Wednesday, April 27, 2011

Tsakthan Weekly, 27 Απριλίου 2011 - Revolt, Britannia

Εν μέσω απεργιών, διαδηλώσεων θα παντρευτούν οι Γουίλιαμ και η Κέιτ και θα περάσει την Πρωτομαγιά ο Κάμερον εκτός αν την «κάνει» κατά Μπράιτον μεριά τώρα που η Βρετανία θυμίζει κάτι μεταξύ Κρήτης και Μάλτας από άποψη κλιματολογικών συνθηκών μιας και ο Απρίλης αυτός ήταν ο θερμότερος και ξηρότερος όλων των εποχών για τη χώρα.


Λόγω των αναμενόμενων κινητοποιήσεων το πολιτικό κλίμα θα γίνει ακόμη πιο θερμό. Τα συνδικάτα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα ετοιμάζουν δεκάδες πορείες σε μια σειρά από πόλεις της Βρετανίας από το Σάββατο και για τις ημέρες που ακολουθούν. Κατ’ αρχάς, στο Λίβερπουλ από την Μεγάλη Παρασκευή και για τρεις εβδομάδες διοργανώνεται το Working Class Festival με συμμετοχή ακτιβιστών, συνδικαλιστών, φεμινιστικών και εκπροσώπων κοινωνικών κινημάτων, με προβολές ταινιών (είδαμε τους Navigators του Κεν Λώουτς), καμπαρέ και θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα. Συγκεντρώσεις και πορείες ενάντια στις τεράστιες περικοπές θα γίνουν σε Γλασκόβη, Θάνετ, Κορνουάλη την Πέμπτη, Νταντή την Παρασκευή, Ντέρμπι, Πλύμουθ, Λάνκαστερ, Κόβεντρι, Λήντς, Μπέρμιγκχαμ, Καίμπριτζ, Νιουκάστλ, και αλλού το Σάββατο, ενώ την Κυριακή σε Γλασκόβη, Ίπσγουιτς, Λονδίνο, Μάντσεστερ και Λίβερπουλ και τη Δευτέρα σε Γιορκ, Οξφόρδη, Έξετερ και Σάλφορντ. Την Τρίτη την τιμητική της θα έχει η χρηματοπιστωτική γειτονιά της Βρετανικής πρωτεύουσας, το Σίτυ του Λονδίνου. Στο μεταξύ θα γίνουν και αντι-πάρτυ σε αντίπραξη αυτών που διοργανώνει η μοναρχία για το γάμο του πρίγκιπα και της «μετα-σταχτοπούτας». Την Μεγάλη Πέμπτη, η αστυνομία προκάλεσε μίνι ολονύχτια εξέγερση στο Μπρίστολ (γνωστό από τις φυλετικές και νεανικές συγκρούσεις με την αστυνομία το 1981) όταν εισέβαλε σε κατάληψη δημόσιου κτιρίου που λειτουργούσε υποδειγματικά ως κοινωνικό κέντρο-στέκι. Στη διάρκεια των συγκρούσεων, εκατοντάδες διαδηλωτές προκάλεσαν ζημιές στο σούπερμαρκετ της τεράστιας αλυσίδας Tesco, δείχνοντας την αντίθεση του πληθυσμού σε τέτοια μεγαθήρια που κλείνουν τα μικρά μαγαζιά, προκαλούν κυκλοφορική συμφόρηση με αποτελέσματα αρνητικά για το περιβάλλον και αποτελούν εστίες ελαστικών σχέσεων εργασίας και χαμηλών μισθών.

Η περίοδος προσφέρεται ακόμη περισσότερο για κινητοποιήσεις καθώς στις 5 Μαΐου θα διεξαχθούν οι τοπικές δημοτικές εκλογές και το δημοψήφισμα για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος από απόλυτα πλειοψηφικό (first past the pole) σε σύστημα εναλλακτικής ψήφου (AV: alternative vote). Με αυτό το σύστημα μετρώνται οι πρώτες επιλογές των εκλογέων και βγαίνει από την καταμέτρηση ο υποψήφιος με τις λιγότερες ψήφους. Σε κάθε γύρο καταμέτρησης προσμετρούνται οι δεύτερες επιλογές του αποχωρήσαντος, μέχρι να μείνουν δύο. Σκοπός είναι η επίτευξη απόλυτης πλειοψηφίας. Το σύστημα είναι και αυτό πλειοψηφικό αλλά εισάγει μια διαπραγματευτική λογική μεταξύ «συγγενικών» πολιτικών δυνάμεων που ενδεχομένως θα ευνοήσει τα κόμματα της εκτός Εργατικού Κόμματος Αριστεράς.

Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις της εξωεργατικής αριστεράς προωθούν δικούς τους υποψήφιους σε συνεργασία είτε με μέλη του Εργατικού Κόμματος που διαφωνούν με την κεντρική γραμμή είτε με αποχωρήσαντες και ανεξάρτητους σχηματισμούς. Ενδεικτική είναι η υποψηφιότητα στο Λίβερπουλ του σιδηροδρομικού συνδικαλιστή και προέδρου της τοπικής TUC (ΓΣΕΕ Η.Β.) Daren Ireland με το συνδυασμό Trade Unionist and Socialist Coalition. Το μίνιμουμ πρόγραμμα με το οποίο κατεβαίνουν αυτά τα σχήματα αφορά:

-την αντίσταση σε όλες τις περικοπές δημοτικών θέσεων εργασίας, υπηρεσιών, αμοιβών και χειροτέρευση όρων και συνθηκών,

-την αντίθεση σε αύξηση τιμών των δημοτικών φόρων, ενοικίων και υπηρεσιών ως απάντηση στις κρατικές περικοπές,

-την εναντίωση στις ιδιωτικοποιήσεις των δημοτικών υπηρεσιών ή στην ανάθεσή τους σε «κοινωνικές επιχειρήσεις» ή παρόμοιους οργανισμούς που αποτελούν δούρειους ίππους της,

-τη χρήση όλων των νομικών δυνατοτήτων που είναι διαθέσιμες στα δημοτικά συμβούλια συμπεριλαμβανομένων των εξουσιών να προκηρύσσουν δημοψηφίσματα, να οργανώνουν δημόσιες επιτροπές και διαβουλεύσεις, να αναπέμπουν αποφάσεις των τοπικού ΕΣΥ, και να αντιστέκονται στις περικοπές και στις κυβερνητικές πολιτικές που επιβάλλονται κεντρικά ώστε να μεταφερθούν οι δημόσιες υπηρεσίες σε ιδιωτικούς φορείς.

- την υποστήριξη της χρήσης των αποθεματικών των δήμων και την συνετή δανειοδότηση όταν πρέπει για να παρακάμπτονται οι περικοπές.

Θανάσης Τσακίρης
http://tsakiris.snn.gr/


http://tsakiris.snn.gr/

http://tsakthan.wordpress.com/

http://antiracistes.wordpress.com/

http://homoecologicus.wordpress.com/

http://leftypedia.wordpress.com/

http://greekunions.wordpress.com/

http://femininmasculin.wordpress.com/

http://ilioupoli.wordpress.com/

http://pringkipessa.wordpress.com/


ΑΓΑΠΗ ΒΟΥΡΚΩΜΕΝΗ
Στίχοι: Λάκης Τεάζης


Μουσική: Σταύρος Κουγιουμτζής

Πρώτη εκτέλεση: Δημήτρης Μητροπάνος





Πόλη παλιά, σκουριασμένα φιλιά

και στις μάντρες γυαλιά κοφτερά

οι αγάπες μικρές, παραμύθια του χτες



Αχ αγάπη βουρκωμένη πόσα χρόνια με πονάς

η ψυχή μου σταυρωμένη και το αίμα μου σκορπάς



Πόλη πικρή, η καρδιά σου μικρή

κάθε δρόμος καημός και πληγή

λερωμένη βροχή, εποχή φονική






No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...