Monday, November 23, 2009

Tsakthan Daily, 23 November 2009 -- ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΚΑΙ Η ΕΓΧΡΩΜΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΙΕΣΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΧΡΟΝΟΥ


Tsakthan Daily, 23 November 2009

ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΚΑΙ Η ΕΓΧΡΩΜΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΙΕΣΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΧΡΟΝΟΥ



- «Ποιος είμαι εγώ και όχι εσύ ;»
- «Γιατί είμαι εδώ και όχι εκεί ;»
- «Πότε άρχισε ο χρόνος και πού τελειώνει ο χώρος ;»
Τα ερωτήματα που ο ίδιος ο Roy του Blade Runner έθετε με τον τρόπο του χωρίς να πάρει απάντηση από τον γήινο άνθρωπο στο τέλος του Blade Runner. O άγγελος των Φτερών του Έρωτα, ο Damian θα του δώσει την απάντηση με το δικό του κι αυτός τρόπο, μόνο που στην δική του περίπτωση συντελείται το αντίθετο από αυτή του Roy. Ο Damian πεθαίνει από την διιστορική αχρονία των ουρανών ενώ ο Roy από το πρόσκαιρο της προγραμματισμένης του ιστορικά και κοινωνικά ζωής. Ο Damian γεννιέται στα πλαίσια του ιστορικού χώρου και χρόνου ενώ ο Roy γεννιέται αποχωριζόμενος τον ιστορικό και μάταιο γι’ αυτόν χώρο και χρόνο. Ο Damian αποκτά την ταυτότητα που ο Roy δεν θα αποκτήσει ποτέ του.
O Damian βλέπει με δύο μόνο χρώματα, λόγω της δικής του υπερβατικής ταυτότητας, τη ζωή και την κοινωνία : άσπρη και μαύρη. Παρά την (κριτική για άλλους) απόστασή του από τα τεκταινόμενα στο Βερολίνο των κατακερματισμένων ανθρώπινων συνόλων και χώρων τα πάντα μοιάζουν να μην κινούνται παρά μόνο «στο ίδιο αδιαφοροποίητο παρόν, όσο και αν η σύγχρονη κοινωνική ζωή κινείται στο αδιαφοροποίητο και ομογενοποιητικό ρεύμα του διεθνούς χρήματος» . Η ιστορικότητα του χώρου και του χρόνου πλαισιώνεται από μια ακόμη ανθρώπινη ιδιότητα : το ζήτημα της λήψης της απόφασης . Η περιφορά και εστίαση του φακού στις εσωτερικές αυλές και στα δωμάτια των διαμερισμάτων των σπιτιών του Βερολίνου διαπιστώνουμε και εμείς, όπως και οι άγγελοι, τις αποσυνδεδεμένες μεταξύ του ανθρώπινες υπάρξεις που κάνουν απομονωμένες σκέψεις σε απομονωμένους χώρους σε μεμονωμένα μεταξύ τους χρονικά διαστήματα. Τίποτε δεν συνδέει μεταξύ τους αυτούς τους ανθρώπους. Η παρουσία των αγγέλων δεν γίνεται αισθητή αρά την προσπάθειά τους να απαλύνουν τα αισθήματα των ανθρώπων κι αυτό γιατί είναι εκτός συγκεκριμένου ιστορικού τόπου και χρόνου, εκτός συμφραζομένων. Ο Damian μονολογεί : «ποτέ δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε πραγματικά, μόνο υποκρινόμαστε, σε όλα συμμετέχουμε φαινομενικά (…) καμιά φορά όμως, αυτό το πλήθος των πνευμάτων με κουράζει. Τότε θέλω να πάψω να αιωρούμαι και νάχω μια βαρύτητα…για να μπορέσω ν’ αποκτήσω μια γήινη υπόσταση, θάθελα να φωνάζω “τώρα” σε κάθε βήμα μου…να πάψουν τα ανέκαθεν και τα αιωνίως. Ανάλογη και η κινηματογραφική ματιά : όλα τα στιγμιότυπα θυμίζουν φωτογραφίες παρατεταγμένες χωρίς ειρμό η μία δίπλα στην άλλη. Το μόνο στοιχείο που μπορεί να προσδώσει μια αίσθηση ταυτότητας στους Βερολινέζους ήταν τότε το “Τοίχος του Αίσχους”. Ένας ταξιτζής θα το φιλοσοφήσει το ζήτημα ακόμη παραπέρα : «Εδώ τελειώνει ο χώρος ; Στο Βερολίνο είναι αδύνατο να χαθείς, γιατί μπορείς πάντα να βρίσκεις το τοίχος. Υπάρχουν ακόμα σύνορα ; Περισσότερα παρά ποτέ. Έχουμε γίνει τόσα κομμάτια που το κάθε άτομο είναι κι ένα μίνι-κρατίδιο όπου κάθε δρόμος έχει τα σύνορά του, που το περικυκλώνει μια αφιλόξενη χώρα που μόνο με το κατάλληλο παρασύνθημα μπορείς να τη διασχίσεις. Ακόμη και για να πας από το ένα άτομο στο άλλο χρειάζεται να πληρώσεις διόδια. Ανάμεσα στα οικόπεδα υπάρχουν ουδέτερες ζώνες. Τις κρύβουν λακκούβες γεμάτες νερό». Ο γερο-Όμηρος, ο θαμώνας της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, τάχει χαμένα. Η αφήγησή του δεν ακούγεται πια από κανένα. Το κάθε άτομο έχει να αφηγηθεί το δικό του καημό, έχει το δικό του λόγο. Από τον παλιό καιρό έχουν μείνει κάποιοι άγγελοι κι ο Όμηρος. Τα «γλωσσικά παιχνίδια» του καθενός έχουν αντικαταστήσει τη συνολική αφήγηση, τα συνολικά οράματα . «Πες μου μούσα, για τον ποιητή, που τον πέταξαν στο περιθώριο του κόσμου. Τον αιωνόβιο…σαν παιδί. Γνώρισέ τον στον καθένα ! Οι ακροατές μου με τον καιρό έγιναν αναγνώστες μου. Δεν είν’ πια σε κύκλο… Είναι μόνοι ! Και ο ένας δεν ξέρει τίποτε για τον άλλο».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
http://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com
http://ilioupoli.wordpress.com

The End
Doors
Jim Morrison
Robby Krieger
Ray Manzarek
John Densmore


This is the end
Beautiful friend
This is the end
My only friend, the end
Of our elaborate plans, the end
Of everything that stands, the end
No safety or surprise, the end
I'll never look into your eyes...again
Can you picture what will be
So limitless and free
Desperately in need...of some...stranger's hand
In a...desperate land
Lost in a Roman...wilderness of pain
And all the children are insane
All the children are insane
Waiting for the summer rain, yeah
There's danger on the edge of town
Ride the King's highway, baby
Weird scenes inside the gold mine
Ride the highway west, baby
Ride the snake, ride the snake
To the lake, the ancient lake, baby
The snake is long, seven miles
Ride the snake...he's old, and his skin is cold
The west is the best
The west is the best
Get here, and we'll do the rest
The blue bus is callin' us
The blue bus is callin' us
Driver, where you taken' us
The killer awoke before dawn, he put his boots on
He took a face from the ancient gallery
And he walked on down the hall
He went into the room where his sister lived, and...then he
Paid a visit to his brother, and then he
He walked on down the hall, and
And he came to a door...and he looked inside
Father, yes son, I want to kill you
Mother...I want to...WAAAAAA
C'mon baby,--------- No "take a chance with us"
C'mon baby, take a chance with us
C'mon baby, take a chance with us
And meet me at the back of the blue bus
Doin' a blue rock
On a blue bus
Doin' a blue rock
C'mon, yeah
Kill, kill, kill, kill, kill, kill
This is the end
Beautiful friend
This is the end
My only friend, the end
It hurts to set you free
But you'll never follow me
The end of laughter and soft lies
The end of nights we tried to die
This is the end

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=104466
Απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
Παράνομη η επεξεργασία βιομετρικών δεδομένων στους χώρους εργασίας

Με μια απόφαση-σταθμό, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έκρινε παράνομη την επεξεργασία βιομετρικών δεδομένων για την είσοδο εργαζομενων στο χώρο εργασίας της εταιρείας Μηχανογραφικών Υπηρεσιών και Οργάνωσης Εθνοdata.
Παράλληλα, η Αρχή διέταξε την εν λόγω εταιρεία να καταστρέψει τα βιομετρικά δεδομένα των εργαζομένων της. Ειδικότερα, η εταιρεία γνωστοποίησε στην Αρχή την τήρηση αρχείου και επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα με σκοπό τον έλεγχο των χαρακτηριστικών της γεωμετρίας του προσώπου των εργαζομένων σε αυτήν.
Ειδικότερα, η εταιρεία δήλωσε ότι είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει την ελεγχόμενη και απολύτως ασφαλή πρόσβαση μόνο σε εξουσιοδοτημένους χρήστες στους χώρους και τα συστήματα της εταιρείας.
Υποστήριξε ότι με την αξιοποίηση της βιομετρικής τεχνολογίας επιτυγχάνεται η διασφάλιση της επαλήθευσης της ταυτότητας των εργαζομένων, κατά τον έλεγχο πρόσβασής τους στους χώρους της εταιρείας.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η εν λόγω εταιρεία, το σύστημα προϋποθέτει μια φάση καταγραφής, κατά την οποία οι υπάλληλοι προσέρχονται στο γραφείο έκδοσης αδειών εισόδου και υποβάλλονται στην ανάγνωση από ειδική συσκευή των βιομετρικών τους χαρακτηριστικών.
Τα βιομετρικά χαρακτηριστικά αποθηκεύονται σε κεντρική βάση δεδομένων, μαζί με το ονοματεπώνυμό τους, τον κωδικό της μισθοδοσίας και την ημερομηνία έναρξης και λήξης του δικαιώματος πρόσβασης στη βάση δεδομένων του γραφείου προσωπικού.
Η εταιρεία υποστήριξε ότι η διαδικασία λήψης των βιομετρικών χαρακτηριστικών έχει ήδη γίνει, με την προσκόμιση φωτογραφίας των εργαζομένων, κατά την πρόσληψή τους. Η Εθνοdata, μεταξύ των άλλων, υποστήριξε ότι χρησιμοποιεί τα βιομετρικά δεδομένο για τη είσοδο των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, καθώς επεξεργάζεται στοιχεία 200.000 συνταξιούχων, αναπτύσσει λογισμικό για την Εθνική Τράπεζα, κ.λπ.
Η Αρχή, με την απόφασή της, έκρινε ότι ο έλεγχος της εισόδου στο χώρο εργασίας μπορεί να επιτευχθεί με ηπιότερα μέσα, όπως κάρτα πρόσβασης, χωρίς βιομετρικά στοιχεία.
Η εν λόγω εταιρεία, αναφέρει η Αρχή, «εισάγει μια επαχθή για τα υποκείμενα επεξεργασία (σ.σ.: εργαζόμενους), για όλους τους χώρους εργασίας, χωρίς να έχει σταθμίσει τις εναλλακτικές δυνατότητες που διαθέτει, για την απαγόρευση της μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης στα κρίσιμα δεδομένα».
Αυτό, συνεχίζει η Αρχή, «θα μπορούσε να επιτευχθεί με την ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας μόνο στο χώρο φύλαξης των δεδομένων, ο οποίος μπορεί να διαχωρισθεί φυσικά από τον υπόλοιπο χώρο της εταιρείας».
Ενόψει των ανωτέρω, η Αρχή έκρινε ότι η εταιρεία συλλέγει περισσότερα δεδομένα απ’ όσα απαιτούνται για την ικανοποίηση του σκοπού της επεξεργασίας και επομένως, σύμφωνα με το άρθρο 21 του Ν. 2472/1997, πρέπει να διαταχθεί η διακοπή της επεξεργασίας βιομετρικών δεδομένων και η καταστροφή των σχετικών δεδομένων.
(Πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Το κόμμα σε ρόλο διαμεσολαβητή
Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2009 07:00
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1744806

Με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Α. Παπανδρέου, να διακηρύσσει -με κάθε ευκαιρία- την απόφασή του να υλοποιηθεί το πρόγραμμα μεγάλων τομών κι αλλαγών, που είχε σχεδιάσει το Κίνημα την προηγούμενη περίοδο, και να αποτελέσει το 2010 το «έτος καμπή για ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις», αποκτά ιδιαίτερη σημασία η πολιτική ανασυγκρότηση του κομματικού μηχανισμού.

.
Και τούτο, διότι το «οργανωμένο ΠΑΣΟΚ» θα κληθεί εκ των πραγμάτων να παίξει ρόλο φερέγγυου διαμεσολαβητή μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνίας.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πως η απόφασή της να συγκρουσθεί «με μικροσυμφέροντα και βολεμένες καταστάσεις», όπως και να αντισταθεί «σε πελατειακές λογικές και ιδιοκτησιακές αντιλήψεις για το κράτος», έχει κόστος κομματικό, καθώς «νοοτροπίες ετών δύσκολα αλλάζουν και οι άνθρωποι πρέπει να πεισθούν από το παράδειγμα».

Ο κ. Παπανδρέου -επιστρέφει από τη Δομινικανή Δημοκρατία την Τετάρτη- έχει συγκαλέσει, για την Πέμπτη, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Στη συνεδρίαση θα γίνει καταμερισμός τομέων πολιτικής ευθύνης.

Οπως σημειώνουν παράγοντες του Κινήματος, αυτή η λειτουργία είναι μονόδρομος για το ΠΑΣΟΚ, καθώς η κυβέρνηση δεν αρκείται σε απλή διαχείριση, αλλά προωθεί βαθιές τομές και θεσμικές αλλαγές μείζονος σημασίας.

Υπ' αυτό το πρίσμα, ο διάλογος που αρχίζει σήμερα για το ασφαλιστικό θα είναι και ένα ασφαλές προηγούμενο για την πολιτική συμπεριφορά και στάση που θα υιοθετήσουν οι οργανωμένες δυνάμεις του Κινήματος έναντι των κυβερνητικών πολιτικών, στο βαθμό που θεωρούν ότι απ' αυτές «θίγονται» κεκτημένα, που είχαν κερδίσει σε άλλες εποχές...

ΤΑ ΝΕΑ
[ 20 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ] Ο ΣΥΝ δεν στοχεύει στην εγκατάλειψη του ΣΥΡΙΖΑ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΑ

Ο Συνασπισμός σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν διεκδικεί τίποτε περισσότερο από αυτό που του αναλογεί από μία ισότιμη αντίληψη περί συμμαχιών.
Ο νέος εκπρόσωπος Τύπου της Κουμουνδούρου Πάνος Σκουρλέτης διαβεβαιώνει ότι ο ΣΥΝ δεν στοχεύει στην εγκατάλειψη του ΣΥΡΙΖΑ, θέλει αρωγό στη συλλογική προσπάθεια τον κ. Αλαβάνο και εκφράζει την άποψη ότι το κόμμα του δεν πρέπει να στηρίξει με την ψήφο του τον προτεινόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τι άλλαξε στις σχέσεις σας με τον ΣΥΝ μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων;

Περισσότερες ώρες, ευθύνες, παραπάνω άγχος.

Μήπως τώρα εκφράζεστε πιο «στρογγυλεμένα;»
Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος οφείλει να είναι σαφής και να εκφράζει τις επίσημες θέσεις του κόμματος όταν μιλάει με βάση την ιδιότητά του. Πάντως, οι θέσεις του ΣΥΝ μόνο ως στρογγυλεμένες δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν.

Τι θα πρέπει να περιμένουμε από τη Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ;

Να προχωρήσει το ενωτικό εγχείρημα της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς ανταποκρινόμενο στις προσδοκίες των χιλιάδων αριστερών που το εμπιστεύθηκαν.

Να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ενιαίο κόμμα;

Η διαδικασία της ανασύνθεσης πρέπει να είναι συνεχής στα πλαίσια ενός ενωτικού εγχειρήματος όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγεί σε μεγαλύτερες συμπτώσεις και καθώς ωριμάζει σε πιο ενιαία πολιτικά υποκείμενα.

Δεν ενέχει και λίγο ρίσκο η συγκεκριμένη πρόταση του κ. Τσίπρα;

Είναι μια πρόταση που ανοίγει τον διάλογο γύρω από την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ με ειλικρινή και ανοιχτή διάθεση.

Οι συζητήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ οδηγούνται σε αδιέξοδο. Πού πάει η κατάσταση;

Το να εντοπίζει κανείς υπαρκτές διαφορές ανάμεσα σε αυτούς που αποτελούν τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καμιά ανακάλυψη. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτήθηκε για να υπερβεί τις όποιες διαφορές.

Όσο λοιπόν είναι κυρίαρχη η κουλτούρα της ενότητας δεν θα υπάρχουν αδιέξοδα.

Ποιος θα θέλατε να είναι ο ρόλος του κ. Αλαβάνου στον ΣΥΡΙΖΑ;

Ενεργός ανάμεσά μας. Αρωγός στη συλλογική μας προσπάθεια. Αισθάνεστε περισσότερο ΣΥΝ ή ΣΥΡΙΖΑ;

Μέλος του κόμματος του ΣΥΝ αλλά και της πολιτικής συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα διατηρηθεί η συμμαχία ή θα διασπαστεί;

Κανείς δεν το επιθυμεί παρά μονάχα οι αντίπαλοί μας. Η γείωση με την κοινωνία, η μαχητική παρουσία στους αγώνες, η κατάθεση εναλλακτικών προτάσεων καθιστούν την ύπαρξή μας αναντικατάστατη.

Γιατί οι συνιστώσες τραβούν το σχοινί στα άκρα;

Η ικανότητά μας να διαμορφώνουμε τη συνισταμένη, να συνθέτουμε ανάμεσα στις διαφορετικές απόψεις αποτελεί το μέτρο της ωριμότητας όλων μας.

Μήπως η Κουμουνδούρου διεκδικεί αποκλειστικά ηγεμονικό ρόλο;

Η έννοια της ηγεμονίας είναι παρεξηγημένη. Ο ΣΥΝ διεκδικεί αυτό που του αναλογεί στα πλαίσια μιας ισότιμης αντίληψης περί συμμαχιών. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.

Πώς βλέπετε την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ;

Κινδυνεύει να υποστεί σοκ από ένα επικοινωνιακό overdose, που τις περισσότερες φορές στερείται πραγματικού περιεχομένου.

Ποιες οι διαφορές της με την κυβέρνηση της Ν.Δ.;

Κάνει τα πάντα για να μας πείσει ότι στα ζητήματα που αφορούν τον πυρήνα της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής αποτελεί συνέχεια της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Θα στηρίξετε την κυβέρνηση σε σημαντικά ζητήματα;

Θα ήταν οξύμωρο σχήμα να υποστηρίζαμε μια πολιτική από την οποία μας χωρίζει προγραμματικό χάος. Και εμείς, όπως γνωρίζετε, έχουμε τη δική μας προγραμματική παρουσία.

Τι θα κάνετε με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας;
Η συμφωνία για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπό τις παρούσες συνθήκες, αφορά κυρίως τα δύο μεγάλα κόμματα. Νομίζω πως δεν συντρέχουν οι λόγοι και οι προϋποθέσεις για να ψηφίσουμε από κοινού με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ Πρόεδρο Δημοκρατίας.

Οι Ανανεωτές θέλουν να στηρίξετε τον κ. Παπούλια...

Αν και το θέμα δεν έχει συζητηθεί ακόμα εντός του κόμματός μας, το άκουσα και εγώ. Είναι, φαντάζομαι, μια πρώτη σκέψη. Τη δική μου πρώτη σκέψη σας την είπα πριν.

Να πάει ο ΣΥΝ σε συνέδριο;
Έχω ήδη τοποθετηθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση της ΚΠΕ θετικά. Νομίζω πως αυτή είναι και η διάθεση της πλειοψηφίας των μελών μας.

Μπορεί να υπάρξει ο ΣΥΝ χωρίς ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΝ πρωτοστάτησε στη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μας απασχολεί η εγκατάλειψή του, αλλά η πολιτική του διεύρυνση, το βάθεμα της λειτουργίας του και η ώσμωση ανάμεσα στις δυνάμεις που τον αποτελούν.

Συνασπισμός χωρίς Ανανεωτική Πτέρυγα;

Θα ήταν ασφαλώς ένας φτωχότερος ΣΥΝ.

Και Συνασπισμός χωρίς τάσεις;

Οι τάσεις αποτελούν συστατικό στοιχείο της λειτουργίας και της ύπαρξης του ΣΥΝ. Μέλημά μας πρέπει να είναι να λειτουργούν όχι σαν κλειστά συστήματα αναπαραγωγής μηχανισμών, αλλά σαν ανοιχτά ρεύματα ιδεών. Κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Προϋποθέτει βαθιά δημοκρατική κουλτούρα.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4547358&ct=1

«Στέλνω παντού βιογραφικά, αλλά μάταια...»
Μεγάλα εμπόδια στην επαγγελματική τους αποκατάσταση συναντούν οι νέοι πτυχιούχοι
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Εύη Σαλτού Αγγελική Καραγεώργου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

«Ψάχνουμε για δουλειά, αλλά δεν βρίσκουμε», λένε οι πτυχιούχοι, οι οποίοι ψάχνουν για εργασία αλλά δυστυχώς η πλειονότητα πέφτει σε... κλειστέςπόρτες.

Oι περισσότεροι ψάχνουν για αρκετό διάστημα. Οι «τυχεροί» βρίσκουν την ιδανική εργασία μέσα σε μερικούς μήνες, οι πιο πολλοί όμως χρειάζεται να περιμένουν δύο με τρία χρόνια. Είναι ενδεικτικό πάντως ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ), από τους 442.600 ανέργους το δεύτερο τρίμηνο του 2009, οι 52.700 έχουν πτυχίο πανεπιστημίου ή ΤΕΙ.

«Η ύπαρξη ενός πτυχίου δεν συνεπάγεται εύκολη επαγγελματική αποκατάσταση. Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια και οργανωμένο πλάνο ενεργειών», επισημαίνει η κ. Χριστίνα Δακτυλίδου, διευθύντρια τμήματος στελέχωσης μόνιμου προσωπικού της Αdecco Ελλάδος.

Η κύρια αιτία, όπως προσθέτει, που οδηγεί μεγάλο αριθμό νέων σε αδιέξοδο είναι σίγουρα η ίδια η αγορά εργασίας, «η οποία έχει κορεστεί σε συγκεκριμένους τομείς και δεν επιτρέπει την είσοδο νέων υποψηφίων, με τη ζήτηση να είναι υπερβολικά περιορισμένη και την προσφορά υπερβολικά αυξημένη».

Δεν είναι λίγοι πάντως κι εκείνοι οι οποίοι, βλέποντας ότι το πτυχίο δεν είναι αρκετό για μία θέση εργασίας, σκέφτονται να αφήσουν τον τόπο κατοικίας τους και να μεταναστεύσουν σε άλλη πόλη ή χώρα ή ακόμα και να καταφύγουν σε ένα δεύτερο πτυχίο. Οι περισσότεροι όμως, επειδή δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου, ψάχνουν να βρουν μία οποιαδήποτε δουλειά για να καλύψουν τα έξοδά τους. «Η ευελιξία των νέων κατά την αναζήτηση εργασίας είναι πολύ σημαντική, καθώς η εμμονή σε συγκεκριμένη κατεύθυνση μπορεί να οδηγήσει τον υποψήφιο σε αδιέξοδο και να του κοστίσει σε χρόνο και πολύτιμες εμπειρίες», τονίζει η κ. Δακτυλίδου. Πανελλαδική έρευνα στους αποφοίτους των ετών 1998- 2000, η οποία ολοκληρώθηκε το 2007 κι έγινε με βάση τα στοιχεία των Γραφείων Διασύνδεσης των Πανεπιστημίων όλης της χώρας, παρακολούθησε την επαγγελματική αποκατάσταση των νέων μετά την ορκωμοσία τους. Έτσι, διαπιστώθηκε ότι το 17,1% των πτυχιούχων του Τμήματος Ιστορίας- Αρχαιολογίας παραμένουν άνεργοι επτά με εννέα χρόνια αφού πήραν το πτυχίο. Μάλιστα, υπάρχουν πτυχιούχοι οι οποίοι εργάζονται σε τομείς άσχετους με τις σπουδές τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα όσων τελείωσαν το Τμήμα Θεολογίας, όπου το 56,4% απασχολείται σε θέση που δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο σπουδών.

«Όταν έρχονται οι απόφοιτοι για να τους κατευθύνουμε αγωνιούν γιατί δεν ξέρουν ποιο θα είναι το επόμενο βήμα», λέει η υπεύθυνη του Γραφείου Διασύνδεσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Κατιάνα Ευσταθίου. Συμπληρώνει δε ότι για κάποιους είναι μονόδρομος ένα νέο πτυχίο ή ένα μεταπτυχιακό, «φτάνοντας στο σημείο να έχουμε νέους με δύο πτυχία, μεταπτυχιακά, οι οποίοι όμως είναι για τις εταιρείες υπερβολικά... ικανοί».

Φαντασία στις συνεντεύξεις
Η απόγνωση των νέων ανέργων στην Αμερική τούς φτάνει στο σημείο να επιστρατεύουν εκτός από το βιογραφικό τους σημείωμα και τη φαντασία, προκειμένου να βρουν δουλειά. Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης του διεθνούς δικτύου ευρέσεως εργασίας Career Βuilder, όπου διαπιστώθηκε ότι το 2009 οι υποψήφιοι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν ανορθόδοξους τρόπους για να ξεχωρίσουν από τους συνυποψηφίους τους. Έτσι, για παράδειγμα, κάνουν καθιστική διαμαρτυρία στην είσοδο των εταιρειών μέχρι να τους δεχτεί ο διευθυντής.
Η ΜΕΤΡΗΣΗ
Ένας στους οκτώ ανέργους στην Ελλάδα έχει πτυχίο ανώτατου ή ανώτερου ιδρύματος

«Τα τρία πτυχία δεν αρκούν...»

«ΨΑΧΝΩ ΔΟΥΛΕΙΑ ως ψυχολόγος εδώ και ενάμιση χρόνο. Μόνο εθελοντικά θα μπορούσα να δουλέψω ή χωρίς χρήματα. Στο Δημόσιο, το πτυχίο ψυχολογίας που έχω από κολέγιο δεν αναγνωρίζεται, ενώ στον ιδιωτικό τομέα θα μπορούσα να δουλέψω μόνο ως σύμβουλος ψυχικής υγείας». Η Μαρία Παπαφιλίππου είναι απόφοιτη του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Παντείου με πτυχίο στην ψυχολογία από ιδιωτικό κολέγιο και μεταπτυχιακό τίτλο στην Ψυχική Υγεία από το Πανεπιστήμιο Κing΄s του Λονδίνου και επαγγελματική εκπαίδευση στην ψυχοθεραπεία και την προγεννητική ψυχολογία. Αυτή την περίοδο κάνει μπέιμπι σίτινγκ και δημιουργική απασχόληση σε μικρά παιδιά. «Σε δύο χρόνια τελειώνω με τις επαγγελματικές εκπαιδεύσεις και τότε θα προσπαθήσω να κάνω κάτι μόνη μου. Αυτό είναι το χρονικό περιθώριο που έχω βάλει στον εαυτό μου. Εάν δεν τα καταφέρω, τότε θα αφήσω το όνειρό μου και θα στραφώ αλλού».
«Ίσως αλλάξω πόλη...»

ΠΡΙΝ από περίπου ένα χρόνο η Βανέσα Πανταζή πήρε το πτυχίο της από το ΤΕΙ Άρτας. Οι σπουδές της στο Τμήμα Φυτικής Παραγωγής όμως δεν ήταν αρκετές για να της ανοίξουν τις επαγγελματικές πόρτες.

«Διαπιστώνω μέρα με τη μέρα ότι έξω στην αγορά εργασίας τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Ως πτυχιούχος μπορώ να εργαστώ σε ενώσεις γεωργικών συνεταιρισμών, στον δημόσιο τομέα αλλά και στον ιδιωτικό, σε φυτώρια, σε εταιρείες εξαγωγών ή λιπασμάτων. Ωστόσο οι θέσεις είναι λίγες».

«Έχω φτάσει στο σημείο να σκέφτομαι πως αν δεν βρω σύντομα δουλειά στον τομέα των σπουδών μου εδώ στην Άρτα, θα αναγκαστώ να φύγω και να κινηθώ σε άλλες πόλεις». Μάλιστα, η ανασφάλεια του ενός και μοναδικού πτυχίου την έκανε να δώσει κατατακτήριες και να παρακολουθεί τώρα τα μαθήματα στο Τμήμα Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου, «μήπως και σταθώ πιο τυχερή επαγγελματικά με αυτό».

«Τώρα κοιτάω για δουλειές άσχετες με το πτυχίο μου»

ΠΗΡΕ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ στα χέρια του το 2005. Ένα χρόνο αργότερα, κι αφού ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία, ο 28χρονος Ευθύμης Καρανίκας άρχισε να ψάχνει για δουλειά πάνω στη διοίκηση μονάδων υγείας και πρόνοιας. Έστειλε δεκάδες βιογραφικά στα μεγαλύτερα ιδιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας, τον κάλεσαν όμως, όπως λέει, σε μόλις δύο συνεντεύξεις.

Με το πτυχίο από το Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Καλαμάτας έχει τη δυνατότητα να εργαστεί στο διοικητικό τμήμα νοσοκομειακών και παρεμφερών μονάδων. «Έξι μήνες έψαχνα, έστελνα βιογραφικά, αλλά μάταια. Άρχισα να απογοητεύομαι και να κοιτάω πια κι άλλες θέσεις εργασίας, άσχετες με το δικό μου αντικείμενο». Τους τελευταίους επτά μήνες συνεχίζει να ψάχνει για δουλειά. «Το παλεύω γιατί θέλω να προσπαθήσω να βρω κάτι σχετικό με τις σπουδές μου. Ωστόσο τα έξοδα τρέχουν και δεν μπορώ να κάθομαι μέχρι να έρθει η ιδανική δουλειά. Έτσι, η λύση της νύχτας με έσωσε, κι εργάζομαι σήμερα ως μπάρμαν», λέει.


Χτύπησα 50 πόρτες, απάντησαν μόνο οι 5

«ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ψάχνω δουλειά ως μηχανολόγος, έχω στείλει 50 βιογραφικά και μου έχουν απαντήσει μόνο οι 5. Από αυτούς οι περισσότεροι μου είπαν ότι η δουλειά για την οποία με θέλουν δεν ανταποκρίνεται στην αγγελία και ότι θα πρέπει να δουλεύω με part-time ωράρια. Όμως τα έξοδά μου είναι πολύ συγκεκριμένα. Δεν μπορώ να τα βγάλω πέρα με τέτοιες δουλειές», λέει στα «ΝΕΑ» ο 25χρονος Μάνος Ζερβάκης, απόφοιτος του ΤΕΙ Μηχανολογίας στην Κρήτη.

«Δεν είναι λίγοι κι εκείνοι που ζητάνε τριετή εμπειρία στη μηχανολογία για να με προσλάβουν.

Όμως, πώς μπορώ να αποκτήσω εμπειρία στο αντικείμενο αυτό, αν δεν μου προσφέρει κανείς αυτή την ευκαιρία να δουλέψω;». Από τον Σεπτέμβριο, ο 25χρονος από την Κρήτη γράφτηκε σε μία σχολή υποκριτικής, κάτι που ήθελε από μικρός να κάνει. «Αφού βλέπω ότι το πιο “σίγουρο” που σπούδασα δεν μου δίνει απολαβές, σκέφτηκα ότι είναι καιρός να κάνω κάτι που αγαπάω, χωρίς να σταματώ την προσπάθεια εύρεσης εργασίας ακόμη και διαφορετικού αντικειμένου».
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4547332&ct=1

Ακριβή μου Ελλάδα
Η Ελλάδα κατέχει σταθερά την πρωτιά στην ακρίβεια σε πολλά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=8506929#
23/11/2009
Την πρώτη θέση στην ακρίβεια διατηρεί η Ελλάδα, σύμφωνα με την ανάλυση των τιμών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης , που πραγματοποίησε το ΕΛΚΕΚΑ και αφορούν τις χώρες της Ευρωζώνης, για τον μήνα Οκτώβριο του 2009.
Από την ανάλυση προκύπτει ότι η Ελλάδα κατέχει σταθερά την πρωτιά στην ακρίβεια σε πολλά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.
Συγκεκριμένα:
Η Ελλάδα πρώτη στον πληθωρισμό με 1,2% όταν ο μέσος όρος (Μ.Ο.) της Ε.Ε είναι -0,1%
• πρώτη στην ένδυση με αύξηση 2,9% τον Οκτώβριο 09 σε σχέση με τον Οκτώβρη 08 , με δεύτερη την Γερμανία με 1,5%, όταν ο Μ.Ο της Ε.Ε είναι 0,2%
• στα παπούτσια με αύξηση 2,7% τον Οκτώβριο 09 σε σχέση με τον Οκτώβρη 08 , με δεύτερη την Αυστρία με 2,3%, όταν ο Μ.Ο της Ε.Ε είναι 0,6%
• στις επισκευές οικιακών συσκευών με αύξηση 5% τον Οκτώβριο 09, σε σχέση με τον Οκτώβρη -08 , με δεύτερη την Ισπανία με 4%, όταν ο Μ.Ο της Ε.Ε είναι 2,1%
• στά καύσιμα με αύξηση 0,9% τον Οκτώβριο 09, σε σχέση με τον Οκτώβριο 08 , με δεύτερη την Σλοβενία με -2,2%, όταν ο Μ.Ο της Ε.Ε είναι- 9,2%
• στόν σιδηρόδρομο με αύξηση 36,6% τον Οκτώβριο 09, σε σχέση με τον Οκτώβριο 08 , με δεύτερη την Ιρλανδία με 8,3%, όταν ο Μ.Ο της Ε.Ε είναι 4,1%
Η Ελλάδα δεύτερη στά ψάρια με αύξηση 4,7% τον Οκτώβριο '09, σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2008, με πρώτη την Σλοβενία με 5,7%, όταν ο Μ.Ο της Ε.Ε είναι -0,6%.

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...