Thursday, August 25, 2011

Παραιτήθηκε ο Πρωθυπουργός...της Ιαπωνίας


Τον έκτο πρωθυπουργό της μέσα σε μία πενταετία αναζητά πλέον η Ιαπωνία, μετά την -προαναγγελθείσα ήδη από τον Ιούνιο- παραίτηση του Ναότο Καν, έπειτα και από τις επικρίσεις για τους χειρισμούς της καταστροφής του Μαρτίου.



Η παραίτηση του Καν ανοίγει το δρόμο για την κούρσα διαδοχής στο Δημοκρατικό Κόμμα, με ρευστές ακόμη τις εσωκομματικές δυναμικές.



Ο Καν ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά την υπερψήφιση δύο νομοσχεδίων που αφορούν την αύξηση του ιαπωνικού δανεισμού και την προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.



Κεντρικό ρόλο στην επιλογή του επόμενου ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος, και κατ' επέκταση του επόμενου πρωθυπουργού, θα παίξει ο ισχυρός άνδρας της παράταξης Ιτσίρο Οζάουα.



Ως ένας από τους βασικότερους υποψηφίους θεωρείται ο τέως υπουργός Εξωτερικών Σεΐτζι Μαεχάρα, εξαιρετικά δημοφιλής στους ψηφοφόρους, τον οποίον όμως δύσκολα θα στηρίξει ο Οζάουα. Ο υπουργός Εμπορίου Μπάνρι Καϊέντα υπέβαλε πρόσφατα την παραίτησή του για να θέσει υποψηφιότητα.



Δεν έχει ακόμη αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο «στρατηγός» του Δημοκρατικού Κόμματος Οζάουα να στηρίξει τον υπουργό Οικονομικών Γιοσιχίκο Νόντα.



Όποιος και εάν αναλάβει την πρωθυπουργία, θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα βουνό προκλήσεων, με βασικότερες το ισχυρό γεν και το υψηλό χρέος, την ανοικοδόμηση από την καταστροφή που προκάλεσε το τσουνάμι, την πυρηνική κρίση και το σχεδιασμό νέας ενεργειακής πολιτικής.

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...