Tuesday, July 13, 2010

Σεκάνς -Μερικοί το προτιμούν καυτό (του Billy Wilder)




Σεκάνς
Σκέψεις για σκηνές από ταινία «Προσεχώς»
14 Ιουλίου 2010
Η Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης παρουσιάζει την ταινία
ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΚΑΥΤΟ (SOME LIKE IT HOT)
του Μπίλι Γουάιλντερ (ΗΠΑ, 1959, ασπρόμαυρη, 120’)
Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2010 στις 9:00 και 11:00 μμ
Δημοτικός Κινηματογράφος Ηλιούπολης Μελίνα Μερκούρη
Λ. Ειρήνης 50 Ηλιούπολη (λεωφ. 237 για Άνω Ηλιούπολη από Ακαδημίας)


Ο Μπίλυ Γουάιλντερ γεννήθηκε στις 22 Ιουνίου 1906 στην Αυστρία και πέθανε στις 27 Μαρτίου 2002. Όπως πολλοί γερμανο-αμερικανοί ομότεχνοί του εκείνης της εποχής έκανε τα πάντα: δημοσιογράφος, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός. Στα 50 χρόνια της κινηματογραφικής καριέρας σκηνοθέτησε πάνω από 60 ταινίες.



Μερικές από τις οποίες σκηνοθέτησε ήταν πραγματικά διαμάντια του σινεμά, όπως η Διπλή Ταυτότητα, Εφτά Χρόνια Φαγούρα, Η Πρώτη Σελίδα., Ίρμα η Γλυκιά, κ.α.



Η αποψινή ταινία αποτελεί έναν από τους πιο ανθεκτικούς θησαυρούς της 7ης τέχνης. Είναι μια ταινία που θεωρητικά αναφέρεται στο έγκλημα και στην απληστία αλλά στην πραγματικότητα αφορά το σεξ.

Δυο μουσικοί, οι Joe και Jerry (Tony Curtis και Jack Lemmon) γίνονται μάρτυρες ενός γεγονότος που μοιάζει να είναι η Σφαγή της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου του 1929, εν μέσω ποτοαπαγόρευσης όταν οι άνδρες της συμμορίας των Ιταλών του Αλ Καπόνε από το Νότιο Σικάγο σκότωσαν 7 Ιρλανδούς της συμμορίας του Βόρειου Σικάγο. Οι δολοφόνοι πήραν χαμπάρι ότι οι δύο μουσικοί είδαν τι έγινε άρχισαν να τους κυνηγούν. Οι Joe και Jerry φεύγουν για να γλιτώσουν. Ντύνονται γυναικεία για να παίξουν σε μια αποκλειστικά γυναικεία μουσική μπάντα στη Φλόριντα ελπίζοντας ότι δεν θα ανακαλυφθούν.



Αυτοαποκαλούνται Josephine και Geraldine (αργότερα ο Jerry αλλάζει το ψευδώνυμό του σε Δάφνη) μπαίνουν στην μπάντα και επιβιβάζονται σε ένα τρένο, αλλά ερωτεύονται αμφότεροι την "Sugar Kane" (Marilyn Monroe), που είναι η τραγουδίστρια της μπάντας και παίζει γιουκαλίλι.



Της δείχνουν την αγάπη τους παρ’ ότι συνεχίζουν να είναι μεταμφιεσμένοι. Κι εδώ αρχίζουν τα «μπερδέματα». Στη Φλόριντα ο Joe πείθει την Sugar μεταμφιεσμένος τώρα ως εκατομμυριούχος με το όνομα Junior και μιμούμενος τη φωνή του τότε σταρ Cary Grant.
.


Όμως, ένας πραγματικός εκατομμυριούχος θα τα ακόμη πιο complicated τα πράγματα με το να ερωτευτεί τον Jerry ως Δάφνη κι ένα βράδυ την καλεί στο γιώτ του. Ο JOE πείθει τη Δάφνη να τον κρατήσει μακριά από το σκάφος για να πάει αυτός εκεί με την Sugar. Καλά ξεμπερδέματα…



Η παρενδυσία στον κινηματογράφο είναι ένα φαινόμενο αρκετά παλιό (και στο θέατρο από τον Αριστοφάνη στις Θεσμοφοριάζουσες) ήδη από το 1910, τον καιρό που οι Charlie Chaplin και Stan Laurel έφεραν στα Αγγλικά music halls την παράδοση αυτή υποδυόμενοι τις γυναίκες. Οι Three Stooges συχνά υποδύονταν τις γυναίκες στις ταινίες τους. Η παρενδυσία ως τα μέσα της δεκαετίας του ΄60 χρησιμοποιείτο αποκλειστικά για κωμικές ταινίες λόγω της σκληρής λογοκρισίας στις δραματικές ταινίες στις ΗΠΑ. Ως τότε μόνο στο θρίλερ Murder του Alfred Hitchcock εμφανίζεται ρόλος και μάλιστα του δολοφόνου.


ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakiris.snn.gr
http://ilioupoli.wordpress.com
http://www.klh.gr

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...