Thursday, March 04, 2010

Tsakthan Weekly, 1/3-8/3/2010 ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΕΛΦΑΣΤ


Tsakthan Weekly, 1/3-8/3/2010
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΕΛΦΑΣΤ



25/2/2010

Την κανονική μας διαδικασία εισόδου-εξόδου από αεροπλάνα και αεροδρόμια επιβίβασης και μετεπιβίβασης κατά το ταξίδι μας προς την πρωτεύουσα της βόρειας Ιρλανδίας διατάραξε ο «βιομετρικός έλεγχος» στο αεροδρόμιο Χήθροου του Λονδίνου . Για όλα υπάρχει πάντα η πρώτη φορά. Έτσι και τώρα .Διαμαρτυρηθήκαμε για την παραβίαση των δικαιωμάτων μας και η απάντηση των «συνοριοφυλάκων» ήταν να μην ανησυχούμε γιατί σε λίγη ώρα θα «καταστραφεί» η «βιομετρική» εικόνα μας στον «κάδο ανακύκλωσης» του υπολογιστή. Τώρα ανακουφιστήκαμε . Στη διαδρομή προς Μπέλφαστ με υποτιθέμενη «φτηνή αεροπορική εταιρεία»υποχρεωθήκαμε να αγοράσουμε τα τσιπς το βουτυρομπισκότο και το χυμό- πορτοκάλι. Τώρα πόσο «φτηνή» είναι η αεροπορική εταιρεία που χρεώνει 200 ευρώ την απόσταση Λονδίνο- Μπέλφαστ είναι άλλης τάξης πρόβλημα. Ας μη μας χαλάσει τη διάθεση .Όπως δε μας χάλασε την όρεξη το ότι δυο μέρες πριν είχε εκραγεί αυτοκίνητο –βόμβα σε μια πόλη κοντά στο Μπέλφαστ, ένδειξη του ότι ακόμα υπάρχουν διαφωνούντες του ΙΡΑ που δεν δέχονται την ειρηνευτική συμφωνία. Δε μας τρόμαξαν τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα στην απεργιακή πορεία της 24/02 θα μας τρομάξουν οι αγωνιστές της ιρλανδικής ανεξαρτησίας;


Μιας και μιλάμε για τις αεροπορικές εταιρείες, ας δούμε συνοπτικά την κατάσταση.
Όπως αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Irish Independent, στην εταιρεία Aer Lingus έχει ξεσπάσει «οργή για την απειλή της να τσεκουρώσει 1.100 θέσεις εργασίας». Και μάλιστα όχι στο μέλλον αλλά και εδώ τώρα . Τα συνδικάτα (SIMPTU και IMPACT) διοργανώνουν συνελεύσεις και ψηφοφορίες για σήμερα με σκοπό να αποκρούσουν την εργοδοτική επίθεση. Tο εργοδοτικό πακέτο περικοπής δαπανών προβλέπει «676» διαθεσιμότητες, μισθολογικές περικοπές ως 10% και τρίχρονο πάγωμα αμοιβών. Τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών των συνδικάτων αναμένονται στα μέσα Μαρτίου. Η εργοδοτική απειλή γίνεται ακόμα πιο εξοργιστική, από τη στιγμή που ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Christoph Mueller προειδοποιεί ότι αν η απάντηση των εργαζόμενων είναι απορριπτική από τον επόμενο μήνα θα περικοπούν ακόμη περισσότερα δρομολόγια και περισσότεροι εργαζόμενοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Προβλήματα όμως προκύπτουν και στην ανταγωνιστική Ryan Αir που ο δικός της διευθύνων σύμβουλος «κάνει παιχνίδι» με 300 θέσεις εργασίας για μηχανικούς και τεχνικούς αεροσκαφών με αφορμή την τεχνική βάση Ηangar 6 στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου. Στα παιχνίδια αυτά εμπλέκεται και η κυβέρνηση, καθώς το κράτος κατέχει 25%των μετοχών της Aer Lingus που κατηγορήθηκε ότι έχει πρόθεση μετακίνησης της δικής της βάση τεχνικής εξυπηρέτησης σε γερμανικά αεροδρόμια θέτοντας σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας.
Το συνδικάτο του δημόσιου τομέα (IMPACT) έχει μέλη και στο χώρο της υγείας. Οι εργαζόμενοι θα εργαστούν αυστηρά σύμφωνα με τον κανονισμό (work to rule) διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο τομέα και για τις προθέσεις της κυβέρνησης να «βάλει χέρι » στις συντάξεις και τους μισθούς, παρά τη λεγόμενη «συμφωνία προς το 2016» που προβλέπει αυξήσεις μισθών καθώς και για την έλλειψη κανόνων στην πολιτική της ανάθεσης εργασιών σε τρίτους (outsourcing) και για τις υπεργολαβίες. Δε θα είναι όμως μόνοι τους οι εργαζόμενοι των χώρων υγείας και πρόνοιας . Ολόκληρος ο δημόσιος τομέας θα βιώσει την εργασιακή αναταραχή, καθώς παντού θα εκδηλωθούν στάσεις εργασίας στη κυλιόμενη βάση παράλληλα με την αυστηρή τήρηση των κανονισμών εργασίας.

Οι ελληνικές εργατικές κινητοποιήσεις και απεργίες είχαν την τιμητική τους στις βρετανικές και ιρλανδικές σήμερα: «Οι έλληνες βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές » γράφει η Irish Ιndependent. Πιο εντυπωσιακό το δισέλιδο ρεπορτάζ της βρετανικής Ιndependent :«Χιλιάδες διαδηλωτές στην Ελλάδα εναντίον των προγραμμάτων λιτότητας» Οι φωτογραφίες του πρακτορείου Getty είναι υπέροχες και δείχνουν το μέγεθος της πορείας που ήταν μεγάλη (αλλά όχι τόσο όσο της περιόδου Γιαννίτση), το εντυπωσιακό πυκνό και μαζικό μπλοκ των νέων εργατικών σωματείων και της ριζοσπαστικής αριστεράς, την αποφασιστικότητα των διαδηλωτών και τη βαρβαρότητα των μονάδων αποκατάστασης τάξης. Χαρακτηριστικές οι δυο φωτογραφίες του καθάρματος που ρίχνει εξ επαφής το δηλητηριώδες περιεχόμενο της φισούνας πάνω στο διαδηλωτή και αυτή την δυο ΜΑΤατζηδων που έχουν ρίξει το διαδηλωτή στην άσφαλτο και προσπαθούν να τον εξουδετερώσουν. Ίδιες είναι οι ανταποκρίσεις της Daily Mail και της δωρεάν εφημερίδας Metro.

Στην Ιndependent της ίδιας ημέρας διαβάζουμε επίσης ότι η φαρμακευτική βιομηχανία Αstra Zeneca σκοπεύει να θέσει σε διαθεσιμότητα 8.000 εργαζόμενους κατά την επόμενη πενταετία (κυρίως από τη διεύθυνση έρευνας και ανάπτυξης) που θα προστεθούν στους 12.600 απολυμένους από το 2007. Αυτή η εξέλιξη δείχνει ότι καμία θέση εργασίας, όσο και επιστημονικά προσόντα και αν έχει κανείς, δε θα είναι πια δεδομένη. Βέβαια εδώ το παιχνίδι παίζεται και με τους όρους του κλάδου (πατέντες, μικρές εταιρείες που απορροφούν ορισμένους «αστέρες» του κλάδου κλπ) αλλά αυτό δεν μειώνει την ορθότητα της διαπίστωσής μας, ότι όσο πιο εξελιγμένη επιστημονικά και αν είναι μια επιχείρηση τόσο με περισσότερη ευκολία καταστρατηγεί τις εργασιακές σχέσεις και προβαίνει σε μαγικές απολύσεις. Το «παιχνίδι» των πολυεθνικών του κλάδου έχει τόσα «χρυσά έπαθλα» για τους νικητές που η μάχη είναι πάρα πολύ σκληρή. Αρκεί να δείτε τη σύγκρουση στις ΗΠΑ σχετικά με την εξαγγελθείσα πολιτική του Ομπάμα που όλες οι δυνάμεις των πολυεθνικών του κλάδου έχουν εξαπολύσει τέτοια επίθεση εναντίον της ώστε στο τέλος η πολιτική αυτή θα ηττηθεί κατά κράτος αν δεν παρέμβουν οι δυνάμεις της εργατικής τάξης, παίρνοντας τους δρόμους όπως κάνουν οι ρεπουμπλικάνοι και οι καπιταλιστές που τους στηρίζουν εναντίον του Ομπάμα. «Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη».

Για εμάς τους τραπεζοϋπαλλήλους ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της εθνικοποιηθείσας το 2007 τράπεζας Northern Rock της οποίας η κρατική εγγύηση των καταθέσεων λήγει στις 24 Μαΐου. Το τι μέλλει γενέσθαι είναι αβέβαιο και όπως φαντάζεστε οι εργαζόμενοι της τράπεζας αγωνιούν. Για την εξαγορά της φαίνεται να ενδιαφέρεται η Virgin Money που έχει αποκτήσει άδεια διενέργειας τραπεζικών εργασιών . Ενδιαφέρον δείχνει η National Australia Bank.

Στο χώρο του οικιακού επίπλου η γνωστή μας Habitat δεν αρκέστηκε στο να κλείνει μαγαζιά στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Tώρα η ιδιοκτήτρια εταιρεία Hilco προκείμενου να της χορηγήσει δάνειο πρέπει να περικοπούν έξοδα κατά 5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, που συνεπάγεται την απόλυση του 30% του προσωπικού της εταιρείας στο Λονδίνο. Δεν είναι μόνο αυτά. Η αλυσίδα ρουχισμού Ethel Austin που εδρεύει στο Λίβερπουλ θα κλείσει και άλλα 114 καταστήματα της ώστε μετά για τα162 που θα απομείνουν η διαχειρίστρια εταιρεία της εκκαθάρισης θα ψάξει για αγοραστή. Σε αυτή τη διαδικασία θα χαθούν 1.048 θέσεις εργασίας. Λοιπόν, αρκετά σας έκανα μαύρη την ψυχή για σήμερα . Αύριο πάλι.

26/10/2010

Η χειμωνιάτικη Παρασκευή που ξημέρωσε δε μας πτόησε .Συνηθισμένοι στους χειμώνες των ΗΠΑ και του Καναδά δεν «καταλάβαμε τίποτα» μόνο ότι ψιλοβρέχει συνέχεια και τα γύρω βουναλάκια είναι κάτασπρα από χιόνι. Μια βόλτα στο βοτανικό κήπο και στο πανεπιστήμιο Queen´s της πόλης μας αποζημίωσε για τη βροχή. Όταν άρχισε να γίνεται δυνατότερη η βροχή πήγαμε και αγοράσαμε εφημερίδες και με ένα καπουτσίνο περιμέναμε να χαλαρώσει η βροχή. Έχουμε και λέμε λοιπόν.

Ο «Πραγματικός ΙΡΑ» χτύπησε. Το γυμνό πτώμα ενός 30χρονου υποστηρικτή της οργάνωσης βρέθηκε σε ένα σημείο εκτός της πόλης Londonderry. Σε προκήρυξη του ο «Πραγματικός ΙΡΑ» που δεν έχει αποδεχθεί τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής με την οποία επήλθε ειρήνευση μεταξύ ενωτικών προτεσταντών και δημοκρατικών καθολικών υποστήριξε ότι ο δολοφονηθείς είχε εμπλακεί «σε εγκληματική οργάνωση που είχε να κάνει με εμπόριο ναρκωτικών». Φαίνεται ότι ο δολοφονηθείς είχε προσεγγιστεί από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και είχε γίνει «πληροφοριοδότης».

Στην βρετανική εφημερίδα Guardian αναφέρεται ότι «οι δημόσιοι υπάλληλοι θα απεργήσουν για την αμοιβή απόλυσης (redundancy pay). 270.000 δημόσιοι υπάλληλοι (περιλαμβάνονται οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, τελωνιακοί, εργαζόμενοι στους τομείς των συντάξεων και της πρόνοιας, πολιτικοί υπάλληλοι αστυνομίας κ.α ) θα απεργήσουν στις 8 και 9 Μαρτίου 2010. Το Συνδικάτο Δημόσιων και Εμπορικών υπηρεσιών διενεργεί ψηφοφορία μεταξύ των μελών του. Μέχρι τώρα έχουν ψηφίσει το 30% των μελών και από αυτούς /ες 63,4% έχουν ψηφίσει υπέρ της απεργίας και 81,4% υποστηρίζουν την άρνηση της παροχής υπερωριακής εργασίας. Θα ακολουθήσουν κυλιόμενες απεργίες από περιφέρεια σε περιφέρεια και από κλάδο σε κλάδο. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για όσους /ες κινδυνεύουν να τεθούν σε διαθεσιμότητα με σοβαρά περικεκομμενες τις αποζημιώσεις τους . Όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο γενικός γραμματέας τους συνδικάτου Μάρκ Σερβότκα, αυτές οι περικοπές με τις οποίες οι αφοσιωμένοι δημόσιοι και πολιτικοί υπάλληλοι θα δουν πως χάνουν δεκάδες χιλιάδες λίρες αν εξαναγκαστούν να φύγουν από τις θέσεις εργασίας τους




Θα σου στείλω μάνα
Μουσική/τραγούδι: Μίκης Θεοδωράκης
Στίχοι: Brendan Behan (Breandán Ó Beacháin) [1958]
Mετάφραση : Βασίλης Ρώτας


Θα σου στείλω μάνα
ένα κουτί σπίρτα
από την Ιρλανδία

'Ενας τοκογλύφος
σκούζει: “Φτάσε χάρε, πάρε με
πάρε με, ένας 'Αγγλος
μου 'φαγε τα βόλια.”



Θανάσης Τσακίρης
http://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com
http://ilioupoli.wordpress.com

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...