών διαφημίσεων, που σχολιάζουν το ρητό του ΜακΛούαν «το μέσο είναι το μήνυμα» (ο Πίντοφ είναι και ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ «Αυτός είναι ο Μάρσαλ Μακ Λούαν»).

Με τη βοήθεια προσωπικοτήτων που θαύμαζε η νεολαία της εποχής (νεολαία των χίπηδων, των «παιδιών των λουλουδιών» και των εξεγερμένων ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ), από την Τζόαν Μπαέζ μέχρι τον Τζον Λένον και τον Αντι Γουόρχολ, ο Πίντοφ έφτιαξε μια απολαυστική, επίκαιρη για την εποχή της ταινία. Από τα καλύτερα κομμάτια αναφέρω εκείνα με τους Ace Trucking Company, την καλόγρια που κάνει στριπτίζ, το γυμνό κορίτσι που κάνει οντισιόν για το ρόλο της Σταχτοπούτας, τα διάφορα γκαγκ με τον Ρίτσαρντ Πράιορ (ιδιαίτερα εκείνο με τον πάπα), τα κομμάτια για την Απελευθέρωση της Γυναίκας αλλά και σκηνές όπως εκείνες με τον Μάλκομ Χ, καθώς και τα διάφορα τραγούδια, ανάμεσά τους και το εξαίρετο «Carry it on» με την Τζόαν Μπαέζ. Ευκαιρία να συγκρίνει κανείς τη νεολαία εκείνης της εποχής μ' αυτήν της δικής μας.

Σήμερα η κρίσιμη επέμβαση του Λυκούργου Καλλέργη!

Σε κρίσιμη χειρουργική επέμβαση θα υποβληθεί σήμερα ο Λυκούργος Καλλέργης. Έπειτα από ένα ατύχημα στο σπίτι του στο Λυκαβηττό που του προκάλεσε βαρύ τραυματισμό ο σπουδαίος ηθοποιός θα υποβληθεί σήμερα σε κρίσιμη επέμβαση στο ισχίο στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς». Η κατάσταση της υγείας του όμως είναι βεβαρημένη, γιατί υπέστη και μόλυνση στους πνεύμονες και αν λάβουμε και υπόψη μας ότι είναι 97 ετών τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο. Από το πλευρό του φυσικά δεν λείπει η –κατά πολλές δεκαετίες νεότερη- σύζυγός του Τζένη Κολλάρου.


ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ




Τελικά ήρθε ο Μπένι



Είναι 3 πρωθυπουργοί:
Ο Ομπάμα, ο Κάστρο και ο Παπανδρέου. Μια μέρα τους επισκέφτηκε ο Θεός και τους είπε:
- Εγώ ο παντοδύναμος Θεός σας λέω ότι δεν είμαι ικανοποιημένος από το ανθρώπινο είδος. Κάθισα 7 μέρες και σας έπλασα; Ε! Λάθος μου έπρεπε να καθίσω περισσότερες! Για αυτό θα έρθω σε ένα μήνα να σας καταστρέψω.
Πάει μετά ο Ομπάμα και λέει στο λαό του:
- Έχω ένα καλό και ένα κακό νέο.
1.Υπάρχει Θεός!
2.Θα έρθει σε ένα μήνα να μας καταστρέψει.
Πάει μετά ο Κάστρο και λέει στο λαό του:
-Έχω δύο κακά νέα.
1.Δυστυχώς υπάρχει Θεός.
2.Θα έρθει σε ένα μήνα να μας καταστρέψει.
Πάει και ο Παπανδρέου γεμάτος χαρά και λέει στο λαό του:
-Έχω δύο καλά νέα να σας πω.
1.Υπάρχει Θεός!
2.Σε ένα μήνα θα έρθει να συνεχίσει το έργο μου.





Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Infotainment and Politics = Infopolitainment

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης στο «Just the two of us»;

Λίγο πριν την έναρξη της νέας τηλεοπτικής σεζόν, οι υπεύθυνοι του Mega έχουν αρχίσει να ψάχνουν τους επώνυμους που θα πάρουν μέρος στο «Just the 2 of us». Ένα από τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι και αυτό του Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος και ταλέντο έχει στο τραγούδι και καλά τα πάει με τα φώτα της δημοσιότητας. Όσον αφορά τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, φαίνεται πως δεν είναι αρνητικός στο να συμμετάσχει στο talent show, αφού είναι γνωστή η αγάπη του για το τραγούδι.
Πηγή: Star


No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...