Monday, November 02, 2009

Tsakthan Daily, 3 November, 2009 -- Ποιο Παρίσι, ποια Βιέννη, μπρος στην ΑΣΟΕΕ, καμιά σας δεν βγαίνει

Tsakthan Daily, 3 November, 2009
Ποιο Παρίσι, ποια Βιέννη,
μπρος στην ΑΣΟΕΕ, καμιά σας δεν βγαίνει


«Το φοιτητικό κίνημα ως ένα από τα κοινωνικά κινήματα της εποχής της νεωτερικότητας είναι και αυτό μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας νέων ανθρώπων να ασκήσουν επιρροή στην Πολιτική και στα επιμέρους πεδία άσκησής της, να συνδιαμορφώσουν όρους για την πολιτική, οικονομική, οικολογική και τη γενικότερη κοινωνική αλλαγή. Πιο συγκεκριμένα, αποσκοπεί στην καθιέρωση αλλαγών στα πλαίσια των ανώτερων και ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όσον αφορά το πρόγραμμα, τη χρηματοδότηση και τις συνθήκες σπουδών. Σε μια πιο αναβαθμισμένη εκδοχή του φοιτητικού κινήματος διεκδικείται η αλλαγή του γενικότερου ιδεολογικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία και τις δραστηριότητες των ΑΕΙ ώστε να μην παράγονται απλοί τεχνοκράτες χωρίς κοινωνικές αναφορές και δράση αλλά αυτά να είναι ανοιχτά στην κοινωνία και τα προβλήματα και τα κινήματά της ώστε να ολοκληρώνεται η κοινωνικοποίηση των πολιτών με δημοκρατική συνείδηση.» [απόσπασμα από το άρθρο Θανάσης Τσακίρης, «Θεωρίες για τα φοιτητικά κινήματα», περιοδικό Στίγμα, Νο. 29, Ιαν-Μαρ.2009]

Αν οι κυρίαρχες δυνάμεις του φοιτητικού κινήματος ΔΑΠ και ΠΑΣΠ είχαν κατά νου να ανασυγκροτήσουν την ΕΦΕΕ με πρότυπο τα σπασμένα κεφάλια των μελών τους, ευτυχώς που δεν προχώρησε το σχέδιό τους.


Θανάσης Τσακίρης

http://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com
http://ilioupoli.wordpress.com


Μαλλιά σγουρά
Πέτρος Πανδής


Μαλλιά σγουρά, μαλλιά κοράκου χρώμα
που ανέμιζε ο αγέρας στα ζερβά
σας αγαπούσα πάντοτε και τώρα
η δόλια μου καρδιά στενάζει και πονά.

Πάει καιρός που έβγαινες στους δρόμους
τη σκούφια φόραγες λεβέντικα στραβά
και τα μαλλιά χυτά πάνω στους ώμους
τ' ανέμιζε ο αγέρας στα ζερβά.

Θά 'ρθουν καιροί, καιροί ευτυχισμένοι
σκλάβοι δε θα 'ναι τότε οι λαοί
θα ζούμε τότε πια αδελφωμένοι
σε μια ελεύθερη ειρηνική ζωή.

Εγώ Άη-Στράτη δε φοβάμαι
είναι κι αυτή μια Ελληνική γωνιά
τα μαύρα τα μαλλιά μας κι αν ασπρίσαν
δε μας τρομάζει η βαρυχειμωνιά.

ΤΟ ΒΗΜΑ
Τα επεισόδια «έκλεισαν» το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Αθήνα - Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009
Την αναστολή λειτουργίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) για σήμερα αποφάσισε χθες η Σύγκλητος του ιδρύματος σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όπως τονίζεται, «για τις απαράδεκτες πράξεις βίας εναντίον φοιτητών». Η απόφαση αυτή ήρθε ως συνέπεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν την περασμένη Παρασκευή μεταξύ συνδικαλιστών της ΠΑΣΠ (ΠαΣοΚ) και της ΔΑΠ (ΝΔ). Μάλιστα στην ίδια απόφαση του ανωτάτου πανεπιστημιακού οργάνου υπογραμμίζεται ότι «οι πράξεις βίας της περασμένης Παρασκευής στρέφονταν εναντίον των συνδικαλιστών της ΠΑΣΠ από εξωπανεπιστημιακά στοιχεία».

Σύμφωνα με μαρτυρίες φοιτητών, οι συμπλοκές ξεκίνησαν όταν ομάδα εξωπανεπιστημιακών στοιχείων συνεπικουρούμενη από συνδικαλιστές της ΔΑΠ επιτέθηκε σε φοιτητές προσκείμενους στην ΠΑΣΠ, με λοστούς, δοκάρια και τουλάχιστον δύο στιλέτα, τα οποία βρέθηκαν μετά τη συμπλοκή πεταμένα σε έναν διάδρομο και παραδόθηκαν στις πανεπιστημιακές αρχές. Στη συμπλοκή τραυματίστηκαν ελαφρά στο πρόσωπο και στο κεφάλι τουλάχιστον τρεις συνδικαλιστές της ΠΑΣΠ. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αφορμή των επεισοδίων στάθηκε αφενός η άρνηση της ΠΑΣΠ να συνυπογράψει Πανσπουδαστικό Συνέδριο μειωμένης, όπως υποστηρίζει η «πράσινη» παράταξη, αντιπροσωπευτικότηταςκάτι που οδήγησε και στην τελική ματαίωσή του- και αφετέρου η θέση της ΔΑΠ ότι σε ένα τέτοιο συνέδριο δεν έπρεπε να εκπροσωπείται ο σύλλογος φοιτητών της ΑΣΟΕΕ, στον οποίο η ΠΑΣΠ είναι πρώτη δύναμη. Ωστόσο η ΔΑΠ από την πλευρά της υποστηρίζει ότι τα δικά της στελέχη προπηλακίστηκαν από «πράσινους» συνδικαλιστές, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό τεσσάρων εξ αυτών. Σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «οι βιαιοπραγίες αυτές έρχονται ως συνέχεια της αλαζονικής και βίαιης συμπεριφοράς που επιδεικνύει η ΠΑΣΠ σε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα, όπου διαθέτει την εκλογική πλειοψηφία».

Και χθες, πάντως, οι δύο παρατάξεις αλληλοκατηγορούνταν για παρουσία εξωπανεπιστημιακών στοιχείων και «μπράβων» στην περίμετρο του κτιριακού συγκροτήματος του Οικονομικού Πανεπιστημίου, ενώ σημειώνεται ότι δεν εμφανίστηκαν εκπρόσωποι της ΔΑΠ στη συνεδρίαση της Συγκλήτου.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=297044&dt=03/11/2009


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_03/11/2009_305630
Νέα 48ωρη απεργία στο λιμάνι του Πειραιά
Σήμερα, Τρίτη, η κινεζική εταιρεία εγκαθίσταται και επίσημα στο λιμάνι
Νέα 48ωρη απεργία αποφάσισε η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος και η Ένωση Λιμενεργατών του ΟΛΠ. Η απεργία ξεκίνησε από τις 00:01 τα ξημερώματα Τρίτης και λήγει στις 00:01 την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση τόσο της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκας Κατσέλη, όσο και του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνου Μίχαλου.
Οι εργαζόμενοι ζητούν να αποσαφηνιστούν οι όροι της διαπραγμάτευσης με την κινεζική εταιρία COSCO και τη διασφάλιση των εργασιακών τους κεκτημένων.

Περικοπές 3.700 θέσεων εργασίας από την Royal Bank of Scotland
Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της για τους μικρούς καταθετικούς λογαριασμούς στη Βρετανία.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_02/11/2009_305596
Η βρετανική τράπεζα Royal Bank of Scotland που το 70% του μετοχικού κεφαλαίου ανήκει στο κράτος, ανακοίνωσε την περικοπή 3.700 θέσεων εργασίας στο βρετανικό της δίκτυο, το πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της για τους μικρούς καταθετικούς λογαριασμούς σε όλη τη χώρα.
Σε ανακοίνωση της η τράπεζα αναφέρει ότι «έκανε μια διαδικασία διαβούλευσης με τους υπαλλήλους στο Ηνωμένο Βασίλειο για μια αναδιάρθρωση του τμήματος που αφορά τους μικρούς καταθετικούς λογαριασμούς και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 3.700 θέσεων εργασίας στα υποκαταστήματά της».
«Κάνουμε διαβουλεύσεις με τους υπαλλήλους και τους εκπροσώπους τους, ανάμεσα τους και το συνδικάτου Unite (το μεγαλύτερο της χώρας) και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να μειώσουμε τις απολύσεις στο απόλυτο ελάχιστο», αναφέρει στην ανακοίνωση της η τράπεζα.
Ο Μπράιαν Χάρτζερ, γενικός διευθυντής του τμήματος αυτού, εξηγεί στην ανακοίνωση ότι η RBS «πρέπει να κάνει τα καλύτερα για τους πελάτες και τους μετόχους της εκσυγχρονίζοντας τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί».
«Έχουμε ένα 30% των υπαλλήλων μας που ασκούν περισσότερα διοικητικά καθήκοντα ανά πελάτη, απ' ότι οι ανταγωνιστές μας, και παιρνούν περισσότερο από το μισό τους χρόνο απασχολούμενοι με την πελατεία», παρατήρησε και τόνισε: «Πρέπει και μπορούμε να κάνουμε περισσότερα».
Ο Χάρτζερ εξέφρασε «τη βαθιά του λύπη για τις περικοπές θέσεων εργασίας τόνισε όμως ότι είναι αναγκαίες».

ΤΑ ΝΕΑ
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4544103&ct=1
Έκλεισαν την ΑΣΟΕΕ για να μη χυθεί αίμα
Άγρια βεντέτα ΔΑΠ - ΠΑΣΠ με ρόπαλα και πέτρες
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Μάστορας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009
Σε επικίνδυνη βεντέτα εξελίσσεται η βίαιη αντιπαράθεση των φοιτητών της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το οποίο θα παραμείνει κλειστό σήμερα με έκτακτη απόφαση της Συγκλήτου του προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Χθες, δεκάδες φοιτητές των δύο μεγαλύτερων παρατάξεων ήρθαν για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις ημέρες στα χέρια μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου, χρησιμοποιώντας μάλιστα ρόπαλα, λοστούς και πέτρες. Δύο φοιτητές που τραυματίστηκαν ελαφρά διακομίστηκαν σε νοσοκομεία. Σε κλίμα έντασης, η Σύγκλητος που συνεδρίασε μετ΄ εμποδίων το απόγευμα, αποφάσισε να παραμείνει σήμερα κλειστό το Ίδρυμα για να αποφευχθεί νέα συμπλοκή, ενώ καταδίκασε τα φαινόμενα βίας και την επίθεση που φέρεται να άρχισε η ΔΑΠ.

Η πρώτη γενικευμένη συμπλοκή μεταξύ των φοιτητών σημειώθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής και είχε ως αποτέλεσμα να καταλήξουν σε νοσοκομεία για τις πρώτες βοήθειες περισσότεροι από πέντε φοιτητές, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κάποιος σοβαρά.

Οι μαρτυρίες
Τα επεισόδια που λαμβάνουν χώρα μετά την αποτυχία της προσπάθειας για ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ, για την οποία έριζαν οι δύο παρατάξεις, ξέσπασαν- σύμφωνα με τον γραμματέα της ΠΑΣΠ και φοιτητή του Πανεπιστημίου Μιχάλη Νικηφόρο που ήταν παρών- όταν ομάδα περίπου 150 μελών της ΔΑΠ τους οποίους συνόδευαν ακροδεξιοί επιτέθηκαν χωρίς λόγο σε φοιτητές μέλη της ΠΑΣΠ. Για αρκετή ώρα το Οικονομικό Πανεπιστήμιο μεταβλήθηκε σε πεδίο μάχης. Σύμφωνα με την ΠΑΣΠ, η επίθεση έγινε υπό την καθοδήγηση των επικεφαλής της ΔΑΠ ΑΣΟΕΕ και της ΔΑΠ Αθήνας, ενώ ο εξοπλισμός τους προδίδει ότι επρόκειτο για οργανωμένη απόπειρα δολοφονίας φοιτητών και τρομοκράτησης του φοιτητικού κινήματος, καθώς χρησιμοποιήθηκαν πτυσσόμενα κλοπ, μαχαίρια, λοστοί, κουκούλες, κράνη, πέτρες και ξύλα...

Εντελώς διαφορετική εικόνα δίνει ο φοιτητής του Πανεπιστημίου, παρών και αυτός στα επεισόδια και μέλος της ΔΑΠ, Γεράσιμος Μπαλίτσης. «Η ένταση άρχισε όταν ο γραμματέας της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ επιτέθηκε υβριστικά και προπηλάκισε τον υπεύθυνο της παράταξής μας. Ακολούθησε συμπλοκή στην οποία έφεραν και “φουσκωτούς”, η οποία γενικεύτηκε και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων συμφοιτητών μας που κατέληξαν στον Ευαγγελισμό για τις πρώτες βοήθειες. Κατέστρεψαν τα γραφεία μας και όλο το Σαββατοκύριακο απειλούσαν ότι τη Δευτέρα θα τα ξαναπούμε. Πράγματι χθες μας περίμεναν, έκλεισαν τις πόρτες για να μην μπορούμε να φύγουμε και μαζί με “φουσκωτούς” επιτέθηκαν με λύσσα». Κατά τη ΔΑΠ, η συμπεριφορά της ΠΑΣΠ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο έγινε αλαζονική μετά τις εκλογές, επειδή στο Ίδρυμα η ΠΑΣΠ είναι πρώτη δύναμη.

Σύμφωνα με την ΚΝΕ, οι δυνάμεις «που χρησιμοποιούν ανθρώπους της νύχτας και τραμπούκους φέρουν την κύρια ευθύνη για τη διάλυση και τον εκφυλισμό που υπάρχει στο φοιτητικό- σπουδαστικό κίνημα».


Εισαγγελέας καλεί ΕΛ.ΑΣ. για τις καταλήψεις

ΤΟΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ δικογραφιών εις βάρος όσων συμμετέχουν στις καταλήψεις σχολείων- μαθητών, καθηγητών ή γονέων- ζητά με παρέμβασή του ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Ο εισαγγελέας ζητά να σχηματιστούν δικογραφίες εις βάρος των καταληψιών, ανεξάρτητα αν γίνει καταγγελία από τους διευθυντές των υπό κατάληψη σχολείων ή όχι. «Εφόσον οι διοικητές των αστυνομικών τμημάτων διαπιστώσουν ότι στην περιφέρειά τους υπάρχουν δημόσια σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, των οποίων η ομαλή λειτουργία παρεμποδίζεται, διαταράσσεται ή διακόπτεται από τους παραμένοντες στους χώρους αυτών καταληψίες, οι Αρχές οφείλουν να σχηματίσουν ποινικές δικογραφίες», αναφέρεται στην παραγγελία. Η εισαγγελική εντολή καταλήγει με την επισήμανση ότι ειδικά στην περίπτωση κατά την οποία γίνουν συλλήψεις, τότε θα ειδοποιούνται ο εισαγγελέας ποινικής δίωξης καθώς και ο διευθυντής του σχολείου ώστε να μεριμνήσει για την άμεση επαναλειτουργία του.

Επίθεση αναρχικών στη Σώτη Τριανταφύλλου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009
Θύμα άγριου προπηλακισμού από νεαρούς που δήλωναν «αντιεξουσιαστές» έπεσε απόψε η γνωστή συγγραφέας, Σώτη Τριανταφύλλου: Στον πολυχώρο «Φλοράλ» των Εξαρχείων είχε προγραμματιστεί η παρουσίαση του βιβλίου της με τίτλο «Ο χρόνος πάλι».
Μία ομάδα επτά νεαρών εισέβαλε στο χώρο και πέταξε αυγά εναντίον της κας Τριανταφύλλου. Στη συνέχεια έφτασαν στο σημείο να απαιτήσουν την ... αποχώρησή της από την αίθουσα, και την κάλεσαν να παρουσιάζει στο εξής τα βιβλία της στο Κολωνάκι. Σημειώνεται ότι η κα Τριανταφύλλου είναι μόνιμη κάτοικος Εξαρχείων...
Πάντως, η εισβολή δεν διέκοψε την εκδήλωση , που ολοκληρώθηκε κανονικά με την ομιλία της συγγραφέως, ενώ ακολούθησε συζήτηση με τους πολίτες που είχαν πάει στον πολυχώρο για την παρουσίαση. Η κα Τριανταφύλλου είπε στα ΝΕΑ ότι «ορισμένοι αισθάνονται κατατρεγμένοι, εγώ δεν είμαι. Η ενέργεια δείχνει το κοινωνικό μίσος που θεωρείται επαναστατικό ενώ είναι συνητηρητικό. Ολη η ενέργεια , ακόμα και η συμπεριφορά τους, δείχνει φονταμενταλιστική νοοτροπία. Δεν είναι τα αυγά αυτά καθ' αυτά , που είναι μία παλιά ιστορία, που συνήθως χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο διαδηλώσεων. Εδώ αισθάνθηκα ότι μου επιτέθηκαν θέλοντας να με πλήξουν ως άνθρωπο».
Μάλιστα, η συγγραφέας ανέφερε ότι έχει δεχτεί και παλιότερα απειλές - «μου έχουν πει ότι θα την πάθω σαν την Κούνεβα , αλλά από αριστερά». Πρόσθεσε δε, ότι την έχουν απειλήσει και με μαχαίρι, έξω από το σπίτι - για να καταλήξει: «Εγώ τα έχω συνηθίσει όλα αυτά - και ίσως οι άνθρωποι αυτοί σε δύο χρόνια να πιστεύουν κάτι άλλο...».
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4544081&ct=1



ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Κούρσα για δύο στη Ν.Δ.
Μορφή ανοικτού εμφυλίου πολέμου προσλαμβάνει καθημε-ρινά η σύγκρουση μεταξύ των στρατοπέδων της Ντ. Μπακογιάννη και του Αντ. Σαμαρά
3/11/2009
http://www.imerisia.gr/general.asp?catid=15459&subid=20110&pubid=20325141
Του Δημήτρη Τσιούφου
Σε «κούρσα» για δύο εξελίσσεται πλέον η διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού της Ν.Δ., αφού μετά τη χθεσινή απόφαση του Δ. Αβραμόπουλου να αποσύρει την υποψηφιότητά του από τη διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος θεωρείται σφόδρα πιθανόν πλέον να μην υπάρξει δεύτερος γύρος.
Νέα δεδομένα δημιουργεί, δίχως άλλο, η χθεσινή πρόωρη απόσυρση του κ. Αβραμόπουλου, καθώς ο πρώην υπουργός Υγείας άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να πάρει θέση -τουλάχιστον δημοσίως- υπέρ κάποιου εκ των μέχρι χθες συνυποψηφίων του, καθώς σε επιστολή του προς τα στελέχη που στήριξαν την υποψηφιότητά του επισήμανε πως «είσαι ελεύθερος να κάνεις την όποια επιλογή σου, με γνώμονα τη συνείδησή σου και τα δικά σου κριτήρια».
Σύγκρουση
Κατόπιν τούτων και καθώς η σύγκρουση μεταξύ των στρατοπέδων της Ντ. Μπακογιάννη και του Αντ. Σαμαρά προσλαμβάνει καθημερινά μορφή ανοικτού εμφυλίου πολέμου, οι δύο πλευρές επανασχεδιάζουν τη στρατηγική τους, τη λογική του ενός νοκ άουτ γύρου επιδιώκοντας ταυτόχρονα να προσεγγίσουν και τα «ορφανά» στελέχη του Δ. Αβραμόπουλου, καθώς από το ποσοστό επιμερισμού των δικών του δυνάμεων ενδεχομένως και να κριθεί η τελική έκβαση της μάχης.
Ο κ. Αβραμόπουλος, πάντως, ανακοινώνοντας χθες την απόφαση του -πέρα από την πικρία για την εξέλιξη της πρότασής του κατά τη διάρκεια της Κ.Ε.- άφησε αιχμές προς την κατεύθυνση του Β. Μεϊμαράκη (αν και δεν τον κατονόμασε) τονίζοντας πως δεν θα είναι υποψήφιος για να διαφυλάξει την ενότητα του κόμματος, αλλά και γιατί «δεν επιθυμώ να είμαι μέρος αυτής της κρίσης και αρνούμαι να γίνω μέρος αυτής της εσωτερικής σύγκρουσης».
Επιθυμώ, σημείωσε με νόημα ο πρώην υπουργός Υγείας, «να είμαι συντελεστής παραγωγής μιας νέας πολιτικής, με όρους που θα προετοιμάζουν το μέλλον, χωρίς να αναπαράγουν το παρελθόν και τους διχασμούς του. Για το λόγο αυτό, αποσύρω τη υποψηφιότητά μου για την προεδρία του κόμματος».
Την απόφαση του κ. Αβραμόπουλου σχολίασαν και οι τρεις άλλοι υποψήφιοι με την Ντ. Μπακογιάννη να σημειώνει, σε ομιλία της στο ΣΕΦ: «Κατανοώ τις ανησυχίες του και τον προβληματισμό του που τον οδήγησαν στις σημερινές του αποφάσεις και θέλω να τον διαβεβαιώσω πως σε ό,τι με αφορά θα διαφυλάξω με όλες μου τις δυνάμεις το κλίμα ενότητας της παράταξής μας». Την επόμενη μέρα της Ν.Δ., πρόσθεσε «θα είμαστε όλοι μαζί και θέλουμε κοντά μας τον Δ. Αβραμόπουλο».
Συμβολή
Ταυτόχρονα ο Αντ. Σαμαράς σε γραπτή του δήλωση τόνισε: «Ο Δημήτρης παραμένει στην πρώτη γραμμή. Η συμβολή του να εκλεγεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. από τους πολλούς και όχι από τους λίγους, υπήρξε τεράστια. Έτσι, ο λαός της Ν.Δ. θα αποφασίσει ο ίδιος για τον αρχηγό του. Σε κάθε γωνία της Ελλάδας το ρυάκι ας γίνει ποτάμι».
Τον σεβασμό του, αλλά και τη λύπη του για την απόφαση του κ. Αβραμόπουλου εξέφρασε και Π. Ψωμιάδης, σημειώνοντας πως «στη Ν.Δ. δεν περισσεύει κανείς. Θα μετανιώσουμε, όμως, αν συνεχίσουμε να έχουμε την πλάτη γυρισμένη στην κοινωνία. Όλες οι άλλες σκέψεις είναι εκ του πονηρού».
Την ώρα όμως που τόσο η Ντ. Μπακογιάννη όσο και ο Αντ. Σαμαράς υπέγραφαν δηλώσεις αβροφροσύνης για την απόφαση του Δ. Αβραμόπουλου και διαβεβαίωναν για τη διαφύλαξη της ενότητας, στελέχη του περιβάλλοντός τους συνέχιζαν τη σκληρή δημόσια αντιπαράθεση με αφορμή την επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο ο Β. Μεϊμαράκης με αναφορές στο παρελθόν του πρώην υπουργού Πολιτισμού.
Στήριξη
Ο Θ. Γιαννόπουλος, που στηρίζει την υποψηφιότητα της κ. Μπακογιάννη, υποστήριξε χθες πως «ο Β. Μεϊμαράκης προκλήθηκε και είπαμε ότι πρέπει να αποφύγουμε τις προκλήσεις, γιατί αν θα υπάρξουν προκλήσεις θα υπάρξουν και απαντήσεις». Η πολιτική ιστορία του καθενός, πρόσθεσε «είναι ένα κορυφαίο θέμα μέσα στην όλη τη διαδικασία, την προεκλογική».
Η Φ. Πάλλη - Πετραλιά κάλυψε επίσης τον κ. Μεϊμαράκη λέγοντας ότι «στην Κ.Ε. της Ν.Δ. ήμασταν, δεν ήμασταν στο κατηχητικό. Από εκεί και πέρα ο κ. Μεϊμαράκης έκρινε ότι ήθελε να θυμίσει ιστορικά γεγονότα της παράταξης».
Από την άλλη πλευρά, ο πρώην υπουργός Τουρισμού Κ. Μαρκόπουλος που υποστηρίζει τον Αντ. Σαμαρά τόνισε πως «η παρελθοντολογία δεν βγάζει πρόεδρο και η έλλειψη ψυχραιμίας δεν βοηθά την παράταξη. Τα μαχαιρώματα ή τα χτυπήματα κάτω από τη μέση απομακρύνουν τον κόσμο και θα βάλουν τη Ν.Δ. σε σοβαρές περιπέτειες».
Ο Β. Μιχαλολιάκος, τέλος, χαρακτήρισε παραλήρημα την ομιλία του κ. Μεϊμαράκη, υποστήριξε ότι δεν του έχει αποδώσει κανείς τον ρόλο που θέλει να υποδυθεί, ενώ επιτέθηκε και προσωπικά στην κ. Μπακογιάννη λέγοντας πως «κάποιοι νιώθουν έναν υπέρμετρο εκνευρισμό, γιατί δεν τους βγαίνουν τα πράγματα όπως είχαν υπολογίσει. Είχαμε δεύτερη γενιά Καραμανλή. Δεν χρωστά το πολιτικό σύστημα και δεύτερη γενιά ηγεσίας στη Ν.Δ. και μάλιστα Μητσοτάκη».
Αντιδρασεις
Την απόφαση του κ. Αβραμό-πουλου σχολίασαν οι τρεις άλλοι υποψήφιοι.
Ντ. Μπακογιάννη: «Κατανοώ τις ανησυχίες του και τον προβλη-ματισμό του που τον οδήγησαν στις σημερινές του αποφάσεις».
Αντ. Σαμαράς: «Ο Δημήτρης παραμένει στην πρώτη γραμμή. Η συμβολή του να εκλεγεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από τους πολλούς και όχι από τους λίγους, υπήρξε τεράστια».
Π. Ψωμιάδης: «Στη Νέα Δημοκρατία δεν περισσεύει κανείς».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Απογοητευμένος...
http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=3/11/2009&id=11490&pageNo=4&direction=1
Απογοητεύτηκε ο ΣΥΝ απ' τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Γιατί: α) «Η Συνθήκη της Λισαβόνας δεν συμβάλλει στην προοπτική οικοδόμησης μιας δημοκρατικής και κοινωνικής Ευρώπης των λαών». β) «Η ΕΕ δεν ανάλαβε τον ηγεμονικό και ηγετικό ρόλο ως όφειλε για την υιοθέτηση συγκεκριμένων πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος». γ) «Η εμμονή της ΕΕ στη λογική του Συμφώνου Σταθερότητας λειτουργεί ως τροχοπέδη για την έξοδο από την οικονομική κρίση». δ) «Οσον αφορά το θέμα της μετανάστευσης, κυριαρχείται από μία στενά επιχειρησιακή αντίληψη»... Αλλά και γιατί «η παρουσία της ελληνικής κυβέρνησης ήταν τουλάχιστον άχρωμη και παθητική».
Βεβαίως οι ηγέτες των χωρών - μελών της ΕΕ εξήγγειλαν νέα πιο επιθετική πολιτική κατά εργασιακών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων, με γενίκευση της μερικής απασχόλησης και χορήγηση νέων κινήτρων στους εργοδότες. Αποφάσισαν όλα τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους. Ενίσχυση των μονοπωλίων στο όνομα της αντιμετώπισης δήθεν της «κλιματικής αλλαγής» για διείσδυση στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες ώστε να εκμεταλλευτούν τον πλούτο τους. Αλλά αυτά είναι «λεπτομέρειες» για τον ΣΥΝ. Που μαρτυρά και καταμαρτυρά στην ΕΕ όσα βολεύουν το «παραμυθάκι» του για την αγία ευρωενωσιακή οικογένεια.

ΣΥΡΙΖΑ
http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=3/11/2009&id=11490&pageNo=12&direction=1
Διεργασίες ενόψει της Συνδιάσκεψης
Αβανταδόρικη στο ΠΑΣΟΚ η «προγραμματική αντιπολίτευση» του ΣΥΝ
Με την κατάθεση προτάσεων από τις συνιστώσες, που αφορούν στην οργανωτική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζονται οι διεργασίες ενόψει της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης στα τέλη Νοέμβρη. Η αργοπορία, ωστόσο, που σημειώνεται κυρίως απ' την πλευρά του ΣΥΝ, προκαλεί δυσφορία στις άλλες συνιστώσες που επισημαίνουν ότι εξαντλείται ο χρόνος για ουσιαστικό διάλογο. Σήμερα, στην ΠΓ του ΣΥΝ αναμένεται να συζητηθούν 4 διαφορετικά κείμενα προτάσεων, ενώ τον τελευταίο λόγο θα έχει η ΚΠΕ, που συγκαλείται στα μέσα Νοέμβρη, για να διαμορφώσει την τελική πρόταση του κόμματος προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μέχρι στιγμής, καταγράφεται μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις προτάσεις του ΣΥΝ και άλλων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ. Βασικό σημείο τριβής αποτελεί το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετεξελιχθεί σε ενιαίο πολιτικό σχηματισμό, με οργανωμένα μέλη. Ο ΣΥΝ απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο. Χτες, η ΚΟΕ δημοσιοποίησε τη δική της πρόταση, με την οποία ζητά καταρχήν «πολιτικό επανακαθορισμό» του ΣΥΡΙΖΑ, επικρίνοντας τη γραμμή του ΣΥΝ για «προγραμματική αντιπολίτευση». Οπως αναφέρει: «Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι να δημιουργεί εφησυχασμό μέχρι να δούμε "πού το πάει το ΠΑΣΟΚ" (...) η μετεκλογική τοποθέτηση για την "προγραμματική αντιπολίτευση" μετατοπίζει το λόγο που κατοχύρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και ορίζει μια διαφορετική στάση απέναντι στο δεύτερο εταίρο του δικομματισμού».
Η ΚΟΕ ζητά «έναν ενιαίο πολιτικό οργανισμό», «εγγραφές μελών», «ενδιάμεσα όργανα και πανελλαδικές διαδικασίες», «συγκρότηση ενός αξιόπιστου και υπεύθυνου πολιτικού κέντρου», «δομές και διαδικασίες δημοκρατικές», «μία κάρτα μέλους για όλους», «να αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητες ανάμεσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, την εκπροσώπηση στα ΜΜΕ και τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ», «κανόνες, όρους και ποσοστώσεις στη δημόσια παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ», αποφάσεις με «συναίνεση ή ενισχυμένη πλειοψηφία» και άλλα.
Καλλιεργούν αυταπάτες και αναμονές
Με την πρόταση αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμφωνήσει ο ΣΥΝ. Προς στιγμήν, το σύνολο σχεδόν της ηγεσίας του υπεραμύνεται της «προγραμματικής αντιπολίτευσης», εξαιρουμένου ενός τμήματος του «αριστερού ρεύματος». Στην κυριακάτικη «Αυγή», στελέχη της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» υπεραμύνονται της γραμμής αυτής, καλλιεργώντας συγχρόνως αυταπάτες για το ΠΑΣΟΚ. «Υπάρχει διάχυτη μια μεγάλη αναμονή από τους πολίτες για δημοκρατικές αλλαγές, πολλά θα κριθούν στους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την προοδευτική πορεία του τόπου. Εμείς πρέπει να κολυμπήσουμε στο ρεύμα αυτό», αναφέρει ο Δ. Χατζησωκράτης.
Αλλά και ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας χτες στο ΜΕΓΚΑ εξέφρασε την άποψη ότι η κοινωνία έχει δώσει περίοδο χάριτος στο ΠΑΣΟΚ και δείχνει ανοχή, συμπληρώνοντας ότι αυτό «είναι λογικό». Εριξε νερό στο μύλο των φρούδων προσδοκιών, λέγοντας «στα μεγάλα ζητήματα θα κριθεί η κυβέρνηση, από το αν θα θελήσει να κάνει τομές και ρήξεις και να πάει κόντρα σε μεγάλες πιέσεις που θα δεχθεί (...) βλέπω θετικές εξαγγελίες στόχων και δεν μπορώ αυτό να μην το πω».
Σαν «τομές και ρήξεις», «πολιτικές που πρέπει να δημιουργηθούν το επόμενο διάστημα», παρουσίασε μέτρα για το μπούκωμα του κεφαλαίου με ζεστό χρήμα όπως ρήτρα απασχόλησης στις «επιχειρήσεις που παίρνουν ζεστό κρατικό ή ευρωπαϊκό χρήμα», αλλά και «ενεργητικές πολιτικές για την απασχόληση, για τη νέα επιχειρηματικότητα και των ανέργων που επιδοτείται και σωστά επιδοτείται»! Ο πρόεδρος του ΣΥΝ δεν απέφυγε τον πειρασμό του ψεύδους, ισχυριζόμενος ότι η ευρωενωσιακή νομοθεσία αποκαθιστά τους συμβασιούχους, όταν η ίδια η ΕΕ έχει αποσαφηνίσει ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
Ο Φ. Κουβέλης σε συνέντευξή του στο «Κανάλι 1» δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχει λόγο να μην προσθέσει την ψήφο του για την επανεκλογή του Κ. Παπούλια», ούτε και να αποκρούει ρυθμίσεις της κυβέρνησης που «αναφέρονται στις δικές μας προγραμματικές θέσεις, θα ήταν στείρα αντιπολίτευση». Κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει πρωτοβουλία για ένα συλλαλητήριο κατά της τρομοκρατίας, ενδεχόμενο που ήδη εξετάζει η ηγεσία του ΣΥΝ.

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...