Wednesday, September 09, 2009

Tsakthan Daily, September 9, 2009 -- Cross country ΣΥΡΙΖΑ


Tsakthan Daily, September 9, 2009

Cross country ΣΥΡΙΖΑ


Ο δρομέας μεγάλων αποστάσεων και ανώμαλου δρόμου πρέπει να ξέρει ότι μπορεί από τη μια να τον χαντακώσει το φυσικό περιβάλλον του κι από την άλλη ότι το ίδιο του το σώμα, η ψυχή του και το μυαλό του να το προδώσουν και να τα «φτύσει» στη μέση της διαδρομής. Κάθε αγώνας ανώμαλου δρόμου είναι διαφορετικός από πλευράς σύνθεσης. Επίσης, παρ’ ότι τυπικά υπάρχουν γενικώς αναγνωρισμένοι κανόνες και αποστάσεις, κάθε φορά οι πραγματικοί κανόνες αλλάζουν. Όσο κι αν λέμε ότι πρέπει να τηρούμε τους κανόνες, η εμπειρία μας δείχνει ότι όλοι οι άλλοι θα τους παραβαίνουν μολονότι προβάλλουν τους εαυτούς τους τιμίους, σεμνούς, ταπεινούς, τυπικούς και να επιπλήττουν κάθε «παρεκκλίνοντα». Στο τέρμα θα φτάσει ο δρομέας που θα τα λάβει όλα αυτά υπόψη του, χωρίς να χάσει από τα μάτια του τις βασικές αρχές και τους στρατηγικούς στόχους του. Όπως (μας) αφηγήθηκε ο Μπόμπυ Σαντς λίγο προτού αρχίσει την απεργία πείνας από τα σχολικά του χρόνια ήταν δρομέας μεγάλων αποστάσεων και ανώμαλου δρόμου. Γι’ αυτό αποφάσισε να αρχίσει, να συνεχίσει και να δώσει την τελευταία πνοή του και τον αγώνα του ως παρακαταθήκη στις νεότερες γενιές.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
http://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com
http://ilioupoli.wordpress.com




Θες ένα κόσμο πιο μεγάλο
Μητροπάνος Δημήτρης

Μουσική/Στίχοι: Μικρούτσικος Θάνος/Ιωάννου Οδυσσέας

Θες ένα κόσμο πιο μεγάλο
και μες στο φόβο κλείνεσαι
Λες δε θα πολεμήσεις άλλο
σαν φύλλο στο ποτάμι αφήνεσαι
Έσβησες όλα σου τα φώτα
νομίζεις πως δε θα σε βρουν
Μα όλα τα τότε και τα πρώτα
όπου κρυφτείς εκεί θα 'ρθούν

Όλος ο κόσμος να γυρίσει
δεν έχεις άλλη επιλογή
Είσαι το πρόβλημα και η λύση
και το μαχαίρι και η πληγή

Είπες πολλά κι ένιωσες λίγα
πίστεψες λέξεις κι εποχές
Τώρα απλά γυρνάς σελίδα
δεν θα ξεμπλέξεις με ευχές
Τώρα κατέβασες τα χέρια
άλλοι το μέλλον αναγγέλλουν
Λες δεν θα πάμε και στ' αστέρια
ας γίνουν όλα όπως θέλουν



TA NEA

Ο Αλέκος... ψηφίζει αποχή
«Δεν αποσύρεται από την πολιτική ζωή», αλλά θα μιλήσει μετά τις εκλογές
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Αποχή από τον προεκλογικό αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ο Αλέκος Αλαβάνος, έχοντας αποφασίσει να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του ώς τις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Oι πληροφορίες επιμένουν ότι ο πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ θα μιλήσει ανοιχτά για όσα έλαβαν χώρα στην Κουμουνδούρου τους τελευταίους μήνες σε συνέντευξη Τύπου και έως τότε θα κάνει... λευκή απεργία παρακολουθώντας εξ αποστάσεως τις εκλογές. «Έχει σοβαρά και σημαντικά πράγματα να πει και αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να λύσει τη σιωπή του», αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη που γνωρίζουν τις βαθύτερες σκέψεις Αλαβάνου.

Στον Συνασπισμό πιστεύουν ότι ο Αλέκος Αλαβάνος δεν θα παραμείνει πολιτικά ανενεργός και ότι μετά τις εκλογές θα διασαφηνίσει τις προθέσεις του, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο πρώην πρόεδρος να προχωρήσει ακόμη και στην ίδρυση νέου πολιτικού φορέα. Είναι ενδεικτικό πως ο γραμματέας του ΣΥΝ, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας χθες στην ΝΕΤ είπε: «Θεωρώ ότι γελιέται διπλά όποιος νομίζει ότι ο Αλέκος Αλαβάνος αποσύρεται από την πολιτική ζωή».
Τσίπρας: Κάλεσμα συσπείρωσης

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ κατήγγειλε χθες από τη Δράμα όσα από τα Μέσα Ενημέρωσης έχυσαν «κροκοδείλια δάκρυα» και έδειξαν όψιμο υποκριτικό ενδιαφέρον για τον ΣΥΡΙΖΑ και την τύχη του και σχολίασε: «Όσο πιο έκδηλα μάς παρουσιάζουν τη λαχτάρα τους να σβήσουν την παρουσία της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς από τον πολιτικό χάρτη, τόσο πιο πολύ θα συσπειρώνουν, όχι μόνο τον κόσμο μας αλλά και όλους τους προοδευτικούς πολίτες». Έκανε μάλιστα λόγο για σχέδια αυτοδυναμιών ή μεγάλων συνασπισμών που περνάνε μέσα από την εξόντωση του ΣΥΡΙΖΑ και από τη μη παρουσία του στα πολιτικά πράγματα της χώρας.
Οι Ανανεωτές μένουν μέχρι το «μεγάλο άλμα»

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ η Ανανεωτική Πτέρυγα στον Συνασπισμό και τα μέλη της θα συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια που θα συγκροτήσει τις επόμενες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ αν και κατατέθηκε πρόταση για έξοδο από την Κουμουνδούρου και ίδρυση νέου κόμματος. Η απόφαση ελήφθη χθες σε ευρεία πανελλαδική σύσκεψη της Πτέρυγας (φωτό) η οποία αποφάσισε να αποδεχθεί τελικώς τη σχετική εισήγηση του Φώτη Κουβέλη για παρουσία των Ανανεωτών μέσα από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και ισχυροποίησή τους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Να σημειωθεί βεβαίως, όπως τόνισαν άλλωστε και στελέχη της πτέρυγας, ότι όλος ο σχεδιασμός των Ανανεωτών γίνεται με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα των εκλογών και στην προοπτική μη αυτοδυναμίας, «στο μεγάλο άλμα» όπως έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίος παράγων της συγκεκριμένης τάσης.

Ωστόσο, στη χθεσινή σύσκεψη κατατέθηκε και μία εκ διαμέτρου αντίθετη πρόταση από το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ Μιχάλη Σαμπατακάκη, η οποία σημειωτέον εισέπραξε πολλά χειροκροτήματα από τους παρευρισκομένους. Ο κ. Σαμπατακάκης πρότεινε τη συγκρότηση άμεσα πολιτικού φορέα της Ανανεωτικής Αριστεράς, ο οποίος θα κατεβεί αυτόνομα στις εκλογές με ξεχωριστά ψηφοδέλτια, επομένως έξοδο από το κόμμα. Σύμφωνα με το σκεπτικό που ανέπτυξε ο ίδιος σε κάθε περίπτωση η ανανεωτική πλευρά δεν θα εκλέξει βουλευτές: «Είτε γιατί δεν θα μπει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή είτε γιατί σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές και τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα λιντσαριστεί και δεν θα μπει στο Κοινοβούλιο».

●●●Την ίδια ώρα η ΚΟΕ, μία από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, γνωστοποίησε ότι παραμένει στο εγχείρημα, ωστόσο συνόδευσε την ανακοίνωσή της με μία σειρά καταγγελιών εις βάρος του Συνασπισμού. «Η απόφαση του ΣΥΝ (για συλλογική ηγεσία) αποτελεί μια πρόταση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του ΣΥΝ και η υιοθέτησή της από την πλειοψηφία των συνιστωσών πισωγυρίζει ακόμα περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ, γυρνώντας τον στην εποχή Κωνσταντόπουλου», αναφέρει χαρακτηριστικά.


http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4535303

ΣΥΡΙΖΑ
Μπαίνουν στα ψηφοδέλτια οι Ανανεωτικοί
Εκλογική συστράτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από θυελλώδη συνεδρίαση- Συμμετοχή μετά διαφωνιών και από την ΚΟΕ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΑ | Αθήνα - Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009
Το μήνυμα ότι «τώρα είναι η ώρα να γυρίσουμε το παιχνίδι» έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρας χθες το βράδυ από τη Δράμα, ενώ τόσο τα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας της Κουμουνδούρου όσο και η ΚΟΕ (συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ), αν και με πλήθος ενστάσεων και οξεία κριτική για την εκλογική συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισαν να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια και να ρίξουν τις δυνάμεις τους στην εκλογική μάχη της 4ης Οκτωβρίου.

Ηδη το εκλογικό επιτελείο Βαλτετσίου και Κουμουνδούρου έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να καταρτίσει ψηφοδέλτια τα οποία να ισορροπούν ανάμεσα στο έμπειρο στελεχικό δυναμικό και στη νέα γενιά, σε συνδυασμό με πλουραλιστική παρουσία από τα κόμματα και τους πολιτικούς σχηματισμούς που συναποτελούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην αναζήτηση προσώπων, και κυρίως επικεφαλής, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο θα αποτελείται από προσωπικότητες της Αριστεράς, από διανοουμένους, ανθρώπους των γραμμάτων και του πολιτισμού.

Χθες στη θυελλώδη και με έντονες αντιπαραθέσεις πανελλαδική σύσκεψη της Ανανεωτικής Πτέρυγας, με εισήγησή του το κορυφαίο στέλεχός της κ. Φ. Κουβέλης πρότεινε τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την εισήγηση, η Ανανεωτική Πτέρυγα «θα επιδιώξει με την κοινοβουλευτική της εκπροσώπηση και να είναι παρούσα στις μετεκλογικές εξελίξεις».

Οπως σημειώνεται, οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες «ανέκοψαν τον διάλογο για τη σημερινή κατάσταση στον ΣΥΝ» και επομένως σήμερα «με δεδομένες όλες τις αδυναμίες για μια σαφή πολιτική διέξοδο και την ανυπαρξία πολιτικού χρόνου, ως Ανανεωτική Πτέρυγα αποφασίσαμε τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια μέσα από τη θεσμική παρουσία μας στον ΣΥΝ». Με την άποψή του συντάχθηκαν μεταξύ άλλων οι κκ. Δ. Μπίρμπας (μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ), Χ. Σαββίδης , Δ. Παπαδημούλης (πρώην ευρωβουλευτής ΣΥΝ). Αντίθετα, είπαν «όχι» στη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια μεταξύ άλλων οι κκ. Μιχ. Σαμπατακάκης, Ν. Μπαχάρας , Γ. Μπασιάκος, Αν. Νεφελούδης και η πανεπιστημιακός κυρία Ευγενία Μπουρνόβα.

Νωρίτερα η ΚΟΕ είχε εκδώσει μια «πύρινη» ανακοίνωση με την οποία, αν και εξέφραζε τη διαφωνία της με την εκλογική συμφωνία Βαλτετσίου- Κουμουνδούρου, δήλωνε ότι και αυτή συμμετέχει στην εκλογική μάχη. Σύμφωνα με την ΚΟΕ, η πρόταση του ΣΥΝ «συνιστά χειρισμό και όχι υποχώρηση ή ενωτική διάθεση από πλευράς του». Και αυτό γιατί, όπως τονίζει, δεν απαντάει στις ανησυχίες των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ «που αναρωτιούνται γιατί να συμβάλουν στην ανάδειξη βουλευτών που υιοθετούν και ψηφίζουν δεξιές θέσεις ή που δηλώνουν πως είναι ανοιχτοί σε συνεργασίες με το ΠαΣοΚ (νωπές ακόμη οι δηλώσεις Φιλίνη- Ψαριανού)» και γιατί «δεν υπάρχει τίποτα που έστω να προσπαθεί να δεσμεύσει πολιτικά τους “συνήθεις υπόπτους” για τα κεντροαριστερά σενάρια και τη στήριξη του ΠαΣοΚ είτε με “μεταγραφές” τους προς αυτόείτε ψηφίζοντας επίμαχα νομοσχέδια». Κ αθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να διανύσει πολύ δρόμο σε σύντομο χρονικό διάστημα για να καταφέρει να ανατρέψει το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας των εσωτερικών συγκρούσεων, με δεδομένη και την απουσία από την εκλογική μάχη του κ. Αλ. Αλαβάνου, επιχειρεί να καταρτίσει ψηφοδέλτια που θα είναι ελκυστικά για ευρύ φάσμα του εκλογικού σώματος. Παράλληλα αναζητείται λύση για την εκπροσώπηση του κόμματος σε επίπεδο αρχηγών τόσο σε θεσμικές διαδικασίες όσο και στο ντιμπέιτ. Χθες το βράδυ, κατά τη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, διεφάνη ότι θα γίνει αποδεκτή η πρόταση της Κουμουνδούρου να εκπροσωπηθεί το σχήμα στο ντιμπέιτ από τον κ. Τσίπρα, την ίδια ώρα που σε άλλες δημόσιες εκδηλώσεις τον πρώτο λόγο θα έχουν στελέχη από άλλες συνιστώσες.

Για διάψευση όσων επιθυμούν «να σβήσουν την παρουσία της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς από τον πολιτικό χάρτη » μίλησε από τη Δράμα όπου περιόδευσε ο κ. Τσίπρας. Μάλιστα κάλεσε σε συσπείρωση, σημειώνοντας πως «είναι πια φανερό ότι τα σχέδια αυτοδυναμιών ή μεγάλων συνασπισμών, προκειμένου να προωθηθούν αντιλαϊκές πολιτικές, περνάνε από την εξόντωση του ΣΥΡΙΖΑ και από τη μη παρουσία του στα πολιτικά πράγματα της χώρας».
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=287368&dt=09/09/2009

Εκκληση Παυλόπουλου στον ΣΥΡΙΖΑ να ορίσει πρόεδρο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Δ. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ | Αθήνα - Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009
Να ορίσει πρόεδρο- μέσα από εσωτερικές κομματικές διεργασίες- ο οποίος θα εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ορίζει η εκλογική νομοθεσία, κάλεσε την Κουμουνδούρου ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Διακομματικής Επιτροπής. Είχε προηγηθεί και επιστολή της Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου προς τον ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία του ξεκαθάριζε ότι ο μη ορισμός προέδρου που θα τον εκπροσωπεί στις εκλογικές διαδικασίες αντιβαίνει στην εκλογική νομοθεσία, γεγονός που απεδέχθη και ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού στη Διακομματική κ. Ι. Θεωνάς, ο οποίος είπε ότι το πρόβλημα αυτό θα λυθεί μέσα από εσωκομματικές διαδικασίες.

Ο υπουργός Εσωτερικών μετά τη συνεδρίαση επιχείρησε να απαντήσει και στις επικρίσεις στελεχών του ΠαΣοΚ που καταγγέλλουν την κυβέρνηση για όργιο προσλήψεων μετά την αναγγελία των εκλογών από τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή . «Από την περασμένη Δευτέρα που δημοσιεύτηκε το προεδρικό διάταγμα» είπε ο κ. Παυλόπουλος «σταμάτησε κάθε πρόσληψη και υπηρεσιακή μεταβολή στο Δημόσιο».

Η Διακομματική Επιτροπή, κατά τα άλλα, εξέτασε συνολικά την πορεία προς τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, την οποία ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε απολύτως ικανοποιητική, επισημαίνοντας ότι έχουν ήδη εκδοθεί 39 αποφάσεις που αφορούν την εκλογική διαδικασία. «Η διαδικασία αυτή έχει αυτοματοποιηθεί πλήρως» τόνισε με έμφαση.

Ως προς την κατανομή του ραδιοτηλεοπτικού χρόνου, η Διακομματική Επιτροπή αποφάσισε να μην προσμετρηθούν οι εμφανίσεις των πολιτικών αρχηγών και των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, όπως είχε γίνει σε ανάλογες περιπτώσεις και στο παρελθόν. Ταυτόχρονα απηύθυνε αυστηρές συστάσεις προς τους υπουργούς, τους οποίους κάλεσε να περιορίζονται αποκλειστικά και μόνο σε θέματα της αρμοδιότητάς τους.

Η Διακομματική Επιτροπή αποφάσισε στην κατανομή του εκλογικού χρόνου να συμπεριληφθούν σε αυτές τις εκλογές και οι Οικολόγοι, με το σκεπτικό ότι εξέλεξαν ευρωβουλευτή. Ετσι ο χρόνος κατανέμεται ως εξής: Το 75% ισομερώς στα δύο μεγάλα κόμματα, τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ, και το υπόλοιπο 25% το μοιράζονται τα μικρά κόμματα. Το 2007 η αναλογία αυτή ήταν 80:20. Παρά ταύτα, η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των μικρότερων κομμάτων, τα οποία ζήτησαν να ισχύσει ό,τι ίσχυσε και στις ευρωεκλογές. Οι εκπρόσωποι των μικρών κομμάτων εξέφρασαν τη δυσφορία τους και για ενδεχόμενο ντιμπέιτ μεταξύ των κκ. Καραμανλή και Παπανδρέου, με το σκεπτικό ότι αυτά δεν θα λάβουν μέρος σε δεύτερη τηλεοπτική μονομαχία, αν και, όπως διευκρινίστηκε, η Διακομματική δεν έχει καμία αρμοδιότητα επ΄ αυτού.

Για την εκλογική ενίσχυση των πολιτικών κομμάτων και τις δαπάνες των υποψήφιων βουλευτών αποφασίστηκε να ισχύσει ό,τι προβλέπει η νομοθεσία.

Ετσι, τα πολιτικά κόμματα θα λάβουν περίπου 7,5 εκατ. ευρώ, ποσόν που αναλογεί στο 0,13 τοις χιλίοις των εσόδων του αναθεωρημένου προϋπολογισμού, ενώ σε περίπτωση επαναληπτικής εκλογής δεν θα λάβουν ούτε 1 ευρώ. Το 60% του ποσού (περίπου 4,5 εκατ. ευρώ) αυτού θα διατεθεί πριν από τις εκλογές και το 40% μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας. Στα επίπεδα του 2007 θα παραμείνουν και οι δαπάνες των βουλευτών, οι οποίες ωστόσο είχαν αυξηθεί κατά 20% σε σχέση με τις εκλογές του 2004. Δηλαδή κυμαίνονται από 18.000 ευρώ ανά υποψήφιο στις μικρές, μονοεδρικές περιφέρειες, ως 135.000 ευρώ στην αχανή Β΄ Αθηνών, τη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας.

Έγινε ακόμη γνωστό ότι την προσεχή Παρασκευή θα ορκιστεί ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών που, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι ο καθηγητής Διοικητικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπύρος Φλογαΐτης .
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=287369&ct=32&dt=09/09/2009


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=5248482&publDate=9/9/2009
Ανακυκλώνεται με κάθε αφορμή η αντιπαράθεση
Φόβους για «καπέλωμα» από το ΣΥΝ αναζωπύρωσε στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ το χτεσινό αίτημα της Διακομματικής να ζητήσει διευκρινίσεις για τον επικεφαλής του σχήματος
Συνεχίζονται οι κραδασμοί στο εσωτερικό του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε αλλά και την προσπάθεια να τεθούν οι διαφωνίες στο περιθώριο τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές. Χτες, η διακομματική επιτροπή για τις εκλογές ζήτησε από το σχήμα διευκρινίσεις για το ποιος θα το εκπροσωπεί. Σε αναζήτηση απάντησης, βρισκόταν σε εξέλιξη ως αργά το βράδυ συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ορισμένες ωστόσο συνιστώσες εκφράζουν φόβους με μια ορισμένη δυσαρέσκεια ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε μπορεί να αποδειχτεί «μια τρύπα στο νερό» και ο ΣΥΝ να τεθεί επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο από το «παράθυρο». Αλλωστε ο ΣΥΝ θεωρεί δεδομένο, σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίων του στελεχών, ότι ο Αλ. Τσίπρας θα εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο ντιμπέιτ, ενώ δεδομένη θεωρεί και την εκλογή του στη θέση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα προκύψει.
«Πονοκέφαλο» προκαλούν και μια σειρά άλλα πρακτικά ζητήματα που πηγάζουν από τη συμφωνία για «συλλογική ηγεσία», αλλά περισσότερο η ανησυχία που διατυπώνεται ανοιχτά είναι ότι η πλουραλιστική εκπροσώπηση του σχήματος στη Βουλή μπορεί να μην επιτευχθεί κάτι που θα δοκιμάσει εκ νέου τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα σ' όλα αυτά, γιγαντώνεται η δυσαρέσκεια από την απόφαση του Αλ. Αλαβάνου να μην είναι υποψήφιος, αλλά και από τη διαφαινόμενη πρόθεσή του να μη συμμετάσχει στην προεκλογική εκστρατεία του κόμματος.
Βολές απ' όλες τις μπάντες
Αρκετά στελέχη του ΣΥΝ εκτιμούν ότι ο Αλ. Αλαβάνος έχει σχέδια για μετά τις εκλογές, σημειώνοντας πως θεωρούν απίθανο την οριστική του αποχώρηση από την πολιτική ζωή. Ο Δ. Χατζησωκράτης μιλώντας χτες στο ρ/σ «ΑΛΦΑ» είπε ότι ο Αλ. Αλαβάνος είναι ιδιόμορφος και απρόβλεπτος, «διαμορφώνει καταστάσεις και μετά αντιδρά στις καταστάσεις που ο ίδιος δημιουργεί» και συμπλήρωσε «αυτό το σχήμα δεν ήταν αυτό που τον χωρούσε» αλλά «δεν πάει σπίτι του».
Στο μεταξύ χτες η ΚΟΕ γνωστοποίησε ότι παραμένει στο ΣΥΡΙΖΑ, όμως επικρίνει την απόφαση που πάρθηκε σαν «κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του ΣΥΝ», «χειρισμό και όχι υποχώρηση ή ενωτική διάθεση από πλευράς ΣΥΝ», «καρικατούρα ενότητας στη βάση της υπηρέτησης των εκλογικών αναγκών του ΣΥΝ». Εκτιμά ακόμα ότι η υιοθέτηση της απόφασης από τις άλλες συνιστώσες «πισωγυρίζει το ΣΥΡΙΖΑ στην εποχή Κωνσταντόπουλου».
Προειδοποιεί για τον κίνδυνο να μην υπάρξει Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και να αναδειχτούν βουλευτές «που υιοθετούν και ψηφίζουν δεξιές θέσεις ή που δηλώνουν πως είναι ανοιχτοί σε συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ (νωπές ακόμα οι δηλώσεις Φιλίνη - Ψαριανού)». Ενώ στηλιτεύει την έλλειψη οποιασδήποτε δέσμευσης για τους «συνήθεις ύποπτους για τα κεντροαριστερά σενάρια και τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ είτε με "μεταγραφές" τους προς αυτό, είτε ψηφίζοντας επίμαχα νομοσχέδια. Πράξεις που στο άμεσο μέλλον θα χρωματίσουν και στιγματίσουν όχι μόνο τους ίδιους αλλά και το ίδιο το εγχείρημα». Η ΚΟΕ προεξοφλεί πως η συμφωνία έχει ημερομηνία λήξης την 4η Οκτώβρη και καταφέρεται εκ νέου εναντίον της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» του ΣΥΝ για «υπονόμευση του ΣΥΡΙΖΑ».
Εξάλλου και η «Ανανεωτική Πτέρυγα» του ΣΥΝ σε σύσκεψη που πραγματοποίησε χτες αποφάσισε να συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια με «κριτικό πνεύμα» και λόγω «καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων» και «ανυπαρξίας πολιτικού χρόνου». Η πρόταση έγινε δεκτή όχι χωρίς αντιδράσεις απ' αυτούς που θα ήθελαν η τάση να διαχωρίσει τη θέση της από τα τεκταινόμενα στο ΣΥΡΙΖΑ με έναν πιο ηχηρό τρόπο. Στη σύσκεψη έγινε λόγος για «εκχώρηση της ηγεσίας» και επικρίθηκε η πλειοψηφία του ΣΥΝ ότι δεν υπερασπίστηκε την υπόληψη του κόμματος.
Συνεχίζονται και οι ζυμώσεις
Ο Γρ. Ψαριανός, που φημολογείται πως θα είναι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής, μιλώντας χτες στον «Alpha 98.9» επανέλαβε την άποψη ότι «ανανεωτική αριστερά (...) βεβαίως έχει λόγο για τη διακυβέρνηση της χώρας, για θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Η αριστερά πρέπει να είναι και διαρθρωτική και διαχειριστική και μεταρρυθμιστική».
Ο Αλ. Τσίπρας βρέθηκε χτες στη Δράμα όπου μιλώντας σε συγκέντρωση καταχέριασε τη ΝΔ, επιφυλάσσοντας ωστόσο στον έτερο πόλο του δικομματισμού, το ΠΑΣΟΚ, ηπιότερη κριτική, προσδίδοντάς του λόγο «χωρίς πολιτικό περιεχόμενο» και αδυναμία «να διατυπώσει εναλλακτική πρόταση», αποκρύπτοντας ότι η εναλλακτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι απολύτως υπαρκτή και ταυτόσημη με αυτή της ΝΔ. Κατά τα άλλα και κόντρα στην πραγματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι αυτός παραμένει «ενωμένος με όλες του τις συνιστώσες και πρώτα απ' όλα με τη μεγαλύτερη συνιστώσα του, το ΣΥΝ, με όλες του τις τάσεις» και «αποτελεί εγγύηση για τη συνέχεια και την προοπτική της ανανεωτικής Αριστεράς στα πολιτικά πράγματα του τόπου».
ΕΘΝΟΣ
(Στην έντυπη έκδοση υπάρχει πληρέστερο ρεπορτάζ των Π. Τσούτσια και Β. Ιγνατιάδη) με τίτλους:
ΦΟΡΤΙΣΜΕΝΗ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝ – ΑΝΑΚΩΧΗ ΛΟΓΩ ΚΑΛΠΗΣ – Παρά τις φωνές για ευκαιριακό και πλαστό συμβιβασμό με τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ανανεωτική Πτέρυγα είπα «ναι» στη συμμετοχή της στα ψηφοδέλτια)
Παρόντες οι Ανανεωτικοί
Η Ανανεωτική Πτέρυγα του Συνασπισμού θα είναι παρούσα στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ο Φώτης Κουβέλης σε κλειστή πανελλαδική σύσκεψη. Τώρα είναι η ώρα να γυρίσουμε το παιχνίδι, τόνισε ο Αλ.Τσίπρας
http://www.ethnos.gr/general.asp?catid=11378&subid=20110&pubid=5888816
8/9/2009
Η Ανανεωτική Πτέρυγα του Συνασπισμού θα είναι παρούσα στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ο Φώτης Κουβέλης στην κλειστή πανελλαδική σύσκεψη στελεχών που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις και κυρίως αν θα αποδεχτεί η πτέρυγα την πρόταση να μην υπάρξει επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κουβέλης τόνισε στην ομιλία του ότι οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ανέκοψε το διάλογο για τη σημερινή κατάσταση στον ΣΥΝ, την γενικότερη κρίση του χώρου και τις αναγκαίες πολιτικές πρωτοβουλίες.

Ο κ. Κουβέλης είπε ότι με δεδομένες τις αδυναμίες για μια σαφή πολιτική διέξοδο και την ανυπαρξία πολιτικού χρόνου, ως Ανανεωτική Πτέρυγα αποφασίσαμε τη συμμετοχή μας στο ψηφοδέλτια και πρόσθεσε ότι τα στελέχη της θα εξακολουθήσουν να αγωνίζονται για την ανασυγκρότηση της Ανανεωτικής Αριστεράς.

Ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι η Ανανεωτική Πτέρυγα "θα επιδιώξει με την κοινοβουλευτική της εκπροσώπηση να είναι παρούσα στις μετεκλογικές εξελίξεις" .
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφθηκε την Τρίτη την πόλη της Δράμας, και μίλησε στο εργατικό κέντρο της πόλης.
«Η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι δυνάμεις που μέσα από τις δυσκολίες διαλέγουν τον δρόμο της ενότητας, είναι εδώ. Γιατί η Αριστερά δεν έπεσε από τον ουρανό. Ούτε είναι κατασκευή επικοινωνιακών επιτελείων. Η Αριστερά υπάρχει και θα υπάρχει γιατί είναι βαθιά ριζωμένη μέσα στους κοινωνικούς αγώνες» είπε ο κ. Τσίπρας.
«Όλα δείχνουν ότι μέσα από τους δύσκολους δρόμους στους οποίους βρεθήκαμε, αντέχουμε. Τώρα είναι η ώρα να γυρίσουμε το παιχνίδι. Και ακόμα πιο δυνατοί, να αλλάξουμε τους συσχετισμούς, να αλλάξουμε το μέλλον, για το οποίο μας προετοιμάζουν» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.
Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε παράλληλα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι ο Κ.Καραμανλής «ζητάει την ψήφο του κόσμου για να συνεχίσει τα ίδια, για μια τετραετία ακόμα» και ο Γ.Παπανδρέου «ίπταται μέσα σε ένα νέφος λέξεων χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.»
«Κάποιοι που αρέσκονται στις φράσεις-κλισέ, λένε ότι προκαλώντας εκλογές, ο πρωθυπουργός παίζει το τελευταίο του χαρτί. Μόνο που στα χέρια του πρωθυπουργού δεν υπάρχει κανένα απολύτως χαρτί για να παίξει. Το τελευταίο του χαρτί το έπαιξε στις εκλογές του 2007. Έκτοτε, η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκεται σε έναν ασταμάτητο κατήφορο από τον οποίο δεν υπάρχει επιστροφή», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.

«Ο κ. Παπανδρέου ίπταται μέσα σε ένα νέφος λέξεων χωρίς πολιτικό περιεχόμενο. Κάτω το κακό, ζήτω το καλό, ζήτω το όραμα, το σχέδιο, η ευθύνη, η πράσινη οικονομία. Προωθητική του δύναμη είναι η πλήρης κατάρρευση της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά εναλλακτική πρόταση δεν είναι σε θέση να διατυπώσει» πρόσθεσε
Την Τετάρτη και την Πέμπτη ο κ.Τσίπρας θα βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη.
Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα, ο Αλέκος Αλαβάνος έκανε γνωστό, με μια λιτή ανακοίνωση, πως δεν θα είναι υποψήφιος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

Καρατζαφέρης υπέρ Ψινάκη
Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμη και την πολυσυζητημένη υποψηφιότητα Ψινάκη, αφήνει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ.Καρατζαφέρης, διατυμπανίζοντας το μήνυμα ότι η πολιτική δεν είναι μόνο "σκουρόχρωμα κοστούμια"
http://www.ethnos.gr/general.asp?catid=11378&subid=20110&pubid=5888819
8/9/2009
Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμη και την πολυσυζητημένη υποψηφιότητα Ψινάκη, αφήνει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ.Καρατζαφέρης, διατυμπανίζοντας το μήνυμα ότι η πολιτική δεν είναι μόνο "σκουρόχρωμα κοστούμια".

Σε συνέντευξη που έδωσε την Τρίτη στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER, ο κ.Καρατζαφέρης ρωτήθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, για τις επιλογές του Ηλία Ψινάκη και του πρώην ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, Γιώργου Ανατολάκη.

«Προσπαθώ να βρω πρόσωπα, που θα φέρουν στην πολιτική εκείνους που τής έχουν γυρίσει την πλάτη. Τα νέα παιδιά ή ακόμα και εκείνες τις γυναίκες των μεσημβρινών ζωνών της τηλεόρασης. Απευθύνθηκα σε κάποια πρόσωπα, έκανα διάλογο. Δεν έχω καταλήξει πουθενά, ίσως η πρόταση έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα για να είχε και την ανάλογη επώαση. Θα δούμε. Πάντως το μήνυμά μου είναι να φέρω μέσα καινούργια πρόσωπα».

Πρόσθεσε ότι θέλει να εκπέμψει το μήνυμα ότι η πολιτική δεν είναι μόνο για τα «σκουρόχρωμα κουστούμια».

«Ο κοινοβουλευτισμός και η δημοκρατία είναι για όλους. Μπορεί να είναι ο Ψινάκης, μπορεί να είναι και κάποιος άλλος. Εγώ έχω το μυαλό προς αυτή την κατεύθυνση» συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση πώς θα μπορούσε να βοηθήσει τον ΛΑΟΣ ο Ηλίας Ψινάκης, απάντησε πως κάθε ένας που έχει μια διαφορετική άποψη από την κατεστημένη, είναι ευπρόσδεκτος τουλάχιστον ως προς τη διατύπωση της πρότασης.

«Είναι ένας ιδιαίτερα ευφυής άνθρωπος, πέρα από το πως ο ίδιος έχει επιλέξει να παρουσιάζεται και έχει και πολύ καλές σπουδές στα οικονομικά» τόνισε για τον κ. Ψινάκη.

Εν τω μεταξύ, στον ΛΑΟΣ προσχώρησαν άλλοι δύο πρώην πολιτευτές της ΝΔ και συγκεκριμένα ο Μιχαήλ Βετούλης και η Ουρανία Παπανδρέου-Παπαδάκη.

Αύριο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ.Καρατζαφέρης θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε Ηλεία και Αρκαδία.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Τσίπρας: Aσπίδα κοινωνικής αλληλεγγύης η ψήφος στην Αριστερά
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ άσκησε σκληρή κριτική και στα δύο μεγάλα κόμματα.
Την πεποίθηση ότι «η Αριστερά υπάρχει και θα υπάρχει γιατί είναι βαθιά ριζωμένη μέσα στους κοινωνικούς αγώνες», εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του σε πολιτική εκδήλωση στη Δράμα.
«Σε αυτές τις εκλογές, η ψήφος στην Αριστερά είναι μια ασπίδα κοινωνικής αλληλεγγύης. Είναι μια άρνηση στα επικοινωνιακά σχέδια του δικομματισμού. Ψήφος στην αριστερά σημαίνει κάτω τα χέρια από την κοινωνία», είπε και σημείωσε: «Η Αριστερά, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, οι δυνάμεις που μέσα από τις δυσκολίες διαλέγουν τον δρόμο της ενότητας, είναι εδώ. Γιατί η Αριστερά δεν έπεσε από τον ουρανό. Ούτε είναι κατασκευή επικοινωνιακών επιτελείων. Η Αριστερά υπάρχει και θα υπάρχει γιατί είναι βαθιά ριζωμένη μέσα στους κοινωνικούς αγώνες. Μέσα στην αμφισβήτηση. Μέσα στις καρδιές των ανθρώπων. Ολα δείχνουν ότι μέσα από τους δύσκολους δρόμους στους οποίους βρεθήκαμε, αντέχουμε. Τώρα είναι η ώρα να γυρίσουμε το παιχνίδι. Και ακόμα πιο δυνατοί, να αλλάξουμε τους συσχετισμούς, να αλλάξουμε το μέλλον, για το οποίο μας προετοιμάζουν».
Σχετικά με τα μέτρα που εξήγγειλε στην 74η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι «ζητάει την ψήφο του κόσμου για να συνεχίσει τα ίδια, για μια τετραετία ακόμα».
«Κάποιοι που αρέσκονται στις φράσεις - κλισέ, λένε ότι προκαλώντας εκλογές, ο πρωθυπουργός παίζει το τελευταίο του χαρτί. Μόνο που στα χέρια του πρωθυπουργού δεν υπάρχει κανένα απολύτως χαρτί για να παίξει. Το τελευταίο του χαρτί το έπαιξε στις εκλογές του 2007. Έκτοτε, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται σε έναν ασταμάτητο κατήφορο από τον οποίο δεν υπάρχει επιστροφή», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.
Άσκησε κριτική και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο κ. Παπανδρέου ίπταται μέσα σε ένα νέφος λέξεων χωρίς πολιτικό περιεχόμενο. Κάτω το κακό, ζήτω το καλό, ζήτω το όραμα, το σχέδιο, η ευθύνη, η πράσινη οικονομία. Προωθητική του δύναμη είναι η πλήρης κατάρρευση της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά εναλλακτική πρόταση δεν είναι σε θέση να διατυπώσει. Καταριέται την συντήρηση, ντόπια και διεθνή που μας οδήγησε στην κρίση και δεν μπορεί να μας βγάλει από αυτήν. Και την ίδια στιγμή, προβεβλημένα στελέχη του κόμματός του, στέλνουν μηνύματα προς άλλες κατευθύνσεις, ότι η πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει. Ότι οι ίδιοι είναι πιο συνεπείς διαχειριστές της κρίσης και ότι μπορούν να βγάλουν πέρα τη δουλειά της σημερινής κυβέρνησης με λιγότερη κοινωνική αναστάτωση, με πιο ήπιες κοινωνικές αντιστάσεις».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_08/09/2009_296472

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...