Tuesday, September 08, 2009

Tsakthan Daily, 8 September 2009 -- Στήσαν καρούλι ο Λούλης με τον Μπούλη

Tsakthan Daily, 8 September 2009
Στήσαν καρούλι ο Λούλης με τον Μπούλη


Το σημερινό «’Εθνος» -και άλλες εφημερίδες- θλίβονται που ο Αλέκος Αλαβάνος δεν κατεβαίνει στον εκλογικό στίβο, όπως και άλλοι Αλέκοι της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Δεν θλίβονται που ένας αγωνιστής αλλάζει τρόπο παρέμβασης στην πολιτική. Ίσα-ίσα που χαίρονται γιατί με τον παραδοσιακό τρόπο σκέψης που διακρίνει αυτούς τους αναλυτές-δημοσιογράφους η Πολιτική είναι υπόθεση «μεγάλων ανδρών». Για να δείτε ανάγλυφα αυτό τον τρόπο σκέψης διαβάστε το άρθρο του Γ. Λούλη που επικαλείται το «Έθνος». Ο Γ. Λούλης είναι εξ απορρήτων σύμβουλος του Κώστα Καραμανλή και κόκκινο πανί για τους περισσότερους νεοδημοκράτες που τον θεωρούν…κομμουνιστή. Κι όλα αυτά γιατί είχε ασχοληθεί επιστημονικά με το ΚΚΕ (The Greek Communist Party 1940-1944, Λονδίνο 1982.). Κάποτε, όμως, και οι «παντογνώστες» είναι πολύ off. Ο Λούλης θεωρεί ότι με τον Τσίπρα η ανανεωτική αριστερά «αφανίζεται». Στην ίδια πάνω-κάτω λογική βαδίζει χρόνια («τα μαλλιά του χιόνια») και άλλος μεγκάλος αναλυτής που δεν ξέρει να ξεχωρίσει μεταξύ ΡΟΖΑ και ΚΟΕ (να μη του βάλουμε δύσκολα, π.χ. να ξεχωρίσει την ΕΛΕΝΗ από την ΟΣΕ). Ο στόχος είναι σταθερός : «Βυθίσατε τον ΣΥΡΙΖΑ». Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου του «Έθνους»: ΣΟΚ ΣΤΗ ΡΗΓΙΛΛΗΣ – ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ, ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΝΤΙΟ ΤΟΥ ΑΛΑΒΑΝΟΥ. ΣΥΡΙΖΑ στην … αυτοδυναμία». Μάταια όνειρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ.
Ρόζα Λούξεμπουργκ
Δημητριάδη Μαρία
Μουσική/Στίχοι: Μικρούτσικος Θάνος/Ελευθερίου Μάνος

Μπλουζάκι χίπικο και παντελόνι τζιν
και στη καρδιά ζωγραφισμένος ο Γκεβάρα
Στα πορνοστάσια με ουίσκι και με τζιν
παίζουν αλέγκρο τη καρδιά μου σε κιθάρα

Φυλλάδες κίτρινες και πράσινη χολή
τα νιάτα σου, τα νιάτα μου κι οι εμπόροι
Χρυσό πουλάκι δίχως το κλουβί
για σένα κάνουν τον Αγώνα οι τζογαδόροι

Αϊ Ρόζα Λούξεμπουργκ τι σου 'χω φυλαγμένα
Πάνω στο κάρο σ' είδα το εννιακόσια επτά
Εγώ τότε κοιμόμουνα στο φως του εικοσιένα
Κι εξήντα χρόνια αργότερα σε βρήκα στα χαρτιά

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
http://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com
http://ilioupoli.wordpress.com


Αλαβάνος, Τσίπρας και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ
www.ekloges.gr
Σε ένα ρευστό, ακόμη τοπίο, ο γράφων δεν κρίνει σκόπιμο να ασχοληθεί με τα δύο μεγάλα κόμματα, καθώς μάλιστα η ΔΕΘ βρίσκεται προ των πυλών. Εκεί άλλωστε ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει την ατζέντα του.

Την ίδια ώρα πάντως, υπάρχουν κάποιες κρίσιμες εξελίξεις στο χώρο της λεγόμενης ανανεωτικής Αριστεράς. Η πιο σημαντική από αυτές είναι η ήττα του Αλέξη Τσίπρα στην προσπάθειά του να οδηγήσει το Συνασπισμό σε συνέδριο, με στόχο την επαναβεβαίωση της ηγετικής του θέσης. Η κίνηση αυτή, ήταν άκαιρη και σπασμωδική. Πάνω απ’ όλα όμως, αποτελούσε κίνηση αδυναμίας.

Ο γράφων από καιρό – και σε απολύτως ανύποπτο χρόνο – διατύπωνε την εκτίμηση ότι τα εντυπωσιακά δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εξαιρετικά εύθραυστα. Ειδικότερα, οι δημοσκοπήσεις εκείνες που έκαναν «εκτίμηση ψήφου» για το κόμμα αυτό, με ποσοστά της τάξης του 18%, δημιουργούσαν πλασματικές εντυπώσεις. Καθώς, τα θεμέλια της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν χτισμένα πάνω στην άμμο. Η ανοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ είχε ως εφαλτήριό της τη νεαρή ηγεσία της που εδράζονταν σε επιφανειακά στοιχεία. Άρα η διαχείριση της εικόνας αυτής ήταν κομβική. Ότι λοιπόν έμοιαζε ως «όπλο» του Συνασπισμού, στην πραγματικότητα αποτελούσε ωρολογιακή βόμβα.

Κανείς βεβαίως δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ύπαρξη της βραχύβιας λάμψης του Αλέξη Τσίπρα. Αυτό συνέβη διότι ένα καταπονημένο κομματικό σύστημα είχε ωθήσει την κοινή γνώμη (όχι αδικαιολόγητα) στην εναγώνια αναζήτηση «φρεσκάδας». Έτσι εξηγείται άλλωστε τόσο η σημαντική επιτυχία του Τσίπρα στις Δημοτικές εκλογές, αλλά και η αρχικά εκκωφαντική δημοτικότητά του, όταν δηλαδή ο Αλέκος Αλαβάνος (λειτουργώντας βιαστικά και χωρίς να σταθμίσει όλα τα δεδομένα) τον ανέδειξε στην ηγεσία του Συνασπισμού.

Η αρχική σχέση Τσίπρα και κοινής γνώμης ήταν απόλυτα επιφανειακή. Και γι’ αυτό ειδυλλιακή. Όμως τα «δύσκολα» ήταν αναπόφευκτο να έρθουν στη φάση της συντήρησης του ειδυλλίου, όταν δηλαδή η κοινή γνώμη άρχισε να στρέφει το βλέμμα πιο προσεκτικά στον Τσίπρα, ψάχνοντας τι υπήρχε (ή δεν υπήρχε) κάτω από την επιφάνεια της λάμψης.

Με τον Αλαβάνο ως ηγέτη, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Συνασπισμός μπορεί να μην παρουσίαζαν μετά τις εκλογές του 2007 δημοσκοπική έκρηξη. Όμως εμφάνιζαν μια σταθερά ανοδική τάση και κυρίως μια δυναμική στηριγμένη σε γερές βάσεις. Ο Αλαβάνος ως γνωστόν είχε εντυπωσιάσει στο debate του 2007, οδηγώντας το κόμμα του στο πολύ καλό αποτέλεσμα των εκλογών. Ταυτόχρονα είχε προσδώσει «στίγμα» σε μια παράταξη που χρειαζόταν πάνω απ’ όλα «αιτία ύπαρξης» - κάτι που de facto διέθετε και διαθέτει πάντα το σοβαρό και συγκροτημένο (έστω και δογματικό) ΚΚΕ της Αλέκας Παπαρήγα. Με την έννοια αυτή, η άκριτη επένδυση στον Τσίπρα, χωρίς δηλαδή την υπομονετική στάθμιση δεδομένων και κινδύνων, ήταν μια κίνηση υψηλότατου ρίσκου.

Ο νεαρός αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, με την υπερέκθεσή του στα ΜΜΕ, χωρίς έρμα και σύνεση, έκαψε σε χρόνο ρεκόρ όλα του τα επιφανειακά πλεονεκτήματα. Αν ο Αλαβάνος ήταν σε ορισμένες στιγμές άκριτα ακραίος, ο Τσίπρας αποδείχθηκε ακραία άκριτος. Η φρεσκάδα ισοπεδώθηκε από ένα «υφάκι» αλαζονικό και ξύλινο πολιτικό λόγο ξεπερασμένων τσιτάτων. Ισοπεδώθηκε επίσης από άστοχες φωτογραφήσεις και επικοινωνιακά happenings, που αθροιστικά τον έκαναν να φαντάζει αμετροεπής και κυρίως «ελαφρύς». Απέναντι στο στοιβαρό ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε πλέον να αντιτάξει στοιχεία πολιτικού «βάρους». Αν στα γνωστά γεγονότα του Δεκεμβρίου ο Αλαβάνος τραυματίσθηκε σε κάποιο ποσοστό, ο Τσίπρας διπλασίασε τη ζημιά μιζάροντας ακόμη περισσότερο σε μια ψευδοεπαναστατικότητα.

Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Τα όποια πλεονεκτήματα του Τσίπρα έχουν χαθεί. Και το χειρότερο είναι πως έχουν χαθεί ανεπιστρεπτί. Ένα δυνατό χαρτί που απομένει στο Συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Αλέκος Αλαβάνος. Η στάση του «παραιτούμαι, δεν παραιτούμαι» βεβαίως δεν βοήθησε την εικόνα του. Όμως, είναι η «επιστροφή» του που ανέβασε κάπως την παράταξή του λίγο πάνω από το 3% όπου είχε καταβαραθρωθεί μετά τις Ευρωεκλογές.

Στην παρούσα συγκυρία υπάρχει λοιπόν μια ωμή αλήθεια: Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Συνασπισμός δώσουν την επόμενη εκλογική μάχη – όποτε αυτή γίνει – με προμετωπίδα τον Τσίπρα, θα οδηγηθούν στον πολιτικό αφανισμό. Ούτε συνέδρια, ούτε εσωστρεφείς ισορροπίες, ούτε «νεανικές εικόνες» μπορούν να τον βοηθήσουν. Ποια λύση υπάρχει; Μία και μοναδική: Η επανεπένδυση στον Αλέκο Αλαβάνο ως προμετωπίδα στις εκλογές. Βεβαίως, ο Αλαβάνος είναι πλέον τραυματισμένος. Όμως παραμένει, στη φάση αυτή, το μόνο ισχυρό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ και του Συνασπισμού σε μια μάχη που κρίνεται στο όριο. Και που άρα το όποιο λάθος θα έχει τεράστιο κόστος.

Το πώς θα βρεθεί η κατάλληλη ενδο- παραταξιακή ισορροπία ώστε να κυριαρχήσουν τα απαραίτητα ένστικτα επιβίωσης μιας ολόκληρης παράταξης, αφορά φυσικά τον κομματικό χώρο της λεγόμενης ανανεωτικής Αριστεράς και τις αποφάσεις που θα ληφθούν. Όλα αυτά βεβαίως στηρίζονται στην υπόθεση ότι κάποια από τα ένστικτα επιβίωσης του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν ζωντανά.

ΤΟ ΒΗΜΑ
Κάτι τρέχει με τη Ρόζα!
Ι. Κ. Πρετεντέρης | Αθήνα - Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009
Πληροφορούμαι αρμοδίως ότι στη νεοσυσταθείσα ηγετική ενδεκάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εκπροσωπείται η οργάνωση «Ρόζα». Δεν ξέρω αν οφείλεται σε παράλειψη, σε αποκλεισμό ή σε σεχταριστικό ολίσθημα, αλλά οι ψηφοφόροι είναι ευλόγως ανάστατοι: Τι συμβαίνει με τη Ρόζα;

Ομολογώ ότι ουδέποτε έτρεφα ιδιαίτερη εκτίμηση στην πολιτική επάρκεια του ΣΥΡΙΖΑ- υποθέτω ότι οι αναγνώστες το έχουν αντιληφθεί... Οφείλω να ομολογήσω όμως ότι ακόμη κι έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να με εκπλήξει. Ποτέ μου δεν μπορούσα να προβλέψω ότι η παράταξη της ανανεωτικής Αριστεράς, ακόμη και παραγεμισμένη με πρώην κνίτες και ακαταλαβίστικα γκρουπούσκουλα, θα ζούσε μια τέτοια ξεφτίλα.

Ειλικρινά, λυπάμαι. Λυπάμαι πρώτα απ΄ όλα για δεκάδες χιλιάδες τίμιους και ταπεινούς αγωνιστές της ευρύτερης Αριστεράς που μέσα στις χειρότερες αντιξοότητες κατάφεραν να διατηρήσουν ζωντανό επί δεκαετίες έναν πολιτικό χώρο για να τον διαλύσουν τα Εξάρχεια. Λυπάμαι για όσους πίστεψαν ή ήλπισαν ότι στον ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν κάτι διαφορετικό ή κάτι καινούργιο και τελικά βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη χειρότερη παθογένεια και τον πιο αμετροεπή μικρομεγαλισμό της πολιτικής ζωής. Λυπάμαι για έναν χώρο που κάποτε ήταν θερμοκήπιο πρωτοπόρων ιδεών και τώρα κλέβει κάλπες.

Λυπάμαι όμως και για τον Αλαβάνο. Πρώτα τους διέλυσε και μετά σηκώθηκε κι έφυγε. Ακόμη κι αν δεχθώ ότι ο Τσίπρας και οι άλλοι δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, ακόμη κι αν δεχθώ ότι το σχήμα ήταν εξαρχής ναρκοθετημένο, ακόμη κι αν δεχθώ ότι σε πολλά πράγματα ο Αλαβάνος είχε δίκιο, ομολογώ ότι η συμπεριφορά του το τελευταίο δωδεκάμηνο με έχει αφήσει με το στόμα ανοιχτό.

Υποθέτω ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ να μπει στη Βουλή. Ισως και δικαίως. Από τη στιγμή που ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο επέλεξε τον ρόλο της «εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς» είναι απολύτως λογικό να καταστεί εξωκοινοβουλευτικός με την πλήρη σημασία της λέξης. Αλλωστε δεν μου φαίνεται η Βουλή να νοσταλγήσει ορισμένους από τους σημερινούς εκπροσώπους του, εκείνους που συγχέουν τον αντικομφορμισμό με τη γραφικότητα και την πολιτική με τη φασαρία.

Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν δεν ξέρω γιατί την απέκλεισαν τη Ρόζα από την ηγετική ενδεκάδα. «Μα δεν φτάνουν έντεκα αρχηγοί;» θα με ρωτήσετε. Προφανώς! Αλλά κάτι οι κάρτες, κάτι οι τραυματισμοί, κάτι οι αναποδιές, χωρίς μια Ρόζα, μια Σούλα ή μια Κική , άντε με μία ενδεκάδα να βγάλεις το πρωτάθλημα.

jpretenteris@dolnet.gr
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artId=287280&dt=08/09/2009

ΣΥΡΙΖΑ
Τρέχουν τώρα για να προλάβουν
Χωρίς τον Αλ. Αλαβάνο, που δεν θα είναι υποψήφιος, και με συλλογική ηγεσία θα δώσει την εκλογική μάχη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΜΠΙΤΣΙΚΑ | Αθήνα - Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009
Το κυνήγι για την αναπλήρωση του χαμένου πολιτικού χρόνου εν όψει των εκλογών έχουν αρχίσει τα στελέχη της Κουμουνδούρου και της Βαλτετσίου μετά τη μετωπική σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ για τον επικεφαλής και για το μέλλον του σχήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρεί προς την 4η Οκτωβρίου χωρίς τη συμμετοχή στην εκλογική μάχη του κ. Αλ. Αλαβάνου, ο οποίος χθες ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος, με την Ανανεωτική Πτέρυγα να αναζητεί τον εκλογικό βηματισμό των στελεχών της και την ΚΟΕ (συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ) να μετράει τα υπέρ και τα κατά της συμμετοχής της στα ψηφοδέλτια.

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποσυμπίεση της έντασης αλλά και για την ανατροπή του κλίματος διχασμού στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε το πρωί της περασμένης Κυριακής με δραματικές διαπραγματεύσεις και ενώ ήδη νωρίτερα οι εκτός ΣΥΝ συνιστώσες είχαν απορρίψει την πρόταση της Κουμουνδούρου να τεθεί επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρας. Με μια«ρελάνς» της τελευταίας στιγμής ή κατά άλλους με μια συνθετική πρόταση που «ξεδόντιαζε», όπως έλεγαν στελέχη της Κουμουνδούρου, τη διαμορφωμένη εικόνα του «παζαριού για την καρέκλα», ο κ. Τσίπρας πρότεινε στους συμμάχους «συλλογική ηγεσία» στην εκλογική μάχη. Ο μαραθώνιος των συσκέψεων οδήγησε ακόμη και σε καθυστέρηση τεσσάρων ωρών την έναρξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, που τελικά με αυξημένη πλειοψηφία ψήφισε την πρόταση Τσίπρα. Στην τελική ψηφοφορία λευκό ψήφισαν ο κ. Ν. Βούτσης, η κυρία Ρένα Δούρου, ο κ. Ν. Παπαδόπουλος και ο κ. Χ. Γολέμης. Η Ανανεωτική Πτέρυγα καταψήφισε και επέμεινε στην προηγούμενη ομόφωνη πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ που ζητούσε την εκλογική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον κ. Τσίπρα. Το ίδιο βράδυ στη σύσκεψη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλαβάνος εξουσιοδότησε τον συντονιστή της κ. Ι. Θεωνά να μεταφέρει ότι η πρόταση είναι θετική αλλά την επομένη δήλωσε ότι δεν θα συμμετέχει ως υποψήφιος. «Η απόφαση του Αλέκου είναι μια προσωπική απόφαση. Είναι απολύτως σεβαστή. Συνεχίζουμε» έλεγαν στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα.

Ο κ. Αλ. Αλαβάνος αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές (ΑΠΕ)
Σ ήμερα το απόγευμα σε πανελλαδική σύσκεψη τα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας θα καθορίσουν τη στάση τους εν όψει των εκλογών. Στο τραπέζι υπάρχουν δύο απόψεις: συμμετοχή στην εκλογική μάχη με στόχο την εκλογή όσο περισσότερων βουλευτών γίνεται από την Πτέρυγα- που είναι το πιθανότερο- ή μη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια.

Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα κατατεθεί στον Αρειο Πάγο από τους πέντε επικεφαλής των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν τη δυνατότητα εκ του νόμου (ΣΥΝ, ΑΚΟΑ, ΚΟΕ, ΔΕΑ, Σοσιαλιστική Αριστερά-ΔΗΚΚΙ) και όχι από τους 11 που συναποτελούν το σχήμα. Πρώτος στη σειρά της κατάθεσης θα είναι ο κ. Τσίπρας. Από συνταγματολόγους αλλά και νομικούς εκτιμάται ότι δεν υπάρχει νομικό πρόβλημα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητηθεί και γνωμοδότηση της Διακομματικής Επιτροπής για τις εκλογές στο υπουργείο Εσωτερικών για να μην υπάρξει καμία εμπλοκή.

Ηδη το εκλογικό επιτελείο της Κουμουνδούρου προχωρεί στην κατάρτιση ψηφοδελτίων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που θεωρεί δεδομένη τη συμμετοχή των Ανανεωτικών, θα δώσουν τη μάχη του σταυρού στην Α΄ Αθηνών οι κκ. Αλ. Τσίπρας, Ν. Βούτσης και η κυρία Αννα Φιλίνη, στη Β΄ Αθηνών οι κκ. Δ. Στρατούλης, Φ. Κουβέλης, Δ. Παπαδημούλης και η κυρία Σόφη Παπαδόγιαννη , στο υπόλοιπο Αττικής οι κκ. Θ. Λεβέντης και Ι. Τόλιος, στη Β΄ Πειραιώς ο κ. Π. Λαφαζάνης , στην Α΄ Πειραιώς ο κ. Θ. Δρίτσας, στην Α΄ Θεσσαλονίκης ο κ. Αν. Κουράκης και στην Πάτρα ο κ. Ν. Τσούκαλης. Από τις άλλες συνιστώσες και ανένταχτους επίσης περιλαμβάνονται οι κκ. Περικλής Κοροβέσης στην Α΄ Αθηνών, ο κ. Ι. Μπανιάς και ο κ. Γρ. Ψαριανός στη Β΄ Αθηνών κ.ά. Αντιθέτως, δεν θα είναι υποψήφιος ο κ. Ι. Δραγασάκης, ο οποίος δήλωσε στο «Βήμα»: «Θα στηρίξω την προσπάθεια του ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ για την επιτυχία των εκλογικών στόχων με όλες μου τις δυνάμεις. Προ πολλού έχω πει ότι δεν επιθυμώ να είμαι σε εκλόγιμη θέση. Είχα ενημερώσει τα κομματικά όργανα και είχα τοποθετηθεί δημόσια ήδη πριν από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές ότι επιθυμούσα να μην επανέλθω στη Βουλή».

Εν τω μεταξύ παρέμβαση έκανε χθες με δήλωσή του ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Ν. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος αναφερόμενος σε ηγετικούς παράγοντες του ΣΥΝ χωρίς να τους κατονομάζει τόνισε ότι «κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με την υπόσταση του κόμματος και του χώρου ολόκληρουτην ώρα που η κρίση βασανίζει την κοινωνία και η Ακροδεξιά δημαγωγεί επικίνδυνα».
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=287174&dt=08/09/2009

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Εξω από την εκλογική κούρσα ο Αλ. Αλαβάνος
Μία μόλις ημέρα μετά την απόφαση του ΣΥΝ για συλλογική ηγεσία του σχήματος, με πρώτο μεταξύ ίσων τον Αλέξη Τσίπρα, ο Αλέκος Αλαβάνος έδειξε εμπράκτως τη διαφωνία του
8/9/2009
http://www.imerisia.gr/general.asp?catid=15459&subid=20110&pubid=15693181
Του Παναγιώτη Τσούτσια
Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις στην Κουμουνδούρου, καθώς χθες ο Αλέκος Αλαβάνος ανακοίνωσε με μία λιτή δήλωση την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.
Μία μόλις ημέρα μετά την απόφαση του ΣΥΝ για συλλογική ηγεσία του σχήματος, με πρώτο μεταξύ ίσων τον Αλέξη Τσίπρα, και την αποδοχή της από τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέκος Αλαβάνος έδειξε εμπράκτως τη διαφωνία του δηλώνοντας ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα.
Δήλωση
Η λιτή δήλωση, χωρίς να αποσαφηνίσει εάν θα στηρίξει ενεργά το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ενδεικτική για την ρήξη που υπήρχε με το κόμμα του και προσωπικά με τον Αλέξη Τσίπρα. Στενοί συνεργάτες του Αλέκου Αλαβάνου σημείωναν χθες ότι ο ίδιος ήταν ιδιαίτερα δυσαρεστημένος από την εικόνα που παρουσίαζε τον τελευταίο καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ χαρακτήριζε ως «δεύτερη χειρότερη λύση» την απόφαση της Κυριακής.
Η πρώτη και χειρότερη λύση ήταν, σύμφωνα πάντα με τους στενούς του συνεργάτες, η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΝ σημείωναν χθες ότι «η απόφαση του Αλέκου Αλαβάνου είναι μια προσωπική απόφαση και είναι απολύτως σεβαστή», πρόσθεταν δε, ότι «όλοι πρέπει να στρατευθούν στη μάχη και εμείς συνεχίζουμε». Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι χθες και ο Γιάννης Δραγασάκης άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές.
«Είμαι σε μια φάση όπου θα ήθελα υπό καλύτερες συνθήκες να βάλω τον επίλογο της δικής μου κοινοβουλευτικής διαδρομής», είπε στον Αθήνα 9,84 ο κ. Δραγασάκης, για να προσθέσει ότι «με ενδιαφέρει πάρα πολύ η προοπτική του χώρου μας» εκτιμώντας παράλληλα ότι η λύση που προκρίθηκε διευρύνει τα περιθώρια αυτής της προοπτικής, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να επικρατήσει η λογική πολιτική σκέψη στα μέλη του ΣΥΝ που ανήκουν στην ανανεωτική πτέρυγα. Πάντως στις γραμμές του ΣΥΝ ελλοχεύει ο κίνδυνος αποσυσπείρωσης του κόμματος, με δεδομένο και τη διαφωνία της Ανανεωτικής Πτέρυγας.
Η σημερινή πανελλαδική σύσκεψη μελών και στελεχών της Ανανεωτικής Πτέρυγας κρίνεται ως ιδιαίτερα κρίσιμη, μετά τη διαφωνία που εξέφρασε στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή σε ό,τι αφορά το «πακέτο» εκλογικής συμφωνίας του ΣΥΡΙΖΑ. Τα στελέχη της πτέρυγας υπερψήφισαν την πρόταση να τεθεί επικεφαλής του εκλογικού αγώνα ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας.
Το κλίμα στη μειοψηφούσα τάση είναι ιδιαίτερα αρνητικό, ενώ πολλά μέλη και στελέχη έθεταν θέμα μη συμμετοχής στα ψηφοδέλτια. Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του ΣΥΝ συναντήθηκε χθες με πρώτης γραμμής στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας, σε μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και άπαντες να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της εκλογικής μάχης.
Στελέχη όπως ο Φ. Κουβέλης και ο Δ. Παπαδημούλης έχουν συστήσει να υπάρξει ψυχραιμία και να μη γίνουν σπασμωδικές κινήσεις, αν και διαπιστώνουν τον αναβρασμό που επικρατεί στις γραμμές του κόμματος.
Σενάρια
Απόψεις που διέρρεαν χθες στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας -ανάγκη διαμόρφωσης διαφορετικού σχήματος- όπως ο Δ. Χατζησωκράτης, έχουν συζητηθεί, αν και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα χρεωνόταν η ανανεωτική πλευρά την αποτυχία.
Η δεύτερη πρόταση που αναμένεται να συζητηθεί είναι να συμμετάσχουν ενεργά τα μέλη της ανανεωτικής πτέρυγας στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ, προβάλλοντας τις ιδέες της ανανεωτικής αριστεράς, με στόχο να έχουν τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.
Την κατηγορηματική άρνηση του ΚΚΕ να συμμετάσχει ή να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας επεσήμανε η Αλέκα Παπαρήγα εκτιμώντας ότι «έρχεται θύελλα νέων αντιλαϊκών μέτρων, είτε γίνει κυβέρνηση η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ».
Η Αλέκα Παπαρήγα απευθύνθηκε «σε αυτούς που απείχαν στις τελευταίες ευρωεκλογές και στο λαϊκό -όπως χαρακτήρισε- κόσμο του ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας ότι «όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε την επομένη των εκλογών ένα μεγάλο ριζοσπαστικό κίνημα ρήξης και ανατροπής». Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση και στα λεγόμενα «μικρά» κόμματα γιατί «το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να αφαιρέσουν ψήφους από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
«Βόμβα» Αλαβάνου: Μένω εκτός
Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2009 07:00
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1711809

Νέα «βόμβα» έσκασε χθες το μεσημέρι στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, Αλέκος Αλαβάνος, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.
Η ανακοίνωση Αλαβάνου έγινε λίγες μόνο ώρες μετά την απόφαση που ελήφθη από τα όργανα του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ να κατέλθει η παράταξη στις εκλογές χωρίς αρχηγό, αλλά με τους 11 επικεφαλής των συνιστωσών του ως «ισάξιους»...

«Επιθυμούμε να είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης, όπως όλα τα στελέχη μας» ήταν το πρώτο σχόλιο από κύκλους της ηγεσίας του ΣΥΝ, για την απόφαση του κ. Αλαβάνου, ο οποίος στις εκλογές του 2007 είχε θέσει υποψηφιότητα-με κίνδυνο να μην εκλεγεί-στο Νομό Ηρακλείου, όπου για πρώτη φορά η Αριστερά κατόρθωσε στο πρόσωπό του να εκλέξει βουλευτή.

Στο εσωτερικό του Συνασπισμού, δεν έχουν καταλαγιάσει οι αντιδράσεις για την κατά πλειοψηφία ανασκευή των ομοφώνων αποφάσεων της Πολιτικής Γραμματείας, από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, να μην ηγηθεί ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας του εκλογικού συνδυασμού.

Η «Ανανεωτική Πτέρυγα»-έχει εκφράσει απόλυτη διαφωνία-συγκάλεσε για απόψε Πανελλαδική Σύσκεψη των μελών της στην Αθήνα, προκειμένου να καθορίσει τη στάση της. Τα μέλη της, θεωρούν ότι η απόφαση της πλειοψηφίας ανοίγει το δρόμο για τη μελλοντική «διάχυση» και απορρόφηση του ΣΥΝ από- και-στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στους κόλπους της «Αναν. Πτέρυγας» αναπτύσσεται έντονος προβληματισμός για το εάν θα συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ή εάν θα επιχειρήσουν να διαμορφώσουν νέο σχήμα...


Επισκόπηση ελληνικού Τύπου
Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2009 07:56
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1711857


Τα προγράμματα στον τομέα της οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, ο απόηχος των ομιλιών του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη ΔΕΘ και οι νέες δημοσκοπήσεις, οι εξελίξεις στο Συνασπισμό και το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και η εκλογική προετοιμασία των κομμάτων, απασχολούν σήμερα τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου.

Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ' αλφαβητική σειρά είναι οι ακόλουθοι:

* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Η μάχη αυτή μπορεί να κερδηθεί" δήλωσε ο πρωθυπουργός. Συνήλθε η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα".

* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ο Καραμανλής αλλάζει το κλίμα".

* Η ΑΥΓΗ: "Μπροστά με τον ΣΥΡΙΖΑ".

* ΑΥΡΙΑΝΗ: "Γιατί τα βρόντηξε ο Αλ. Παπαδόπουλος".

* ΤΟ ΒΗΜΑ: "Η μάχη μισθών και φόρων. Πώς απαντά το ΠαΣοΚ στη συνταγή Καραμανλή".

* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Αλλάζει το πολιτικό σκηνικό. Κλείνει την "ψαλίδα" η σοβαρή εμφάνιση Καραμανλή στη ΔΕΘ".

* ΕΘΝΟΣ: "ΣΥΡΙΖΑ στην... αυτοδυναμία. Σοκ στη Ρηγίλλης - Χαμόγελα στο ΠΑΣΟΚ, μετά το αντίο Αλαβάνου".

* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ και ο Καραμανλής έβαλε... στο πλυντήριο τα ψηφοδέλτια της ΝΔ".

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Όλη η εγκύκλιος του ΥΠΕΧΩΔΕ για τους ημιυπαίθριους".

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: " Τρεις νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν καθαρά μπροστά το ΠΑΣΟΚ και... Στην κόψη της αυτοδυναμίας."

* ΕΣΤΙΑ: "Πώς κερδίζεται η τρίτη θητεία. Πολύ δύσκολος στόχος για τον Καραμανλή".

* Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Προεκλογική περίοδος με εκπλήξεις. Εικόνα διάλυσης στον ΣΥΡΙΖΑ".

* Ο ΛΟΓΟΣ: "Προκαλεί το ΠΑΣΟΚ ο Καραμανλής".

* ΤΑ ΝΕΑ: "Πανικός στη ΝΔ από γκάλοπ και ...Αλαβάνο. Στα όρια της αυτοδυναμίας το ΠΑΣΟΚ".

* Η ΝΙΚΗ: "Αυτοδυναμία βγάζει η "σφαγή" σε ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ. Ένα βήμα πριν από την επιστροφή στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ".

* ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εκλογές:Ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση με δυνατό ΚΚΕ και αδύναμους ΝΔ- ΠΑΣΟΚ".

* Η ΧΩΡΑ: "Τέλος ο καναπές. MRB Στο 5,4 η διαφορά μετά τη ΔΕΘ".

* City Press: "Μαχαιρώματα στα κόμματα".

* Metro: "Μάχη για την αυτοδυναμία. Κλειδιά για την έκβαση της μάχης οι αναποφάσιστοι αλλά και τα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων".

* Metropolis: "Στις κάλπες και με τη... βούλα".

Θεσσαλονίκη

* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Σαφάρι για χρέη - ημιυπαίθριους. Επιβεβαίωση της "στροφής" Καραμανλή".

* ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Στο στόχαστρο 500.000 οφειλέτες. Εφορία: Χάνουν ακίνητα όσοι χρωστούν μεγάλα ποσά".

* ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Εκτός Αλαβάνος, Μπενάκη, Παπαδόπουλος. Φεύγουν στελέχη με ειδικό βάρος".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


TA NEA

ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ
Αριθμοί
Κύριε Διευθυντά, Το χταπόδι έχει οκτώ πόδια, η Λερναία Ύδρα είχε 9 κεφάλια - και ο ΣΥΡΙΖΑ έντεκα αρχηγούς! Με τιμή, Νεόκοπος


[ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ] Έβηξε ο ΣΥΝ και... κρυολόγησε η Ν.Δ.
Αλαβάνος και γκάλοπ, εφιάλτες της Ρηγίλλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Η προσδοκία του ενός είναι ο εφιάλτης του άλλου, όπως ίσως συμβαίνει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Εν προκειμένω, ελπίδα του ΠΑΣΟΚ είναι η κατάκτηση της αυτοδυναμίας, κάτι που συνιστά εφιάλτη για το αποχωρούν κόμμα της Ν.Δ.

Χθες, ο εφιάλτης έγινε ακόμη μεγαλύτερος, καθώς στο σκηνικό προσετέθησαν δύο νέα στοιχεία: το ένα είναι τα γκάλοπ και το δεύτερο η αποχώρηση του... Αλαβάνου.

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ της Μetron Αnalysis έδειξε ότι το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 42,9% και 156 έδρες, έχοντας διαφορά 6,1% από τη Ν.Δ. και το Κοινοβούλιο να αποτελείται από πέντε κόμματα. Άλλη δημοσκόπηση, της GΡΟ, δείχνει τη διαφορά των δύο κομμάτων στο 5,5 και τη Βουλή επίσης πεντακομματική. Ο έτερος λόγος της κατάθλιψης στη Ρηγίλλης είναι η ανακοίνωση του Αλέκου Αλαβάνου ότι δεν θα κατέλθει υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό παρά τον επίπονο συμβιβασμό που επετεύχθη με την κάθοδο 11 (!) αρχηγών συνιστωσών. Στη Ν.Δ. φοβούνται ότι η αποχώρηση του πρώην προέδρου του ΣΥΝ μπορεί να στοιχίσει περαιτέρω εκλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της προσωπικής απήχησης που είχε ο κ. Αλαβάνος. Εάν όμως αυτό οδηγήσει σε αποκλεισμό του σχηματισμού από τη Βουλή, αυξάνει έως διασφαλίζει, αυτομάτως, την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ.

ΣΤΗΝ Ιπποκράτους ο Γιώργος Παπανδρέου με παρέμβασή του για το πολιτικό χρήμα απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στους υποψηφίους ότι δεν θα είναι ανεκτή και θα αντιμετωπιστεί αμείλικτα κάθε συμπεριφορά που θα μπορούσε να σκιάσει την απόλυτη καθαρότητα του Κινήματος. Επίσης, έκανε γνωστό ότι στην προεκλογική εκστρατεία θα χρησιμοποιηθούν πόροι μόνον από την κρατική επιχορήγηση και τις εισφορές των μελών του ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, ο Αλέκος Παπαδόπουλος έστειλε επιστολή στον κ. Παπανδρέου γνωστοποιώντας του ότι δεν θα είναι υποψήφιος, ενώ το ίδιο έπραξε- με επιστολή της στον κ. Καραμανλή- η κ. Μπενάκη. Πάντως, οι αρχηγοί ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. φαίνεται πως συμφωνούν καταρχήν να υπάρξει και τετ-α-τετ ντιμπέιτ.

ΤΗΝ ΩΡΑ που η προεκλογική μάχη κορυφώνεται, στο υπουργείο Οικονομικών επιχειρούν να δείξουν ότι ο.... μηχανισμός δουλεύει επιτυχώς! Έτσι, προβαίνουν σε σαφάρι για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών, υπό την απειλή κατασχέσεων, πλειστηριασμών, ακόμη και ποινικών διώξεων. Προφανώς, ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού κάνει και τους πλέον ράθυμους να κινητοποιούνται...


http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4535103&ct=1

Διπλή κεραμίδα στη Ρηγίλλης
Ψυχρολουσία από τις νέες δημοσκοπήσεις και την αποχώρηση Αλαβάνου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Πανικό προκαλούν σε Μαξίμου και Ρηγίλλης οι νέες δημοσκοπήσεις που δείχνουν το ΠΑΣΟΚ να «κλειδώνει» την αυτοδυναμία και η αλλαγή φρουράς στον ΣΥΡΙΖΑ, με την απόφαση του Αλ.
Αλαβάνου να αποσυρθεί από την εκλογική μάχη της 4ης Οκτωβρίου.

Παρά τη συντονισμένη προσπάθεια που κατέβαλαν χθες σχεδόν όλα τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. για να εμψυχώσουν τη γαλάζια βάση, μεταφέροντας ένα κλίμα κομματικής ανάτασης μετά την εμφάνιση του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, τα ευρήματα των χθεσινών γκάλοπ προκάλεσαν νέα ψυχρολουσία στο κυβερνών κόμμα. Η δημοσκόπηση της Μetron Αnalysis (για τον ΑΝΤ1) δίνει άνετη αυτοδυναμία (156 εδρών) στο ΠΑΣΟΚ, ενώ στην έρευνα της GΡΟ (για το Μega) για πρώτη φορά ο Γ. Παπανδρέου αποκτά προβάδισμα από τον Κων. Καραμανλή στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.

Την ίδια ώρα η Ν.Δ. εμφανίζεται βραχυκυκλωμένη και από την απόφαση του Αλ. Αλαβάνου να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές. Επιτελικά στελέχη της Ρηγίλλης εκτιμούσαν ότι η κίνηση αυτή ενισχύει την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας, καθώς εκτιμούν ότι το ειδικό βάρος του Αλ. Αλαβάνου θα μπορούσε να εξασφαλίσει πολιτικά κέρδη για τον ΣΥΡΙΖΑ εις βάρος του ΠΑΣΟΚ.

Τα ίδια στελέχη εκτιμούσαν ότι η εμφάνιση του Αλ. Αλαβάνου στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών το 2007, είχε κοστίσει εκλογικά στο ΠΑΣΟΚ και λειτουργούσε ως αντίβαρο στην προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου να «μονοπωλήσει», όπως έλεγαν, τον χώρο της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης. Επενδύει στη «μονομαχία»
Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα, ωστόσο, ο Κων. Καραμανλής φέρεται αποφασισμένος να παίξει μέχρι τέλους το χαρτί τού «υπεύθυνου κυβερνήτη» που τράβηξε στη ΔΕΘ, εξαγγέλλοντας μια πολιτική σκληρής λιτότητας, με τουλάχιστον διετή ορίζοντα. Υπουργοί και βουλευτές εκτιμούν στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους ότι με αυτή την κίνηση «κατασκευάζει το "άλλοθι" της ήττας».

Ο Κ. Καραμανλής θα επιδιώξει να οδηγήσει τον Γ. Παπανδρέου «σε μια μονομαχία, σε δικό του γήπεδο» όπως παραδέχεται κορυφαίος υπουργός, ο οποίος είχε έντονες επιφυλάξεις για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, σε Μαξίμου και Ρηγίλλης επενδύουν πολλά στην τηλεοπτική μονομαχία ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς, ενώ είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός θα προσπαθήσει η προεκλογική αντιπαράθεση να επικεντρωθεί στο πεδίο της οικονομίας, προσδοκώντας ότι θα εγκλωβίσει το ΠΑΣΟΚ και πως στο τέλος θα αποδειχθεί ότι τα σκληρά, αντιλαϊκά μέτρα για την έξοδο από την οικονομική κρίση αποτελούν μονόδρομο. Η προεκλογική καμπάνια της Ν.Δ. αρχίζει ουσιαστικά αύριο, με ομιλία του Κ. Καραμανλή σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ στο Αιγάλεω.
ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ
Στελέχη της Ρηγίλλης εκτιμούσαν ότι η κίνηση Αλαβάνου ενισχύει την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ για την αυτοδυναμία

Συνεχείς αποχωρήσεις και φλερτ με ΛΑΟΣ

Η ΑΓΩΝΙΩΔΗΣ προσπάθεια του κυβερνητικού επιτελείου ώστε η Ν.Δ. να αυξήσει τη συσπείρωσή της σκοντάφτει στον ΛΑΟΣ. Το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη, όπως προκύπτει και από τις χθεσινές δημοσκοπήσεις, αυξάνει τη διείσδυσή του στον σκληρό πυρήνα των συντηρητικών ψηφοφόρων, ενώ η σκληρή γραμμή του Κων.

Καραμανλή, ο οποίος χαρακτηρίζει «ακραίο και ανεύθυνο» τον ΛΑΟΣ, είναι προφανές ότι πείθει τα στελέχη που κινούνται στον χώρο της λαϊκής Δεξιάς.

Τη γραμμή Καραμανλή ως προς την αντιμετώπιση του ΛΑΟΣ αγνόησε ο Π. Ψωμιάδης, ο οποίος έχοντας στο πλευρό του τον Γ. Κατατζαφέρη, διεμήνυσε σε Μαξίμου και Ρηγίλλης: «Να αφήσουμε τα πάθη μας και να βγούμε μπροστά για μια μεγάλη δεξιά παράταξη».

Το βαρύ κλίμα στο γαλάζιο στρατόπεδο επιδεινώνουν και οι συνεχείς αποχωρήσεις από τα ψηφοδέλτια.

Τον πολιτικό κύκλο της ανακοίνωσε χθες ότι κλείνει η πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Άννα Ψαρούδα- Μπενάκη, επικαλούμενη την ανάγκη να ανανεωθεί το ψηφοδέλτιο της Α΄ Αθήνας.

Κομματικά στελέχη αποδίδουν, ωστόσο, την κίνησή της στις δυσκολίες που συναντούσε η επανεκλογή της, αλλά και στην πικρία της από τη αντιμετώπιση που είχε από το 2007 εκ μέρους του Πρωθυπουργού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διάδοχός της στη Βουλή κ. Δημ. Σιούφας θα μετακινηθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο ανοιχτή είναι η νέα συμμετοχή του κ. Μιλτ. Έβερτ, ενώ θέση στον συνδυασμό της Α΄ Αθήνας φέρεται ότι έχει εξασφαλίσει η κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ. Εξάλλου, προς τη Λακωνία φέρεται ότι οδεύει η κ. Φεβρωνία Πατριανάκου. Στη Ρηγίλλης αντικαταστάθηκε από τον ευρωβουλευτή κ. Γ. Κουμουτσάκο, ο οποίος ανέλαβε και καθήκοντα κομματικού εκπροσώπου.


Διαφορές έως 6,1% και αυτοδυναμία ΠΑΣΟΚ

ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ στο ΠΑΣΟΚ και μάλιστα με μεγάλο ποσοστό δίνει δημοσκόπηση της Μetron Αnalysis που έγινε για λογαριασμό του Αntenna. Η συγκεκριμένη μέτρηση προσδιορίζει τη διαφορά ΠΑΣΟΚ- Ν.Δ. στο 6,1% και δίνει με την αναγωγή στα έγκυρα ψηφοδέλτια ποσοστό 42,9% στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και 35,5% στην κυβερνητική παράταξη. Σε ό,τι αφορά τις έδρες, το ΠΑΣΟΚ εξασφαλίζει 156 βουλευτές, επομένως όχι ισχνή πλειοψηφία, και η Ν.Δ. 96 έδρες.

Η ίδια δημοσκόπηση δείχνει πεντακομματική Βουλή με το ΚΚΕ να συγκεντρώνει 7,5%, τον ΛΑΟΣ 5,5% και τον ΣΥΡΙΖΑ 4,8%. Οι Οικολόγοι Πράσινοι κινούνται στο 1,9%.

Την ίδια ώρα άλλη δημοσκόπηση της εταιρείας GΡΟ που διενεργήθηκε για το Μega καταγράφει τη διαφορά των δύο κομμάτων στις 5,5 μονάδες υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει (χωρίς αναγωγή) 32%, η Ν.Δ.

26,5%, το ΚΚΕ 6,8%, ο ΛΑΟΣ 6,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,6%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 2,3%, το Άλλο/λευκό 2,7% και το Δεν ξέρω/δεν απαντώ το υψηλό ποσοστό του 19,9%.

Επιπλέον, δημοσκόπηση της ΜRΒ που έγινε για τον Real μετράει την απόσταση ΠΑΣΟΚ- Ν.Δ. υπέρ του πρώτου κόμματος στο 5,4%.

Σε ό,τι αφορά την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, στη μέτρηση της GΡΟ προηγείται ο Γιώργος Παπανδρέου με 36% έναντι του Κώστα Καραμανλή που συγκεντρώνει 35,5%, ενώ στη δημοσκόπηση της Μetron Αnalysis προηγείται ο Πρωθυπουργός με 34% έναντι του 33% που συγκεντρώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4535073&ct=1


Ψαλίδισε τον Αλέξη... και αποχώρησε
Ψυχρολουσία στην Κουμουνδούρου που έμαθε από τα ραδιόφωνα την απόφαση Αλαβάνου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Ψυχρολουσία προκάλεσε στον Συνασπισμό η απόφαση του Αλέκου Αλαβάνου να μείνει εκτός ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ. Με μία ανακοίνωση λίγων λέξεων, ο μέχρι χθες πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έκανε γνωστό ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις επικείμενες εκλογές, εξέλιξη για την οποία η Κουμουνδούρου ενημερώθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Προηγουμένως ο κ. Αλαβάνος είχε κοινοποιήσει την απόφασή του σε κάποιους στενούς συνεργάτες του, κυρίως από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στον Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος το τελευταίο διάστημα αποτελούσε τον αποκλειστικό συνδετικό του κρίκο με τον Συνασπισμό.

«Βγήκε από το κάδρο»
Στην Κουμουνδούρου, χθες, προσπαθούσαν να δείξουν έκπληξη για την απόσυρση του Αλέκου Αλαβάνου και να υποβαθμίσουν το γεγονός, ωστόσο οι περισσότεροι ανέμεναν τη συγκεκριμένη εξέλιξη μετά και την οριστικοποίηση της απόφασης να κατέβει συλλογική ηγεσία επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα.

Παράγοντες του ΣΥΝ έλεγαν χθες πως «θα ήταν καλό να βοηθούσε ο Αλέκος στον προεκλογικό αγώνα», αν και στην πράξη θεωρούν ότι με την πρωτοβουλία τους να προκρίνουν τη συλλογική ηγεσία για τις εθνικές εκλογές πέτυχαν να βγάλουν τον κ. Αλαβάνο από το ηγετικό κάδρο. Στον αντίποδα κάποιοι πιστεύουν ότι η εξέλιξη αυτή ήταν μία εξόφθαλμη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Αλαβάνου ακριβώς γιατί αποδυνάμωσε τον Αλέξη Τσίπρα και τον έθεσε ισότιμο με επικεφαλής μικρών αριστερών ομάδων. Όσοι πρεσβεύουν αυτήν τη θεωρία λένε πως «δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλαβάνος περίμενε πρώτα να θέσει εκτός τον πρόεδρο του ΣΥΝ και αμέσως μετά αποχώρησε από το προσκήνιο».

«Δεν θα μείνει ανενεργός»
Στον Συνασπισμό και στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πάντως ότι ο κ. Αλαβάνος δεν θα παραμείνει ανενεργός πολιτικά. Πιστεύουν ότι θα παρακολουθεί εξ αποστάσεως τις εξελίξεις προκειμένου σε εύλογο χρόνο που εκείνος θα επιλέξει να επανέλθει δριμύτερος είτε για να ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ είτε για να συγκροτήσει δικό του κόμμα. Μία τέτοια εξέλιξη, όπως εκτιμούν στην Κουμουνδούρου, συνδέεται άμεσα με το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίσει ή όχι την είσοδό του στη Βουλή. Προκαλούνται μάλιστα φόβοι πως η αποχώρηση Αλαβάνου μπορεί και να κοστίσει εκλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θεωρούν ότι η παρουσία του στην κεντρική πολιτική σκηνή είχε δώσει πόντους στον ΣΥΝ και ταυτόχρονα προσείλκυε μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων που εάν φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να του κοστίσουν και να βρεθεί εκτός Βουλής.


Νέα ανοίγματα Τσίπρα

Η ΗΓΕΣΙΑ του ΣΥΝ πιστεύει ότι η υποχώρησή της στο θέμα της ηγεσίας ήταν αναγκαστική διότι είχε συγκεντρώσει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ επρόκειτο να κατεβάσουν δικά τους ψηφοδέλτια υπό τον Αλέκο Αλαβάνο κρατώντας το όνομα του σχηματισμού.

Επομένως, ο ΣΥΝ θα είχε πρόβλημα με την κατάθεση των ψηφοδελτίων του στον Άρειο Πάγο. Χθες, ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να κάνει νέα ανοίγματα προς όλες τις πλευρές εν όψει μάλιστα της σημερινής πανελλαδικής σύσκεψης της Ανανεωτικής Πτέρυγας, η οποία και θα αποφασίσει τι θα πράξουν τα στελέχη της μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Α. Τσίπρας είχε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τους Φώτη Κουβέλη και Γιάννη Δραγασάκη, ενώ το απόγευμα σε σύσκεψη ζήτησε από κορυφαία στελέχη να προβάλλουν το πρόγραμμα του Συνασπισμού.

Και αποχώρηση Δραγασάκη
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ θεωρεί ότι η απόφαση και του Γιάννη Δραγασάκη να κλείσει την κοινοβουλευτική του διαδρομή και να μη θέσει εκ νέου υποψηφιότητα δεν δημιουργεί προβλήματα στην Κουμουνδούρου:

«Ήταν προειλημμένη απόφαση και ο Γ. Δραγασάκης θα αξιοποιηθεί σε κεντρικό ρόλο κατά την προεκλογική περίοδο», είπε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην βουλευτής θα αξιοποιηθεί είτε ως επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής είτε ως εκπρόσωπος Τύπου στη θέση του Ανδρέα Καρίτζη εάν εκείνος συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.


«Ενοχλητικοί μικροηγετισμοί»

Νέα παρέμβαση για τις εξελίξεις στον ΣΥΝ έκανε χθες ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κωνσταντόπουλος, λέγοντας: «Επιτέλους, οι ηγετικοί παράγοντες του ΣΥΝ να σκεφθούν τη νοημοσύνη, την αξιοπρέπεια και τις πολύχρονες θυσίες των μελών και φίλων μας που δεν χρωστάνε τίποτε να απολογούνται για ακατανόητες ενέργειες. Όλοι διερωτώνται προς τι αυτή η αυτοκαταστροφική εικόνα με τους ενοχλητικούς μικροηγετισμούς, τις χαοτικές εσωστρέφειες και τους σκοτεινούς τακτικισμούς την ώρα που απαιτείται διαφορετική ποιότητα και ευθύνη».


http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4535088&ct=1


TV Ζapping Ο Σαμουράι και ο σκύλος του Αγίου Βερνάρδου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

ΟΠΑ ΠΑΙΔΙΑ, με το μαλακό. Δεν προλάβαμε να μπούμε καλά καλά στην περίοδο προ των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου και οι τόνοι έχουν ανέβει υπερβολικά. Όλοι εναντίον όλων σε αυτό το ευγενές άθλημα του τηλεοπτικού διαγκωνισμού, όπου όποιος τολμά να πάρει ανάσα χάνει τη σειρά του από κάποιον με καλύτερα πνευμόνια. Προεκλογικές εμφανίσεις είναι αυτές ή ελεύθερη κατάδυση και όποιος αντέξει;

Αφήστε τους εκλογολόγους να κάνουν αναλύσεις και να συγκρίνουν την ψήφο των ευρωεκλογών με την επικείμενη. Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος βλέπει τα πράγματα απλά, κάτι σαν καιρικό φαινόμενο. «Είναι πολύ εύκολα αναστρέψιμη η διαφορά από το ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις», μας ενημέρωσε. «Οι αναποφάσιστοι είναι οι περισσότεροι της Ν.Δ. και κάποια στιγμή θα ξεθυμώσουν». Και μετά έριξε τη μετεωρολογική βόμβα: «Τώρα θα βρέχει και θα κάνει κρύο, δεν είναι καλοκαίρι να πάνε για μπάνιο...». Σαν γιατρός μας υποσχέθηκε με ύφος ότι «θα θεραπεύσουμε τη Νέα Δημοκρατία», κηρύσσοντας την επίθεση στο Ματζικέρτ ή αλλιώς «τη μητέρα όλων των μαχών, στις 4 Οκτώβρη». Η Λιάνα Κανέλλη ρώτησε τον Πέτρο Ευθυμίου ποιες ακριβώς θα είναι οι ανακοινώσεις του Γιώργου Παπανδρέου το Σάββατο, απευχόμενη να είναι «σαν το σκυλί του Αγίου Βερνάρδου, δηλαδή ένα σκυλί να μας φέρνει, ενώ βρισκόμαστε χωμένοι μέσα στον πάγο, να πιούμε κονιάκ». Ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέβασαν τους τόνους, αλλά ο Λευτέρης Ζαγορίτης μάς ενημέρωσε ότι πλέον μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι, καθώς «είναι στραμμένος στα καμένα δορυφόρος ώστε να μη χτιστούν». Μα, δορυφόροι υπήρχαν και το 2007, παρατήρησε ορθώς ο Στέφανος Μάνος.

Έξαλλο έχετε κάνει πολίτες και πολιτικοί τον Κώστα Αϊβαλιώτη που τρέχετε κάθε λίγο και λιγάκι στις κάλπες. «Ούτε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν αντέχουν να κάνουν τόσο συχνά εκλογές», είπε απηυδισμένος από τη νεανική σας ελαφρότητα, για να εισπράξει την ομοβροντία των παρακαθήμενων πως «όταν ψηφίζει ο λαός, δεν είναι ποτέ σπατάλη».

Τον Θόδωρο Πάγκαλο έβλεπες φανερά ότι τον έπνιγε το δίκιο, καθώς ρωτούσε τον εμφανώς αδυνατισμένο Γιώργο Παπαδάκη: «Γιατί τα λίγα κιλά είναι καλά και το πολλά είναι κακό; Παλιά στην Ελλάδα των παραδόσεων που όλοι τιμούμε ήταν αντίστροφα τα πράγματα». Τα παλιά θυμήθηκε και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος χωρίς να ερωτηθεί μας ενημέρωσε ότι όταν ψήφιζε Ν.Δ. «σταύρωνα τον Βύρωνα Πολύδωρα. Μακάρι να είχες εκλεγεί εσύ το 1997, Βύρωνα», είπε στον συγγραφέα τού «Μπουσίντο, ο κώδικας των Σαμουράι». Εκείνος χάρηκε για την προτίμηση, αλλά προτίμησε να σφυρίξει κλέφτικα και μας φιλοδώρησε με ένα χαϊκού υψίστης αισθητικής, αλλά αμφισβητούμενης πρωτοτυπίας: «Το σημαντικό είναι», είπε, «να μη βγει το τρένο από τις ράγες»...


http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4535092&ct=1


Οικολόγοι: συζητούν και συνεργασία
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ να συζητήσουν το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας μετά τις εκλογές είναι οι Οικολόγοι Πράσινοι, που στοχεύουν να μπουν στη Βουλή με τουλάχιστον οκτώ εκπροσώπους. Αυτά υπογράμμισαν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες στη Θεσσαλονίκη, κατά την επίσκεψή τους στην 74η Διεθνή Έκθεση, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων Μ. Τρεμόπουλος, τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας Γ. Παρασκευόπουλος και Ελεονώρα Ζώτου και ο υφυπουργός Οικισμού της περιφερειακής κυβέρνησης των Βρυξελλών Χρ. Δουλκερίδης. «Στόχος μας είναι να αλλάξουμε την πολιτική ατζέντα», σημείωσαν οι εκπρόσωποι του κόμματος και προσέθεσαν ότι αποφάσεις για το θέμα του επικεφαλής της προεκλογικής μάχης θα ληφθούν το Σάββατο. Παράλληλα, ο κ. Τρεμόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ν.Δ. ότι δεν διδάχθηκε τίποτα από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 και επισήμανε ότι στη μεγάλη πυρκαγιά της Βορειοανατολικής Αττικής μπορεί να προστάτεψε τις ζωές και τις περιουσίες, αλλά δεν προστάτεψε το δάσος.


http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4535094&ct=1

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...