Wednesday, July 28, 2010

Σεκάνς - ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΜΑΣ ΚΡΑΟΥΝ

Σεκάνς
Σκέψεις για σκηνές από ταινία «Προσεχώς»
28 Ιουλίου 2010
Η Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης παρουσιάζει την ταινία
ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΜΑΣ ΚΡΑΟΥΝ (THE THOMAS CROWN AFFAIR)
του Νόρμαν Τζούισον (ΗΠΑ, 1968, έγχρωμη, 102΄)
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2010 στις 9:00 και 11:00 μμ
Δημοτικός Κινηματογράφος Ηλιούπολης Μελίνα Μερκούρη
Λ. Ειρήνης 50 Ηλιούπολη (λεωφ. 237 για Άνω Ηλιούπολη από Ακαδημίας)


Ο Νόρμαν Φρέντερικ Τζούισον είναι καναδός κινηματογραφικός σκηνοθέτης, παραγωγός, ηθοποιός και ιδρυτής του Καναδικού Κέντρου Κινηματογράφου. Γεννήθηκε στις 21 Ιουλίου 1926. Σκηνοθέτησε τις ταινίες: Η Ιστορία ενός Εγκλήματος (1967), Υπόθεση Τόμας Κράουν (1968) Jesus Christ Superstar (1973), Φεγγαροχτυπημένη (1987), Ο Τυφώνας (1999), και Συνομωσία Θανάτου (2003).

Ο Νόρμαν Τζούισον κατά την διάρκεια της καριέρας του ως σκηνοθέτης και παραγωγός ασχολήθηκε με σημαντικά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα φέρνοντας στο κοινό των ταινιών του Χόλιγουντ θέματα που σήκωναν μεγάλες συζητήσεις.

Η αποψινή ταινία έχει μείνει στην ιστορία του κινηματογράφου για τα πολλά πρωτοποριακά στοιχεία της, όπως:
- η διαίρεση της οθόνης για την αναπαράστασης πολλαπλών δραστηριοτήτων (τεχνική που πρωτοπαρουσιάστηκε με το ντοκιμαντέρ In the Labyrinth)
- Η μεταφορική χρήση της παρτίδας σκακιού μεταξύ Στηβ Μακ Κουήν και Φαίη Νταναγουέι που φλερτάρουν σιωπηλά μεταξύ τους θωπεύοντας τα πιόνια χρησιμοποιώντας τα ως σεξουαλικά αντικείμενα
- Η ασυνήθιστη για mainstream χολιγουντιανή ταινία φωτογραφία και η χρήση της διαιρεμένης οθόνης κατά πολύ στυλιστικό τρόπο.
- Η εμμονή του Στηβ Μακ Κουήν να παίζει ο ίδιος τις επικίνδυνες σκηνές
- Την απουσία του … Σων Κόνερι ο οποίος αρνήθηκε το ρόλο που πήρε ο Στηβ ΜακΚοήν και μετά το φύσαγε και δεν κρύωνε.
.
Νέος όμορφος εκατομμυριούχος εκκεντρικός έχει κάνει την τέλεια κλοπή και ξέρει ότι κανείς δεν είναι τόσο έξυπνος για να τον ανακαλύψει.
Νέα όμορφη σέξι με ακαταμάχητο στυλ τέλειο λαγωνικό που πάει κατευθείαν στον στόχο της, με τον δικό της ακαταμάχητο τρόπο


.
Ένα στιλάτο νουάρ με δυο χαρισματικούς ηθοποιούς, 40 χρόνια μετά την πρώτη προβολή του, τόσο μοντέρνο κι απρόσμενα επίκαιρο λόγω των… golden boys.



Ατάκες:
Η Φέι Νταναγουέι και ο Στιβ Μακ Κουίν κάθονται απέναντι, υπολογίζοντας τις λεπτομέρειες, μη μπορώντας να προβλέψουν πότε θα τελειώσει αυτό το παιχνίδι της γάτας και του ποντικιού.
-Παίζεις;
-Δοκίμασέ με,
απαντάει εκείνη. Και έτσι ξεκινούν το παιχνίδι. Το δάχτυλο χαϊδεύει την καμπύλη του αξιωματικού, παίζει με τα χείλη, πασπατεύει τη γραβάτα, κινείται προς το γόνατο κάτω από το τραπέζι. Ακολουθεί το κολασμένο φιλί.



Η σκακιστική παρτίδα λειτουργεί σα σκηνική αλληγορία της ψυχολογικής σύγκρουσης των δυο αντιπάλων και ταυτόχρονα ως πεδίο για ένα μακρύ και αργόσυρτο χορό αμοιβαίας ερωτικής έλξης.



Σκηνοθεσία: Norman Jewison
Σενάριο: Alan Trustman
Φωτογραφία: Haskell Wexler
Βραβεία- Συμμετοχές :
Oscar τραγουδιού 1968 και Χρυσή Σφαίρα 1968 για το τραγούδι «The Windmills of Your Mind»
Μουσική : Michel Legrand
Στίχοι: Alan & Marilyn Bergman





ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakiris.snn.gr
http://ilioupoli.wordpress.com
http://www.klh.gr

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...