Monday, June 07, 2010

ΔΥΟ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΣΚΟΤΩΣΑΝ 80ΧΡΟΝΟ!!!

Δύο μαθήτριες σκότωσαν 80χρονο
Μπήκαν στο σπίτι του με σκοπό να αποσπάσουν χρήματα και τελικά τον μαχαίρωσαν 18 φορές
Του Θαναση Tσιγγανα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Οι ειδικοί ψυχολόγοι εκτιμούν πως η «ληστεία μετά φόνου» του 80χρονου από δύο μαθήτριες στην Κερκίνη Σερρών είναι δείγμα της έκπτωσης των αξιών που βιώνει μέρος των εβήφων της ελληνικής κοινωνίας. Οι κάτοικοι της περιοχής σοκαρισμένοι αδυνατούν να πιστέψουν πως δυο κορίτσια ηλικίας 15 και 16 ετων μαχαίρωσαν 18 φορές έναν άνθρωπο για 10 ευρώ και συζητούν μεταξύ τους ότι «ίσως προηγήθηκε και κάτι άλλο».

Για δέκα ευρώ

Για τους αστυνομικούς πάντως που συνέλαβαν τις δύο ανήλικες δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ως προς το κίνητρο: «Δέκα ευρώ. Αυτή ήταν η τιμή της ζωής του 80χρονου...», σχολίασε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών κ. Δ. Τσώτας.

Οπως ανέφερε στην «Κ», οι δύο μαθήτριες (η μία κάτοικος Κιλκίς, η άλλη από διπλανό χωριό), έχοντας σκοπό να αφαιρέσουν χρήματα πήγαν προχθές το απόγευμα στο σπίτι του 80χρονου και με κάποιο πρόσχημα προσκλήθηκαν από τον ίδιο να περάσουν μέσα. Ο ηλικιωμένος που ζει μόνος του τα τελευταία χρόνια πρόσφερε καφέ και ίσως κάποιο πρόχειρο φαγητό.

Αρχικά οι μαθήτριες προσπάθησαν να επιτύχουν τον σκοπό τους με τη μέθοδο της απασχόλησης. Οταν είδαν ότι δεν το πετυχαίνουν, τον απείλησαν με στιλέτο που είχε η 16χρονη στην τσάντα της, «για αυτοπροστασία», όπως ισχυρίστηκε αργότερα. Ο 80χρονος αντέδρασε στη θέα του μαχαιριού. Αρχισε να καλεί σε βοήθεια και τότε η 16χρονη, με τη βοήθεια της φίλης της, του κατάφερε πολλαπλά χτυπήματα στο στήθος και στην κοιλιά μέχρι που έπεσε αιμόφυρτος στο πάτωμα.

Από το πορτοφόλι του οι δύο μαθήτριες αφαίρεσαν 10 ευρώ και διέφυγαν πηδώντας από παράθυρο, αφού πρώτα κλείδωσαν την εξώπορτα. Γείτονες που έτρεξαν στο σπίτι βρήκαν τον 80χρονο νεκρό και ειδοποίησαν την αστυνομία. Λίγες ώρες αργότερα οι ανήλικες (που δεν έχουν προηγούμενη παραβατική συμπεριφορά) προσήχθησαν ως ύποπτες και στη συνέχεια ομολόγησαν. Στους αστυνομικούς φέρονται να ισχυρίστηκαν ότι σχεδίαζαν να φύγουν από τα σπίτια τους και έψαχναν χρήματα για το ταξίδι.

Αίτια και αφορμές

Η δολοφονία σόκαρε την τοπική κοινωνία -και όχι μόνο- που έψαχνε χθες τα αίτια του αποτρόπαιου γεγονότος και σε άλλες αφορμές σεξουαλικού περιεχομένου και παρελθόντα γεγονότα. «Ενα τέτοιο γεγονός αναμφίβολα προκαλεί κατάπληξη», σχολίασε στην «Κ» η καθηγήτρια Σχολικής και Περιβαλλοντικής Ψυχολογίας του ΑΠΘ κ. Εφη Συγκολλίτου. «Αν δεν υπάρχουν παθολογικά αίτια θεωρώ ότι πρόκειται για έκπτωση αξιών, για άλλα πρότυπα και μοντέλα που ακολουθούνται από τους εφήβους.

Η ηθική όπως την εννοούσαμε παλιά δεν υφίσταται πια. Φτάσαμε σε ένα σημείο κοινωνικής κρίσης, όπου ένα κομμάτι των σημερινών εφήβων δεν ενσωματώνει τους κοινωνικούς κανόνες, δεν έχει ηθική ανάπτυξη και προωθεί περισσότερο το “κατέχειν” και όχι το “είναι”. Σ’ αυτό έχει μερίδιο εκτός της οικογένειας και το ελληνικό σχολείο που δεν προωθεί -χρησιμοποιώντας σχολικούς ψυχολόγους- προγράμματα θετικής κοινωνικής συμπεριφοράς».

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...