Saturday, April 03, 2010

Tsakthan Randomly Σημειώσεις από τον Υπέργειο 2010 B΄μέρος -- ΣΚΥΛΙΣΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΝΟΥΣΑ ΨΗΦΟΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΥΣ

Tsakthan Randomly

Σημειώσεις από τον Υπέργειο 2010
B΄μέρος

ΣΚΥΛΙΣΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΝΟΥΣΑ ΨΗΦΟΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΥΣ


Στις ΗΠΑ είναι οι πάσης φύσεως κουμπουροφόροι, που έχουν χρόνια τώρα, δημιουργήσει ένα μαζικότατο και πανίσχυρο κοινωνικό κίνημα υπέρ της οπλοφορίας και έχουν επιβάλει τους νόμους τους στα πολιτικά κόμματα που δεν τολμούν στην πράξη να αποστασιοποιηθούν. Στο Η.Β. αυτό το ρόλο τον παίζουν οι κυνηγοί αλεπούδων με χρήση σκύλων. Ενόψει της αναμενόμενης νίκης του Συντηρητικού Κόμματος στις 7 Μαΐου, οι εν λόγω κύριοι έχουν εξαπολύσει εκστρατεία μην τυχόν και ξεστρατίσει κανείς από τα μέλη της μεγάλης αυτής ομάδας και δεν ψηφίσει Συντηρητικούς που υποστηρίζουν την κατάργηση του νόμου των Εργατικών, ο οποίος απαγορεύει τη χρήση σκύλων. Θα μπορούσε μια τέτοια τρέλα μιας, όσο και μεγάλης, ομάδας να επηρεάσει την ψήφο των εκλογέων του Η.Β.; Ίσως ναι, αν σκεφτούμε ότι ακόμη παίζονται τα σενάρια κυβέρνησης μειοψηφίας, οπότε η κινητοποίηση των κυνηγών αποκτά κρίσιμα χαρακτηριστικά, μιας και ένα βασικό στοιχείο της μεταμοντέρνας εποχής είναι η ανάδειξη της όποιας ιδιαιτερότητας σε πρωτεύον θέμα όταν λείπουν οι μεγάλες ιδεολογίες που θα προσέφεραν ένα συνολικό πρόγραμμα κοινωνικής αλλαγής. Και στο Η.Β. των απερχόμενων Εργατικών αυτό είναι παραπάνω από εμφανές. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο Ντείβιντ Κάμερον και οι Συντηρητικοί θα υπερβούν τον απαραίτητο αριθμό εδρών για την αυτοδυναμία κατά 10-12 έδρες (βλ. δημοσκόπηση για την δωρεάν εφημερίδα Metro της 1.4.2010 από την εταιρεία Harris Interactive) . Αλλά ποιος ξέρει τι γίνεται; Τα ποσοστά που δίνει η εφημερίδα είναι τα εξής: Συντηρητικοί 37%, Εργατικοί 27%, Φιλελεύθεροι-Δημοκρατικοί 19%, Κόμμα Ανεξαρτησίας Η.Β. 4%, Σκωτικό Εθνικό Κόμμα 4%, Πράσινο Κόμμα 3%, Βρετανικό Εθνικό Μέτωπο (άκρα δεξιά) 3%, Λοιποί 3%. Και αν δεν φτάνουν οι κυνηγοί, επιστρατεύονται οι εγκυμονούσες μαμάδες (κι όπως έλεγε ο Χαρίλαος Φλωράκης «η κάλπη είναι γκαστρωμένη και δεν ξέρεις τι θα βγάλει»). Η Κατερίνα Τζερλόττο, εκπρόσωπος της εταιρείας, θεωρεί ότι από τη μια στρέφονται κάποιοι στους Συντηρητικούς λόγω της μαχητικής διεκδίκησης των εργαζόμενων στην Β.Α. και των σιδηροδρομικών (με τη μνήμη στο «χειμώνα της δυσαρέσκειας» που έριξε τους Εργατικούς το 1979) κι από την άλλη οι εγκυμονούσες ψηφοφόροι λόγω του ότι η Σαμάνθα Κάμερον που προαλείφεται για Πρώτη Κυρία του Η.Β. είναι και αυτή εγκυμονούσα. Η δημοσκόπηση περιλάμβανε ερώτημα περί τούτου και οι απαντήσεις ήταν: οι μισοί ερωτώμενοι απάντησαν ότι η εγκυμοσύνη της Κάμερον δεν θα επιδράσει στην ψηφοφορία, 28% απάντησαν ότι θα δώσει ώθηση ψήφων στους Συντηρητικούς και μόνο 2% ότι θα τους αφαιρέσει ψήφους.

LABOUR RESERVOIRE DOGS

Μιας και μιλούσαμε για σκύλους, σαν πεινασμένα σκυλιά έπεσαν οι διαφημιστές και οι strategists του Κάμερον πάνω στον Γκόρντον Μπράουν (τον απερχόμενο πρωθυπουργό, ντε) για να τον ξεσκίσουν. Μόλις βγει κανείς στο δρόμο συναντά αριστερά και δεξιά γιγαντοαφίσες με τον Γκόρντον Μπράουν σε διάφορες γκριμάτσες. Η φωτογραφία του είναι στη δεξιά πλευρά. Στην αριστερή πλευρά γράφονται διάφορες «κρυάδες» για τον Μπράουν που δεν υπογράφονται (κάπως σαν εκείνες του «Λυκαβηττού», αν θυμάστε). Μία απ’ αυτές γράφει: «Απελευθέρωσα από τις φυλακές 100.000 εγκληματίες. Ψηφίστε με.» Πιο κάτω γράφεται το μόνιμο σλόγκαν: «Ψηφίστε Εργατικούς, ειδάλλως…». Σε μια άλλη, ο (χαμογελαστός) Μπράουν φέρεται να λέει: «Τσάκωσα κάμποσα εκατομμύρια από τις συντάξεις. Γουστάρετε να βγάλετε κάτι απ’ αυτές;» Και βεβαίως από κάτω: «Ψηφίστε Εργατικούς, ειδάλλως…». Την πρώτη την είδα με τα μάτια μου στο δρόμο για το σταθμό Πικαντίλι του Μάντσεστερ προς το αεροδρόμιο και την δεύτερη στην εφημερίδα Guardian της 1.4.2010. Από την άλλη μεριά οι αντίστοιχοι διαφημιστές και strategists των Εργατικών θέλουν να αξιοποιήσουν την …αγριάδα και την φυσική επιθετικότητα του Μπράουν για να τον παρουσιάσουν ως ατρόμητο και πανέτοιμο για κάθε είδους και έντασης αναμέτρηση τόσο με τους πολιτικούς του αντιπάλους όσο και με τους διεθνείς ανταγωνιστές του. Γεμάτοι ιδανικά, βλέπετε, είναι οι Νέοι Εργατικοί. Έτσι, θα χρησιμοποιήσουν τις αφίσες των ταινιών Reservoire Dogs και Εξολοθρευτής ώστε και χιούμορ να επιδεικνύουν και να δείξουν ότι ο πρωθυπουργικός θώκος θα φιλοξενεί την πιο αρρενωπή προσωπικότητα του Δυτικού κόσμου όπως του πρέπει.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
http://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com
http://ilioupoli.wordpress.com


Πάλι στην ξεφτίλα

Τραγούδι/μουσική/στίχοι: Νικόλας Άσιμος

Πάλι στην ξεφτίλα
Κι είχες μια σκασίλα
Αποδοχή χωρίς υποταγή
Γι’ αυτό δεν κλαίω ούτε γελώ
Μα από τον κόσμο ασφυκτιώ
Λέω να φτιάξουμε παράνομο σταθμό
Να διαδώσουμε σ’ αυτούς
Τους γκαντεμιάρικους καιρούς
Να μη σκοτώνουνε τους διαφορετικούς.

Πέφτεις στη μαρμίτα
Αιωνίως πίτα
Κοντολογίς ωσάν τον Οβελίξ
Μιας κι έχεις μέσα σου φωτιά
Να μη σ’ αγγίζει η φθορά
Και να μπορείς ν’ αναταράζεις τα νερά
Γι’ αυτό στο δρόμο της ζωής
Τράβα σαν άλλος Μωϋσής
Αλλά χωρίς να σε ακουλουθεί κανείς.

Μια ζωή εντάξει
Κι είμαι σαν αμάξι
Όποιος μπορεί το χρησιμοποιεί
Γι’ αυτό δεν κλαίω ούτε γελώ
Και από τον κόσμο ασφυκτιώ
Να αγνοήσετε τον άνθρωπο αυτό
Μα διαδώσατε σ’ αυτούς
Τους γκαντεμιάρικους καιρούς
Να μη σκοτώνουνε τους διαφορετικούς.

(Άλα της...όπα...α χα χα χα χα...Έλα να χορέψει και ο σικ λαός...Ρίχτα...)

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...